News here
hirdetés

HÍREK

Csányi Sándor: „Szegény az az ország, amelyiknek még egy erős ellenzéke sincs”

Az OTP vezér beszélt az Orbán Viktorral való viszonyáról, a gazdasági problémákról, az euró bevezetéséről és a bankon belüli utódlás kérdéséről is.

Link másolása

hirdetés

Csányi Sándor nagyinterjút adott a Forbesnak, amely most közölt részleteket az OTP-vezérrel készült beszélgetésből.

Orbán Viktorról azt mondta Csányi Sándor: meghallgatja a véleményét a miniszterelnök, akivel őszintén szoktak beszélgetni.

"És ő elég okos ember ahhoz, hogy végiggondolja azokat a dolgokat, amik, nem csak tőlem, eljutnak hozzá. Ilyen értelemben van befolyásom.

De úgy nincs, hogy azt mondhatnám, Viktor, légy szíves, akkor ez így legyen. Ilyen szerintem Magyarországon senkinek sincs"

– mondta az OTP-vezér.

Az elmúlt hetekben nem találkoztak, de ez érthető: sűrű volt mindenkinek ez az időszak.

hirdetés

Csányi azt mondta: az elmúlt 30 évben nem használtuk fel jól az uniós forrásokat sem. Pozitív példának a lengyeleket hozta fel.

„Ha harminc évet nézünk, ebben minden kormánynak megvan a maga szerepe, kezdettől sok hiba volt”

– jelentette ki.

Rákérdeztek a fiskális politikára is, komoly problémának tartja „a felelőtlen költségvetési gazdálkodást, ami az elmúlt időszakokban néhányszor jellemezte az országot, és szintén hosszú távú károkat okozott”.

Az unióval való viszony helyrehozását nagyon fontosnak tartja, a források miatt főként, amelyek most szerinte elakadni látszanak.

Az euró bevezetése, ha minden feltételnek megfelel az ország, reális a mostani 7 éves ciklusban:

"Szerintem az nem baj, hogy még nincs eurónk. Előbb-utóbb kell, hogy legyen, de egyetértek azokkal, függetlenül attól, hogy liberális vagy konzervatív közgazdászok, akik azt mondják, hogy meg kell választani az alkalmas pillanatot, hogy mikor lépünk be az eurózónába, és ez nem volt itt az elmúlt időszakban. Ehhez erősebb és főleg hatékonyabb, termelékenyebb gazdaságra lenne szükségünk."

Beszélt a választásokról is az OTP-elnök:

"A választás arról szólt, hogy volt két alakulat, és abból az emberek ezt tartották jobbnak. És azt gondolom, hogy talán így is van. Persze, van kifogásom az elmúlt időszak kormányzásával szemben, de jobban aggódnék most ebben a helyzetben, ha a mai ellenzék kormányozna."

Szerinte ugyanakkor nagy szükség lenne egy erős, "valahol a középbal oldalon elhelyezkedő, szociáldemokrata típusú ellenzékre, ami azonban most összejött az elmúlt időszakban, az nem lehet hatékony."

"Amikor a szélsőjobbtól a liberálisokig mindent tartalmaz egy formáció, akkor hogy lehet hatékony, elvek mentén felvázolt és végigvitt gazdaságpolitikát várni? Szegény az az ország, amelyiknek még egy erős ellenzéke sincs" - mondta Csányi a Forbesnak.

A bankon belüli utódlásról is beszélt a lapnak:

"Most három-négy embert látok a bankban, akit alkalmasnak tartanék a pótlásomra, de egyelőre nem tervezem leadni az operatív vezetést, és nem érzek ilyen nyomást a részvényesek vagy a munkatársak felől sem."

Kiderült az is, hogy Csányi Péter, vagyis a fia is köztük van, de a bank érdekeit fogja a szem előtt tartani elsősorban.

"Péternek megvannak a legjobb nemzetközi iskolái, nyugat-európai bankoknál és egy nagy nemzetközi tanácsadó cégnél szerzett több mint tíz éven keresztül megfelelő gyakorlatot. Nyilván ez is az oka, hogy amikor hat évvel ezelőtt ide került ügyvezető igazgatóként, nem kaptam egyetlen negatív kommentárt sem a részvényesektől, sem a nyilvánosságtól. Azon a vezetői tapasztalatszerzési folyamaton, amiről az előbb beszéltem, ő is keresztülmegy, mint bárki más."

A különadókról azt mondta, hogy ki kell egyezni az unióval, és felhasználni a forrásokat, amelyekre nagy szüksége van a költségvetésnek.

"Aztán nyilván nemcsak szektorális adókat lehet emelni, hanem jobban teríteni is lehet a terheket. Ha például megnézzük a bankszektort, csak 2010 és 2021 között speciálisan ránk kivetett adók és díjak formájában a profitunk többszörösét fizettük be a költségvetésbe."

A különböző árbefagyasztások szerinte hosszú távon elhibázottak.

"A nagy kérdés az, hogy azokat az úgynevezett egyszeri beavatkozásokat, mint a rezsi-, kamat-, élelmiszerár-plafont, hogyan lehet kivezetni. Az ilyen intézkedések, ha tartósan fennmaradnak, szerintem elhibázottak. Erre a magyar gazdaság történetében már volt számos példa."


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Havi 24 millió forintot keres a Puskás Akadémia iráni támadója
Sahab Zahedi az orosz-ukrán háború miatt költözött Magyarországra, ahol hosszabbított csapatával.

Link másolása

hirdetés

A labdarúgó NB I. egyik, ha nem a legjobban fizetett játékosává lépett elő Sahab Zahedi az ukrán tribuna.com értesülései szerint, amiről itthon a Blikk adott hírt.

A lap Viktor Vacko újságíró nyilatkozatát idézi, aki részleteket árult el a perzsa támadó magyarországi szerződéséről. A szakértő úgy fogalmazott: „Sahab a Puskás Akadémia történetében rekordot jelentő szerződést kapott, az egyik legnagyobbat a magyar labdarúgásban”.

Zahebi közel 800 ezer eurót (320 millió forint) fog keresni ebben a szezonban, ez több mint 60 ezer euró (24 millió forint) havonta.

A Zorja Luhanszktól érkezett 26 éves Sahab Zahedi az orosz–ukrán háború után igazolt hazánkba, és az elmúlt idényben 8 mérkőzésen 4 gólt szerzett a felcsúti együttesben, ami nem kimagasló eredmény egy csatártól. A német Transfermarkt által 1 millió euróra (400 millió forint) értékelt támadóra szüksége van a hazai bajnokságban bronzérmes klubnak, mert a Puskás július 21-én már nemzetközi kupameccset játszik. Az Európa-konferencialigában a portugál Vitória SC-hez látogat két hét múlva a csapat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Lemondott az egészségügyi és a pénzügyminiszter Nagy-Britanniában, veszélyben a kormány
Alakul a kormányválság: mindkettejük bizalma megrendült Boris Johnsonban.

Link másolása

hirdetés

Lemondott kedden Rishi Sunak brit pénzügyminiszter és Sajid Javid egészségügyi miniszter; mindketten a kormányfő, Boris Johnson iránti bizalmuk megrendülésével indokolták döntésüket.

A BBC szakértője, Chris Mason úgy fogalmazott: „Aminek ma este tanúi vagyunk – percről percre a szemünk előtt lejátszódva – az a kormány esetleges összeomlása.”

A lap egy másik politikai szerkesztőjének, Nick Wattnak pedig Johnson egyik legközelebbi szövetségese azt nyilatkozta:

„Holnap ilyenkor mindennek vége lesz. Egyetlen miniszterelnök sem élheti túl két magas rangú miniszter ilyen lemondását.”

A liberálisok és a Munkáspárt vezetői már fel is szólították Johnsont a lemondásra. A Labour elnöke, Keir Starmer azt mondta: „Egyértelmű, hogy ez a kormány most összeomlik.”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Ha azt hitted, már nem lesz rosszabb: a 410 forintot nyaldossa az euró estére
A magyar fizetőeszköz egyetlen nap alatt 1,2 százalékot veszített értékéből.

Link másolása

hirdetés

A magyar forint fekete napja a mai – nem túlzás ezt állítani, hiszen azok után, hogy napközben rekordon, 405 forinton állt egy euró, estére újabb, vaskos történelmi mélypontot ért el a magyar fizetőeszköz. Ugyanis

délutánra 409 forint fölé emelkedett az árfolyam.

Ez 1,2%-os gyengülést jelent a magyar deviza szempontjából mindössze egy nap alatt, miközben a régióban a lengyel zloty árfolyama 0,6%-kal csökkent, a cseh korona pedig stagnált. A háború kitörése óta a forint 14,5%-kal gyengült az euróval szemben, miközben a lengyel zloty 4,5%-kal, a cseh korona pedig csak egy százalékkal – írja a Porfolio.hu.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Jóváhagyta az euró bevezetését Horvátországban az Európai Parlament
Az árakat szeptember 5-étől már kunában és euróban is ki kell majd írni.

Link másolása

hirdetés

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén támogatta, hogy Horvátország huszadik országként csatlakozzon az euróövezethez január elsején - közölte az uniós parlament kedden.

A 539 szavazattal, 45 ellenszavazat és 48 tartózkodás mellett elfogadott EP-jelentés szerint Horvátország teljesíti az euró jövő év eleji bevezetésének összes feltételét.

Az EP-képviselők a jelentésben megjegyezték: a horvátországi árak szintje az euróövezethez való csatlakozáskor már nagyobb mértékben hasonlít a többi eurózóna-tagéhoz, mint más tagállamoké a csatlakozásuk idején. Ennek ellenére az Európai Parlament folyamatos erőfeszítést vár a horvát kormánytól, hogy a további árkonvergencia fenntartható módon valósuljon meg, és hogy az euró bevezetése ne vezessen mesterséges áremelkedéshez.

Az EP álláspontját most továbbítják a bevezetés véglegesítéséről döntő eurózóna-tagoknak - tájékoztatott az uniós parlament.

A folyamat azzal zárul majd, hogy az Európai Unió Tanácsa az Európai Parlamenttel és az Európai Központi Bankkal folytatott konzultációt követően, várhatóan még júliusban az euró horvátországi bevezetéséhez szükséges három jogszabályt fogad el. Megállapítják azt az árfolyamot is, amelynek alapján 2023. január elsején a kuna euróvá konvertálódik.

Horvátországban az árakat szeptember 5-étől kunában és euróban is ki kell majd írni. Az árak kettős kijelzése 2023 végéig marad érvényben.

A kunát - az euró hivatalos bevezetésének időpontjától - költségek nélkül beváltják a bankok, a Horvát Posta és az állami pénzügyi intézet (FINA). A Horvát Nemzeti Bankban (HNB) pedig korlátlan ideig, ingyen lesz átváltható.

hirdetés

Az Európai Központi Bank (EKB) 2020 júliusában vette fel Horvátország devizáját az "euróövezet előszobájának" tartott ERM-2 árfolyam-mechanizmusba. A jelenleg 19 országot tömörítő euróövezet utoljára 2015-ben bővült, amikor Litvániában vezették be az eurót.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: