News here
hirdetés

HÍREK

BioNTech: Még nem tudni, hogy kell-e új oltóanyag az omikron miatt

Az előzetes adatok szerint három adag vakcina egyértelműen semlegesíti a vírust, de csak a további adatok mutatják majd meg, hogy mennyire erős a védelem és mennyi ideig tart - mondta Ugur Sahin.

Link másolása

hirdetés

Egyelőre nem tudni, hogy kell-e új oltóanyagot kifejleszteni az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védelemre a kórokozó omikron nevű változata miatt - mondta a német BioNTech vezetője egy csütörtöki interjúban.

Ugur Sahin a Der Spiegel című német hírmagazin hírportálján közölt interjúban kiemelte, hogy

az omikronnak több variánsa kering, és még nem világos, hogy melyik "érvényesül", ezért azt sem tudni, hogy melyikhez kellene hozzáigazítani a vakcinát. Ez azonban "nem újdonság, és kezdetben a delta esetében is így volt"

- mondta.

Arra a kérdésre, előfordulhat-e, hogy egyáltalán nem lesz szükség új oltóanyagra, azt válaszolta, meg kell várni, hogy miként terjed az omikron és milyen a hatására kialakuló betegség "klinikai képe". Az összes kérdés megválaszolásához szükség van még néhány hétre - vélekedett.

Arra a felvetésre, hogy akár a következő változat is megjelenhet, mire elkezdik az omikronhoz igazított vakcina gyártását, elmondta, hogy az év elején azért aggódott, hogy a meggyengült immunrendszerű embereknél "a vírusnak túl sok ideje lehet arra, hogy sok mutációt halmozzon fel és fejlődjön".

hirdetés

Sahin kifejtette: úgy tűnik, hogy pontosan ez történt az omikronnal. "Az emberek egy kis csoportjában a vírus hosszabb fejlődésen mehetett keresztül", és ez "minden bizonnyal gyakrabban megismétlődik majd" - fogalmazott.

Ha az omikron szétterjed, az utána következő változatnak még hatékonyabbnak kellene lennie, hogy a vírus következő nemzedékévé válhasson, így pedig állandóan újabb kórokozóval kellene megbirkózni. Ugyanakkor technikailag nem lenne gond egyszerre gyártani többfajta, a SARS-CoV-2 különböző változataira szabott vakcinát - fejtette ki a BioNTech társalapító-vezérigazgatója.

Mint mondta, aggodalommal fogadták az először novemberben, Dél-Afrikában azonosított omikron felbukkanását. Ez "váratlan fejlemény" volt, "néhány napig egyáltalán nem volt világos, hogy mivel állunk szemben", így nem lehetett tudni, hogy menekülő (az oltás révén termelődő ellenanyagok elől kitérő) variánsról van-e szó.

A vizsgálatok szerencsére azt mutatják, hogy az omikron csak egy "részlegesen menekülő változat, amely elvileg oltással ellenőrizhető".

Az előzetes adatok szerint három adag vakcina egyértelműen semlegesíti a vírust, de csak a további adatok mutatják majd meg, hogy mennyire erős a védelem és mennyi ideig tart - mondta Ugur Sahin.

Hangsúlyozta, hogy két adag még nem jelenti a kellő védettséget nyújtó, befejezett oltást. Ha az omikron tovább terjed, "és úgy tűnik, hogy ez így is lesz, akkor tudományos szempontból ésszerű lenne már három hónap után felkínálni az emlékeztető oltást", ahogyan az Egyesült Királyságban teszik - fejtette ki a BioNTech vezetője.

Arra a felvetésre, hogy mindez azzal jár, hogy aki ezekben a hetekben kapja meg a harmadik adagot, vajon a jövő nyáron emlékeztető dózisra szorul-e majd, a biotechnológiai cég vezetője azt mondta, hogy ez várhatóan így lesz, ha az omikron leváltja a deltát az uralkodó vírusváltozatok sorában, és a negyedik adag már egy új, az omikronhoz igazított vakcina lehet./div>
A Németországba Törökországból bevándorlóként érkezett szakember és felesége, Özlem Türeci által vezetett BioNTech a Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalattal fejlesztett ki oltóanyagot a Covid-19 ellen. Comirnaty márkanévvel forgalmazott készítményük volt a Covid-19 ellen az Európai Unióban elsőként engedélyezett vakcina. A közösségben tavaly december vége óta használt oltóanyag a világhírű magyar kutató, a BioNTech-nél dolgozó Karikó Katalin vezetésével kifejlesztett hírvivő RNS (mRNS) technológiára épül.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Orbán Viktor: „Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek”
A miniszterelnök ismét élesen bírálta a háborús szankciókat, de szerinte ki lehet javítani ezt a rossz politikai döntést.

Link másolása

hirdetés

Ismét kritizálta az európai uniós szankciókat Orbán Viktor, aki a Kossuth Rádiónak adott interjút péntek reggel. Elmondta, hogy a politikai döntések miatt mentek fel az energiaárak, hiszen ha nem lennének a szankciók, szerinte 100 dollár környékén lenne az olaj ára, amennyi az áprilisi választások idején is volt.

A miniszterelnök arról beszélt, hogy tavasszal még Németországgal együtt vezették azt a csoportot, amely ellenezte a szankciók kivetését az energetikai szektorra, erről meg is állapodtak, ám később a németek is megváltoztatták az álláspontjukat. Az Európai Unió végül megszavazta a szankciókat, ennek isszuk most a levét Orbán szerint.

„Most az a kérdés, hogy tovább rontunk-e ezen a helyzeten. Egyszer már becsaptak bennünket, hazudtak Brüsszelben az európai embereknek. Hazudtak, mert nem azt tették, amit vállaltak”

- fogalmazott a kormányfő.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország nem szavazta meg a szankciókat, mentesítést is kaptunk. Úgy véli, ha nem harcoltuk volna ki a kivételt, még rosszabb lenne a helyzet, akkor nem az ár lenne a gond, hanem a hiány. A mentesítés miatt viszont van energiánk.

Azért kritizálja a kormány a szankciós politikát, mert "jó, ha az ember hangot ad a dühének". Szerinte azért kell hangot adniuk a véleményüknek, mert ha nem változtatják meg ezt Brüsszelben ezt a politikát, a felár, amit most fizetünk az energiáért be fog épülni a gazdaságba és az életünk részévé válik. Október a vízválasztó, most kell világossá tenni, hogy ezt nem akarjuk - hangsúlyozta. Mint mondta, vannak olyan hibák a politikában, amiket nem lehet kijavítani, de ezúttal lenne lehetőség a javításra.

hirdetés
„A szankciók természete, hogy nem határozatlan időre, hanem hat hónapra vezetik be őket. Mindig meg kell újítani őket. Ekkor lehetősége van a brüsszeli politikusoknak, hogy belássák a hibájukat”

- mondta.

A háborús szankciókról szóló nemzeti konzultációról is beszélt. Felidézte, hogy voltak nehéz, válságos pillanatok az elmúlt 12 évben, ő pedig azt tapasztalta, hogy az a legjobb, ha valamilyen formában be tudják vonni az emebreket a döntésbe, jogilag pedig a nemzeti konzultáció erre a legegyszerűbb megoldás. Mint mondta, neki és a kormánynak is megvan a maga álláspontja, de szeretnék megkérdezni az embereket is.

„Nem mintha nem lenne véleményem arról, hogy mit gondoljak a szankciókról, ki is fogom tölteni a konzultációs kérdőívet. Az egyetértést létre kell hozni, esélyt kell adni az embereknek”

- fogalmazott.

Megnyugtatásként azt is elmondta, hogy a gázellátás biztosított Magyarországon: ha egyetlen csepp gáz sem érkezik, akkor is 4,5-5 hónapig tudna működni a magyar gazdaság a jelenlegi formájában.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Orbán: A nyugdíjasok meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat
A kormány nyugdíjprémiumra is készül, mivel négy százalékos gazdasági növekedés várható.

Link másolása

hirdetés

Gazdasági intézkedésekről és a nyugdíjról is beszélt Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújáűban.

Megerősítette, hogy az élelmiszerár - és a benzinárstop is marad év végéig, ahogy a rezsicsökkentés is, amelyet reményei szerint jövőre is fenn tudják tartani. Elmondta, hogy most átlagosan egy család 181 ezer forint kap havonta a rezsicsökkentett ár formájában, ha nem lenne rezsicsökkentés, ennyivel kellene minden családnak többet fizetnie. Kiemelte, hogy Európában messze az első helyen vaguynk a családoknak nyújtott pénzügyi védelem tekintetében.

Arról is beszélt, hogy arra utasították az MVM-et, hogy olyan rugalmas fizetési megoldásokat találjanak, amelyek alkalmazkodnak ehhez a gyorsan változó helyzethez. Mint mondta, a költségvetés szintjén most szinte lehetetlen tervezni, ezért rendelt el kifizetési tilalmat október 31-ig. Akkorra talán már látja a pénzügyminiszter, hogyan alakul a költségvetés, de Orbán szerint a vállalt hiány mértéken belül lesznek. Elmondása szerint a bizonytalanságok miatt most hagyják a költségvetési törvényt, december elején fognak ismét foglalkozni vele.

A nyugdíjakra is kitért, azt ígérte:

a nyugdíjasok meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat, és valószínűleg nyugdíjprémium is lesz.

Lesz egy inflációkövető nyugdíjemelés, és ha a gazdasági növekedés meghaladja nemzetgazdasági szinten a 3 százalékot, akkor nyugdíjprémium is. A kormány pedig úgy tervez, hogy lesz, mivel a Magyar Nemzeti Bank négy százalékos gazdasági növekedésre számít.

hirdetés

Cikkünket frissítjük...


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Hivatalosan is eltörölték az őszi szünetet - mutatjuk, hogyan változik a tanév
Gulyás Gergely kormányinfón tett ígéretének megfelelően megjelent a tanév rendjét módosító kormányrendelet, ami egy meglepetést is tartogatott.
Címlap: Pixabay.com - szmo.hu
2022. szeptember 30.


Link másolása

hirdetés

Hosszabb lesz a közoktatásban a téli szünet – jelentette be a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Azért döntött így a kormány, mert így spórolunk az energiával – tette hozzá.

Csütörtök este meg is jelent a hivatalos rendelet, ami kimondja, hogy

a tanulónak a 2022/2023. tanítási évben két alkalommal kell legalább hat összefüggő napból álló tanítási szünetet biztosítani.

Egyúttal módosítja a júliusban kihirdetett belügyminisztériumi rendeletet, ennek megfelelően a 2022/2023. tanévben a téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2022. december 21. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap 2023. január 9. (hétfő) - vette észre a Portfolio.hu.

hirdetés

A rendelet újdonsága, hogy hogy a 2022/2023. tanévben a tanítási év utolsó tanítási napját 2023. június 16-ra módosították a 15-i nap helyett.

A Kormányinfón tett bejelentésnek megfelelően pedig őszi szünet a 2022/2023. tanévben nem adható ki. Ettől a nemzetiségi oktatásban részt vevő iskolák sem térhetnek el.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Több hullámban csapnak le a zivatarok pénteken, másodfokú figyelmeztetést is kiadtak
Hevesebb viharokra, erős szélre és jégesőre is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat. Az esernyődet ne hagyd otthon ma!
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2022. szeptember 30.


Link másolása

hirdetés

Pénteken egy kiterjedt csapadékrendszer fokozatosan kelet, északkelet felé vonul, ebbe a rendszerbe beágyazódva zivatarok is előfordulhatnak - írja veszélyjelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A csapadékrendszer áthaladása után átmeneti szünetet követően újabb záporos, zivataros gócok képződhetnek, kiemelten az Alföldön heves zivatar is kialakulhat. Ekkor a cellákat viharos kifutószél (általában 60-80 km/h, hevesebb zivatar esetén 80-90 km/h-nál erősebb), jégeső (akár nagyobb jégátmérővel) és nagy mennyiségű csapadék (~20 mm) kísérheti.

Bács-Kiskun és Békés megyére másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat, ezeken a területeken hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani, a villámlások mellett pedig kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is. Az ország többi megyéjében elsőfokú riasztás van érvényben zivatarveszély miatt.

Pénteken délutánra 16 és 26 fok közé melegedhet a levegő. Ismét nyugaton, északnyugaton lesz a leghűvösebb, délkeleten a legmelegebb - írja az Időkép.

Szombaton néhol párás, ködös, északon, északkeleten záporos, zivataros lehet a reggel. Délután főként a Dunától keletre fordulhatnak elő további záporok, zivatarok. A délnyugati szél élénk, helyenként erős lehet. Változóan felhős időre, 17-23 fokos maximumokra készülhetünk.

Vasárnap már több napsütésben lehet részünk, kisebb eső, zápor helyenként alakulhat ki, majd este észak felől újabb csapadékzóna érkezhet néhol zivatarokkal. A nyugatias szél a Dunától keletre élénk, erős lehet. Napközben 18 és 24 fok közötti maximumokra van kilátás.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: