HÍREK

Bojkottálta a Fidesz-KDNP az ellenzék által összehívott rendkívüli ülést a járványkezelésről

Az ellenzéki frakciók a szerintük elégtelen kormányzati intézkedéseket vitatták volna meg. A kormánypártok azonban jelezték, hogy szerintük az ülés „politikai blöff”, ezért nem mennek el.

Link másolása

Határozatképtelen volt hétfőn az Országgyűlés ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülése.

Az ellenzéki frakciók a koronavírus-járvány kezelését célzó, szerintük elégtelen kormányzati intézkedéseket vitatták volna meg, a Fidesz-KDNP azonban előre jelezte, nem vesz részt az ülésen, mert azt "politikai blöffnek" tartja. Az ülésen a kormány sem képviseltette magát.

Az ülésen több ellenzéki képviselő is felszólalt.

Párbeszéd: a kormány magasról tesz az emberek problémáira

Szabó Tímea (Párbeszéd) elmondta, azért kezdeményezték a rendkívüli ülést, hogy a kormány számot adjon a járványkezelésről, arról a "káoszról", amit okozott. Úgy értékelt: a Fidesz-KDNP-s képviselők távolmaradása azt jelenti, a kormány "magasról tesz" emberek millióinak problémáira.

Kitért a tavalyi halálozási statisztikákra is. Elmondta, hogy év végén 3300-zal többen haltak meg az előző évhez képest. Ez azt jelenti, hogy a kormány vagy csalt a statisztikákban, vagy ezek az emberek azért haltak meg, mert összeomlott az egészségügy, és nem kapták meg a megfelelő ellátást

- mondta.

Szerinte a 3600 milliárd forint gazdaságvédelemre fordított összeg 76 százalékát "ellopta a kormány", ez a Fidesz oligarcháihoz vándorolt. Az Orbán-kormány egy bűnbanda, ahol a fékezhetetlen lopás az úr - vélekedett.

LMP: a kormány saját haverjainak oszt támogatást

Csárdi Antal (LMP) szerint Magyarország megállíthatatlanul sodródik a katasztrófa felé, és a kormány nem tesz ez ellen semmit. A kormány a válság közepén sem csinál mást, mint a saját haverjainak és a hozzá közel álló érdekcsoportoknak oszt támogatásokat, míg a valóban rászorulók nem kapnak támogatást - mondta. Hozzátette:

az érdemi segítségre lenne lehetőség és forrás, rendes bértámogatás kellene, amelyet nem utólag fizetnek ki. Sürgette a munkanélküli segély időtartamának és összegének emelését is.

Szerinte a kormány eddig alig néhány milliárdot szánt bértámogatásra, annak elérhetősége pedig minimális. Volt pénz a Groupama Aréna korszerűsítésére, a sportlétesítmények fejlesztésére, Mészáros Lőrinc hoteljeinek támogatására - sorolta. Úgy vélekedett, hogy a kivéreztetett turisztikai vállalkozásokat fel fogják vásárolni közpénzből a kormányhoz közel álló üzleti körök.

DK: Orbán Viktor eladósította az országot és nem volt válságkezelés

Vadai Ágnes (DK ) közölte: a magyar kormány nem felelős a járvány kitöréséért, de felelős azért, ami az országban történik. A vendéglátás és a turizmus területén dolgozók abban reménykednek, hogy kinyithatnak, mert "ez a teszetosza, életképtelen" kormány 2020 márciusa óta nem segít nekik - mondta.

Ő is azon a véleményen volt, hogy a most tönkremenő vendéglátóhelyeket majd "a saját lábon álló királyi család" szerzi meg nyomott áron.

Szerinte Orbán Viktor hétezer milliárd forinttal eladósította az országot és nem volt közben válságkezelés. Oda kell állni az emberek elé és azt mondani: Orbán Viktor egy bukott miniszterelnök, akit maga alá temetett a járvány és a válság

- mondta. Hozzátette: a kormánynak azt is be kell ismernie, hogy amikor története során először valós kihívással szembesült, akkor úgy omlott össze, mint "a magyar konzervatív kereszténydemokrácia Szájer József brüsszeli ereszcsatornáján".

MSZP: a vírus ellen kell harcolni, nem a vendéglátósok ellen!

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője arról beszélt: a Fidesz szájából "ordas hazugság" a kormányzati plakátkampány szövege, miszerint "minden élet számít", mert valójában nem számítanak az idősek, a munkanélküliek, a minimálbérből élők, a vendéglátósok, a szociális ágazatban és a turizmusban dolgozók, de a fővárosban és a nem fideszes vezetésű településeken élők sem.

Úgy vélte: ha a Fidesz-rezsimnek minden élet számítana, akkor nem hagyták volna ősszel berobbanni a járványt. Bírálta a kormányt, amiért űrkutatásra, vadászkiállításra és stadionépítésre adott pénzt, de az álláskeresési támogatás növelésére, a 100 százalékos táppénzre, a családi pótlék megduplázására és a nyugdíjak felzárkóztatására nem.

Arra szólította fel a kormányt, hogy fizesse ki a túléléshez szükséges támogatást a vendéglátó szektornak. "A vírus ellen kell harcolni, nem a kocsmáros, a pincér, meg a szakács ellen - fogalmazott.

Jobbik: most még megúszhatják a vizsgálóbizottságokat, de 2022-ben választ kell adni

Lukács László György (Jobbik) a kormánypárti képviselőket bírálta, amiért nem vesznek részt az ülésen. Hangsúlyozta: az ellenzék három fontos témakörben akart vizsgálóbizottságot létrehozni, hogy a kormánynak feltehessék azokat a gazdasági és járványügyi a kérdéseket, amelyekre nem válaszol. Miért nincsen 80 százalékos bérkompenzáció, mennyit költöttek a kis- és közepes vállalkozások megsegítésére, hogy lehet, hogy arab milliárdosnak is jutott kormányzati támogatás? - sorolta.

Szerinte a kormánynak nyilvánosságra kellene hoznia az oltás költségeit és járványügyi kérdéseket is tisztáznia kellene, hiszen 2020 az elmúlt 20 év legsúlyosabb halálozási mutatóját hozta.

A kormánypártiak most még megúszhatják a vizsgálóbizottságokat, de 2022-ben eljön az idő, amikor választ kell adni - hangsúlyozta.

Az elnöklő Latorcai János bejelentette, hogy Szabó Tímea (Párbeszéd) mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló megkeresés érkezett a bíróságtól becsületsértés miatt indított magánvádas ügyben, Simonka György (Fidesz) esetében pedig a legfőbb ügyésztől érkezett ilyen kérés vesztegetési közvádas ügyben, ezeket a mentelmi bizottság vizsgálja.

Az elnök a napirendről történő szavazáskor megállapította, hogy a parlament határozatképtelen, majd - miután a képviselők Balczó Zoltán (Jobbik) ügyrendi javaslatára felállással emlékeztek meg Pánczél Gyula elhunyt MDF-es országgyűlési képviselőről - bezárta az ülést.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Meghalt Halász Judith
Az operaénekesnő tragikus hirtelenséggel hunyt el, halálhírét férje, Papocsi Róbert karmester adta hírül közösségi oldalán.

Link másolása

Halász Judith (Judith Halász) tragikus hirtelenséggel hunyt el, halálhírét férje, Papocsi Róbert karmester adta hírül közösségi oldalán - írja a SzínházOnline.

A művész a bécsi Operaház tagja volt. Olyan szerepeket énekelt, mint Papagena Mozart A varászfuvola című operájából vagy Woglinde Wagner A Rajna kincsében és az Istenek alkonyában című zenedrámáiból.

Rendszeresen látható volt fesztiválokon is, és számos országban koncertezett.

Az énekesnő 2001 és 2003 valamint 2007 és 2008 között volt tagja a bécsi Opera társulatának, majd szabadúszóként folytatta karrierjét. Édesapja, Michael Halász a bécsi Operaház rezidens karmestere volt 1991-től 2011-ig.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Sok nyugdíjas így jobban járhat – így kérhetik az öregségi nyugdíj ismételt megállapítását
A nyugdíj összegének meghatározásához alkalmazott 2023-as valorizációs szorzószámokkal sokaknak adhat kedvező eredményt az ismételt nyugdíjmegállapítás.

Link másolása

2023-ban az 1958-ban születettek érik el nyugdíjkorhatárukat a 65. születésnapjukon. Amennyiben ez a személy korhatár előtti ellátásban részesül, és dolgozott az ellátása mellett, a következő lehetőség állhat rendelkezésére - írja az Adó.hu.

A portál emlékeztet rá, hogy a korhatár előtti ellátások folyósítása mellett meghatározott összeghatárig lehet keresőtevékenységet folytatni. Ez a jövedelemhatár évente a minimálbér tizennyolcszoros összege, 2023-ban 4.176.000 forint.

Ezzel szolgálati időt szerez a járulék fizetése alapján.

Mivel a korhatár előtti ellátás nem nyugdíj, az ellátásban részesülő nem nyugdíjas, így szerezhet további szolgálati időt, szemben az öregségi nyugdíjban részesülő munkavállalókkal.

Ha a korhatár előtti ellátás folyósításának időtartama alatt legalább 365 nap szolgálati időt szerez az ellátásban részesülő, akkor öregségi nyugdíjkorhatárának betöltésétől (amikortól korhatár előtti ellátását már öregségi nyugdíjként kapja), kérheti öregségi nyugdíjának ismételt megállapítását, ráadásul már határidő nélkül.

Az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítása a nyugdíjkorhatár betöltését követően ma már határidő nélkül kérhető.

Az ismételt megállapításhoz szükséges szolgálati idő 2012. január 1. és a nyugdíjkorhatár betöltését megelőző nap közötti időben szerezhető.

Ha az ismételten megállapított öregségi nyugdíj összege magasabb, mint a korhatár betöltésétől öregségi nyugdíjként folyósított összeg, a jövőben ezt utalják majd.

A nyugdíj összegének meghatározásához alkalmazott 2023-as valorizációs szorzószámokkal sokaknak adhat kedvező eredményt az ismételt nyugdíjmegállapítás.

A korhatár előtti ellátásban részesülő személy halála esetén a hozzátartozói nyugellátások megállapítása során is alkalmazni kell a fentieket azzal, hogy ahol fenti rendelkezések öregségi nyugdíj korhatár betöltését említik, azon az elhunyt jogszerző halálát kell érteni.

Az ismételt megállapítás lehetőségét tartalmazó szabályok vonatkoznak a szolgálati járandóságban részesülőkre is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Nem tudta eltartani a családját, feladta hivatását az egyik legelismertebb kémiatanár
14 év tanítás után tanulságos volt visszatérnie a munkaerőpiacra.
Fotó: Deepakrit / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2023. március 22.


Link másolása

A Válaszonline interjút készített Szakmány Csabával, a ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumának volt kémiatanárával. A pedagógust a kémiaoktatás fejlesztéséért és tehetséggondozó tevékenységéért a Richter a Magyar Kémiaoktatásért Díjjal tüntették ki korábban, ám tavaly év végén felmondott. Ahogy a lap fogalmaz:

„Nem feladta, nem kiégett, nem vált közömbössé mindaz iránt, amiért addig küzdött. Egyszerűen nem tudta eltartani többé a családját.”

A volt tanár már tizedikes gimnazista korában eldöntötte, hogy tanár lesz. Először Gödöllőn, majd az "elitiskolának" számító Trefortban oktatott. Itt osztályfőnök is volt, és vezetőtanárként az osztályaiban gyakorló utolsó éves kémia szakos hallgatókat segítette a tanárrá válásban. Ezen kívül az ELTE Természettudományi Karán három éven át fizika szakos tanárjelölteknek is tanított módszertani tárgyakat.

A hosszú interjúban mesélt arról, milyen volt az illetékeseket szembesíteni az oktatásügy valódi helyzetével.

„Személyes és megdöbbentő tapasztalatom, hogyan kerekedett el az általunk felkeresett, pozícióban lévő ember szeme, amikor meglátta a tanári fizetéseket. Amikor elmondtuk, mennyi tanár hiányzik a rendszerből, akkor is nagyot nézett”

– fogalmazott Szakmány.

Szerinte önmagában a fizetésemelés kevés lenne ahhoz, hogy a tanárokat a pályán tartsák, illetve sikeresen toborozzanak új pedagógusokat, kezelve ezzel a súlyos hiányt, de szerinte látható emelések idején érezhető volt a pályára jelentkezők számának növekedése is.

Mesélt arról, mennyire tanulságos volt közel másfél évtized után kikerülni a munkaerőpiacra, és arról is, hogy „belénk, tanárokba mennyire mélyen el lett ültetve a kishitűség”. „Hogy amikor egy állásajánlatban nem végzettségeket, hanem képességeket kérnek, milyen nehéz kategorizálni azt a rengeteg tudást és tapasztalatot, amit a tanári pályán szereztünk. Pedig osztályfőnökként az embernek bizony nagyon komoly helyzeteket kell tudni megoldania. Szállást, étkezést, programokat szervezni, egy kollégával ketten harminc ivarérett fiúra, lányra vigyázni 5-6 napon át, konfliktusokat kezelni, jól kommunikálni, közösséget szervezni: ezek mind komolyan beárazható képességek, amiket mi csak járulékosan alkalmazunk a munkánk mellett” – fogalmazott.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Dráma: az ATV élő adásában esett össze a katonai szakértő
Az adást megszakították, Kis-Benedek Józsefhez azonnal mentőt hívtak.

Link másolása

Az ATV Mai téma című műsorában szerda este élő adásban esett össze Kis-Benedek József katonai szakértő – írta meg az Index.

A csatorna közölte:

az adást azonnal megszakították, mentőt hívtak, Kis-Benedek Józsefet a szakszerű helyszíni ellátás után kórházba szállították.

Az eset a Mai téma adásának utolsó harmadában történt, amikor az orosz–ukrán háborúról beszélgetett Kis-Benedek Tompos Márton momentumos politikus és Harangozó Tamás MSZP-s országgyűlési képviselő társaságában.

Az élő adásban történtek után a televízió honlapja egy szűkszavú közleményt adott ki:

„Kis-Benedek József a ma esti Mai Téma élő adása közben rosszul lett, rögtön megszakítottuk adásunkat. A kollégáink azonnal mentőt hívtak, akik gyorsan kiérkeztek a televízió székházába és szakszerűen ellátták.”

A szakértő egészségi állapotáról azóta nem érkezett újabb hír.

Az esetleges fejleményekkel cikkünket frissítjük.


Link másolása
KÖVESS MINKET: