HÍREK
A Rovatból

Átadná az államnak a Biodóm tulajdonjogát a főváros

Gy. Németh Erzsébet szerint 2013 óta az állam 44 milliárd forintot költött a Biodóm felépítésére, a beruházás befejezéséhez azonban még 15-20 milliárd forintra lenne szükség. A fővárosnak viszont „az Orbán-kormány megszorításai miatt nincs erre elegendő forrása” .

Link másolása

A Biodóm-beruházás befejezéséért cserébe átadná az államnak az épület és a telek tulajdonjogát a fővárosi önkormányzat.

Március óta nem reagál a kormány a fővárosnak arra az ajánlatára, hogy állami pénzből fejeződjön be a Biodóm építése, cserébe a fővárosi önkormányzat vállalná az épület betelepítését állatokkal és növényekkel, valamint az üzemeltetést is

- idézte fel a helyszínen tartott szerdai sajtótájékoztatón Budapest humán területekért felelős főpolgármester-helyettese.

Gy. Németh Erzsébet emlékeztetett: 2013 óta az állam 44 milliárd forintot költött a Biodóm felépítésére, a beruházás befejezéséhez azonban még 15-20 milliárd forintra lenne szükség. A fővárosnak az Orbán-kormány megszorításai miatt nincs erre elegendő forrása - közölte.

Ezért most azt az ajánlatot teszik a kormánynak, hogy telekleválasztással kapjon önálló helyrajzi számot az ingatlan, amelyen a kormányzat fejezné be az eddig is állami forrásból és kezdeményezésre zajló beruházást - közölte. A Biodóm betelepítését és üzemeltetését továbbra is a főváros vállalná - tette hozzá.

A javaslat elfogadása esetén az önálló ingatlanná alakítás és a tulajdonátadásra vonatkozó megállapodás előkészítése nagyjából tíz hónapot vesz igénybe, a főpolgármester-helyettes ezért kezdeményezte a kormánynál az év végén lejáró támogatási szerződés határidejének meghosszabbítását is.

Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója hozzátette: a Biodóm kivitelezési munkái 2020 októberére befejeződtek - azóta csak üzemi próbák zajlanak az épületben -, és elkészültek a létesítmény pontos beépítési tervei.

Gy. Németh Erzsébet kérdésre válaszolva azt mondta: a főváros által rendelt jelentés 2020 augusztusában 16,4 milliárd forintos ráfordítást tartott szükségesnek a Biodóm befejezéséhez, azóta azonban emelkedtek az építőipari árak. Korábban felmerült, hogy a Pannon Park mellé tervezett parkolóház helyén szálloda épülhetne, csökkentve a beruházás költségeit, de úgy tudja - folytatta a főpolgármester-helyettes -, hogy a kormányzati tervekben továbbra is a parkolóház szerepel.

Ugyancsak kérdésre reagálva felidézte, hogy a Biodóm-beruházás miatt a főváros által tett feljelentést a rendőrség rövid nyomozás után, bűncselekmény hiányában elutasította. Egy 2022-es kormányváltás után azonban "a politikai nyomás alól felszabaduló" rendőrség és ügyészség remélhetőleg nem hagy majd büntetlenül ilyen ügyeket - hangsúlyozta.

Szabó Roland közölte: a beruházás újraindulásától még mintegy három év kell a Biodóm megnyitásáig, hiszen a beszerzendő állatok tenyésztési tervei mindenhol évekre előre elkészülnek, egy elefánt vemhességi ideje például 22 hónap.

Hanga Zoltán, az állatkert sajtófőnöke a Biodóm sajtóbejárásán elmondta: a beruházás második ütemében több tízezer négyzetméternyi felületdíszletezésre, több ezer köbméter termőföld és 13 ezer növény betelepítésére, a bemutatóhelyek állatokkal való benépesítésére, a medencék üzempróbájára, a környezet rendezésére lesz szükség.

A létesítményt nagyvonalú kiállítástechnika jellemzi majd. Az átköltöző elefántok férőhelye például két és félszer akkora lesz, mint a mostani, és a jelenlegi egyetlen medence helyett négy fürdőhelyük is lesz. Átköltöznek a varánuszok és az oroszlánfókák, és érkeznek például törpecsimpánzok is. Összesen mintegy 150 állatfajt mutat majd be a Biodóm - ismertette.

A belső bemutatóterek mindegyikét a Biodóm átlátszó tetőszerkezete alatt alakítják ki, fedett parkként, sétányokkal, állatkifutókkal és háromezer négyzetméternyi szubtrópusi növényterülettel. Mindez egy fényáteresztő héjazat alatt lesz, így a bemutatóhely szinte függetleníthető lesz a külső időjárástól.

A szabálytalan alakú, maximálisan 225 méter hosszú és 117 méter széles Biodóm belsejében egy összetett tájat, többféle élőhelyet alkotó, változatos domborzat készül. A látnivalókon végigvezető sétány teljes hossza két kilométer lesz, amely a földszint felett még három szinten fog kanyarogni.

A közönség többek között lótuszvirággal teli tóban, vízesésben és mangrovemocsárban, dzsungelben és pálmaligetben, valamint két zegzugos barlangrendszerben is gyönyörködhet majd, az élőhelyek mindegyike számos állattal és növénnyel lesz benépesítve - sorolta.

Közép-Európa legnagyobb tengeri akváriumának leghatalmasabb medencéje 2,5 millió literes lesz, több ezer hallal, cápákkal és rájákkal.

A medencén átvezető akrilalagút kialakításának köszönhetően a közönséget körülveszi majd a tenger élővilága kétoldalt, a fejük felett és a talpuk alatt is. A hatalmas cápamedence lakóit egy óriási betekintőablakon át is meg lehet majd nézni. Külön medencéjük lesz a tengeri teheneknek, amelyeket eddig még soha nem mutattak be Magyarországon - számolt be a tervekről Hanga Zoltán.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Karókkal és megállni tilos táblákkal akadályozták meg, hogy Magyar Péter a platós autójáról beszélhessen Tamásiban
A TISZA-párt politikusa azt kérte a polgármestertől, hogy ugyan „ilyen elánnal lépjen fel a tamási SZTK fejlesztéséért, hogy legyenek röntgengépek, hogy ne rohasszák le a tamási egészségügyet”.

Link másolása

Folytatta országjáró körútját Magyar Péter csütörtökön is. Délután Tamásiba látogatott, ahol a videó szerint komoly tömeg várta. Ám a TISZA-párt politikusa nem tudott az útja során használt platós kisteherautóval bejutni a térre.

A kézfogások és fotózkodások után a mikrofonhoz lépve először "köszöntetet" mondott a település polgármesterének.

Köszönöm, hogy ennyien eljöttek, és nem félnek - kezdte a beszédét.

"Köszönjük meg Porga Ferenc polgármester úrnak a törödést, hogy tegnap kirakták ide ezeket a karókat, hogy ne jöhessen be a gépkocsi ide a térre. Köszönjük meg a megállni tilos táblákat, és hogy tegnap fontosnak érezték ezt kihelyzeni. Köszönjük a törődést és értjük. Értjük a célzást, köszönjük szépen"

- mondta Magyar Péter.

Azt kérte a polgármestertől, hogy "ugyan ilyen elánnal lépjen fel a tamási SZTK fejlesztéséért, hogy legyenek röntgengépek, hogy ne rohasszák le a tamási egészségügyet. Hajrá, mi drukkolunk neki" - tette hozzá.

Majd azzal folytatta, hogy esetleg álljon ki ő is a település lakói elé ő is, a belügyminiszter és az igazságügyminiszter is, és esetleg az érintett bíróság vezetője is, akik miatt nem olyan régen meghalt itt egy édesanya, akit a volt férje több késszúrással ölt meg - mondta. Azt kérte a jelenlévőktől, hogy egy perc csenddel emlékezzenek az áldozatra, aki távoltartást kért a börtönből szabadult férfival szemben, de a kérelmét elutasították.

VIDEÓ: Tamásiban Magyar Péter


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Molnár Áron: Láttam két fiatal lányt, akik a Fidesznek gyűjtöttek aláírást. Megkérdeztem, mi motiválja őket
Kiderült, hogy Erdélyből jöttek, és nem igazán ismerték a magyarországi kultúrális, oktatási helyzetet. Ezért elhívta őket az esti előadásukra, ahova el is mentek, és a végén közölték, hogy soha nem láttak még ilyet.

Link másolása

Molnár Áron az Instagramon írt meg egy történetet, amely a napokban esett meg vele.

Mint írja, eegy találkozóra igyekezett, mikor meglátott két fiatal lányt, "akik becsöngetnek egy házba és azt mondják, hogy a Fidesznek gyűjtenek aláírást. Megütte a fülem és

baromi kíváncsi lettem, hogy mi motiválja őket erre, így bemutatkoztam nekik és megkérdeztem. Nagyon nyitottak voltak és elmondták, hogy ők Erdélyből jöttek, a szüleik, családjaik mind Fidesz szavazók, szimpatikus számukra a polgármester programja, nekik Erdélyben “sok jót csinál a Fidesz” és ezért gyűjtenek aláírást".

Rákérdezett a lányoknál, hogy mennyire ismerik a magyarországi helyzetet, a kultúra, az oktatás helyzetét. "Mivel nem igazán ismerték, elmondtam pár saját példát. Például azt, hogy a barátaim nagy része és én fekete listán vagyunk, mert kritikusak vagyunk a rendszerrel szemben, elmondtam, hogyan támadja a Fidesz propagandagépezete hazugságokkal a barátaimat, a családtagjaimat és elmondtam, hogy bár Romániában sikerrel jártak a pedagógusok, a sztrájkköveteléseikkel (ezt a történetet ismerték a lányok) nálunk a pedagógusoktól elvették a sztrájkjogot, így amíg ez a rendszer van, soha nem fognak olyan eredményt elérni, mint a román kollégáik".

Beszámolója szerint a lányok ezen meglepődtek, de nyitottak maradtak.

"Ezért elhívtam őket az esti előadásunkra, a Kezdet/végére és mondtam nekik, hogy lesz két szabad pótszékük, mert szeretném, ha látnák, hogy itt van egy csapat, akik úgy szeretnének színházat csinálni, hogy ne kelljen félniük a politikai befolyásolás miatt. Végül a lányok eljöttek, az előadás végén, mivel mindig készítünk bárkivel fotót aki szeretné, találkoztunk velük is és elmondták, hogy nagyon tetszett nekik az előadás és hogy soha nem láttak még ilyet".

A bejegyzése végén még annyit tett hozzá, hogy "ezzel a történettel szeretném jelezni, hogy a kultúra hidat képez, a kultúra nem szétválaszt, hanem összeköt, hogy van esély arra, hogy más pártpolitikai gondolkodású emberek végül este a színházban együtt nevessenek, sírjanak, gondolkodjanak. Mert a kultúra közös. Mindannyiunké".

Forrás: 24.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Nagy Ervin cáfolt: fake news, hogy Magyar Péter fővárosi listáját vezetné
A színész szerint hamis állítás, hogy őt is indítaná a TISZA párt a júniusi önkormányzati választáson. A hírre Magyar Péter is reagált korábban.

Link másolása

Mi is írtunk róla, hogy sajtóértesülés szerint a fővárosért folytatott küzdelembe is beszállhat Magyar Péter, három kerületben is indulna a Tisza Párt. Állítólag Nagy Ervin színművészt is felkérték. A hírre Magyar Péter reagált, azt mondta, hogy nem tudja megerősíteni mindezt, mert ezzel kapcsolatban még nem hozták meg a döntést.

A színész az RTL Híradónknak azt mondta, hogy

ez fake news, "hamis állítás. Én nem akarok elindulni egyáltalán az önkormányzati választásokon".

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Jelentősen megnőtt a Velencei-tó vízszintje, majdnem háromszorosa a két évvel korábbinak
Volt ok az aggodalomra, mert a tó annyira leapadt korábban, hogy már csak 53 centiméternyi víz volt benne. Megmutatjuk milyen volt.

Link másolása

Csütörtök reggel Agárdnál 145 centimétert mutatott a vízmérce - írja az Időkép.

Már február elején újra a régi fényében pompázott a Velencei-tó, a 2022-es kritikusan alacsony vízállást követően ugyanis ekkorra 75 centiméterrel emelkedett a vízszint.

Az elmúlt időszakban ez az emelkedés tovább folytatódott, csütörtök reggel már 145 centimétert mutatott a vízmérce Agárdnál, vagyis az 53 centiméteres rekordalacsony vízállás óta mára közel egy méterrel (92 cm) emelkedett a Velencei-tó vízszintje.

Ez az érték már meghaladja a 140 centiméteres alsó szabályozási szintet, így a tó újra a régi fényében pompázik.

Ilyen állapotok volttak 2022-ben:


Link másolása
KÖVESS MINKET: