HÍREK

Beteg gyerekeknek és állatoknak adjuk legszívesebben adónk egy százalékát – meglepetés is van a lista elején

Gulyás Márton nemrég életre hívott szervezete nagyon nagyot kaszált, de más független sajtó- és médiatermék is előkelő helyen végzett.

Link másolása

Saját Facebook oldalán osztotta meg L. Ritók Nóra azt a listát, melyből kiderül, mely civil szervezeteket támogatták idén legtöbb pénzzel az adófizetők. A megosztás apropója, hogy az Igazgyöngy Alapítvány a negyvenkilencedik lett a listán, előrébb lépve a tavalyi pozíciójához képest.

Ami rögtön szembeötlik, ha megnézzük a számokat, hogy Gulyás Márton Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítványa, amely idén először gyűjthetett ilyen módon támogatást, rögtön a harmadik leginkább támogatott civil szervezetté vált, 191 131 793 forintot kapott. Ez azért is meglepő, mert a lista elején rendszeresen az egészséggel összefüggő szervezetek tarolnak, a legelső rögtön az Országos Mentőszolgálat Alapítvány, amely 336 810 498 forintnyi támogatást kapott.

A tizenhetedik helyig leginkább a gyermekmentő és a kisállatmentő szervezetek váltogatják egymást, majd a 17. helyen az éppen most megint aktívan üldözött Iványi Gábor egyháza által alapított Oltalom Karitatív Egyesület áll, ők 71 736 448 forintnyi bevételhez juthatnak így. További ember- és állatmentő alapítványok után a 25. van a Klubrádió által életre hívott Szabad Sávért Alapítvány, az adófizetők 53 909 912 forintot utaltak nekik. A 34. helyen áll az Átlátszó.hu Átlátszónet Alapítványa, amelyik így 41 998 395 forintot kaphatott.

A negyvennegyedik helyen áll a TASZ, 36 865 179 forinttal.

Az ötödik iksztől talán még két média vonatkozású támogatás érdekes, éppen az ötvenedik helyen áll ugyanis a Keresztyén Média UCB Hungary Alapítvány, illetve ötvennegyedik a Tilos Kulturális Alapítvány.

Elmondható, hogy a hazai adakozókedv kiemelten a gyermekmentés, állatmentés és általában az egészségügyi célú civil szervezeteket támogatja leginkább, emellett néhány fontos médiavállalkozás mellé is odaállnak.

A fentiek fényében az igazi meglepetés az a 62. helyen álló Magyar Vöröskereszt volt. Nem világos, miért szorult viszonylagosan ennyire hátulra ez a patinás szervezet.

Az első száz támogatott listája itt tekinthető meg.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Varga Mihály újabb megszorításokat lengetett be, zuhanórepülésbe kezdett az OTP
Jöhet az újabb bankadó és a kamattámogatott hitelprogramok felülvizsgálata is. A pénzügyminiszter Matolcsy Györgybe is keményen beleszállt.

Link másolása

Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt a Magyar Közgazdasági Társaság vándorgyűlésén tartott előadásában, hogy a költségvetési mutatók nem alakulnak úgy idén, ahogyan azt a kormány várta, ezért szeptember végéig felülvizsgálják az idei költségvetést.

Ennek megfelelően belengetett néhány újabb megszorító intézkedést is a fenntartható fiskális folyamatokra törekvés miatt.

„Távol áll tőlem, hogy az adópolitika ilyen típusú eszközeihez nyúljak, és jobb szeretem, hogy ha a dolgok kiszámítható mederben folynak, de a kormány azt is mérlegelheti, hogy ha az idei esztendőben egy rekordnyeresége van a bankoknak, márpedig négyszer annyi nyeresége van, mint a tavalyi évben, 1160 milliárd forintot ért el ez a nyereség, akkor mérlegelheti a kormány azt is, hogy még további adófrontokat nyit meg, és adóeszközökkel javítja az államháztartás gazdálkodását" - beszélt egy újabb bankadó lehetőségéről is a pénzügyminiszter.

Varga szerint emellett szóba kerülhet egyes honvédelmi beruházások elhalasztása, illetve a kamattámogatott hitelprogramok felülvizsgálata is.

A kormány eredetileg 3,9 százalékos GDP-arányos deficitet tervezett erre az évre, Varga most viszont már nem mondott konkrét számokat, csak annyit szögezett le, hogy a deficit kisebb lesz a tavalyi 6,2 százalékosnál.

A pénzügyminiszter a kormány gazdaságpolitikájába beleszálló Matolcsy Györgynek is visszaszólt, szerinte az infláció első számú felelőse mindenhol a jegybank. Elhibázott lépésnek tartja, hogy amikor emelte a kamatot az MNB, akkor még vette az állampapírt és a vállalati kötvényeket is, márpedig „egyszerre meleget és hideget fújni egyik gazdaságban sem lehet”.

A bejelentés után az OTP árfolyama zuhanni kezdett - írta a Portfolió. Kora délután már stabilizálódni látszik az árfolyam, de még ekkor is 5,8 százalékkal volt a tegnapi zárószint alatt.

(via 444)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Étkezési olajat hívott vissza a Nébih, ebből semmiképpen se fogyasszon!
Magas ásványiolaj-tartalom miatt vonták ki a forgalomból a terméket.

Link másolása

Magas ásványiolaj-tartalom miatt visszahívták a forgalmazók a fekete szezámolajból készült, Yi Yuan márkájú terméket a forgalomból - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön.

A 150 milliliteres, 100% Pure Black Sesame Oil elnevezésű termék minőségmegőrzési ideje 20/02/2026, forgalmazója az Asian Home Kft., az Ázsia Bt., a Lucky Lili Sunrise Kft. és a Terravida Kft.

A vásárlókat a hivatal arra kéri, hogy ne fogyasszanak a kifogásolt termékből.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
EU-s pénzből épített rekreációs központban él a fideszes államtitkár a Momentum szerint
Negyvenkétmillió forintot fizettek az európai adófizetők a rekreációs központra, aminek a honlapja mára eltűnt.

Link másolása

A momentumos Hajnal Miklós és Tompos Márton szerint érdekes terülefejlesztési koncepciót valósított meg Mayer Gábor fideszes államtitkár. 2011-ben ugyanis a Purple Hill Kft.

46 millió forintot nyert el arra, hogy a Győrújbaráton lévő Lila-hegyen egy rekreációs központot létesítsen.

A cég ügyvezetője akkoriban Mayer Gábor volt, aki nyilatkozott is a helyi sajtónak impozáns terveikről.

A létesítményt 2012 és 2014 között fel is építette. Mint Hajnal Miklós és Tompos Márton kiderítette, a rekreációs központot bár 2014-ben átadták, '16-tól már nem lehetett foglalni náluk, sőt azóta a weblapjuk is eltűnt.

Viszont

Mayer Gábor, aki azóta már területfejlesztési államtitkár lett, kötelező vagyonnyilatkozatában pedig szerepel egy győrújbaráti ingatlan pontosan ugyanazzal a helyrajzi számmal, mint a „rekreációs központ”.

Hajnal és Tompos bejelentkezését a helyszínről itt tekinthetik meg:

(Forrás: ugytudjuk.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Egy teli InterCity-re, majd pótlóbuszra, végül a metróra szállították át a Zürich és Budapest között közlekedő vonat utasait
A Kálmán Imre EuroNight mozdonya Komáromnál meghibásodott, ekkor kezdődött meg a járaton utazók kálváriája.

Link másolása

Csütörtök délelőtt a Zürich, valamint közvetlen kocsikkal Stuttgart felől érkező, Hegyeshalomból 7:28-kor a Keleti pályaudvarra továbbindult Kálmán Imre EuroNight mozdonya Komáromnál meghibásodott - adta hírül a MÁVINFORM.

Az utasoknak ezért előbb a Savaria Intercity kellett tovább utazniuk Tatabányáig, amely a vágányzárak miatt jellemzően teljesen tele közlekedik. Tatabányáról aztán IC pótlóbuszokkal juthattak Budapest-Kelenföldre, ahonnan pedig a M4-es metró vonalán végigutazva érkezhettek meg végül a Keletibe.

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET: