HÍREK
A Rovatból

Brutális zuhanás az ingatlanpiacon: három évvel ezelőtti szintre süllyedtek az árak

2023-ban negyedével kevesebb lakást adtak el, mint egy évvel korábban, a friss adatok szerint körülbelül százezer darabot. Az új lakások iránt bezuhant a kereslet, a használt családi házak ára tovább csökkent.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. április 30.


Link másolása

A 2022-es 14 százalékos csökkenése után a magyarországi lakáseladások száma 2023-ban további 25 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbi, hasonló adatokhoz képest a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint. Azaz a tavalyi 138 ezer lakáshoz képest idén alig több, mint 100 ezer lakás kelt el 2023-ban, írta meg az rtl.hu.

A lakáseladások becsült visszaesése az I. negyedévben 41, a II. negyedévben 31, a III. negyedévben 15 százalékos volt. Végül a IV. negyedévben megindult a növekedés.

Az év egészére nézve azonban még így is maradt a visszaesés.

A használtakénál is nagyobb arányban esett vissza az új lakások piaca tavaly. Az eladott új lakások száma korábbi évi adat fele alatt maradt, ez pontosan 44 százalékot jelent. Az eddig ismert adásvételeken belül az új lakások részesedése 7 százalékról 4 százalékra esett vissza.

Bár a lakásárak átlagosan 5,8 százalékkal voltak magasabbak, mint 2022-ben, ezen belül a használt lakások éves szinten 5, az újak 11,5 százalékkal drágultak,

azonban ezek az értékek alatta maradtak az inflációs adatoknak, azaz, hiába kerültek a lakások többe, ez valójában nem jelent növekedést.

Így aztán a használt lakások reálára közel 11 százalékkal, az újaké 5 százalékkal lett alacsonyabb egy év alatt. 2023-ban a reál lakásárindex végig enyhe csökkenést mutatott, az év végére 167 százalékra esett vissza, ami a három évvel korábbi szintnek felel meg.

A lakáspiaci visszaesés a megyeszékhelyeket érintette a legsúlyosabban. 2023-ban éves szinten 31-34 százalékkal kevesebb lakást adtak el a kisebb településeken és Budapesten, viszont a megyeszékhelyeken 42 százalékkal alacsonyabb volt az eladások száma, mint 2021-ben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Kósa Lajos Magyar Péter testőreiről: Viziviczky birodalmában, a Hajógyári Szigeten voltak ilyen arcok
A Fidesz alelnöke szerint ő olyan testőröket választana, akik „kinéznek valahogy”, öltönyösek, napszemüvegesek. A politikus azt is elmondta, hogy szerinte miért olyan a TISZA Párt politikusa, mint egy kék bálna.

Link másolása

Kósa Lajos is megszólalt Magyar Péter debreceni tüntetéséről. A politikus a Bayer Show-ban értékelte a nagygyűlést. Szerinte a TISZA Párt alelnöke a Nagytemplom előtt „kicsit tájidegen volt, mint az akácfa a Nagyerdő tölgyesei között”.

Úgy vélte, hogy 6-7 ezer ember jelent meg a tüntetésen, amiből „2000-2500 volt debreceni, akiket ismertünk, a többiek szemmel láthatólag látogatók voltak”. Hozzátette, hogy az ellenzéknek két éve 35-40 ezer szavazója volt, így a 2500 megjelent nem sok. De szerinte ezek is csak bámészkodtak.

„Úgy voltam vele, mint amikor a Hajdú-Bihari Napló április 1-jén megírta, hogy a csónakázó tóba, Nagyerdőn kék bálnát hoznak. Akkor sok ezer ember kiment, és várta a kék bálnát. Tehát az emberek kíváncsiak: jön a Magyar Péter, meg kell nézni. Olyan, mint a kék bálna, tudjuk, hogy van. Most ide jött a városba, kimegyünk, de azért otthon nem tartanánk, nem?”

A város országgyűlési képviselője a nadrágszíjas és anyák napi plakátokat is értékelte: úgy vélte, hogy minden idők leghatékonyabb kampánya volt, mert csak 150 ezer forintot költöttek rá, és mégis mindenki ezzel foglalkozott - írja a 444.hu.

A Fidesz alelnöke ezután kitért arra is, hogy Magyar Péter egy egyszemélyes párt. "Nincs mellette egy darab politikus sem. A legismertebb arcok azok az ilyen fogdmeglegények, akik... ha már őrséggel, testőrökkel járnék, akkor legalább ilyen fess, öltönyös, napszemüveges... tehát valamilyen digókat néznék ki, akik úgy néznek ki valahogy..." - mondta.

"Ez tényleg olyan volt, mint a Viziviczky-nek a birodalmában volt a Hajógyári Szigeten, ott voltak ilyen arcok".

"Nem is ment feléjük az ember" - tette hozzá.

Végül elmondta, hogy 34 éve parlamenti képviselő, és emlékszik néhány "ilyen alakra" - mondta Magyar Péterről. Mindenki jött megváltani a világot, de ez nem sikerült senkinek sem. Ezt jósolja most a TISZA Párt politikusának is.

VIDEÓ: Kósa Lajos a Bayer show-ban


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Fotón, milyen hatalmas tömeg fogadta Magyar Pétert Szegeden
A politikus a Facebook-oldalán egy fotóval mutatta meg, hogy milyen hatalmas tömeg fogadta őt. Az országjárás folytatódott.

Link másolása

Magyar Péter hétfőn Szegeden folytatta a hetek óta tartó országjárását.

A Dóm téren hatalmas tömeg gyűlt össze a TISZA Párt politikusának beszédére. Magyar Péter beszédében elmondta, hogy

„Szeged mindig mindenből győztesen kerül ki, most is így lesz”.

A politikus a Facebook-oldalán egy fotóval mutatta meg, hogy milyen hatalmas tömeg fogadta őt.

Magyar azt is hozzátette, hogy

„milyen érdekes, hogy a sok ezres rendezvényeinkről a magát függetlennek nevező sajtó is elfelejt beszámolni, miközben az 1 %-os pártok minden nap a stúdiókban kezdik a napot és egy semmitmondó FB ömlengéssel is címlapra kerülnek.”

Íme a fotó a hétfői eseményről.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Németh Balázs és Novák Katalin volt kommunikációs igazgatója lehet a műsorvezetője a köztévé választási vitájának
A vitát május 30-án este tartják majd. A műsorvezetésre a korábban Novák Katalin volt köztársasági elnök egykori kommunikációs igazgatójaként dolgozó Volf-Nagy Tünde mellett azt a Németh Balázst kérték fel, aki sokáig az állami hírtévé egyik arca volt.

Link másolása

Korábban írtunk arról, hogy Pünkösd után közöl majd részleteket a választási vitáról az állami média. A Media1 azonban már megtudott több részletet is.

Nagyon úgy tűnik, hogy megvan az időpont is: jövő csütörtökön, május 30-án este tartja az MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) és a Duna Médiaszolgáltató a június 9-i európai parlamenti választásokat megelőző élő televíziós választási vitaműsorát az EP-listavezetők számára - írta meg a Media1.

A portál úgy tudja, hogy a műsorvezetésre a korábban Novák Katalin volt köztársasági elnök egykori kommunikációs igazgatójaként dolgozó Volf-Nagy Tünde mellett azt a Németh Balázst kérték fel, aki sokáig az állami hírtévé egyik arca volt.

Az információt a műsorvezetők személyéről és a vitaműsor időpontjáról több, egymástól független, megbízható forrás is megerősítette a Media1.hu részére.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Fotók, videók: Pünkösd hétfő is jégesőt hozott, volt ahol villámárvíz is kialakult
Megint lecsapott a vihar az országra, villámlással, nagy mennyiségű esővel, tubával, mini árvízzel és sokfelé jéggel.

Link másolása

Sok helyen alakultak ki zivatarok, akadt olyan hely, ahol 10 fokot hűlt miattuk a levegő - írja az Időkép.

Az idei pünkösd igen zivatarosra sikeredett: pünkösdvasárnap is csapkodtak a villámok, több helyen alakultak ki zivatarok, záporok. A Duna-Tisza közéről, északkeletről és Környe környékéről is többen számoltak be jégesőről, ezek mérete a cseresznye nagyságát eddig nem nagyon haladta meg.

A vihar lecsapott Budapestre is, sőt tuba is kialakult Gyömrő felett.

Fotó: Molnár Éva / Időkép
Fotó: Bolyhoska - Budapest / Időkép
Fotó: Madimark / Időkép


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk