hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Decemberben korábban érkezik a nyugdíj, de ez nem biztos, hogy mindenkinek jó lesz

Majdnem másfél hónap fog eltelni két utalás között.

Link másolása

hirdetés

A nyugdíj minden hónapban 11-én vagy 12-én szokott beérkezni a nyugdíjasok bankszámlájára. Akik még postain úton kapják meg a pénzt, azokhoz a Magyar Posta Zrt. nyugdíjkifizetési naptárában meghatározott időpontban jut el az összeg.

Decemberben viszont – részben azért, hogy az idősek időben elkezdhessenek vásárolni karácsonyra – ez az időpont előrébb kerül: már december 2-án megérkeznek a nyugdíjak. Ez első hallásra pozitívumnak tűnhet, de hosszú távon nem feltétlenül az, hiszen a januári utalás, csak úgy, mint az év többi részében, 11.-e körül érkezik – mutat rá a 24.hu.

Ez pedig azt jelenti, hogy közel másfél hónap telik el úgy, hogy nem érkezik semmiféle bevétel a nyugdíjasok számlájára.

Emiatt érdemes a karácsonyi költekezést visszafogni, illetve előre eltervezni a havi költéseket, így elkerülhető, hogy a megszokottnál is szűkösebben teljenek a következő kifizetés előtti napok.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
444: Schadl György félmilliós kenőpénzt ajánlott, hogy elnézzék a siófoki házának szabálytalan átépítését
A Somogy Megyei Kormányhivatal megerősítette az építésügyi eljárással kapcsolatos szabálytalanságot, az ügyben belső vizsgálat folyik.

Link másolása

hirdetés

Szabálytalanul építette át siófoki házát a Völner Pál ügyében elhíresült Schadl György, ezt pedig félmillió forintos kenőpénzzel akarta elsikálni - írja a 444.hu.

A lap birtokába került nyomozati iratok szerint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatásban lévő elnöke 2020 nyarán vásárolta meg egy 344 négyzetméteres, kivett művelési ágú, hétvégi ház, udvar megnevezésű belterületi ingatlan felét, a teljes ár 90,5 millió forint volt. A házat egy építési vállalkozó alakította át, az építkezés során azonban több ponton is eltért az engedélyezett tervtől. Az épülethez kapcsolódó fedett terasz beépített területnek minősül, így az ingatlan beépítése jelentősen meghaladta a megengedett beépítési százalékot.

A nyomozati iratokban azt írják, "Schadl György a jogellenes állapot megtartása érdekében azt tervezte, hogy 500 ezer forinttal megvesztegeti az épület helyszíni ellenőrzésére kijelölt építésügyi szakügyintézőt", aminek lebonyolításával az építési vállalkozót bízta meg. Erről egy önálló bírósági végrehajtóval is beszélt, aki jó viszonyt ápolt a szakintézővel, és közreműködött a találkozó megszervezésében.

Az építési vállalkozó végül találkozott is a szakügyintézővel, és arra jutottak, hogy benyújtják a használatba vételi engedélyt, amit az ügyintéző elfogad, és "mivel sok munkájuk van, annak a valóságtartalmát utólagosan nem is fogják ellenőrzini". A nyomozati iratokban az is szerepel, hogy úgy lehetett kijátszani az építésügyi szabályokat, hogy a kormányhivatal ügyintézőjének javaslatára "olyan fotókat küldenek be a ház adott részéről, ami alapján látszólag szabályos az építmény, aztán ezt követően már úgy térnek el a tervektől, ahogy akarnak".

A nyomozati iratokban feltételes módban írnak arról, hogy megtörtént-e valóban a korrupció.

A Somogy Megyei Kormányhivatal a 444.hu-val azt közölte, hogy az ügyben belső vizsgálat folyik. Tájékoztatásuk szerint az építésügyi eljárással kapcsolatos szabálytalanságot megállapították, emiatt az érintett ügyintéző kormányzati szolgálati jogviszonyát megszüntették.

hirdetés

A siófoki ingatlant – a Schadlt érintő vagyonelkobzásban – november végén zár alá vette az ügyészség.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Kövér László nem engedte, hogy az árbefagyasztást másfél milliós órával reklámozó Varga Juditot erről kérdezzék
Az LMP-s Ungár Péter írásbeli kérdését azzal az indokkal dobta vissza a házelnök, hogy „kormányzati feladatkört nem érint”.

Link másolása

hirdetés

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a kormány élelmiszerárstopot jelentett be a hónap elején, ennek keretében például a csirkefarhát és a sertéscomb árát is befagyasztják. Ezt az intézkedést természetesen a kormánytagok lelkesen promotálják. Varga Judit a bejelentés után a Facebook-oldalán tett közzé egy képet, amin azt láthatjuk, ahogy egy húspult előtt áll és az árbefagyasztásban érintett hústermékekre mutat a bal kezével. A csuklóján jól láthatóan egy luxusóra, egy Cartier Clé de Cartier csillog, amelynek értéke eléri az 1,5 millió forintot.

Az LMP politikusa, Ungár Péter írásbeli kérdést nyújtott be az igazságügyi miniszterhez, amelyben arról érdeklődött, hogy „nem tartja-e tiszteletlenségnek, hogy miközben sokaknak az alapvető élelmiszerek megvásárlása is problémát jelent, még a maximált áron is, Ön egy másfél millió forintos órával pózol?”

Válasz helyett azonban elutasítást kapott a képviselő, miután Kövér László, az Országgyűlés elnöke visszadobta a kérdését - írja a 444.hu. Az elutasító levélből kiderül, hogy

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára (a korrupciós botrányba keveredett Völner Pál utódja) jelezte Kövérnek, hogy a kérdés megválaszolása "kormányzati feladatkört nem érint", ezért kérte az indítvány visszautasítását. A házelnök ezzel egyetértett, ezért a válaszadást elutasította.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Bruttó 730 ezer forintos fizetést kaphatnak a teherautó-sofőrök a Sparnál
A boltlánc a közel 490 ezres nettó fizetés mellé a kilométerenként a törvényben megadott 15 forint helyett 35 forintos térítést ad.

Link másolása

hirdetés

Havi bruttó 730 ezer forintos fizetésért keres teherautó-sofőröket a Spar. Ez az összeg kedvezmények nélkül közel 490 ezres nettónak felel meg - írja a napi.hu.

Elsősorban olyanok jelentkezését várja a cég, akiknek van "C" + "E" kategóriás jogosítványa, továbbá úgynevezett "GKI és digitális gépjárművezetői kártyával" rendelkeznek. Azoknak is nyitott a pálya, akiknek csak "C" kategóriájú jogsijuk van, nekik ingyenesen biztosítja az "E" kategóriához szükséges képzést a boltlánc. Nem feltétel, de jó, ha a sofőröknek van könnyűgép-kezelői jogosítványa is.

A társaság a 730 ezres bruttó mellé a kilométerenként a törvényben megadott 15 forint helyett 35 forintos térítést ad.

Akiket kiválaszt a cég, azonnal kezdhetnek is.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Reagált a PSZ arra, hogy az államtitkár szerint nincs törvényes alapja a hétfőre tervezett pedagógussztrájknak
A szakszervezet szerint több pontatlanságot és téves megállapítást tartalmaz Maruzsa Zoltán levele, amit az intézményvezetőknek küldött a sztrájk kapcsán.

Link másolása

hirdetés

Nyílt levélben reagált a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) arra a levélben, amelyben a köznevelési államtitkár arról tájékoztatja a köznevelési intézmények vezetőit, hogy jelenleg a jövő hétfőre tervezett pedagógussztrájk megtartásának nincs törvényes alapja.

A hozzánk is eljutott államtitkári levélben Maruzsa Zoltán azt írja, hogy a kormány az elmúlt időszakban hét alkalommal tárgyalt személyesen a szakszervezetekkel az általuk felvetett kérdésekről, az egyeztetések pedig változatlanul tartanak. Arról is folyik még a tárgyalás, hogy egy esetleges munkabeszüntetés idején mi az a minimális szolgáltatás, amit a köznevelési intézményekben biztosítani kell. Erről vagy megállapodásra kell jutnia a feleknek, vagy ennek hiányában jogerős bírósági ítéletnek kell születnie ahhoz, hogy a sztrájk törvényes legyen.

Egyelőre azonban se megállapodás, se bírósági döntés nincs, ezért az államtitkár szerint a tervezett sztrájk megtartásának nincs törvényes alapja.

"Abban az esetben, ha a kormány és a szakszervezetek közötti megállapodás vagy jogerős bírósági döntés nélkül kerül sor sztájkra, akkor az értelemszerűen törvénytelen munkabeszüntetésnek (a munkavégzésre és rendelkezésre állásra vonatkozó kötelezettség megszegésének) minősülne" - áll a levél végén.

A PSZ szerint azonban Maruzsa levele több pontatlanságot és téves megállapítást tartalmaz, amely alkalmas arra, hogy a sztrájkon részt venni szándékozókat elbizonytalanítsa.

Közölték, hogy a kormány képviselője és a szakszervezetek sztrájkbizottsága között a még elégséges szolgáltatás mértéke és feltételei vonatkozásában nem jött létre megállapodás, így a szakszervezetek a Fővárosi Törvényszékhez fordultak. Szerintük várhatóan pénteken hozzák meg a döntést, annak kézhezvételéig a sztrájk szervezése, az előkészületek az előre meghatározott ütemterv szerint zajlanak.

"Sajnos a hivatkozott levél éppen a hétfői napra tervezett sztrájk szervezettségét próbálja aláásni, és ezzel összefüggésben a pedagógus társadalom, valamint a gyermekek és a szülők érdekeit sérti, éppen ellenkezőleg azzal, amit sugallni próbál. A szülők részére elküldött előzetes tájékoztatás az államtitkári levélben leírtakkal ellentétben nem a még elégséges szolgáltatás tárgyához tartozik, amint arra a Fővárosi Törvényszék több határozatában is utalt"

- írták.

hirdetés

A szakszervezet arra kéri az intézményvezetőket, hogy a szakszervezetek közös sztrájkbizottságának tájékoztatását fogadják el, és a hétfői sztrájk törvényes előkészületéhez biztosítsák a feltételeket.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: