News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

RTL: Brutálisan megnőtt a kereslet a benzinkannák és a leszívócsövek iránt

Az autósok igyekeznek a létező legtöbb módon kijátszani az üzemanyagkorlátozást.
Fotó: Willi Heidelbach / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2022. augusztus 09.


Link másolása

hirdetés

Ismét kreatív megoldást találtak az üzemanyag korlátozására az élelmes magyarok, azok után, hogy július vége óta csak magánszemélyek vehetnek kedvezményes árú üzemanyagot – számol be az RTL.hu.

A közösségi oldalakon terjedő bejegyzések szerint úgy trükköznek az üzemanyaggal, hogy

egy családon vagy társaságon belül az egyik, magántulajdonban lévő autót kedvezményes áron teletankolják, majd abból áttöltik az üzemanyagot a másik családtag vagy ismerős által használt céges autóba, amibe amúgy már csak piaci áron lehet benzint vásárolni.

Annak ellenére népszerű ez a módszer, hogy a klasszikus üzemanyagleszívás veszélyes üzem: nem csak tűzveszélyes, de lenyelve az anyag roncsolhatja a belső szerveket, nagyon kellemetlen tüneteket okozhat, szélsőséges esetben akár halállal is végződhet a törvény ilyen fajta kijátszása.

Az RTL.hu az egyik hazai autóalkatrész-webáruházat, a Kauffert kérdezte meg arról, hogy tapasztaltak-e fokozott érdeklődést az üzemanyag leszívására, tárolására, mozgatására alkalmas eszközök iránt a benzinárstop augusztus eleji részleges kivezetése óta.

hirdetés

A cég válaszában azt írta:

az elmúlt nagyjából egy hétben a benzinleszívó csövek forgalmában mintegy 200 százalékos, a benzinkanna-eladásokban pedig 450 százalékos növekedést tapasztaltak, az elmúlt hónapok első hetében mérhető átlagos forgalomhoz képest.

Hozzáteszik: egyelőre nem látszik, hogy ez a tendencia megmarad-e. Ha azonban igen, az könnyen hiányhoz és áremelkedéshez vezethet ezen a területen is. Fontos megjegyezni ugyanakkor azt is, hogy komoly büntetésre számíthat, aki nem szabályszerűen tárolja otthon az üzemanyagot.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Civil ruhás rendőrrel várta a tankerületi központ vezetője a tanárokat, akik elmentek átvenni a figyelmezető leveleket
Rábel Krisztina be sem mutatkozott a tanároknak, akiket kirúgással fenyeget.

Link másolása

hirdetés

Több száz tiltakozó kísérte el péntek reggel a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium tanárait a Külső-Pesti Tankerületi Központ épületéhez, hogy a tankerületi igazgatótól személyesen vegyék át a nekik címzett leveleket. A pedagógusok részt vettek a szerdai polgári engedetlenségben, ezután az igazgatójukat berendelték a tankerülethez és 24 névre szóló levelet adtak át neki, hogy azokat kézbesítse az érintett pedagógusoknak.

Ők azonban megtagadták ezek átvételét, arra hivatkozva, hogy az ő munkáltatójuk nem az igazgató, hanem Rábel Krisztina tankerületi igazgató.

Ezért péntek reggel személyesen mentek el a levelekért a tankerület Üllői úti épületéhez, ahol úgy tűnik, komoly felkészülés előzte meg az érkezésüket.

„Három úriemberen keresztül jutottunk be, akik nem annyira akarták elmondani, hogy miért csak kettesével mehetünk be, és első körben az ügyvédeinket sem akarták beengedni velünk. Amikor bejutottunk, akkor egyiküktől megtudtuk, hogy ő egyébként egy civil ruhás rendőr”

- mondta Berta Beáta, aki elsőként ment be két kollégájával a tankerületi vezetőhöz.

Azonban nem ez volt az egyetlen furcsaság a látogatás során. Beáta elmondása szerint bár ők mindenkinek bemutatkoztak, nekik senki nem árult el a nevét a bent lévők közül. Még tankerületi központ vezetője sem, akivel eddig ő nem találkozott.

hirdetés
„Kezet fogtam vele, bemutatkoztam, ő megfogta a kezem, a szemembe nézett, de nem mondta meg a nevét”

- írta le a jelenetet a pedagógus.

Mint később kiderült, az átvett levelekben lényegében azonnali felmondással fenyegetik meg őket, ha részt vesznek újabb polgári engedetlenségben. Az esemény után a tanárok visszatértek az iskolába, a tiltakozók pedig még egy ideig az épület előtt maradtak.

A korábbi élő bejelentkezésünket itt tudod megnézni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Videó: kifütyülték és pfujolták Orbán Viktort a tüntetők Prágában
A kormányfő azonban meg sem rezdült: mosolyogva vonult végig az újságírók előtt.

Link másolása

hirdetés

Füttyszóval és pfujolással fogadták a tüntetők Orbán Viktort Prágában, a rendkívüli EU-csúcs helyszínén pénteken - derül ki az rtl.hu által közzétett felvételből.

A pénteki informális csúcstalálkozón az ukrajnai háború és az energiaválság lesznek a legfőbb témák. A helyszínen néhány tucat tüntető „Nem a vétókra” feliratú táblákkal és „Erős uniót!” rigmusokkal fogadta az eseményre érkező állam- és kormányfőket.

A találkozóra Orbán Viktor az utolsók között, egyedül érkezett, és

amikor kiszállt a kisbuszból, fütyülni és pfujolni kezdtek a tiltakozók.

A magyar kormányfő eközben mosolyogva vonult végig az újságírók előtt, interjúkat azonban nem adott.

Csütörtökön este a kormányfő egy Facebook-videóban azt mondta a csúcs kapcsán, hogy „súlyos témák vannak az asztalon”. Szerinte a magyar kormány által is megszavazott szankciók "az égbe emelték" az energia árát, ezért szerinte változtatni kell a szankciós politikán.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A sztrájkbizottság összehívását és oktatási kormánybiztos kinevezését kérik a pedagógus-szakszervezetek
A jövőben nem fogadják el azt az érvet, „miszerint a baloldal, továbbá Brüsszel akadályozza az oktatásban dolgozók bérének emelését”.
MTI, fotó: SZMO - szmo.hu
2022. október 07.


Link másolása

hirdetés

A sztrájkbizottság ülésének jövő heti összehívását, valamint az "oktatás minden területéhez értő" kormánybiztos kinevezését kéri a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az Orbán Viktor miniszterelnöknek küldött nyílt levélben.

A pénteken az MTI-hez is eljuttatott levélben a szakszervezetek felidézték, a kormány - saját bevallása szerint - azért nem tárgyal az érdekképviseleti szervekkel, mert várja az Európai Bizottság döntését a béremelés finanszírozásáról. A sztrájkbizottság szerint azonban a kormány az állami költségvetésből is megkezdheti az "érdemi béremelések" azonnali kifizetését, ezért jelezték, hogy a jövőben nem fogadják el azt az érvet, "miszerint a baloldal, továbbá Brüsszel akadályozza az oktatásban dolgozók bérének emelését".

A PSZ és a PDSZ azt is kéri, hogy a miniszterelnök "haladéktalanul nevezzen ki olyan, az oktatás minden területéhez értő és az elmúlt időszak kudarcaihoz nem köthető" kormánybiztost, akivel a szakmai párbeszédet folytathatnak az oktatás strukturális átalakításáról, a pedagógushiány megszüntetéséről, a munkaterhek csökkentéséről, a Nemzeti Alaptanterv felülvizsgálatáról és a közoktatás modernizációjáról, ezen témák megvitatása ugyanis "nem tűr halasztást".


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Nyílt levelet írtak Orbánnak a szakszervezetek a megélhetési válság miatt: „A tétlenség vagy a rossz válasz ára katasztrofális lesz”
Szerintük béremelésekre, ársapkákra, különösen az energiaszámlák költségeire, nemzeti és európai válságellenes intézkedésekre lenne szükség, valamint azon emberek támogatásra, akik küzdenek a számláik, lakbérük kifizetésével.

Link másolása

hirdetés

Nyílt levélben fordult a megélhetési válság miatt Orbán Viktor miniszterelnökhöz a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF).

"Az európai munkavállalók példátlanul súlyos megélhetési válsággal néznek szembe. Az inflációt nem a bérek okozzák, a dolgozók a megélhetési válság elsődleges áldozatai, és különösképpen érintettek a rosszul fizetett, kiszolgáltatott helyzetű emberek"

- áll az MTI-hez pénteken eljuttatott dokumentumban.

A szakszervezetek szerint a munkáltatóké és a kormányoké a felelősség, hogy megteszik-e a megélhetési válság leküzdéséhez szükséges lépéseket. Ezért a dolgozók és szakszervezeteik Európa-szerte követelik egy hat pontos, a válság leküzdését és a munkavállalókért működő gazdaság létrehozását célzó terv elfogadását.

A két szervezet szerint az európai uniós energiaügyi miniszterek múlt pénteken a megfelelő irány felé tettek lépéseket, az intézkedéseik azonban túlságosan bátortalanok, így nem alkalmasak a megélhetési válság leküzdésére.

"Az európai szintű szociális intézkedések továbbra is hiányoznak, a tagállamok magukra maradtak a válság okozta kihívásokkal. Hiányzik továbbá a költségvetési problémákkal küzdő tagállamok pénzügyi támogatása is, amely lehetővé tenné a válságkezelő intézkedések meghozatalát"

- olvasható a nyílt levélben.

hirdetés

A MASZSZ és a SZEF az állam- és kormányfők pénteki informális találkozójára tekintettel felszólítja a kormányt, hogy helyezzen nyomást az Európai Unióra hat intézkedés meghozatalára.

A szervezetek szerint béremelésekre, ársapkákra, különösen az energiaszámlák költségeire, nemzeti és európai válságellenes intézkedésekre lenne szükség, valamint azon emberek támogatásra, akik küzdenek a számláik, lakbérük kifizetésével.

Továbbá - mint írták - át kellene alakítani az unió energiapiacának működését és a szakszervezeteknek helyet kellene adni a válságkezelésben.

A nyílt levélben azt írták, a kormány és az unió nem várhatja ölbe tett kézzel a válság végét.

"A tétlenség vagy a rossz válasz, például a kamatemelés, a fizetések befagyasztása vagy a sikertelen megszorítási politikához való visszatérés ára katasztrofális lesz"

- fogalmaztak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: