hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Alternatív eljárásrendet dolgoztak ki a harmadik oltásra magyar kutatók és gyakorló orvosok

Hat magyar egészségügyi szakember egy 12 oldalas dokumentumban fogalmazott meg kritikát a harmadik koronavírus elleni oltás ajánlásával kapcsolatban.

Link másolása

hirdetés

Új, általuk bővebbnek és szakmailag alátámasztottabbnak tartott eljárásrendet készített hat szakember, kutatók és gyakorló orvosok a koronavírus elleni harmadik oltás kapcsán - számol be róla a 24.hu.

A dokumentum kidolgozói:

  • Dr. Balkányi László orvosi tudásmérnök,
  • Dr. Falus András immunológus, professzor emeritus, akadémikus,
  • Dr. Ferenci Tamás klinikai biostatisztikus, habilitált egyetemi docens,
  • Dr. Rékassy Balázs orvos, egészségügyi menedzser,
  • Dr. Sarkadi Balázs kutatóorvos, akadémikus és
  • Dr. Weltner János orvos.

A szakemberek a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által korábban kidolgozott ajánlást "lovak közé dobott gyeplőnek" nevezték.

A tervezet készítői azzal indokolták lépésüket, hogy

hirdetés
„úgy éreztük, hogy a hazai egészségügy és érdeklődők megérdemelnek egy rövidebb és egy részletesebb szakmai ajánlást, (illetve közérthető táblázatot), meghatározva, kik azok akiknek célszerű felvenni a 3. oltást, és kik azok, akiknél inkább a járvány elleni védekezés egyéb módszereit válasszák, és erősen feltételezhetik, hogy nincs még szükségük 3. oltásra”.

A hat szakember összeállított egy táblázatot is, amellyel levezetik, az orvosok milyen vakcinát adjanak harmadik oltásként:

Hangsúlyozzák, hogy a legfontosabb az oltott, de valamilyen okból antitestes védettséggel nem rendelkezők, valamint a 60 év feletti, a Sinopharm vakcinával oltott idősek, illetve a nagy kockázatú (például immunhiányos vagy szervátültetett) betegek harmadik oltása. Ezekhez képest másodlagos feladat a további harmadik oltások beadása, ezért javasolják egy független szakértői grémium felállítását, mely a harmadik oltás kérdését, illetve a betegségen átesettek oltásának kérdését folyamatosan vizsgálja, és tudományos bizonyítékokon nyugvó javaslatokat tesz.

Hozzáteszik:

"ehhez egy részletes szakmai véleményt készítettünk, melyben tisztázzuk a harmadik oltás orvosi indokait, kiemeljük a veszélyeztetett csoportokat, ismertetjük a harmadik oltás beadására vonatkozó immunológiai és – egyelőre kevés – empirikus adatot, valamint áttekintjük a nemzetközi gyakorlatot és prioritásokat".

Falus Andrásék szerint a jelenlegi eljárásrend forrásait tekintve nem transzparens, tudományos alátámasztás nélküli és több ponton is aggályos, ezért célszerű lenne a lehető leggyorsabban átalakítani, illetve pontosítani a járványügyi munka támogatása, a magyar lakosság mind jobb védettségének elérése és az oltási program iránti közbizalom megnyerése és fenntartása érdekében.

Kiemelik azt is, hogy a harmadik oltás mellett alapkérdés azok védettségének biztosítása, akik egyáltalán semmilyen oltást nem kaptak még.

Mindehhez szükséges a vakcina visszautasítás okainak jobb megértése, az átoltottság területi, demográfiai, szocioökonómiai egyenlőlenségeinek feltárása és ez alapján megtervezett intézkedések végrehajtása

- teszik hozzá.

A teljes dokumentum EZEN A LINKEN olvasható.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Egy idős fideszes asszony megütötte Szabó Tímeát a Széll Kálmán téren

„Ide vezet az Orbán-féle gyűlölködés, az aljas hergelés” – írja a politikus a Facebook-oldalán, ahol egy képet is megosztott a támadójáról.

Link másolása

hirdetés

A Párbeszéd Magyarországért társelnöke és frakcióvezetője kedd délben tett közzé egy posztot, amelyben ezt írja:

"Ez a fideszes hölgy az imént megütött a Széll Kálmán téren, miután megkérdezte, hogy én hol voltam a zsidók deportálásánál."

Hozzátette: úgy látja, ide vezet az Orbán Viktor-féle gyűlöletkeltés.

"Ez a nő most még csak megütött, holnap lehet, hogy durvábbat is tenne velünk. Vessünk ennek véget, és hozzunk végre békét az országba!"

A bejegyzés zárásaként pedig mindenkit arra biztat, hogy szavazzanak az előválasztáson, amíg lehet. Pontosabban: arra biztat, hogy mindenki szavazzon Karácsony Gergelyre, "arra a jelöltre, akinek a célja nem a bosszú, hanem az, hogy újraegyesítse Magyarországot".


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Köztévés elemző: „Merkel nagyobbat ütött Németországon, mint Hitler”

A radikális véleményeiről ismert Földi László erre a 2015-ös menekültválság kapcsán asszociált az M5 kulturális csatornán.

Link másolása

hirdetés

Az állami média csatornáin is foglalkoztak a hétvégi németországi választással, ami után hamarosan leköszön az országot 16 éven át vezető jobboldali, kereszténydemokrata Angela Merkel kancellár.

A közmédia egyik gyakori elemzője, az általában biztonságpolitikai szakértőként szereplő Földi László – szokásához híven – erős mondatokkal foglalta össze a német kormány fejének több mint másfél évtizedes működését – szúrta ki a 444.hu.

Egy ponton Földi eljutott ahhoz a gondolathoz, hogy Merkel sikertelensége abban rejlett, hogy Németországnak csak meg kellett volna tartani az Európa motorja státuszt, de ez nem sikerült neki, és leépítette azt. Ekkor előkerült 2015 és a menekültválság kérdése is, amivel kapcsolatban az elemző így fogalmazott:

De igazából akkor üt legnagyobbat Németországon, picit azt is szokták mondani, hogy Hitlernél is nagyobbat, amikor '15-ben megnyitja a határait.

Az idézett Kommentár Klub című műsor a közmédia művészettel és kultúrával foglalkozó ismeretterjesztő csatornáján, az M5-ön fut.

Földi László nem először kerül a hírekbe meghökkentő állítással. Legutóbb mi is írtunk róla, hogy szerinte a Szájer József elleni brüsszeli rendőri akció titkosszolgálati jellegű volt. Korábban arról beszélt, hogy mivel „tudatos támadás folyik a normalitás ellen”, el kellene gondolkozni az internet központi lekapcsolásán. De nem kevésbé volt szélsőséges vélemény az sem, amikor a Szijjártó Péter titkos luxusjachtozását leleplező újságírók elsüllyesztéséről vagy a menekülteket segítő civilek likvidálásáról beszélt.

hirdetés

Az ominózus Merkel kontra Hitler eszmefuttatást EZEN A LINKEN lehet megnézni, 36 perc 45 másodperctől.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Videók: Leomlott a nyíregyházi stadion főlelátója, a környékbeliek nagyon megijedtek

A katasztrófavédelem szerint normál bontás volt, de egy önkormányzati képviselő azt mondta, a tervek szerint a ledőlt lelátórész az új stadionban is megmaradt volna.

Link másolása

hirdetés

Szombat este 7 órakor leomlott a nyíregyházi stadion főlelátója. A közelben lakók szerint őket nem értesítették a bontásról. A zaj és dübörgés olyan nagy volt, hogy még a távolabb lakók is megijedtek - mondták el az ATV Híradónak.

A katasztrófavédelem azt közölte, hogy normál bontás volt, de egy önkormányzati képviselő azt mondta, hogy a tervek szerint a ledőlt lelátórész az új stadionban is megmaradt volna

- írja az ATV.hu.

Az új stadion beruházója a helyiek szerint a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.

VIDEÓ: Így dőlt le a nyíregyházi stadion lelátója

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Ha 5 ezer forintnál több adótartozásod vagy ezer forintnál több túlfizetésed van, értesítést kapsz a NAV-tól

Akinek van ügyfélkapuja, ott jelenik meg az értesítő, akinek nincs, annak postán küldik ki.

Link másolása

hirdetés

A napokban fejezte be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az adószámla-értesítők kiküldését ügyfélkapus ügyfeleinek, október végéig pedig postán kapnak adószámla-kivonatot azok, akiknek nincs ügyfélkapu-hozzáférésük - közölte a NAV.

A közlemény szerint

adószámla-egyenlegéről csak az kap értesítést, akinek ötezer forintnál több tartozása vagy ezer forintnál több túlfizetése van.

Országosan több mint egymillióan kaptak elektronikus értesítést, míg ötszázezren postán kapják az adószámla-kivonatot a következő hetekben.

Akinek van ügyfélkapu-regisztrációja, az elektronikus tárhelyére kapta a folyószámlájával összefüggő tájékoztatót, amelyről e-mail-értesítés érkezik a regisztrációkor megadott címre. Az adóhivatal szerint érdemes megnyitni a tárhelyet, mivel a beérkezett üzenetek harminc nap elteltével automatikusan törlődnek a felületről, kivéve, ha azokat a megnyitás után a tartós tárba helyezik.

Ha valaki nem nézte meg a tárhelyére érkezett üzenetet, de az e-mail-értesítésben látja, hogy folyószámla-rendezéssel összefüggésben küldött üzenetet a NAV, akkor lekérdezheti adószámla-egyenlegét az eBEV-portálon. A NAV honlapján elérhető "Segédlet adószámla-lekérdezéshez" címmel egy részletes útmutató, amely lépésről lépésre bemutatja a lekérdezés menetét.

hirdetés

Közölték,

akinek tartozása van, ügyfélkapus hozzáféréssel akár online bankkártyás fizetéssel is rendezheti azt

az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásból, de fizetheti átutalással, csekken vagy a NAV ügyfélszolgálatain bankkártyával. Átutaláskor a közlemény rovatban fel kell tüntetni az adóazonosító jelet. Csekket igényelni a legegyszerűbben a 1819-es ingyenesen hívható NAV Infóvonalon lehet a 4-es menüpontban.

Arra is rámutattak, hogy túlfizetéskor annak kiutalását vagy tartozásra átvezetését a 2117-es számú "Átvezetési és kiutalási kérelem az adószámlán mutatkozó túlfizetéshez" nyomtatványon lehet kérni. A nyomtatvány már az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban is elérhető, így külön segédprogram telepítése nélkül, bármilyen okoseszközön, akár mobiltelefonon is használható.

Amennyiben valakinek segítségre van szüksége az adószámlája értelmezéséhez, általános kérdésekkel hívhatja a NAV Infóvonalát a 1819-es telefonszámon. Konkrét adatok lekérdezéséhez, egyeztetéséhez a NAV Ügyfél-tájékoztató és Ügyintéző Rendszerét a 06-80/20-21-22-es számon lehet hívni - olvasható az adóhivatal közleményében.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: