HÍREK
A Rovatból

Beszakadt a forint hétfő reggel

420 forint felett is járt az euró.

Link másolása

Hétfő reggel a forint 2,4 százalékkal áll gyengébben a decemberi kezdéshez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, valamint 1,4 százalékkal gyengébben a dollár ellenében - írja az MTI.

Az euró jegyzése 418,77 forintra csökkent hétfő reggel hét órára a péntek esti 419,14 forintról. A dollár jegyzése 398,30 forintra emelkedett 397,85 forintról, a svájci franké pedig 425,22 forintra csökkent 426,05 forintról.

Pár perccel reggel 9 óra előtt már 420 forintnál is többe került egy euró

- írja az Index, hozzátéve, hogy 9 óra után pár perccel egyelőre visszatért 420 alá az árfolyam.

A lap szerint a forint vélhetően annak a titkos dokumentumnak a hatására gyengült, ami hétvégén látott napvilágot a Magyarországnak járó uniós támogatásokról szóló vitáról.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Medián: Magyar Péter pártja a legerősebb ellenzéki párt, mélyponton a Fidesz
A TISZA Párt szerezné a legtöbb ellenzéki szavazatot a felmérés szerint, ha most lenne az EP-választás. Eközben a Fidesz népszerűsége is mélypontra zuhant.

Link másolása

Magyar Péter pártja a legerősebb ellenzéki párt, és mélyponton van a Fidesz – ez a két legfontosabb megállapítása a HVG számára készült áprilisi Medián-elemzésnek. Mint a 24.hu szemléjéből kiderül,

Április végén viszont már a teljes szavazókorú népesség 16, a választani tudó biztos szavazóknak pedig a 24 százaléka mondja, hogy az európai parlamenti választáson a TISZA Pártra voksolna, így egyértelműen Magyar Péter pártja a legerősebb ellenzéki alakulat.

Azt írják, a Medián április 26-a és 29-e között, országos reprezentatív mintán készült felmérését a HVG május 1-je miatt előrehozott lapzártája miatt 970 főnél meg kellett szakítani, a részletes elemzés így csak később lesz olvasható.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Brutális zuhanás az ingatlanpiacon: három évvel ezelőtti szintre süllyedtek az árak
2023-ban negyedével kevesebb lakást adtak el, mint egy évvel korábban, a friss adatok szerint körülbelül százezer darabot. Az új lakások iránt bezuhant a kereslet, a használt családi házak ára tovább csökkent.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. április 30.


Link másolása

A 2022-es 14 százalékos csökkenése után a magyarországi lakáseladások száma 2023-ban további 25 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbi, hasonló adatokhoz képest a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint. Azaz a tavalyi 138 ezer lakáshoz képest idén alig több, mint 100 ezer lakás kelt el 2023-ban, írta meg az rtl.hu.

A lakáseladások becsült visszaesése az I. negyedévben 41, a II. negyedévben 31, a III. negyedévben 15 százalékos volt. Végül a IV. negyedévben megindult a növekedés.

Az év egészére nézve azonban még így is maradt a visszaesés.

A használtakénál is nagyobb arányban esett vissza az új lakások piaca tavaly. Az eladott új lakások száma korábbi évi adat fele alatt maradt, ez pontosan 44 százalékot jelent. Az eddig ismert adásvételeken belül az új lakások részesedése 7 százalékról 4 százalékra esett vissza.

Bár a lakásárak átlagosan 5,8 százalékkal voltak magasabbak, mint 2022-ben, ezen belül a használt lakások éves szinten 5, az újak 11,5 százalékkal drágultak,

azonban ezek az értékek alatta maradtak az inflációs adatoknak, azaz, hiába kerültek a lakások többe, ez valójában nem jelent növekedést.

Így aztán a használt lakások reálára közel 11 százalékkal, az újaké 5 százalékkal lett alacsonyabb egy év alatt. 2023-ban a reál lakásárindex végig enyhe csökkenést mutatott, az év végére 167 százalékra esett vissza, ami a három évvel korábbi szintnek felel meg.

