JÖVŐ
A Rovatból

Arcfelismerő szoftverrel azonosíthatják a halottakat Ukrajnában

A BBC birtokába jutott e-mailek alapján legalább ezer alkalommal vetették be a Clearview nevű arcfelismerő szoftvert az ukránok.

Link másolása

Még a múlt hónapban jelentette be a korábban jókora botrányt kavart Clearview AI, hogy Ukrajna szabadon használhatja arcfelismerő szoftverét a háborúban. A BBC olyan bizonyítékok birtokába jutott, melyek alátámasztják, hogy több ezer élő és halott ember esetében be is vetették a programot.

Még Harkivban bukkantak a romok között egy alsónadrágot viselő férfi holttestére az ukránok. Az ismeretlen férfi súlyos fejsérüléseket szenvedett, ezért úgy döntöttek, hogy azonosításához szükség lesz a mesterséges intelligenciára is. Az ukrán hatóságok végül a világ talán legismertebb, egyben legvitatottabb arcfelismerő szoftverének segítségével derítették ki az elhunyt kilétét.

A Clearview már két éve is több mint hárommilliárd fotóból álló adatbázisban keresgélt, amit jellemzően közösségi oldalakról és nyilvánosan elérhető helyekről gyűjtött össze. A botrány akkor kerekedett ki, amikor ismeretlenek feltörték az adatbázist, és kiszivárgott a cég partnereinek listája, melyen kereskedelmi vállalkozások mellett szerepelt az Interpol, az amerikai határőrség és az igazságügyi minisztérium is.

A program működése egyébként pofonegyszerű. Az alapító Hoan Ton-That szerint leginkább a Google-höz hasonlítható, csak nem szöveget gépelnek be a felhasználók, hanem arcképet töltenek fel. Az ausztrál férfi cégét végül többek között éppen a Google, a Facebook és a Twitter szólította fel a szolgáltatás felfüggesztésére. Az Egyesült Királyságban pedig pénzbüntetést szabtak ki a vállalkozásra, amiért nem tájékoztatta az embereket a fényképeik begyűjtéséről és tárolásáról.

A Clearview alapítója akkor döntött úgy, hogy felajánlja a szoftvert Ukrajnának, amikor megjelentek az első videók és fotók a hadifoglyokról. A program segítségével ugyanis könnyen tudják azonosítani az embereket. Az ukránok örömmel éltek a lehetőséggel.

A már említett harkivi holttest azonosításánál a hatóságok készítettek egy fotót a férfi súlyosan sérült arcáról, majd lefuttatták a keresést a Clearview adatbázisában. Több képet is találtak, ami hasonlított az elhunyt férfira, végül egy félmeztelen kép alapján azonosították, amin látszott egy tetoválás a bal vállán.

A módszer évek óta ismert a halottak azonosításában. A Bellingcat oknyomozó portál egyik vezetője is azt mondja, régóta használják a szoftvert. Három éve ennek segítségével találtak meg egy orosz férfit, aki egy szíriai fogoly kínzását és meggyilkolását filmezte le. Az viszont kétségtelen, hogy olyan széleskörű bevetése még nem volt az ilyen és ehhez hasonló programoknak, mint az ukrajnai háborúban.

Ugyanis nem a Clearview az egyetlen ilyen szoftver. A FindClone hasonló elven működik, csak még az orosz közösségi oldalakat is átfésüli. Sőt, olyan embereket is képes azonosítani, akik nem rendelkeznek saját profillal egyetlen közösségi oldalon sem, ellenben szerepelnek családtagjaik vagy ismerőseik fotóin.

Sokan mégis kritizálják a módszert, mivel a technológia koránt sem tökéletes. Márpedig egy háborúban a legkisebb tévedésnek is súlyos következményei lehetnek.

A BBC birtokába jutott e-mailek alapján a Clearviewt legalább ezer alkalommal vetették be az ukránok, ami aggodalommal tölti el az elemzőket. Szakértők szerint ugyanis nem dönthet életről és halálról pusztán egy program, ami ráadásul még nem 100 százalékos biztonsággal ismeri fel az embereket.

Albert Fox Cahn még ennél is tovább ment. A biztonsági szakértő egyenesen „egy készülőben lévő emberi jogi katasztrófának” nevezte az arcfelismerés gyakorlatát. Szerinte a program tévedése miatt békeidőben emberek kerülhetnek börtönbe, háborúban pedig ártatlanok halálát okozhatja. A Clearview alapítója ugyanakkor nyomatékosította, hogy az arcfelismerő a tesztek alapján több mint 99 százalékos pontossággal azonosítja az embereket.

A BBC megkereste az ukrán kormányt, hogy kommentálják a Clearview használatát, de egyelőre nem kaptak választ.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


JÖVŐ
A Rovatból
Egy mesterséges intelligenciával létrehozott műsorvezető, Bíró Ada vezette a Deltát a köztévén
Fejős Ádám műsorvezető bemutatta új kollégáját, a mesterséges intelligencia segítségével létrehozott Bíró Adát. A következő adástól kezdve híreket fog majd felolvasni.
Fotó: M1/YouTube - szmo.hu
2024. április 16.


Link másolása

A Delta vasárnapi adásában egy bizarr történésnek lehettek szemtanúi a nézők: Fejős Ádám műsorvezető bemutatta új kollégáját, a mesterséges intelligencia segítségével létrehozott Bíró Adát, aki a következő adástól kezdve a műsor híreit fogja majd felolvasni.

A Telex számolt be róla, hogy Ada egy „egy MI segítségével életre hívott nyelvi és videós modell”, de hogy pontosan milyen modellről van szó, az nem derült ki.

Ada azt is elárulta magáról, hogy az elkészítésében a legmodernebb nyelvi modellt használták, hogy szépen beszéljen magyarul.

Ada mondanivalóját „teljes egészében a Delta szerkesztői határozzák meg”, a Delta következő adásától lehet majd nézni, ahogy híreket olvas fel.

Itt lehet visszanézni Ada bemutatkozását.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

A Rovatból
Viszlát jó idő: bejelentették, hogy véget ért a globális kánikula
Az ausztrál meteorológiai hivatal jelentette be a tavaly nyár óta tartó időjárási jelenség végét.

Link másolása

2023 június óta 2024 márciusig minden hónap középhőmérséklete rekordot döntött szerte a világon, ugyanis a Csendes-óceán középső és keleti trópusi térségének melegebb tengerfelszíni hőmérséklete éreztette globális hatását.

A meteorológusok az időjárási jelenséget El Niño (a fiú) névre keresztelték, viszont a fiú most búcsúzik és

júliusig semleges állapot következik, ami az egész világon nagyon fontos a gazdálkodók számára.

Az amerikai meteorológiai hivatal előrejelzése szerint a semleges hónapokat követően, az év második felében 60 százalék valószínűséggel érkezhet La Niña (a lány), és vele együtt a hűvösebb idő.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


JÖVŐ
A Rovatból
Komoly újítás jön a Facebookon és a Messengerben
A mesterséges intelligencia nagyobb szerepet kap a jövőben a Magyarországon legnépszerűbbnek számító közösségi oldalakon.

Link másolása

A tavaly szeptemberben bemutatott Meta AI-asszisztens beépül az Instagram, a Facebook, a WhatsApp és a Messenger felületébe, írja a 24.hu a Verge cikke alapján. Az asszisztens egy külön weboldalt is kap, de a meta.ai Magyarországon egyelőre nem elérhető.

Mark Zuckerberg azt mondta, ahhoz hogy felvegyék a versenyt az OpenAI fejlesztésével, a piacvezető ChatGPT-vel nekik is fejlődniük kell. Ezért továbbfejlesztették nyílt forráskódú nyelvi modelljüket, ami a Llama 3 nevet viseli. A cégvezető szerint ez a különböző teszteken már most felülmúlja vetélytársait.

A Meta AI-asszisztens jelenleg az egyetlen olyan chatbot, amely a Bing és a Google valós idejű keresési eredményeit is integrálja, és keresésenként külön dönt arról, hogy mikor melyiket használja.

A fejlesztés az Egyesült Államok mellett már több tucat országban elérhető. Magyarországon azonban még várni kell a megjelenésére, egyelőre nem tudni meddig.

Zuckerberg azt is bejelentette, hogy mielőtt a Llama 3 legfejlettebb verziója megjelenne, először több frissítésre kell számítani a kisebb modelleknél. A modell nem Meta-felhasználói adatokból épül fel, hanem nyilvános internetes adatok és szintetikus mesterséges intelligencia által generált adatok keverékét használja.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


JÖVŐ
A Rovatból
Tudományos szenzáció: először beszélgettek bálnával az emberek
Az Alaszka partjainál úszkáló púpos bálna 36 alkalommal válaszolt a kutatók üzenetére. A SETI szerint ez mérföldkő lehet majd az űrlényekkel kommunikálásban is.

Link másolása

Először beszélgettek emberek egy bálnával, derül ki a BBC beszámolójából. A SETI Intézet és a Kaliforniai Egyetem tudósai még 2021-ben próbáltak kapcsolatba lépni Alaszka partjainál a bálnákkal.

A hatfős tudóscsoport víz alatti hangszórókkal felszerelkezve bonyolódott üzengetésbe egy púpos bálnával. Először lejátszották a púpos bálnáknál korábban megfigyelt üdvözlő hangsort, amire legnagyobb megdöbbenésükre egy Twainnek nevezett bálna válaszolt. A következő 20 percben a bálna összesen 36 alkalommal reagált a tudósok üzenetére. Ebből jó néhány üzenetváltást meg is lehet hallgatni a BBC videójában.

Bár a különös társalgás tudományos mérföldkőnek számít, a tanulmány vezető szerzője szerint a kutatás még csak gyerekcipőben jár. A tudóscsoport azt tervezi, hogy a következő alkalommal variálják az állatoknak küldött üzeneteket.

Mivel a púpos bálnák éneke a legösszetettebbnek számít az állatvilágban, a földönkívüli intelligencia kutatásával foglalkozó SETI kutatócsoport abban bízik, hogy kommunikációjuk megfejtése segíthet a marslakókkal történő esetleges jövőbeni kommunikációban is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk