Árstop: ezek az élelmiszerek lehetnek még hatósági árasak
Orbán Viktor még október végén jelentette be, hogy kiterjesztik az élelmiszerárstopot, így még több termék árát maximalizálják. Erről minden bizonnyal a kedd esti kormányülésen születik döntést, amit aztán a szerda délelőtti kormányinfón jelentenek be.
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter viszont már elárulta, hogy olyan élelmiszerek kerülhetnek az árstop alá, amelyeknek a drágulása 40 százalék feletti, és itthon is előállíthatók. Az mfor.hu összeszedte, hogy mely alapvető termékekre igazak most ezek.
A portál által összeállított listában azt is feltüntették, hogy hány százalékkal drágult egy év alatt az adott termék.
• Sajt, trappista, tömb, kg (95%)
• Rétesliszt, kg (94%)
• Kenyér, fehér, (92%)
• Félbarna kenyér, kg (92%)
• Vaj, legalább 80 százalékos zsírtartalom (87%)
• Tejföl, 20 százalékos zsírtartalom, 140-175 g-os(86%)
• Zsemle, 1 db (84%)
• Tejföl 12 százalékos zsírtartalommal, 325–450 g-os (75%)
• Tejes margarin (75%)
• Sertészsír, kivéve mangalica (72%)
• Spagetti, 4 tojásos, 500 g(68%)
• Pasztőrözött ESL tej, 1,5 százalékos (67%)
• Csirkecomb (65%)
• Pasztőrözött ESL tej, 2,8 százalékos (62%)
• Bontott csirke, kg(59%)
• Marhahús, rostélyos, kg (59%)
• Őrölt kávé 200–250 g (58%)
• Tojás, 10 darab (56%)
• Rizs (56%)
• Csirkeszárny, kg (53%)
• Fejes káposzta 53%)
• Kakaós csiga, db (48%)
• Háztartási keksz (47%)
• Kései burgonya, kg (44%)
Az élelmiszerárstop egyébként jelenleg december 31-ig van érvényben, de Nagy Márton már jelezte, hogy a lakossági árstopok egyelőre maradnak, jövőjüket ugyanis az infláció határozza meg, ami egyelőre nem csökken.