HÍREK

Az ellátórendszer már több helyen elérte a teljesítőképességének határát - a győri orvosi kamara elnöke írt arról, mit tehetünk

'A koronavírus járvány jelen helyzetében sajnos már nem lehet biztosítani a minőségi egészségügyi ellátást' - írja Dr. Szijjártó László, aki megírta a gondokat és a lehetőségeket is.

Link másolása

Egyre több a koronavírus-fertőzött Magyarországon, többen vannak kórházban és igényelnek szakorvosi ellátást. Hogy mit lehet tudni a jelenlegi helyzetről, erről írt többek között a Magyar Orvosi Kamara Győr Moson Sopron Megyei Területi Szervezete a Facebookon:

"Lakossági tájékoztatás:

A tömeges koronavírus megbetegedések kapcsán egyre gyakrabban hangzik el az egészségügy teljesítőképességének határa kifejezés. Fontos lenne tudni, hogy ki mit ért ez alatt? Vannak akik, a központi statisztikákban szereplő ágy ápoló és orvos számot. Erről azt kell tudni, hogy évtizedek óta nem felel meg a valóságnak, jóval kevesebb, mint a lejelentett. Illetve egy-egy orvos, ápoló több intézményben is dolgozik, így szerepel a statisztikában.

Az orvosi kamara az egészségügy teljesítő képességének definícióját egy adott minőség nyújtásának garanciájához köti. Ez azt jelenti, hogy egy orvos, egy ápoló garantáltan elfogadható minőségű ellátást csak bizonyos számú betegnek tud nyújtani, függetlenül attól, hogy hány ágy vagy lélegeztetőgép van üresen az osztályon.

Az is meghatározza az ellátás még elfogadható minőségét, hogy rendelkezik-e az orvos, ápoló megfelelő szakmai tapasztalattal és természetesen szakmai végzettséggel az adott feladathoz?

Egy belgyógyász, vagy intenzíves szakorvos nem tud elfogadható minőségben hasi műtétet végezni. És ez megfordítva is így igaz.

Mindezek alapján fontos tudni, hogy sajnos a hazai egészségügyi ellátás minősége különböző okokból, még a járvány nélkül is sokszor nem érte el vagy éppen meghaladta az elvárható minőséget.

A koronavírus járvány jelen helyzetében sajnos már nem lehet biztosítani a minőségi egészségügyi ellátást. Más szóval, az ellátó rendszer már több helyen elérte a teljesítőképességének határát. Sőt egyre több helyen meghaladta és a katasztrófa helyzetre érvényes szabályok bevezetése lenne szükséges.

Ezért kérem fontolják meg újra a következőket:

1. A koronavírus betegség jelenleg nem gyógyítható.

2. 40-50 éves kortól jóval gyakrabban, akár 20% ban is súlyos kórházi kezelést igénylő lefolyású.

3. 60-70 éves kortól nagyon gyakori az intenzív osztályos kezelés szükségessége és a halálos kimenetel esélye jelentősen megnő, akár 40-60 % ot is elérhet.

4. A gyermekek és fiatal felnőttek esetében a betegség lefolyása szinte mindig enyhe, de terjeszthetik akár tünetmentesen is a betegséget. (Főleg 12 éves kor felett, az alatt kérdéses a terjedésben betöltött szerep.)

5. A hazai ellátó rendszer már elérte teljesítő képessége határát. Így, a koronavírusos esetek számának további növekedése a 40 év felettiek között az ellátás minőségének további romlását eredményezheti más betegségek esetében is.

6. Sem a maszk viselés, sem a kézmosás, vagy távolságtartás nem véd 100 %-osan. De jelentősen csökkenti a fertőzés esélyét. 100%-osan csak a teljes elzárkózás véd.

Mit tehetnek ezek alapján?

1. Megpróbálják a fent említett idősebb korosztályt maximálisan védeni. A találkozásokat megszüntetni, vagy minimalizálni. S akkor maximálisan betartani a biztonsági szabályokat.