A lakáspiaci visszaesés a megyeszékhelyeket érintette a legsúlyosabban. 2023-ban éves szinten 31-34 százalékkal kevesebb lakást adtak el a kisebb településeken és Budapesten, viszont a megyeszékhelyeken 42 százalékkal alacsonyabb volt az eladások száma, mint 2021-ben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Új benzinkúthálózat érkezik Magyarországra, exkluzív szolgáltatásokkal
Az Eurowag Európában már számos helyen jelen van. Néhány kutat már megnyittak nálunk is, de most számos nagyforgalmú helyen lesznek majd elérhetőek.

Link másolása

Új cég lép be a magyar benzinkúthálózatba, érkezik az Eurowag. A cég a nagy tranzitforgalmú utak mellett nyit kutakat - közölték.

„Az integrált közúti szállítási megoldások vezető európai szolgáltatója”-ként „exkluzív szolgáltatások”-at nyújtanak majd. Az Eurowag Prime Network néven nyíló kutakról Kim Coppens, az Eurowag Déli és Nyugati Régiójának Energiabeszerzési és Üzemeltetési vezetője azt mondta:

„A cél az, hogy minden olyan országban, ahol az Eurowag működik, legyen néhány Eurowag Prime üzemanyagtöltő állomás, ahol az ügyfelek a kiemelt lokációkon és legkedvezőbb árakon vehetnek igénybe színvonalas szolgáltatást. Ezek a töltőállomások vizuálisan is megkülönböztethetők lesznek, és alapfeltétel lesz a szolgáltatások magas színvonala.”

Európában jelenleg 70 Eurowag-kút üzemel, nálunk is van néhány, például az M1-es autópálya komáromi csomópontjánál, a 2-es főút menti Tolmácson is - írja a Telex.

A kutak helye ITT kereshető.

Azok az ügyfelek, akiknek van Eurowag kártyájan, igénybe veheti az Eurowag Prime töltőállomások szolgáltatásait. Az Eurowag kiválaszt partnerkutakat a folyamatban, amiknek meg kell felelniük a támasztott követelményeknek - közölték.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Medián: Magyar Péternek háromszor annyi EP-képviselője lehet, mint a DK-nak
Magyar Péter pártja a legerősebb ellenzéki párt, a TISZA Pért messze lehagyta a többit a Medián elemzése szerint. Az EP-választáson induló politikusok között Magyar Péter a legnépszerűbb, 43 százalékon áll, míg a Fidesz EP-listavezetőjét, Deutsch Tamást 33 százalékra mérték.

Link másolása

Magyar Péter pártja a legerősebb ellenzéki párt, a Fidesz támogatottsága pedig mélypontra került – derül ki a Medián elemzéséből, mely a hvg360 számára készült. Szemléjében azt írja a Telex:

A kutatás szerint a Fidesz-KDNP támogatottsága 46 százalék, a TISZA Párt pedig 24 százalékon áll, magasan megelőzve a többi ellenzéki pártot.

A Demokratikus Koalíció 9, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 6, a Momentum pedig 5 százalékot szerezne, ha most vasárnap lenne az EP-választás. A többi párt nem jutna be az Európai Parlamentbe.

Mandátumokra leosztva ez azt jelenti, hogy a Fidesz-KDNP 11 helyet szerezne, a TISZA 6 helyet, a DK kettőt, a Momentum és a Kutyapárt pedig egyet-egyet.

Az EP-választáson induló politikusok között Magyar Péter a legnépszerűbb, 43 százalékon áll, 10 százalékponttal előzi meg a Fidesz 33 százalékon álló EP-listavezetőjét, Deutsch Tamást. A felmérés szerint Márki-Zay Péter 29 százalékos népszerűséggel előzi Dobrev Klárát (25%), és Donáth Annát (24%) is.

Felidézik, korábban az Iránytű Intézet is Magyar pártját mérte a legerősebb ellenzéki pártnak, és az IDEA Intézet szerint sem volt évek óta annyira alacsony a Fidesz–KDNP támogatottsága, mint április elején. A Závecz Research kutatása április elején azt mutatta, hogy Magyar pártja a bizonytalanoktól, a Kutyapárttól és a Momentumtól gyűjti a szavazóit.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk