News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Az ukrán külügyminiszter azt tanácsolta a tárgyalódelegáció tagjainak, hogy ne egyenek és igyanak semmit a tárgyaláson

Korábban az orosz-ukrán béketárgyaláson részt vevők közül többen is enyhébb, mérgezéses tüneteket produkáltak, köztük Roman Abramovics orosz oligarcha is.

Link másolása

hirdetés

Megérkezett az orosz és az ukrán delegáció Isztambulba, hogy folytassák a félbeszakadt béketárgyalást.

Dmytro Kuleba a tárgyalást megelőzően a Sky News szerint azt mondta:

„Azt tanácsolom mindenkinek, aki az Orosz Föderációval tárgyalni megy, hogy ne egyen és ne igyon semmit. És lehetőleg ne érintsen meg semmilyen felületet.”

Hétfőn írtunk róla, hogy a Wall Street Journal értesülései szerint az orosz-ukrán béketárgyaláson részt vevők közül többen is enyhébb, mérgezéses tüneteket produkáltak, köztük Roman Abramovics orosz oligarcha is.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Kezd összeomlani az orosz front Herszonnál, az ukránok a luhanszki régiót is elkezdték felszabadítani
Egy brit elemző szerint az oroszok megfelelő hadvezetés híján nem tudják feltartani az ukrán haderőt. Képtelenek további lőszereket, tartalékokat, mozgósított embereket és védelmi felszereléseket a frontra vinni.

Link másolása

hirdetés

Ukrajna már elérte „elsődleges politikai célját”, tehát „megmutatta a Nyugatnak, hogy képes visszafoglalni területeket a rendelkezésére bocsátott nyugati fegyverrendszerek segítségével” - mondta Ed Arnold, az 1831-ben alapított brit Royal United Services Institute nevű katonai elemzőintézet kutatója a Sky Newsnak.

A további céljaik közt az is szerepel, hogy még a tél beállta előtt minél több ukrán várost felszabadítsanak − mondta Arnold, aki megjegyezte, hogy az elmúlt „24-48 órában” nyolc várost szabadítottak fel az ukránok Herszonnál.

„Az orosz front elkezdett összeomlani. Nagyon jó parancsnokokra lenne szükségük az oroszoknak, akikkel azonban nem rendelkeznek”

− közölte.

Szerhij Hajdaj, a Donyec-medencében lévő Luhanszk megye kormányzója megerősítette szerdán, hogy az ukrán csapatok „több települést is felszabadítottak az orosz megszállás alól” a régióban.

„Immár hivatalosan is megkezdődött a luhanszki régió megszállásának megszüntetése. Több település már felszabadult az orosz hadsereg megszállása alól, az ukrán erők ott már ukrán zászlókat tűznek ki”

– írta a kormányzó a Telegram üzenetküldő portálon.

hirdetés

A washingtoni hadtudományi intézet (ISW - Institute for the Study of War) szakértői legfrissebb elemzésükben „ amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett – azt írták, hogy az ukrán csapatok jelentős sikereket értek el a déli Herszon megyében, miközben folytatják az előrenyomulást keleten, a harkivi és a luhanszki régiókban. Az ISW szerint az ukrán ellentámadás akadályozza Oroszország azon kísérleteit, hogy további lőszereket, tartalékokat, mozgósított embereket és védelmi felszereléseket helyezzenek előbbre.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője a Telegramon reagált arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a herszoni, zaporizzsjai, donyecki és luhanszki megszállt területek Oroszországhoz csatolásáról szóló törvényeket.

„Egy terrorista ország erőszakos döntései nem érik meg azt a papírt, amelyen aláírták. Egy kollektív őrültek háza él tovább egy kitalált világban”

– fogalmazott Jermak. Szavai szerint „az orosz őrületre a legjobb gyógyír az ukrán fegyveres erők, a nagy pontosságú fegyverek és az offenzíva”. „Térjünk vissza a valóságba, visszaszerezzük mindazt, ami a mienk” - zárta üzenetét az elnöki iroda vezetője.

Olekszandr Sztaruh Zaporizzsja megyei kormányzó arról adott hírt, hogy szerdán az oroszok Iszkander rakétákkal mértek csapást Zaporizzsjára és környékére. A támadásban Hujlajpole településen életét vesztette a helyi kistérségi tanács alelnöke és egy helyi vállalat vezetője.

Az ukrán vezérkar szerdai jelentésében közölte, hogy Oroszország vesztesége az Ukrajna elleni háborúban elérte a 61 000 katonát. Előző nap az ukrán hadsereg kétszáz orosz katonát, négy helikoptert, négy drónt és 11 harckocsit semmisített meg.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Elképesztő mennyiségű tüntető gyűlt össze a Margit hídon, a Közút Figyelő kameráin látszik a legjobban
A tömeg bőven több ezer fős.

Link másolása

hirdetés

A Telex egyik olvasója osztotta meg a lappal, hogy a Közút Figyelő kameráin keresztül is letagadhatatlan, hogy milyen hatalmas tömeg gyűlt össze a mai hídfoglalós tüntetésen este 6 körül.

A Margit híd és a Jászai Mari tér környékén egy gombostűt sem lehetett elejteni.

Október 5-e a Pedagógusok Világnapja, így szerdán reggel a diákok és a szülők alkottak élőláncot, délután öttől pedig a Grund mozgalom hirdetett hídfoglalást a pedagógusokért. 17 órától 19 óráig a Margit hídon tüntetnek, amire a szervezők előzetesen 5-10 ezer emberre számítanak. Ez a Közút Figyelő kameráinak képei alapján meg is van:

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
„Nincs tanár, nincs jövő” – hídfoglalást rendeztek a pedagógusokért, többezres tömeg volt a Margit-hídon
Szerdán 17 órától 19 óráig a Margit hídon tüntetnek a tanárokért a reggeli élőlánc után. A szervezők 5-10 ezer emberre számítanak.

Link másolása

hirdetés

Szerda reggel a diákok és a szülők alkottak élőláncot, délután öttől pedig a Grund mozgalom hirdetett hídfoglalást a pedagógusokért.

Szerda mozgalmas nap Budapesten és vidéken is, október 5-e ugyanis a Pedagógusok Világnapja, és ezt a napot találták több rendezvénynél is alkalmasnak a pedagógusok melletti kiállásra.

Élő közvetítésünk a hídfoglalásról:

Az esemény Facebook-oldalán ezt írták:

"Tartsatok velünk október 5-én (szerdán) 17 órától 19 óráig a Margit hídon, hogy újból megmutassuk a kormánynak, hogy a tanárok jelenlegi helyzete tarthatatlan, és hogy joguk van sztrájkolni, hiszen a sztrájk alapjog! ‼️‼️‼️

hirdetés

Ennek a napnak a minket tanító pedagógusok ünnepléséről és megbecsüléséről kéne szólnia, de ezt a jelenlegi politikai intézkedések lehetetlenné teszik.

Tüntetni fogunk tanárainkért, hogy valóban meg legyenek becsülve, hiszen ha nincs tanár, nincs oktatás és akkor jövő sincsen!

A sorozatos kiállások, sztrájkok és szolidaritási megmozdulások folytatódnak és nem hagyjuk, hogy tiltakozásaink, kiállásaink következmények nélkül maradjanak!"

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
„Hajrá diákok, hajrá tanárok, tietek a jövő” – üzente a villamosvezető a tüntető diákoknak
Egy villamos még átmehetett a hídon.

Link másolása

hirdetés

A 24.hu beszámolója szerint, mielőtt lezárták volna a tüntető diákok a Margit hidat, egy utolsó villamos még keresztül mehetett rajta, aminek vezetője kiszólt a tüntetőkhöz:

„Hajrá diákok, hajrá tanárok, tietek a jövő.”

Szerdán 17 órától 19 óráig a Margit hídon tüntetnek a tanárokért a reggeli élőlánc után. A szervezők 5-10 ezer emberre számítanak.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: