HÍREK
A Rovatból

Brüsszeltől várnak segítséget a külföldi kereskedelmi láncok, szerintük a kormány ki akarja őket szorítani a magyar piacról

A magyar kormány által meghatározott körülmények között egyszerűen lehetetlen fenntartható módon nyereségesen működni - mondta az egyik nagy lánc képviselője.


Ami jelenleg történik, az nem más, mint bizonyos vállalkozások szándékos kiszorítása a piacról – erről beszélt egy Magyarországon működő külföldi hátterű kiskereskedelmi áruházlánc egyik vezetője a Politiconak. A neve elhallgatását késő informátor azt mondta, hogy félelmeit osztja a többi iparági szereplő is, akik az Európai Bizottságtól várnak segítséget.

„A magyar kormány által meghatározott körülmények között egyszerűen lehetetlen fenntartható módon nyereségesen működni”

– mondta a lapnak az illetékes, aki szerint a szabályozás „ellentétes az EU belső piacának alapelveivel”. Ezért az várják az Európai Bizottságtól, hogy lépjen közbe. A lap megkereste az érintett láncokat, de sehol nem akartak névvel nyilatkozni az ügyről.

A kiskereskedelemi láncoknak a napokban már nyolc termékre kiterjesztett ársapka mellett két szabályozás fáj nagyon.

 • Egy tavaly decemberben elfogadott törvény értelmében a 100 milliárd forint feletti éves forgalmú láncoknak 48 órával a lejárati dátum előtt az élelmiszereket ellentételezés nélkül be kell szolgáltatniuk az államnak. A Politicio megjegyzi, hogy az összes érintett lánc külföldi tulajdonú, míg a magyar cégek megkerülhetik a szabályzást, mert franchise-rendszerben működnek. A törvény pedig megtiltotta a szerkezetváltást a többi szereplőnek.
 • A másik fájó döntés pedig az volt, hogy idén tavasszal a különadó mértékét a legnagyobb szereplők számára 2,7 százalékról 4,1 százalékra emelték, a válságkezelésre és a költségvetési helyzet javítására hivatkozva.

  Ezen intézkedéseket a kabinet az infláció elleni küzdelemmel indokolja. A külföldi láncok vezetőinek aggodalmai azonban talán nem alaptalanok, tekintve, hogy

  a kormány azt sem rejti véka alá, hogy szeretné növelni a magyar tulajdonsok arányát az élelmiszer-kiskereskedelemben.

  Legutóbb például Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszélt erről májusban.

  A Politicio azonban arra is emlékeztet, hogy a brit tulajdonú Tesco 2020 májusában már elvesztett egy pert a magyar kormánnyal szemben, amit akkor a különadó miatt indított. A Szecskay ügyvédi iroda szakértője, Sam Baldwin pedig a lapnak azt mondta: most sem biztos, hogy jobb helyzetben vannak az érintett külföldi láncok.

  Baldwin szerint ugyanakkor az árak befagyasztása valóban korlátozhatja a belső piaci szabadságjogokat, például az áruk szabad mozgását.

  „Bár a magyar kormány kétségtelenül a fogyasztói jólétet fogja felhozni jogos védekezésként, mégis meg kell mutatnia, hogy az intézkedés nem torzítja szükségtelenül a versenyt”

  – mondta a szakértő.

  A Politico szerint ugyanakkor vélhetően nem fogják a közvélemény szimpátiáját elnyerni ezek a cégek, főleg ha az emberek azt gondolják, hogy jelentős nyereségre tesznek szert az elszálló infláció közepette.

  A Bizottsági beavatkozás pedig azt látszatot erősítheti, hogy az EU a nagy kereskedelmi láncok oldalára állt, miközben az emberek megélhetési válsággal küszködnek. Ráadásul az Orbán-kormány most is gyakran hangoztatja, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetért is az elhibázott brüsszeli politika felelős.

  A Politicónak megszólaló informátor szerint ugyanakkor, ha Magyarország megússza ezeket az intézkedéseket, az negatív példaként szolgálhat más EU-tagországok számára.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Népszerű
  Ajánljuk
  Címlapról ajánljuk


  HÍREK
  A Rovatból
  Magyar Péternek üzent Orbán Balázs: Eddig minden nyilvános megszólalásodban gátlástalanul, penetráns módon hazudoztál az MCC-ről, akkor ezt egyszer és mindenkorra be lehet fejezni
  A miniszterelnök politikai igazgatója azt nehezményezte, hogy Magyar Péter a Mathias Corvinus Collegiumról korábban „gátlástalanul, penetráns módon hazudozott”. Ezt írta kommentben.


  A Tisza Párt politikusa egy olyan képet tett ki a Facebook-oldalára hétfőn, amin MCC-s diákokkal látható a budapesti reptéren.

  Erre reagált Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, aki azt nehezményezte, hogy Magyar Péter a Mathias Corvinus Collegiumról korábban „gátlástalanul, penetráns módon hazudozott”.

  „Két dolog miatt örülök ennek a képnek:

  1. Eddig minden nyilvános megszólalásodban gátlástalanul, penetráns módon hazudoztál az MCC-ről. Akkor ezt egyszer és mindenkorra be lehet fejezni. Eddig ugyanis “janicsároztad” őket, most meg máshogy akarod a politikai céljaidra felhasználni a diákokat!

  2. Szép történet lesz, amikor majd együtt végignézzük, ahogy ugyanezzel a forradalmi lendülettel belemasírozol a Néppárt háború-, migráció- és genderpárti vonalába. Brüsszeli tanulmányút a javából!”

  - írta a kép alatt Orbán Balázs kommentben.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  HÍREK
  A Rovatból
  Eldőlt Magyar Péter sorsa! Lezárult a szavazás
  A szavazás során összesen 91 315 voks érkezett be, este 8 óra után, a voksolás lezárultával pedig Magyar Péter a Facebook-sztorijában viccesen meg is jegyezte, hogy már el is foglalta az új pozícióját.
  Fotó: Nagy Bogi - szmo.hu
  2024. június 17.  Lezárult a szavazás, a TISZA Párt közössége eldöntötte, hogy szeretné-e Magyar Pétert Brüsszelben európai parlamenti képviselőként látni.

  Brüsszel elfoglalva – írta Facebook-oldalán a TISZA Párt alelnöke, miután véget ért a szavazás azzal kapcsolatban, hogy a párt közössége szeretné-e, hogy Magyar Péter Brüsszelben legyen európai parlamenti képviselő.

  Mint arról korábban írtunk, Magyar Péter szavazást indított hétfő reggel a TISZA Párt weboldalán arról, felvegye-e képviselői mandátumát az Európai Parlamentben.

  A TISZA Párt a voksok mintegy 30 százalékát szerezte meg az EP-választáson, ezzel pedig hét mandátumot szerzett. A párt alelnöke hosszas bejegyzésben fejtette ki, miért is fontos a szavazás, amellyel a közössége eldöntheti, szeretnék-e, hogy a politikus Brüsszelben legyen európai parlamenti képviselő.

  Magyar kijelentette, bármi is legyen az eredmény, ő azt tudomásul veszi.

  A szavazás során összesen 91 315 voks érkezett be, este 8 óra után, a voksolás lezárultával pedig Magyar Péter a Facebook-sztorijában viccesen meg is jegyezte, hogy már el is foglalta az új pozícióját.

  A végeredmény nem volt szoros: a szavazók 75,6 százaléka azt szeretné, hogy Magyar felvegye EP-képviselői mandátumát, és csupán a voksolók kevesebb mint 25 százaléka szavazott nemmel.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  A Rovatból
  Márki-Zay Péter egyetlen tanácsot adna Magyar Péternek
  Hódmezővásárhely polgármestere sok mindenről beszélt. Szóba került Lázár János, a Tisza Párt és Magyar Péter is. Elmondta azt is, hogy mit tanácsolna neki.
  Fotó: YouTube - szmo.hu
  2024. június 17.  A Telex készített interjút Márki-Zay Péterrel, Hódmezővásárhely polgármesterével.

  Az interjú legfontosabb állításai:

  „Csád”

  Nem úgy tervezte, hogy mémesedni fog az, ahogy ezt az országnevet mondja, de a köztévés vitán nem lehetett reagálni mások mondanivalójára. Főleg Deutsch Tamásra szeretett volna reagálni, de csak így tudta megoldani.

  Vitézy magánélete

  Már korábban is elnézést kért Vitézy Dávidtól, amiért nyilvánosságra hozta azt, amit állítása szerint az LMP főpolgármester-jelöltje nem vállalt fel. Azt visszautasítja, hogy sértésnek szánta, szerinte ez nem szégyen, nem titkolandó, és felháborítónak tartja, ha ebből hátrány lesz.

  Lázár János

  SMS-t küldött neki, amiben ez állt: „Gratulálok!” Márki-Zay szerint Lázár tud viselkedni, ha akar, hiszen rakhatott volna pontot is a végére. Ő hajlandó lenne találkozni vele a város érdekében. Állítása szerint Orbán egy miniszternek azt mondta Lázárról, hogy „bármit meg tud csinálni, semmit sem tud működtetni.”

  Tisza Párt.

  Ha Magyar Péter ragaszkodna ahhoz, hogy belépjen a pártjába, akkor megfontolná, de látja, hogy erre Magyar nagyon odafigyel.

  Szerinte a Tisza mögött most háromszor-négyszer nagyobb tömeg áll, mint az ellenzék mögött.

  Magyar Péter

  Egy tanácsot adna neki, méghozzá azt, hogy egy politikust sokat fognak rugdosni, ezt neki nagy türelemmel kell elviselnie.

  A teljes interjút itt lehet megnézni!


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  A Rovatból
  Hihetetlen: már 1800 Ft egy lángos a Balatonnál, van, ahol 50%-kal többet kérnek a belépőért, mint tavaly
  Tavaly 23,8%-kal drágultak a vendéglők és a szállások Magyarországon, majdnem háromszorosával az uniós átlagnak. Idén ez még durvább lesz.


  Idén nyáron már 1800 forintot kérnek egy lángosért a népszerű üdülőhelyeken. Azt mondják, a béremelések miatt.

  Tavaly 23,8%-kal drágultak a vendéglők és a szállások Magyarországon, majdnem háromszorosával az uniós átlagnak, idén ez még durvább lesz.

  Legkevesebb 15 ezer forintjába kerülhet egyetlen strandon töltött nap a családoknak. Nagyjából tizedével többe, mint tavaly.

  Van olyan balatoni település, ahol 50%-kal többet kérnek a belépőért. Budapesten 8-11%-kal drágulnak a fürdők, amelyek héten nyitnak.

  Az RTL riportja a hatalmas drágulásról.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET: