News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Boris Johnsonnak megüzenték a pártjában, hogy „még egy dobása van, aztán vége”

Egyre nagyobb az elégedetlenkedés a pártban, miután a miniszterelnök körül több botrány is kirobbant az utóbbi időben.

Link másolása

hirdetés

A kormányzó brit Konzervatív Párt prominens képviselői közül többen is figyelmeztették Boris Johnson miniszterelnököt a párton belül erősödő elégedetlenségre, miután a konzervatívok vereséget szenvedtek egy olyan választókörzetben, amelynek korábban mindig tory képviselője volt.

A péntek este hivatalossá vált végeredmény szerint a nyugat-angliai North Shropshire választókerületben a harmadik legnagyobb országos parlamenti párt, a Liberális Demokraták jelöltje, Helen Morgan győzött.

Az időközi választást azért kellett kiírni, mert a korábbi képviselő, a konzervatív párti Owen Paterson komoly lobbibotrányba keveredett, és az ellene indult parlamenti vizsgálat közepette a múlt hónapban lemondott képviselői mandátumáról.

Paterson 1997 óta képviselte a londoni alsóházban North Shropshire-t. Ez a nyugat-angliai térség egységesen vagy több részre osztva, néha más elnevezéssel, de valamilyen formában az 1830-as évek óta létezik parlamenti választókerületként, és az azóta eltelt csaknem két évszázadban mindig konzervatív párti képviselője volt.

A csütörtökön tartott választást azonban jelentős előnnyel a Liberális Demokraták jelöltje nyerte.

Helen Morgan, a térség új képviselője a hivatalos eredmény pénteki kihirdetése utáni nyilatkozatában úgy fogalmazott: North Shropshire népe az egész brit nép nevében szólt, és "azt üzente Boris Johnsonnak, hogy a buli véget ért".

hirdetés

A nap folyamán a Konzervatív Párt több vezető képviselője is ugyanilyen vagy hasonló értelmű üzenteket fogalmazott meg Johnson címére.

Sir Roger Gale, a párt egyik legtekintélyesebb veteránja, aki csaknem negyven éve képviseli délkelet-angliai választókerületét a londoni alsóházban, péntek este a BBC rádiónak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy Boris Johnsonnak "még egy dobása van, aztán vége".

Ruth Davidson, a Konzervatív Párt skóciai tagozatának volt vezetője is azt mondta péntek este, hogy Johnsonnak "van még egy utolsó esélye" a bizonyításra.

Egybehangzó brit médiaértesülések szerint a Konzervatív Párton belül az a közvélekedés, hogy ezt az utolsó esélyt a májusban esedékes angliai helyhatósági választások kínálják, és már hallhatók olyan hangok, hogy kudarcos tory szereplés esetén Johnson ellen akár bizalmatlansági indítvány is készülhet.

Johnson körül az utóbbi hetekben több politikai botrány is kirobbant. A legnagyobb megítélésbeli kárt valószínűleg az okozta, hogy egybehangzó minapi sajtóértesülések szerint éppen egy éve, a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt akkori szigorú korlátozások megsértésével karácsonyi partit rendeztek a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban.

Boris Johnson többször is határozottan cáfolta, hogy a Downing Street-i stáb bármilyen akkori előírást megsértett volna, de a partiról szóló értesülések makacsul tartják magukat, sőt további hasonló rendezvényekről látnak folyamatosan napvilágot újabb sajtóbeszámolók.

Nem sokkal korábban azokból az értesülésekből támadt belpolitikai vihar, amelyek szerint Johnson szabálytalan adományokból finanszíroztatta Downing Street-i kormányfői rezidenciájának tatarozását.

A Konzervatív Párton belüli elégedetlenség eddigi legmarkánsabb megnyilvánulásaként a kormány a tory frakció hosszú ideje nem tapasztalt méretű lázadása közepette, ellenzéki szavazatokkal tudta csak jóváhagyatni e hét elején a londoni alsóházban az omikron koronavírus-változat terjedésének megfékezését célzó kormányzati intézkedéseket.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Kiderült, milyen ajándékot kapott Orbán Viktor az unokájától az eskütétel után - videó
A kormányfőnek ez volt az eskütétel legszebb pillanata.

Link másolása

hirdetés

Hétfőn újra miniszterelnöknek választották Orbán Viktort az Országgyűlésben. Később a politikus megosztott egy képet, amelyen az unokájával, Alízzal szerepel, és azt írta, hogy ez volt az eskütétel legszebb pillanata.

Kedden Orbán egy videót is megosztott a jelenetről. Mint írta,

a legnagyobb ajándékot Alíztól kapta,

ami a felvétel szerint egy rajz volt.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Megerősítették: Lázár János minisztériumához kerülnek át a budapesti építési és fejlesztési ügyek
Azt viszont nem árulta el a Miniszterelnökség, hogy a Fürjes Balázs vezette teljes államtitkárság is átkerül-e az Építési és Beruházási Minisztériumhoz.

Link másolása

hirdetés

Hétfőn mi is megírtuk a Telex értesülését, miszerint Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárság - a Budapesti Fejlesztési Központtal együtt - várhatóan átkerül a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökségtől Lázár János építési és beruházási miniszterhez.

A Miniszterelnökség kedden megerősítette ezt az RTL Híradónak:

azok a feladatkörök, amelyeket a Budapest Fejlesztési Központ az építésügy és a beruházások területein ellátott, Lázár János tárcájához kerülnek.

Arra viszont nem válaszoltak, hogy a Fürjes Balázs vezette teljes államtitkárság is oda kerül-e.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Orbán Ráhel gyerekei már Budapesten fognak iskolába és óvodába járni szeptembertől
A miniszterelnök lánya ezt a bababoltja megnyitása kapcsán árulta el egy interjúban.

Link másolása

hirdetés

Mint arról beszámoltunk, kedden megnyílt Orbán Ráhel bababoltja, az ODU Store a Hegyvidék Bevásárlóközpontban. A megnyitó alkalmából Orbán Viktor lánya hosszabb interjút adott, amiben azt is elárulta, hogy szeptembertől már Budapesten fognak iskolába járni a gyerekei.

"A helyválasztás elsősorban annak köszönhető, hogy én is a 12. kerületben nőttem fel, ide kötődik a gyerekkorom, de jelenleg is itt lakom. A gyerekek ide járnak majd szeptembertől iskolába, óvodába"

- árulta el.

Utóbbi mondata azért érdekes, mert Orbán Ráhel és családja tavaly a spanyolországi Marbellára költözött. Először a Blikk értesült erről tavaly szeptemberben, és még abban a hónapban le is fotózták a családot egy tengerparti étteremben. Októberben az egyik Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre válaszolva arra utalt, hogy Orbán Ráhelék a parlamenti választás miatt költözhettek Spanyolországba. "A magyar közéletben vagyunk és nem várom el, hogy mindenki hozzám hasonlóan legyen megértő, de a választások előtti fél évben valószínűleg könnyebb a családnak, ha nincsenek itt" - fogalmazott akkor.

Orbán Ráhel nyilatkozata viszont arra utalhat, hogy a család visszaköltözik Magyarországra, azon belül pedig Budapestre.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Egy tankelhárító gránátot vitt haza szuvenírként, fel is robbant az orosz férfi csomagtartójában
Egy humanitárius segélyszállítmány kísérőjeként járt Donbaszban, onnan vitte magával a fegyvert.

Link másolása

hirdetés

Felrobbant egy autó a Moszkva közelében lévő Miticsiben kedden, a detonációban ketten megsérültek - írja a 444 a helyi sajtó beszámolója alapján.

A helyszíni képeket látva a lap szerint

egy svéd gyártmányú AT4-es tankelhárító fegyver robbant fel az autó csomagtartójában,

amit egy Viktor K. nevű férfi hozhatott magával Donbaszból, ahol nemrég járt egy humanitárius segélyszállítmány kísérőjeként.

Az nem derült ki, hogy a férfi miért hozta magával a fegyvert. Az AT4-es nem túl bonyolult, ezért olcsó fegyver, az ára 1500 dollár körül van, így azt

nem is eladásra szánta a férfi, hanem szuvenírként hozhatta magával Donbaszból.

Elvileg az ilyen fegyvereket biztonságosasn lehet szállítani, de ez a példány megsérülhetett, mert magától robbant fel a csomagtartóban.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: