News here
hirdetés

HÍREK

Az oroszok katonai bázisként használhatnak Moszkva-barát templomokat, ettől tartanak Nyugat-Ukrajnában

Egy kolomjiai templomban ukrán katonák jelentős élelmiszerkészletet és fegyvereket is találtak. Pocsajiv lakosai is attól félnek, hogy az ország egyik legősibb, legnagyobb és legfontosabb kolostora is orosz kézre kerülhet.

Link másolása

hirdetés

Ugyan az ukrán ortodox egyház három évvel ezelőtt formálisan kivált az orosz vezetés alól, de számos történelmi templom és kolostor továbbra is lojális maradt Oroszországhoz mind a vallási gyakorlatot, mind a politikai hovatartozást illetően. Ez most a háború idején is tapasztalható: az ukránok azt gyanítják, hogy sok kolostor és templom az ellenséges megszálló csapatok katonai bázisai és raktárai lettek - írja a Guardian.

Amikor egy Ukrajna nyugati részén lévő katonai repülőtér katonái elindultak megkeresni azt a lézer pointert, amelyről azt feltételezték, hogy célpontokat jelöltek ki vele a bázisukon, egy közeli templomban kötöttek ki. Bár az eszközt nem találták meg, de azt a helyet igen, ahol szerintük használták.

"Egy lyuk a falon a megfelelő irányba. Nincs kétségem afelől, hogy ha orosz ejtőernyősök szállnak le itt, akkor a templom lesz a bázisuk"

- mondta a templomot átkutató egység lelkésze, Mikhajlo Arszenics atya.

De nemcsak erre bukkantak a kolomjiai épület vastag falai mögött, hanem nagy élelmiszer- és alkoholkészletre, sőt három fegyvert - két pisztolyt és egy Kalasnyikovból átalakított vadászpuskát - is fefedeztek. Az élelem legalább 60-65 embernek volt elegendő hosszú időre, és láthatóan katonai használatra csomagolták.

Arszenics atya azt mondta, megdöbbentő volt számukra ez a felfedezés, hiszen egy kolostorban leltek rá a jelentős katonai készletekre. A Moszkvához hű szerzetesek nem tudtak választ adni arra, miért volt szükségük a fegyverekre.

A fegyverek egyébként nyilvántartásba vannak véve, tehát nem illegálisak, ahogy az élelmiszerkészlet sem. De az, hogy ilyen dolgokat találtak egy templomban, felerősítettea helyiek azon aggodalmát, hogy a repülőtértől mindössze 300 méterre lévő templom az oroszok katonai bázisa lehet.

hirdetés

Sokan attól tartanak, hogy a híres pocsajivi kolostort és székesegyházat is katonai bázisként használhatják az oroszok. Ez Nyugat-Ukrajna egyik legszentebb helye ókori templomokkal, barlangkápolnákkal és egy történelmi harangtoronnyal. A komplexum általában nyüzsög a zarándokoktól, ám most szinte teljesen üres. Sokan azért maradnak távol tőle, mert félnek, hogy Moszkva szimbólumaként célba vehetik, mások pedig az Oroszországhoz fűződő viszonya miatt akarnak elhatárolódni a Lavrától.

Egy, a közelben zarándokszállót vezető nő attól tart, hogy "támadás lesz". Szálláshelyén most üresek a szobák, pedig általában nagy forgalom szokott lenni. A templomot azonban nagyon hosszú idő után most először bezárták a külföldi látogatók előtt, csak istentiszteletekre lehet bemenni. Az egyetlen szerzetes, aki hajlandó volt nyilatkozni, azt mondta, ez a háborús helyzet miatt van.

Egy helyi vallásos férfi, Juir tíz éve már azért nem jár gyónni a temlomba, mert nem nézi jó szemmel, hogy a szerzetesek "erősen részt vesznek az oroszbarát politikában". Kirill moszkvai orosz ortodox pátriárkáról sincs jó véleménnyel, aki a szovjet archívumból származó anyagok szerint a Szovjetunió bukása előtt kormánymegbízott volt.

"Kirill KGB-s és minden Ukrajna elleni agressziót támogat. Ő egy barom, nem egy vallási vezető"

- mondta az üzletember, aki csak név nélkül volt hajlandó nyilatkozni, mert sokan aggódnak a városban az egyházzal kapcsolatos feszültségek miatt.

Egy, a kolostor közelében élő asszony azt nehezményezi, hogy a helyi egyház nem törődik a közösségével, és elzárja őket a komplexumban található alagutaktól, amelyek menedékként szolgálhatnának a helyieknek egy légitámadás esetén. Mint mondta, a székesegyház Pocsajiv legbombabiztosabb helye, ahol sok jó állapotú, védett földalatti alagút található. Sok más lakossal együtt Nadja is kíváncsi arra, vajon mi rejtőzhet az alagutakban, ahová a városlakókat nem akarják beengedni.

A helyiek közül sokan úgy vélik, akár eléri a városukat a háború erőszaka, akár nem, az orosz invázió megváltoztatja a jövőjüket, az idei év borzalmai pedig elkerülhetetlenné teszik a vallási elszakadást Moszkvától.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Messze nincs telt ház a Balatonon, visszaesett a belföldi turizmus
Akik tavaly itthon nyaraltak, most sokan inkább külföldi úticélt választottak.

Link másolása

hirdetés

Sok a szabad szoba a Balatonnál, és más kedvelt nyaralóhelyen is. Vissszaesett a belföldi turizmus, van ahol 20-30 százalékkal kevesebb a vendég, mint tavaly nyáron. Sokan mennek külföldre a belföldi utazás helyett - írja az RTL.hu

A Magyarországi Éttermek és Szállodák Szövetségének elnöke, Baldauf Csaba az RTL Híradónak elmondta, hogy közel sincs telt ház. Míg tavaly például Badacsonyban tavaly ilyenkor már augusztusra sem lehetett szobát foglalni, most még bőven van hely.

Akik tavaly belföldön nyaraltak, most sokan inkább külföldi úticélt választottak. A Szállás.hu sajtószóvivője elmondta, hogy a tavalyi évhez képest kétszer annyi horvátországi foglalásuk lesz.

A Szállodaszövetség elnöke szerint

nem a hazai áremelkedés az oka, hogy kevés a belföldi utas, hanem hogy két évig nem nagyon lehetett utazni a járvány miatt.

Abban bízik azért ők is eltöltenek majd néhány napot valamelyik itthoni szállodában is.

hirdetés

Az árak átlagosan 35 százalékkal emelkedtek a magyarországi szálláshelyeken 2019-hez képest, sokan akkor nyaraltak utoljára a koronavírus-járvány miatt.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
A Google törli azoknak a felhasználóknak a helymeghatározási adatait, akik abortuszklinikákat látogatnak meg
Az adatvédelmi szakértők aggódnak, hogy a felhasználók egészségüggyel kapcsolatos, érzékeny adatait kiszolgáltatják a hatóságoknak.

Link másolása

hirdetés

A Google pénteki blogbejegyzésében új irányelveket mutatott be, amelynek célja a felhasználók adatainak védelme az érzékeny egészségügyi kérdések esetében. A felhasználók érdekében a cég törli helymeghatározási adataikat, amennyiben abortuszklinikákat, drogterápiás központokat vagy családon belüli erőszak áldozatainak menedékhelyeit látogatják meg - írja az Insider.

A döntésre azért került sor, mert a technológiai vállalatokra egyre nagyobb nyomás nehezedik az adatvédelemmel kapcsolatosan, mióta az Egyesült Államok alkotmánybírósága érvénytelenítette a Roe kontra Wade-ítéletet.

Jen Fitzpatrick, a Google Core Systems and Engagement részleg vezető alelnöke az alábbiakat közölte bejegyzésében:

„Az emberek által látogatott helyek egy része - beleértve az olyan egészségügyi létesítményeket, mint a tanácsadó központok, a családon belüli erőszak áldozatainak menedékei, az abortuszklinikák, a termékenységi központok, a függőséget kezelő intézmények, a fogyókúra klinikák, a plasztikai sebészeti klinikák és mások - különösen személyesek lehetnek. Ma bejelentjük, hogy amennyiben a rendszereink azonosítják, hogy valaki meglátogatta az ilyen helyek valamelyikét, akkor a látogatás után hamarosan törölni fogjuk ezeket a bejegyzéseket a Helyelőzményekből. Ez a változás a következő hetekben lép életbe.”

A Google ezenkívül frissíti appjai adatvédelmi protokolljait is: a felhasználók ezentúl több információt kaphatnak arról, hogy az alkalmazások miként használják fel és gyűjtik össze adataikat.

Az óriáscég ezentúl a hatóságok számára sem fog annyi adatot szolgáltatni, mint korábban, bűnüldözési célokra. 2021 első felében 150 ezer felhasználó esetében kértek tőlük adatokat, amelyet 78 százalékban ki is adtak a rendvédelmi szerveknek.

hirdetés

Adatvédelmi szakértők az elmúlt hetekben aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a Roe kontra Wade ítélet hatályon kívül helyezése milyen hatással lehet az adatfelügyeletre. A felhasználók keresési előzményeiket, szöveges üzeneteiket és a helymeghatározási adataikat már felhasználták Mississippi és Indiana államban arra, hogy nőket abortuszuk miatt bíróság elé állítsák. A feltételezések szerint az ilyen esetek csak súlyosbodni fognak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A kormány szerint hiba, ha az infláció miatt béremelést kapnak a dolgozók
„Az ár-bér spirál akkor tud megoldódni, és szomorú ezt mondani, hogyha a béreknek a növekedési üteme az az infláció növekedésétől elmarad” – közölte Nagy Márton.

Link másolása

hirdetés

A növekvő infláció miatt az Aldi bejelentette, hogy az év eleji 8 százalékos béremelés után július elsejétől további 8-19 százalékkal emeli dolgozói fizetését - írja az RTL.hu.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint ez hiba, mert a több bérből többet lehet vásárolni, ami pedig növeli az inflációt. Így jön létre az ár-bér spirálnak. Ez akkor oldódik meg, ha a bérek nem növekednek olyan tempóban, mint az infláció - mondta a miniszter.

"Itt nagyon nagy felelőssége van mindenkinek. A probléma az, hogy nem jegybankárok ülnek a Tescóban meg a többi helyen, lásd Aldiban. Az állam egyetlen dologgal tud példát mutatni: a közszférán, meg az állami cégeknek a bérezésén"

- közölte.

Pénteken reggel az állami rádióban Orbán Viktor is azt közölte, hogy nincs itt az ideje a béremeléseknek.

"Én értem, hogy hirtelen mindenki előáll igényekkel, részben fejlesztési, részben fizetésemelési igényekkel, ráadásul magasakkal: húsz, harminc, negyven százalékokról, meg duplázásokról beszélnek. Próbálom elmondani ott is, meg itt is, hogy háborús helyzet van, és most mi nem támadunk, hanem védekezünk" - mondta.

hirdetés

Mindeközben az Országgyűlés kormánypárti többsége jelentős fizetésemelést szavazott meg a miniszterelnöknek - emlékeztet a portál. Orbán Viktor másfél millió forint helyett már három és fél milliót kaphat havonta, ami a képviselői tiszteletdíjjal együtt közel ötmillió forintos jövedelem lesz.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Van telitalálat az ötös lottón és a Jokeren is
Nézd meg, hátha te vagy a szerencsés.

Link másolása

hirdetés

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 26. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

Nyerőszámok:

1 (egy)

36 (harminchat)

42 (negyvenkettő)

hirdetés

57 (ötvenhét)

79 (hetvenkilenc)

Nyeremények:

5 találatos szelvény 1 darab volt, nyereménye 356 118 440 forint.

4 találatos szelvény 21 darab, nyereményük egyenként 1 935 180 forint;

3 találatos szelvény 1804 darab, nyereményük egyenként 23 550 forint;

2 találatos szelvény 55 646 darab, nyereményük egyenként 2025 forint;

Joker: 720167

Telitalálat: 2 darab volt, nyereményük egyenként 16 074 230 forint.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: