HÍREK
A Rovatból

Áramot vezettek bele, csavarokat tekertek a térdébe – döbbenetes vallomást tett egy Donyeckben fogvatartott nő lánya

Elképesztő kínzásoknak vannak kitéve az oroszbarát szakadárok fogságába kerülő nők egy jelentés szerint. Az egyik áldozat lánya mondott el mindent, amit eltűnt anyja megpróbáltatásairól megtudott.


Döbbenetes vallomást tett az oroszbarát szakadárok által függetlennek kikiáltott, de csak az oroszok által elismert Donyeckből származó Izabella, akinek édesanyját, Olenát csaknem hat éve tartják fogva – írja a Blikk. A lap a lengyel Onet cikkét idézve számol be arról, amit Olenának – és minden bizonnyal rengeteg más, a szakadárok által elrabolt nőnek – át kellett élnie.

Izabella és édesanyja, Olena Donyeckből származnak. A nők Odesszába menekültek, amikor az oroszbarát szakadárok tíz éve átvették a hatalmat a Donbasszban. Olenának azonban vissza kellett térnie a megszállt területekre, mert beteg édesanyja – Izabella nagymamája – ottmaradt és segítenie kellett őt. 2016 és 2018 között többször is meglátogatta anyját, ám 2018 augusztusában oroszbarát szeparatisták vették őrizetbe.

Arról, hogy ez után mi történt vele, Olena más foglyok telefonján mesélt Izabellának, illetve később Izabella az anyjának korábbi fogolytársaitól szerzett tudomást. Az alábbi részlet Izabella vallomásából származik, amelyet a Raphael Lemkin Központnak az ukrajnai orosz bűncselekmények dokumentálásában végzett munkájuk részeként tett:

„Fegyveres férfiak jöttek a házához, megbilincselték és egy zsákot húztak a fejére. Elvitték egy katonai egységhez, és öt órán át fogva tartották. Ezután betették egy autóba, elkezdték szidalmazni, lökdösni, fejbe verték, és a megszállt Donyeckbe vitték. [...] Azt mondták neki, hogy írjon egy nyilatkozatot, hogy ha sérülésekkel tér vissza, nem lesz semmilyen követelése ezekkel a katonákkal szemben.”

Amikor Izabella édesanyját a katonai bázisra vitték, rögtön kirángatták a kocsiból a földre, majd felvonszolták a lépcsőn, berángatták egy szobába, itt is zsákot húztak a fejére, aztán elkezdték fojtogatni. Amikor elájult, abbahagyták. Ez a fajta kínzás folyamatosan zajlott. Elektromos áramütésekkel kínozták, majd elkezdett vérezni, vér folyt a nemi szervéből – mesélte Izabella. Súlyosan megverték, csavarokat tekertek a térdébe.

„Anyámat folyamatosan kínozták. Többször megerőszakolták. A kínzások miatt anyám öngyilkosságot kísérelt meg. [...] Nem tudom, mi kellett ahhoz, hogy egy olyan ember, aki annyira szerette az életet, ilyen lépésre szánja el magát.”

2020-ban, két év fogva tartás után Olenát az úgynevezett Donyecki Népköztársaság bírósága előtt tartott kirakatperben 13 évre ítélték, amit a megszállt Donyeck megyei Sznyizsnye város büntetőtelepén kellene letöltenie. A hivatalos vád: hazaárulás. Mióta a büntetőtelepre szállították, Izabella gyakorlatilag semmit sem tud róla.

Nincsenek pontos adatok arról, hogy hány nőt tartanak még fogva az Orosz Föderáció területén és Ukrajna ideiglenesen megszállt területein, de becslések szerint több ezer lehet a számuk – olvasható a Rafal Lemkin Központnak az ukrajnai orosz bűnök dokumentálásáért felelős csoportja által készített jelentésben. Amit biztosan tudni az az, hogy kínzásoknak vannak kitéve, beleértve a szexuális erőszakot is. Megalázzák, megfélemlítik őket, orvosi segítséget nem kapnak, és a szeretteikkel sem tarthatják a kapcsolatot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péternek üzent Orbán Balázs: Eddig minden nyilvános megszólalásodban gátlástalanul, penetráns módon hazudoztál az MCC-ről, akkor ezt egyszer és mindenkorra be lehet fejezni
A miniszterelnök politikai igazgatója azt nehezményezte, hogy Magyar Péter a Mathias Corvinus Collegiumról korábban „gátlástalanul, penetráns módon hazudozott”. Ezt írta kommentben.


A Tisza Párt politikusa egy olyan képet tett ki a Facebook-oldalára hétfőn, amin MCC-s diákokkal látható a budapesti reptéren.

Erre reagált Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, aki azt nehezményezte, hogy Magyar Péter a Mathias Corvinus Collegiumról korábban „gátlástalanul, penetráns módon hazudozott”.

„Két dolog miatt örülök ennek a képnek:

1. Eddig minden nyilvános megszólalásodban gátlástalanul, penetráns módon hazudoztál az MCC-ről. Akkor ezt egyszer és mindenkorra be lehet fejezni. Eddig ugyanis “janicsároztad” őket, most meg máshogy akarod a politikai céljaidra felhasználni a diákokat!

2. Szép történet lesz, amikor majd együtt végignézzük, ahogy ugyanezzel a forradalmi lendülettel belemasírozol a Néppárt háború-, migráció- és genderpárti vonalába. Brüsszeli tanulmányút a javából!”

- írta a kép alatt Orbán Balázs kommentben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
„Magam részéről állok elébe” - Vitézy Dávid is a Kúriához fordul a választás megismétlése miatt
Ha megismételt választás kell két kerületben vagy egész Budapesten tartani, azt minél gyorsabban le kell bonyolítani, hisz a választók végre azt szeretnék, hogy az őket képviselők a városukkal foglalkozzanak. Ne a választásokkal.


Vitézy Dávid is csatlakozik Karácsony Gergelyhez a főpolgármester-választás eredményének megtámadásában, a IV. és a VII. kerületben nyújt be jogorvoslati kérelmet.

A 2024-es választáson induló főpolgármester-jelölt, Vitézy a friss Facebook-posztjában azt írta, amennyiben a Kúria ennek az indítványnak nem ad helyt, újraválasztott főpolgármesterként a lemondásával az új választást „bármikor maga is el tudja érni”.

„Magam részéről állok elébe, bármelyik úton is éri el végül az új választás kiírását.”

- tette hozzá Vitézy Dávid.

A politikus a bejegyzésben arról is írt, bízik abban, hogy a jogorvoslati eljárások gyors lezárásával végre pontot lehet tenni a június 9-i választás eredményére.

„Ha pedig a Kúria szerint is megismételt választás kell két kerületben vagy egész Budapesten, azt minél gyorsabban le kell bonyolítani, hisz a választók végre azt szeretnék, hogy az őket képviselők a városukkal foglalkozzanak, ne a választásokkal.”

- írta Vitézy a közösségi oldalán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Újraszámolták a szavazatokat Győrben, így is Pintér Bence nyert
Hét választókörben volt újraszámlálás. A lokálpatrióta egyesület színeiben indult, de az LMP és a Momentum által is támogatott Pintér Bence így öt szavazattal többel nyert.


Hétfőn újraszámolták a június 9-én leadott polgármesteri szavazatokat Győrben, a vármegyeházán.

Az újraszámolás eredményeként Pintér Bence, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület (TSZV), az LMP-Zöldek és a Momentum jelöltje 440 helyett 445 szavazattal nyert

– írja az MTI.

A szavazatokat a 13-as, 16-os, 18-as, 30-as, 32-es, 53-as és 54-es választókörben számolták újra, miután a területi választási bizottság pénteken helyt adott Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) polgármester jogorvoslati kérelmének. Az újraszámolás reggel 9 órakor kezdődött, és nyilvánosan zajlott.

Mester László, a területi választási bizottság elnöke elmondta, hogy

a szavazókörök lényegében jól számoltak június 9-én.

Az újraszámolás után Kovács László (Civilek Győrért) szavazatai eggyel csökkentek, Pintér Bencéé eggyel nőttek, míg Dézsi Csaba Andrásé néggyel csökkentek.

A végleges eredmények szerint Pintér Bence 18 298 voksot kapott, Dézsi Csaba András 17 853-at. Borkai Zsolt (Borkaival Közösen a Jövőnkért) 15 871-et, Glázer Tímea (DK-Jobbik) 2 026-ot, Koródi István (Mi Hazánk) 1 767-et, Kovács László (Civilek Győrért) 1 668-at, Balla Jenő (Összefogás Győrért Egyesület) 1 258-at.

Összefoglalva: Pintér Bence maradt az élen, öttel több szavazatot kapott, míg Dézsi Csaba András néggyel kevesebbet.

Az eredmények nem hoztak nagy meglepetést, de a szavazatok újraszámolása megerősítette a választási bizottság munkáját.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Karácsony szeretné megismételni a választást, beadta a fellebbezését
A mai napon beadta a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését, és a szavazásnak az egész városban való megismétlését kéri. Ő is tudja, hogy ez szokatlan dolog.
Fotó: Facebook - szmo.hu
2024. június 17.



Karácsony Gergely hétfő délután beadta a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban való megismétlését kérte.

Minderről a Facebook-oldalán számolt be a győztes főpolgármester.

"Ahogy ígértem, a mai napon beadtam a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését, és a szavazásnak az egész városban való megismétlését kérem. Tudom szokatlan dolog, ha egy politikus tartja a szavát, ahogyan az is, ha egy olyan választás megismétlését kéri, amit megnyert. Tudom azt is, hogy sokan belefáradtak már ebbe a hosszúra nyúlt választási kampányba, de a választás demokratikus legitimitása nem múlhat azon, ki nyert és ki veszített. A Budapest köztársaságban biztosan nem."

- írta a közösségi oldalán a főpolgármester.

"Nem az újraszámlálás tényét kifogásolom. Jó, ha szoros eredménynél még egyszer meggyőződünk arról, hogy biztosan jól számoltunk-e? Az érvénytelen szavazatok újraszámolása során azonban az derült ki, hogy a budapesti szavazókörök közel felénél nem volt garantálva az, hogy az újraszámolásra úgy érkezzenek meg a szavazólapok, ahogyan a választás éjjelén a szavazatszámláló bizottság azokat bekötegelte. Több kerületben az urna felbontásánál sem voltak jelen a helyi választási bizottság tagjai."

- tette hozzá Karácsony.

Link másolása
KÖVESS MINKET: