HÍREK

Dagad a korrupciós botrány Ukrajnában: lemondott az elnöki hivatal helyettes vezetője és a védelmi miniszter helyettese is

Zelenszkij azt ígérte, hogy nem térnek vissza a múlthoz, és megtiltotta a kormányzati tisztviselőknek, hogy magányügyben külföldre utazzanak.

Link másolása

Lemondott az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője, miután Volodimir Zelenszkij közölte, hogy egy korrupciós botrány miatt átalakítja a kormányát - írja a BBC.

Azóta bejelentette a távozását a védelmi miniszter helyettese, és kirúgták a főügyész-helyettest is. A sor azonban itt még nem ért véget: több megyei vezető is távozhat a botrány miatt.

Vasárnap az ukrán hatóságok őrizetbe vették Vaszil Lozinszkij ukrán infrastrukturális miniszterhelyettest, akit azzal vádolnak, hogy 400 000 dollárnyi kenőpénzt fogadott el generátorok importja során. Olekszij Reznikov

védelmi minisztert is kritika érte, miután a helyi média szerint minisztériuma túlzó áron vásárolt ellátmányt a hadsereg számára.

Volodimir Zelenszkij vasárnapi beszédében azt ígérte, hogy „nem térnek vissza, ahhoz, ami a múltban volt”, és bejelentette: személycserékre készül kormányban, a regionális hatóságoknál és a biztonsági szolgálatoknál is. Az elnök hétfő este azt is közölte, hogy megtiltja a kormányzati tisztségviselőknek, hogy magánügyben külföldre utazzanak, csak hivatalos út esetén léphetik át a határt.

A korrupciós ügy miatt eddig ők távoztak:

 • Lemondott Kirilo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője, aki a regionális politikát felügyelte, és korábban Zelenszkij választási kampányán dolgozott.
 • Szintén távozott Vacseszlav Sapovalov védelmi miniszterhelyettes. Ő felelt a hadsereg élelmezéséért és ellátásáért.
 • Felmentették a posztjáról Olekszij Szimonenko főügyész-helyettest is. A menesztését nem indokolták, de vélhetően összefüggésben a korrupciós ügyekkel.

  Helyi lapok szerint azonban a sor itt még nem ér véget.

  Lemondhat tisztségéről Szumi, Dnyipropetrovszk, valamint a Kijev által ellenőrzött Zaporizzsjai és Herszon megyék vezetője is, mert kapcsolatban álltak Timosenkóval.

  A BBC cikkében felidézi, hogy Ukrajnában komoly „hagyománya” van a korrupciónak: 2021-ben a Transparency International 180 ország közül 122. helyre sorolta az országot a korrupt államok rangsorában. A korrupció visszaszorítása azonban a legfőbb elvárása az Európai Uniónak Ukrajna felé, ha az ország csatlakozni akar a szövetséghez.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Címlapról ajánljuk


  HÍREK
  Kunetz Zsombor: a bukás beismerése, hogy „kompenzáló támogatást” ad a kormány a háziorvosoknak és a fogorvosoknak
  Ha valamit kompenzálni kell, akkor az, amit kompenzálnak, az nem működik, azaz megbukott – írta az egészségügyi elemző egy szerdán megjelent módosítás kapcsán.
  Címlapkép: Pixabay - szmo.hu
  2023. március 30.


  Link másolása

  „Kompenzáló támogatást” kapnak a háziorvosok és fogorvosok áprilisra, májusra és júniusra, feltéve, hogy az idei új számítás szerint rosszabbul jártak, mint a korábbi alapján - írja a HVG a szerdai Magyar Közlöny alapján. A kompenzációra a „gyógyító-megelőző ellátás céltartaléka” nevű költségvetési rovatból vettek ki 630 millió forintot a háziorvosok és 282,6 milliót a fogorvosok számára.

  A jogszabályból az nem derül ki, hogy mi lesz június után.

  Kunetz Zsombor egészségügyi elemző szerint az Orbán Viktor által jegyzett módosítás értelmében azon háziorvosok és fogorvosok, akik bázisfinanszírozása április, május, júniusban 100, illetve 75 ezer forinttal kevesebb lesz, az kompenzációs támogatást kap.

  „Márpedig, ha valamit kompenzálni kell, akkor az, amit kompenzálnak - azaz maga a tanácselnök által kidolgozott indikátor rendszer - az nem működik, azaz megbukott!”

  - írta Facebook-bejegyzésében Kunetz.

  Az elemző szerint ez „a második figyelmeztetés a politikai értelemben már rég megbukott egészségügyi államtitkárnak”. Az első szerinte az volt, amikor az Orvosi Kamara beszántására tett kísérlet után azonnal két helyettes államtitkárát menesztették.

  „Most itt a második figyelmeztetés, amely egyben azt is jelzi, hogy megbukott a nagy hévvel, és arccal elindított, azonban át nem gondolt és ennek folyományaként betegek életét veszélyeztető egészségügyi átalakítás” - írta Kunetz Zsombor a szerdán megjelent módosítás kapcsán.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  HÍREK
  Novák Katalin: az oroszoknak ki kell vonulnia Ukrajnából, és el kell kerülni Oroszország győzelmét
  A török elnökkel folytatott tárgyalásai után a magyar államfő sokkal keményebben fogalmazott, mint a magyar kormánypolitikusok.

  Link másolása

  Novák Katalin elítélte Oroszország agresszióját, és kiállt Ukrajna területi integritása mellett Törökországban. Az államfő miután találkozott Erdoğan török elnökkel, sajtótájékoztatón válaszolt kérdésekre, de a hvg.hu azt írta, hogy magyar részről csak az állami tévé kérdezhetett. Ám erre Novák öt pontban sorolta fel, hogy mire van szükség az ukrajnai békéhez:

  - szándékra,

  - az eszkaláció elkerülésére,

  - a feszültségek hűtésére,

  - asztalhoz kell ülni,

  - és olyan béketerv kell, ami nem jár Oroszország győzelmével.

  „Közös célunk, hogy Oroszország vonja vissza a csapatait ukrán területekről”

  - mondta.

  Az MTI tudósításából kimaradt az, hogy el kell kerülni Oroszország győzelmét, és hogy ki kell vonulniuk az orosz csapatoknak Ukrajnából.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  Nem lehet kizárni, hogy elmarad Ferenc pápa magyarországi látogatása, bár „jó kezekben van”
  Jelenleg bizonytalan az is, hogy a nagyhét minden programján részt tud-e venni az egyházfő, akit tegnap kórházba kellett vinni.

  Link másolása

  Szerdán mi is írtunk róla, hogy kórházban van Ferenc pápa. Bár eleinte arról szóltak a hírek, hogy a katolikus egyházfő előre tervezett vizsgálatokra érkezett, kiderült, hogy ez nem teljesen így volt.

  A Szemlélek blog több külföldi forrásra hivatkozva azt írja, a szentatya a hét elején fáradtnak és betegnek érezte magát. Bár keddre jobban lett, szerdára biztossá vált, hogy valamilyen betegségről van szó: a rendszeresen szerdai napokon tartott úgynevezett „általános kihallgatás” után nagyon fáradt volt, nyomást érzett a mellkasán, a kezei is vaskosabbnak tűntek és fájdalmai is voltak.

  Alapos kivizsgálás után úgy tűnik, a pápa

  nem koronavírusos, azonban valamilyen légúti fertőzés, feltehetőleg tüdőgyulladás lehet a fő betegség, sajtóértesülések kardiológiai problémákra is utalnak.

  Az egészségi állapota miatt lemondták az egyházfő összes heti programját, bár arról is hírt adtak, hogy Ferencet szerda este derűsnek látták, és a mellkasi CT-vizsgálat során sem találtak semmilyen rendellenességet.

  A szentatya egészsége azért is foglalkoztatja a világ híveit, mert a jövő heti, nagyheti ünnepségsorozat különösen sűrű és megterhelő szakasza az évnek a pápa életében. Feltehetőleg vagy korlátozottan lesz jelen ezeken a programokon az egyházfő, vagy helyettesítéssel fognak élni a Vatikánban.

  A Szemlélek arról is ír, hogy a hírek miatt kérdésessé vált Ferenc pápa április végére tervezett budapesti látogatása is. A portál szerint jelenleg nem lehet semmi biztosat mondani, azon kívül, hogy

  egyáltalán nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy az áprilisi magyarországi pápalátogatás elmarad.

  A pápát az orvosi segítségen kívül sokan támogatják lélekben is. Ferencet a világ számtalan helyéről támogatják imádságaikkal a hívek, még a katolikus amerikai elnök, Joe Biden is „extra imádságra” szólította fel az embereket. A Vatikán hivatalos közlése szerint Ferenc pápát meghatotta az a sok üzenet, jelzés, amely eljutott hozzá – ki is fejezte köszönetét „a közelségért, az imákért”.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  Kamu videóval próbálta lejáratni az ukránokat az orosz hadsereg, de ők jártak rosszul
  A megrendezett videó oroszbarát Telegram- és Twitter-oldalakon jelent meg az elmúlt napokban.

  Link másolása

  Az elmúlt napokban több hivatalos oldalon is elterjedt az a videó, amelyen állítólag ukrán katonák egy erdei úton zaklatnak egy nőt és kisbabáját, majd rá is lőnek autójukra - írta meg az rtl.hu.

  A orosz külügy és a londoni orosz nagykövetség által is megosztott kétperces felvétel azzal kezdődik, hogy egy ukrán zászlóval és fehér kereszttel jelölt olajzöld Volkswagen megállásra kényszeríti egy nő autóját. Az állítólagos ukrán autóból két terepruhás férfi száll ki, ruhájukon sárga szalaggal, ami korábban az ukrán katonák jelölése volt.

  Az egyik katona kikerül a kamera látómezőjéből, majd az hallható, hogy sértegetni kezdi az oroszul beszélő nőt, akiről kiderül, hogy muszlim. Szemétnek és disznónak nevezi, miközben a nő könyörög, hogy ne beszéljen vele így.

  „A hivatalos nyelvet használd, amikor velem beszélsz, te disznó. Ne a disznók nyelvén beszélj velem”

  – kiabál a katona.

  „Nem érdekel a gyereked, te barom, hülye vagy?” – ordít újra a katona, majd amikor újra a kamera elé kerül, fegyverével párszor a nő autója felé lő, miközben a nő sikoltozik. Ezután a két katona visszaül az autóba, megfordulnak és elhajtanak, miközben a nő és a kisgyerek sírását lehet hallani.

  A videóról azóta független adat- és tényellenőrzők gyorsan kiderítették, hogy megrendezett felvételről van szó.

  Később egy sor orosz háborús hírekkel foglalkozó csatorna is elismerte, hogy a felvétel ügyetlen hamisítvány, az orosz külügyminisztérium pedig törölte is a Twitteréről.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET: