Amikor a csirkepaprikás, az almás pite és a csipketerítő emlékeket hoz elő
Nagyjából 2010 környékén jártam a várost aktívan, élmények után kutatva. Vidékről jöttem Budapestre, és teljesen megbabonáztak a romkocsmák, a régiségekkel telezsúfolt kávézók, a 90-es évekből hátramarad, fiatalok által újra életre keltett eklektikus terek.
Előtte soha nem gondoltam volna, hogy a retro bútorok, a porcelánok vagy a régi csempék a nagymamámtól távol is tűnhetnek természetesnek. Ebben a budapesti közegben érzetem először azt, hogy nem feltétlenül kell mindent újra cserélni. Sőt, a nosztalgikus elemeket szépen lehet vegyíteni az újjal, hogy aztán valami igazán komfortos dolog szülessen belőle.
Amikor pár nappal ezelőtt átléptem a Marumba ajtaját, ismét ez az érzés fogott el:
A thonet székek, a csipketerítők és a porcelánok kedves vidámsággal egészítik ki a koptatott falakat. Hencz Péter fotográfus AI segítségével készült képei pedig méginkább kihangsúlyozzák azt, hogy a Marumba nem szeretné túlságosan komolynak vagy elegánsnak mutatni magát.




A hely mögött az a hatfős baráti társaság áll, aki a Dob utcában a Közel-keleti, mediterrán és kaukázusi ételeket felvonultató Dubrumbát, és az előbbiek mellett már egészen az indiai konyháig merészkedő, Széll Kálmán téri Pingrumbát is megálmodta.
Miközben a menüt lapozgattuk az is világossá vált, hogy zenék tekintetében is vissza szeretnének repíteni az időben. Azok a magyar klasszikusok szóltak, amik a 60-as 70-es 80-as években is üvölthettek egy táskarádióból.
Az étlap felosztása viszont sokkal modernebb. Nem az előétel - főétel dilemma a mérvadó, hanem kistányér és nagytányér közül választhatunk.
Az ételeket Heiszler Olivér kreatív séf segítségével álmodták meg, aki bár sok évet töltött a fine dining világában, jelenleg már sokkal inkább a comfort food irányába húz.




Mielőtt rátérnénk az ételek elemzésére, azért az italokról is ejtenék pár szót.
Ez is igazodik a Kárpát-medence-vidéki tematikához. Így például nem tudunk klasszikus citrusos limonádét rendelni, hanem helyette egy Zöldszőlő fröccsel (1100 Ft), egy Cold brew jeges teával (1100 Ft) vagy egy Eper - csipkebogyó tonikkal (1500 Ft) frissíthetjük fel magunkat.
A borlapon kisebb pincészetek, natúr-organikus borok találhatóak. Érdemes ilyen helyen barátkozni a natúr borokkal, mert itt ez nem csak a teljesség igénye miatt van erőltetve, hanem ténylegesen a fő csapásvonal.



A kistányérokat bedobtuk középre, de mégsem volt az az érzésem, mintha a "small plate”-ekre épülő helyek csapdájába kerültünk volna.
Rendeltünk Paprikás karfiollevest vajas galuskával (2900 Ft), Mangalica pástétomot tárkonyos mustárral, pirítóssal (3200 Ft) és az ellenállhatatlan Kenyér és zsír (2000 Ft) kombót.
A pástétom vadabbul néz ki, mint amilyen élmény. Klasszikus májkrémezéseket idéz fel, rengeteg extra ízzel.
De a legkevésbé fotogén karfiolleves lett az abszolút kedvencem. Bár a textúrák teljesen mást adtak, az ízek egy igazán házias levest juttattak eszembe.



A nagytányéroknál volt egy kis vita. A paprikás csirke (Tanyasi csirkepaprikás tojásos galuskával - 4800 Ft) és a rántott hús (
Végül mindegyiknél ugyanaz lett a benyomásunk. A hús az csak hús, de minden más körítő elem bombaként robbant a szánkban. A csirke olyan szószban úszott, hogy csatos üvegben, literszámra kellene árulni.
A rántott hús mellé pedig ilyenkor nyáron nem is lehet jobb köretet adni a krémes krumplisalátánál. Az ecetes - cukros saláta pedig szépen frissíti a falatot.
Biztos vagyok benne, hogy a Kelkáposzta főzelék gombafasírttal (3900 Ft) az egyik legmegosztóbb étel. Ha a klasszikus fokhagymás rántás és a szétfőtt zöldség után epekednénk, akkor ne ezt kérjük ki, de újragondolt ételként tökéletes.
A káposzta friss és néhol még roppan, a krumpli pedig külön lepirított elemként kerül a tetejére a fasírttal együtt. Mi nagyon szerettük.


Desszertek közül a Rákóczi túróssal (2300 Ft) és az Almás pitével (2100 Ft) zártuk a sort.
A Rákóczi túrós egy pohárkrémként került elénk. Nyáron ez a forma talán a legjobban fogyasztható.
Úgy sejtem, hogy sokunk mamája.
A Marumba sokak számára lehet tökéletes választás. A harmincasokban és attól fölfele instant emlékeket hoz elő, a fiatalabbaknak meg egy olyan világról mesél, amire pontosan ilyen formában érdemes emlékezni.
A design, a hangulat és az ízek remekül alkotnak egy hangulatos egészet. Nem bánom, ha a külföldiek egy ilyen hely alapján ismerik meg a magyar konyhát.
Marumba
1075, Holló utca 1. Budapest

Gundel Takács Gábor, Mikes Anna és Keleti Andrea
Wolf András corporate séf és Vérten Róbert executive séf








KACSAMELL dödölle, kacsa jus, hagyma
„FESTMÉNY A FALON” cseresznye, kecsketej, roz
Fotó: Fazekas Nikoletta
Fotó: Erdőháti Áron
Fotó: Fazekas Nikoletta
