2. Megpróbálni rávenni a szabályokat nem követőket a szabályok betartására. Békés eszközökkel!

3. A fiatalabb generációk tagjai, ha nem követik a terjedést korlátozó szabályokat, szigorúan izolálódnak az idősebbektől.

4. A fiatalabb generációk tagjai, ha életvitelük miatt nem tudnak elzárkózni az idősebbektől, akkor még fokozottabban kerülik kortársaikkal is a fertőzés átadásának lehetőségével járó kapcsolatot.

5. Az idősebbek, akik fokozottan veszélyeztetettek, megszervezik saját védelmüket. Ehhez segítséget kérnek, családjuktól, vagy a hatóságoktól.

6. A veszélyeztetett korosztály tagjai felkészülnek egy esetleges otthoni betegségre, kórházi felvételre s esetleg a legrosszabbra is.

7. Nagyon nagy a lelki nyomás, a feszültség mindenhol, mindenkinél. Erre figyeljünk oda, támogassuk, akit tudunk. S ha kell kérjünk, fogadjunk el lelki támogatást.

8. Egészségügyi problémájuk súlyosságát és sürgősségét mérlegelve kérjenek csak segítséget az orvosaiktól. Amit lehet halasztani, amit lehet telefonon, chatben intézni.

A járványhelyzet sokkal rosszabb mint tavasszal volt és napról napra romlik. Kérem, hogy okosan, nyugodtan, egymást segítve, tegyenek meg mindent, amit meg tudnak tenni a saját környezetükben.

Sok szerencsét, erőt és jó egészséget kívánok!

Tisztelettel, Dr. Szijjártó László, MOK Győr Moson Sopron megyei szervezete, Elnök"

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Magyar Orvosi Kamara bejegyzésében korábban azt írta:

"Megteltek az intenzív osztályok, túlcsordult a rendszer. A koronavírus-járvány második hulláma óriási terhelést ró a sürgősségi betegellátókra, és bár a tavaszi hónapok mérsékeltebb forgalma lehetőséget adott a frontvonalban dolgozóknak a felkészülésre, szükség lesz az intézményekben azokra a triázs-teamekre, amelyek abban a helyzetben hoznak döntést, amikor több a koronavírusos beteg, mint az ellátásukhoz szükséges kapacitás..."

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Hatalmas robbanás rázta meg Heves megye egy részét, az ablakok is beleremegtek
Egyelőre nem tudni, mi volt az, de azt kizárták, hogy földrengés okozta volna a jelenséget.

Link másolása

Délelőtt 10 órakor földrengéshez hasonló jelenséget tapasztaltak Heves megye területén, Heves, Boconád, Átány, Tarnaörs településeken – erről érkezett bejelentés a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (ELKH FI) Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumba.

A 444.hu által kiszúrt bejegyzésben azt írják:

a jelenség nem földrengéshez kapcsolódik, hanem valamilyen helyi hatás következménye.

Megfigyelték, hogy a Piszkéstetőn üzemelő infrahangállomásukon is megjelent ebben az időpontban a jelenség, igy vélhetően egy nagy hanghatásnak köszönhetők a bejelentett észlelések.

A kommentelők közül többen arról számolnak be, hogy a közelben az ablakaik is beleremegtek a hanghatásba.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Megrendítő légi felvételek: elképesztő pusztítást végzett a földrengés Törökországban
A hivatalos adatok szerint 4758 épület dőlt össze Törökországban az erős földmozgások miatt.

Link másolása

Mint arról beszámoltunk, hétfőn és kedden több erős földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát. A halálos áldozatok száma a hivatalos közlés szerint már 5000 felett jár, de lehetséges, hogy tízezrek haltak meg. Folyamatosan kutatnak túlélők után, szerencsére sokakat meg tudtak menteni, de még mindig rengetegen várhatnak arra, hogy kihúzzák őket a romok alól.

Az alábbi légi felvételeken látható igazán, mekkora pusztítást okozott a földrengés. A hivatalos adatok szerint 4758 épület dőlt össze Törökországban az erős földmozgás miatt.

Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin

Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin

Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin

Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin

Fotó: MTI/EPA/Necati Savas


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Kimentett a romok alól egy fiút a Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapata Törökországban
A szír határ közelében fekvő Antakyában keresik a földrengés túlélőit hét mentőkutyával.

Link másolása

Sikerült egy fiút kimentenie a Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapatának a törökországi Antakyában.

A szeretetszolgálat az MTI-hez kedd este eljuttatott közleményében azt írta: a HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport és egy sürgősségi ellátást végző 19 tagú egészségügyi csoport 7 mentőkutyával Pavelcze László parancsnok, veszélyhelyzet-kezelési igazgató irányítása mellett a késő délutáni órákban érkezett meg a szír határ közelében fekvő Antakyába, ahol felállították bázisukat, és megkezdték a keresést a helyiek által megadott koordináták alapján.

Körülbelül kétezer házat kell átnézniük a településen, ahol még nagyon sok ember rekedhetett a romok alatt. A keresőkutyák négyórás váltásokban kezdtek dolgozni, egyszerre négyen.

Voltak életjelek, majd magyar idő szerint körülbelül 19 órakor egy fiút sikerült kimenteni a romok alól. Megkezdték az ellátását.

A kutatás a földrengés túlélői után folytatódik - írták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Már három embert, köztük egy gyereket is kimentett a romok alól a magyar mentőegység Törökországban
A földrengés által érintett régióban tizennyolc magyar tartózkodott az eddigi értesülések szerint, mindannyian jól vannak.

Link másolása

Hamarosan a 116 főből és 19 mentőkutyából álló magyar mentőegység valamennyi tagja megérkezik Törökországba, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyszínen lévő alakulata már három embert mentett ki élve a romok alól, köztük egy gyereket - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden.

A tárcavezető a legfrissebb fejleményekről tájékoztatva kiemelte, hogy már valamennyi mentőegység vagy Törökországban van, vagy az induláshoz készülődik.

Elsőként a Hunor nevű egység érkezett előző nap az országba, tagjai reggel óta segítik a földrengést követő kutatást az esetleges túlélők után. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság alakulatával kiutazott öt baleseti sebész is szolgálatba állt az érintett térség egyetemi kórházában.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat munkatársai is munkába léptek, az Életjel Mentőcsoport küldöttsége pedig este érkezik meg a katasztrófa sújtotta régióba. Emellett a Terrorelhárítási Központ tizenhat embere, köztük öt orvos és egy ápoló is hamarosan útra fog kelni - tette hozzá.

Elmondta, hogy

összesen 116 főből és 19 mentőkutyából áll a magyar kontingens, amely részt vesz a kutatási, mentési és egészségügyi ellátási munkában Törökországban.

Szijjártó Péter ezután arról is beszámolt, hogy két magyar futballcsapat, a Kisvárda és a Ferencváros Törökországban tartózkodó korosztályos labdarúgói és edzőik is jól vannak, ők a hét második felében utaznak haza.

Mint közölte,

a földrengés által érintett régióban tizennyolc magyar tartózkodott az eddigi értesülések szerint, a külügyminisztérium kapcsolatban van velük, s mindannyian jól vannak, komolyabb segítséget nem igényeltek, maximum okmánypótlásra lesz majd szükség.

"Még egyszer szeretném kérni önöket, hogyha valaki tud olyan magyar állampolgárról, aki a térségben tartózkodik, akivel adott esetben nem tudják felvenni a kapcsolatot, vagy felvették a kapcsolatot, és segítségre szorul, akkor kérem, hogy értesítsék a kollégáimat, a külügyminisztérium konzuli szolgálatát vagy az ankarai nagykövetségen dolgozókat" - mondta.

A miniszter hangsúlyozta: "Magyarország jelentős segítséget nyújt Törökországnak, a török nemzetnek ebben a nehéz időszakban".

"A 116 főből és 19 kutyából álló magyar kontingens tehát a mai napon este teljes egészében összeáll, és holnap már ezzel a teljes kapacitással végzik a mentési és egészségügyi ellátási munkálatokat"

- összegzett.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk