HÍREK
A Rovatból

Bucsai mészárlás: a háborús bűnöket feltáró vizsgálat indítását sürgeti az Európai Bizottság elnöke

Az Európai Tanács elnöke pedig azt közölte, hogy az EU segít Ukrajnának bizonyítékokat gyűjteni a nemzetközi bírósági eljárásokhoz, és hamarosan további szankciókat fognak bevezetni.

Link másolása

Mint arról beszámoltunk, megcsonkított civilek holttesteit találták meg a Kijev közelében lévő Bucsában, ahonnan az oroszok visszavonultak. A helyiek pár nappal az orosz csapatok kivonulása után tömegsírokat fedeztek fel. A Times szerint 18 holttestet találtak, nőket és gyerekeket, akiket megcsonkítottak.

Az Európai Bizottság elnöke szerint megdöbbentőek azok "kimondhatatlan borzalmakról szóló" jelentések, amelyek az oroszok által elhagyott területekről érkeznek - írta egy Twitter-bejegyzésben.

Ursula Von der Leyen egy független vizsgálat elindítását sürgette, hogy a háborús bűnök elkövetőit felelősségre vonják.

Az Európai Tanács elnöke azt írta szintén a Twitteren, hogy sokkolták a "bucsai mészárlásról" érkezett borzasztó képek. Charles Michel közölte, hogy

az Európai Unió segít az Ukrajnának bizonyítékokat gyűjteni a nemzetközi bírósági eljárásokhoz, és hamarosan további szankciókat fognak bevezetni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója, Szergej Nyikiforov a BBC-nek azt mondta, az orosz haderő háborús bűncselekmények bizonyítékait hagyhatta maga után, amikor visszavonultak a Kijev környéki területekről. Az ukrán erők tömegsírokat, összekötözött kezű és lábú embereket, és tarkón lőtt civilek holttestét találták.

"Nagyon nehéz megérteni, hogy miért történt ez. Ez tiszta brutalitás. Katonailag semmi szükség nem volt erre"

- mondta.

Lizz Truss brit külügyminiszter azt nyilatkozta, a civilek elleni támadásokat háborús bűnökként kell kivizsgálni, Nagy-Britannia pedig teljes mértékben támogatni fogja a Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálatait.

Annalena Baerbock német külügyminiszter is arra hívta fel a figyelmet, hogy az ilyen háborús bűnökért felelős személyeket felelősségre kell vonni. "A bucsai felvételek tűrhetetlenek. Putyin féktelen erőszakossága ártatlan családokat pusztít el, és nem ismer határokat" - mondta. Közölte, hogy szigorítani fogják az Oroszország elleni szankciókat és még inkább támogatni fogják Ukrajnát.

Az orosz védelmi minisztérium a Telegramon megosztott egy olyan posztot, amely szerint álhír, hogy mészárlást követtek volna el Bucsában, és mivel a hír több nemzetközi oldalon egyszerre jelent meg, ez egy összehangolt médiahadjárat lehet.

A bejegyzés szerint egyébként a civilek azért haltak meg, mert az ukrán tüzérséggel lőtték a települést, miután az oroszok kivonultak.

Forrás: Telex

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
„Pánik, menekülés. Összekuporodva vagyunk egy kis faluban” – Magyar család mesélt a földrengés sújtotta törökországi helyzetről
Állandósult káoszról és mindent elborító romokról is beszámolnak.

Link másolása

A Blikk beszámolót közölt egy magyar családtól, akik a hatalmas földrengés által érintett kisázsiai Malatyában laknak. Itt a becslések szerint 50-100 halálos áldozatot szedett a földmozgás.

„Malatyaban lakom, pánik, menekülés. Összekuporodva vagyunk egy kis faluban a családdal. Áram este jött vissza, egy kis kályhánk van. Lakásunk életveszélyes állapotba került. Haza szeretnék jutni mihamarabb. Kislány csak sír, sír, nem enged el maga mellől. Ennivalónk épphogy van.

Hajnali fél 5-kor 7,4-es [volt a földrengés], alig tudtunk kikeveredni a városból, mert mindenhol csak a romok meg a káosz. Fél 3-kor egy nagyobb, [majd] pár percre rá újra egy ekkora. Összekuporodva vagyunk egy kis házba. Áramunk este 6 óta van. Félünk, nem tudni, hogyan tovább”

– írja kétségbeesetten a Facebookon a magyar család egyik tagja.

Arról, hogy milyen pusztítást végzett a mostanra több mint 5000 halálos áldozatot követelt rengés, egy korábbi cikkünkben számoltunk be:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Igazi csodababa: kimentették az újszülöttet, akit a romok alatt szült meg az édesanyja Szíriában
A szüleit sajnos nem tudták időben kiszabadítani, mindketten meghaltak. Folyamatosan dolgoznak az emberek kiszabadításán mindkét országban, közben a halálos áldozatok száma is rohamosan növekszik.

Link másolása

A törökországi és szíriai pusztító földrengések után folyamatosan zajlanak a mentési munkálatok: a halálos áldozatok száma már 5000 fő fölött van, ezrek ragadtak a romok alatt - írja a Mirror.

Egy kilenc hónapos édesanya és párja is a törmelék alá szorult Jenderesben, és ott volt kénytelen megszülnie a gyermekét. A mentőegységek ki tudták emelni az újszülöttet, azonban a szüleit már nem tudták megmenteni.

A hétfő hajnali 7,8-as erősségű földrengést aznap kora délután is követte egy nagyobb, 7,8-es erősségű rengés, majd kedd reggel ismét földmozgás rázta meg a két országot.

Mind a mentőegységek, mind a civilek folyamatosan próbálják kimenekíteni a romok alá szorult embereket, de ahogy az idő telik, úgy egyre kevesebb az esély túlélők megtalálására. A hideg időjárás is az emberek ellen dolgozik, éjszaka fagypont alá hűlt a levegő.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Ez a videó mutatja meg a legjobban, hogy milyen pusztítást végzett a török-szíriai földrengés
Még a földrengés epicentrumától viszonylag messze lévő város ipar negyedét is teljesen letarolta a földrengés. Egy épület se maradt épen, szinte mind összedőlt ezen a videofelvételen.

Link másolása

Antakya, vagyis az ókori Antiókia, Törökország legdélibb csücskében van, viszonylag messze a földrengés fészkétől. De a földmozgás olyan nagy területre terjedt ki a törésvonalak mentén, hogy ebben a városban is óriási kárt okozott.

Ebből arra lehet következtetni, hogy a szíriai területeken is óriási lehet a pusztítás, csak onnan a polgárháború és az Asszad-diktatúra miatt kevesebb információ érkezik.

Bár a török közösségi oldalakon is azt feszegetik, hogy a török kormány sem vallja be a katasztrófa által okozott kár felét sem. Tízezrek halhattak meg, a hozzávetőleges végső adatot talán hetek-hónapok múlva tudjuk csak meg, és az sem lesz pontos.

Itt ebben a negyedben, ahol végighalad az autó, gyakorlatilag egyetlen épület sem maradt épen, a legtöbb összedőlt, durvábbnak tűnik a kár, mint a szíriai polgárháború sújtotta területeken vagy egy rommá lőtt ukrán városban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
„Flóri menjen a f...ba!” – durván kiakadt a Lungo Drom politikusa a szervezet elnökére
Farkas Félix egy lelkiismereti szavazás javaslatán háborodott fel.

Link másolása

Folytatódik az egyik legnagyobb roma politikai szervezet, a Lungo Drom vezetői háborúja. Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) múlt heti, végül kudarcba fulladt közgyűlése előtt minősízhetetlen hangnemben beszélt a szervezet elnökéről, Farkas Flóriánról.

A rejtett hangfelvétel az ORÖ székházában készült a testület múlt szerdai, rendkívüli közgyűlése előtt, a Lungo Drom képviselőinek szavazás előtti megbeszélésén. Az egyeztetésen részt vett Farkas Félix is, aki két cikluson keresztül a roma nemzetiség szószólója volt az országgyűlésben, de egyébként nem tagja az ORÖ-nek – írja a Blikk.

A vita a napirendi pontok körül alakult ki. A jelen nem lévő Farkas Flórián az egyik napirendi pontban azt javasolta, a küldöttek szavazzanak lelkiismeretük szerint. Erre reagált Farkas Félix indulatosan:

„Ha Flóri így nyilatkozik, akkor menjen a f...ba!” – mondta, majd a nyomaték kedvéért rövidebben is megismételte: „Flóri menjen a f...ba!”.

Később magyarázatot adott a hangvételre. Mint emlékeztetett, egy évvel azelőtt a választáson induló roma nemzetiségi lista összetételének összeállításakor is a lelkiismereti szavazást javasolták. Annak a vége az lett, hogy nem sikerült listát állítani, a romák képviselet nélkül maradtak az országgyűlésben.

A Blikk hozzáteszi, hogy ha a huzavona tovább tart, az ORÖ végül csak késve juthat hozzá az esedékes negyedévi állami támogatáshoz. Lakatos Oszkár, a szervezet általános elnökhelyettese szerint a közgyűlés megtartására mindenképpen szükség lett volna ahhoz, hogy az ORÖ megkapja az állami támogatás első részét.

Link másolása
KÖVESS MINKET: