News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Csaknem annyiba kerülhet a hazai dinnye, mint az import – így alakul a nyári gyümölcsszezon

A növekvő energiaárak miatt a dinnyéknél 30 százalékos drágulás várható. A kajszibaracknál most viszonylag jó termést várnak, a meggy is kiváló minőségű.

Link másolása

hirdetés

Június vége felé már kapható lesz a piacokon a hazai dinnye, a kiemelkedő pluszköltségek azonban megdobják az árakat, így jelentős drágulással kell majd számolni. A kajszibaracktermés is kiválónak ígérkezik, a tavalyi, tavalyelőtti kevés gyümölcs miatt már most nagy a kereslet a pálinka- és lekváralapanyag iránt. A meggy már kapható pár napja, találni olyan kertészetet, ahol 300 forint kilónként.

"A 2022-es év gyakorlatilag hasonlóan alakult, mint a 2021-es, nem lehetett túl korán kiültetni Medgyesegyháza környékén a görögdinnyéket. Viszont húsvét után, április 15-17-től már megtörténhetett, és hál istennek az idei évben nagyobb fagykárokkal sem kellett számolni" - mondja Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke.

Azt jósolja, hogy

június legvégén és július elején megjelennek a szabadföldi görögdinnyék a magyar áruházláncokban és a piacokon.

Ami viszont rossz hír, hogy növekedni fognak az árak. Jelenleg a marokkói és a görög eredetű magvas görögdinnyét kilónként 480 és 500 forintos átlagáron értékesítik. A hazai is vagy ennyibe fog kerülni, vagy még drágább lehet.

„A háziasszonyok látják nap mint nap és hétről-hétre az áruházakban vásárolva, hogy ugyanaz a termék két hét múlva már drágább. Sajnos ez a tendencia a termelői áraknál is jelen van, ráadásul a gazdáknak jelentős pluszköltséggel kellett számolniuk ebben az évben. Akár 30-40 százalékkal nagyobb bekerülési költséggel is számolhatott egy gazda, hogyha minden szükséges anyagot megadott a növényének- tette hozzá az elnök.

hirdetés

Jó lesz az idei kajszibarack termés is. A FruitVeb adatai szerint a leggyengébb évben 10 ezer, a legjobb évben 25 ezer tonna termett az elmúlt években, idén 20 ezer tonnányi hazai kajszit várnak a gazdák. A szezon június elején indul, a főszezon klasszikusan július első húsz napja, de a nagy fajtaválaszték miatt augusztus végéig lesz kajszi a piacokon.

„Meglepő, de nagyon nagy az igény már így szezon elején is a pálinka- és a lekváralapanyag iránt. Ennek oka, hogy az elmúlt két évben a nagyon gyenge termés miatt drága volt a kajszi, és valószínűleg a háztartások, a háziasszonyok nem tavaly, tavalyelőtt készítettek baracklekvárt” - mondja Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Az árnál itt is lehet számítani valamelyest emelkedésre, hasonlóan a dinnyéhez, de hogy pontosan mennyibe kerül majd, azt egyelőre nem lehet tudni.

A meggy is elég jól kezdte a szezont, pár napja már lehet kapni a gyümölcsöt. Az árak Apáti Ferenc szerint már kicsit szélsőségesebbek. Van olyan kertészet, ahol 600 forintot is elkérnek kilójáért, de olyat is találni, ahol csak 300-at. Azt javasolja, hogy aki teheti, keressen fel olyan ültetvényeket, ahol magunk szedhetjük, ugyanis ott a legolcsóbb.

Hangsúlyozta: azért is hirdetnek meg egyre több ilyen lehetőséget, mert a mezőgazdasági szezonális munkákra továbbra is lasszóval fogják az embereket. Hiába ígérnek magas béreket, akkor sem találni senkit gyümölcsszedésre.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
„Mindenki rohant, és elkezdtek egymásra esni” – legalább 40-en meghaltak, amikor tűz pusztított egy templomban Egyiptomban
A tűz az Abu Szifin szentről elnevezett kopt keresztény templomban történt. A tűz elzárta az egyik kijáratot a misére összegyűlt mintegy ötezer hívő előtt, emiatt pánik tört ki, és többeket agyontapostak.

Link másolása

hirdetés

Legkevesebb 40 halálos áldozata van annak a tűznek, amely egy kopt ortodox templomban tört ki vasárnap Egyiptomban.

A katasztrófa a Gíza város Imbaba negyedében található, Abu Szifin szentről elnevezett templomban történt. A tűz elzárta az egyik kijáratot a több ezer hívő előtt, emiatt pánik tört ki és többeket agyontapostak. Több számot is közölnek a hírügynökségek a halottakról és a sebesültekről, de mindegyik több tucatra teszi a számukat. A BBC szerint gyerekek is lehetnek az áldozatok közt.

A tűz okát egyelőre nem tisztázták, azt valószínűsítik, hogy a elektromos rendszer hibája miatt keletkezett, a tűzoltók pedig már eloltották.

„Az emberek a harmadik és a negyedik emeleten gyülekeztek, füstöt láttunk a második emeletről. Mindenki rohant, hogy lemenjenek a lépcsőn, és elkezdtek egymásra esni”

– mondta egy szemtanú a Reutersnek. "Aztán csattanást hallottunk, szikrákat és tüzet láttunk az ablakon keresztül" - mondta, hozzátéve, hogy ő és lánya a földszinten voltak, és el tudtak menekülni.

Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök telefonon beszélt II. Tavadrosz kopt keresztény pápával, és kifejezte részvétét a tragédia miatt.

hirdetés

„Figyelemmel kísérem a tragikus baleset fejleményeit” – írta esz-Szíszi a Facebookon. „Minden érintett állami szervet és intézményt utasítottam, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést, és azonnal foglalkozzanak a balesettel és annak következményeivel.”

Az egyiptomi keresztények Egyiptom 103 millió lakosának mintegy 10 százalékát teszik ki. A koptok azt állítják, hogy diszkriminálják őket, és kisebb szerepet játszanak az egyiptomi közéletben, mint azt létszámuk indokolná.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Egy napra elég gázt szerzett csak eddig a kormány az oroszoktól, augusztusban csak ennyi érkezik
Pluszban az eddig szerződött mennyiségen felül. Egymilliárd köbméterben reménykedett a kormányfő, de hivatalosan is 700 milliót kommunikáltak. Folynak tovább a tárgyalások.

Link másolása

hirdetés

Menczer Tamás külügyi államtitkár azt írta a Facebook-oldalán, hogy mivel jelenleg „nem normális időket” élünk, ezért Magyarországnak több gázra van szüksége.

„Ezért döntött korábban úgy a kormány, hogy a már leszerződött mennyiségeken felül még mintegy 700 millió köbméter földgázt kell beszerezni.”

Menczer megemlíti Szijjártó Péter minisztert, aki „a közelmúltban Moszkvában folytatott tárgyalásokat, melyeket több kereskedelmi egyeztetés követett. Ezek megállapodáshoz vezettek, melyek nyomán a Gazprom tegnap reggel megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti szállítást.

Első ütemben augusztus végéig naponta 2,6 millió köbméter pluszmennyiség érkezik délről a Török Áramlat vezetéken keresztül.”

Na mármost ez a mennyiség nem nagy. Összesen 52 millió köbmétert jelent. A 444.hu azt számolta, hogy

ez egy átlagosnak mondható hideg téli nap fogyasztása Magyarországon.

Egyébként korábban Orbán Viktor még egymilliárd köbméterben reménykedett. Menczer azt írta, hogy a szeptemberi esetleges plusz szállításokról még egyeztetnek. egyeztetések kérdése, hogy mire számíthatunk szeptemberben.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Kánikula: 40 fok közelében leszünk megint a jövő héten, péntektől jön csak az enyhülés
Szerdán és csütörtökön lesz a legmelegebb, ezután érkezhet majd egy hidegfront, amely megint kettészakítja az országot.

Link másolása

hirdetés

Folytatódik jövő héten a meleg, napsütéses, jellemzően száraz idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn sok lesz a napsütés, főleg az ország északkeleti, keleti harmadán, illetve a nyugati megyékben lehet helyenként zápor, zivatar. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 14 és 20 fok között várható, de a hidegre érzékeny vidékeken ennél hűvösebb lehet. A legmagasabb hőmérséklet 29 és 34 fok között valószínű.

Kedden is sok napsütés várható, csak helyenként lehet zápor, zivatar. A minimumok 12 és 20, a maximumok 29 és 35 fok között alakulnak.

Szerdán és csütörtökön napos, csapadékmentes idő várható. Szerdán a hajnali 13-21 fokról 31-36 fokig melegszik a levegő.

Csütörtökön a minimumok 15 és 22, a maximumok 33 és 38 fok között alakulnak.

Pénteken hidegfront érkezhet, emiatt felhős idő valószínű hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Több helyen alakulhat ki zápor, zivatar. A szél nagy területen megerősödik, helyenként - nem csak zivatar környezetében - viharossá is fokozódik.

hirdetés
A legalacsonyabb hőmérséklet 16 és 24, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 29 és 35 fok között valószínű, de a Nyugat-Dunántúlon ennél több fokkal hűvösebb, míg a Tiszántúl egyes részein több fokkal melegebb is lehet.

Szombaton és vasárnap a több-kevesebb napsütés mellett helyenként zápor, zivatar is előfordulhat. A szél többfelé erős, akár viharos lehet. Szombaton a minimumok 15 és 22, a maximumok 24 és 30 fok között várhatók. Vasárnap a hajnali 14-20 fokról 25-30 fokig melegszik a levegő - olvasható az előrejelzésben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Megvan az első EU-s állampolgár, aki kiérdemelte az unió orosz szankciós listájának egyik helyét
Uniós állampolgár eddig még nem került fel a listára. Az Éjszakai Farkasok putyinista motorosbanda nagyszombati összekötője érdemelte ki először.

Link másolása

hirdetés

Eddig 53 személy neve olvasható azon a július 21-én jóváhagyott uniós szankciós listán, amit az orosz–ukrán konfliktus miatt fogadott el az Európai Tanács. Bár ezen többnyire orosz, fehérorosz, ukrán állampolgárok, katonai és politikai vezetők és aktivisták szerepelnek, akad egy név, amin gyorsan megakad az ember szeme. Ugyanis egy uniós állampolgárról van szó.

Méghozzá Jozef Hambálekről, az Éjszakai Farkasok putyinista motorosbanda nagyszombati összekötője és egyben motorkereskedő. A férfi 2018-ban alapította a bandát, azóta pedig nemzetbiztonsági kockázatként tartják számon - írja az ATV a Paraméterre hivatkozva.

Hambálek azonnal megérezte a szankciók hatását, így a szlovák földhivatal korlátozta nagyszombati házának tulajdonjogát, zárolták bankszámláit és cégtulajdonait, illetve az autóit is elvontatták. A vagyonát azért megtarthatta, bár ahhoz sem fér hozzá.

A szankciós listán való szereplés másik árnyoldala, hogy aki felkerül rá, az nem tartózkodhat az unió területén, csakhogy Hambálek uniós polgár. Erről egyelőre a szlovák külügy nem nyilatkozott még.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: