hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Állampopulizmus és közmunka: így hódította meg a Fidesz a vidéket

Két magyar szociológus készített tanulmányt arról, hogyan sikerült a Fidesznek behálóznia a vidéket. 2018-ban a falvak 58 százaléka a Fideszre szavazott, míg az elmaradott települések 65 százaléka.

Link másolása

hirdetés

Czibere Ibolya és Kovách Imre, a Debreceni Egyetem szociológusai tanulmányt írtak arról, hogyan hódította meg a Fidesz állampopulizmusa a vidéki Magyarországot - írja a 24.hu. A dolgozat célja, hogy feltárja, miért olyan sikeres a Fidesz politikája vidéken, és mik lesznek ennek a "konzervatív populizmusnak" a következményei.

Állampopulizmus és konzervatív populizmus

Czibere és Kovách ezt a két fogalmat használják, hogy hangsúlyozzák a kormány törekvését a kényszerítő, fegyelmi államiságra és a társadalmi egyenlőtlenségek megőrzésére.

  • Állampopulizmus: a populizmus önmagában az olyan politikát jelenti, ami a dolgozó osztályt szeretné megnyerni magának. Az állampopulizmus viszont már egy hatalmi rendszert jelez, tehát itt nem a hatalom megszerzéséről, hanem annak megtartásáról van szó.
  • Konzervatív populizmus: az állampopulizmust támogató társadalmi bázis kibővül, és a kezdeti évek radikalizmusát már bürokratikus eljárások is kísérik a hatalomgyakorlásban. Az alapvető radikális reformok után a populista kormányzati vezetők a politikai, társadalmi rendszerek és struktúrák megszilárdítására törekednek.
A populizmus ideális funkciója, hogy ellensúlyozza a politikai és gazdasági rendet, ehelyett itt arról van szó, hogy az autoriter hatalom fenntartásában segít.

A kutatók megjegyzik, hogy a rendszerváltás után kialakult az a helyzet, hogy vidéken rosszabb viszonyok között lehet élni, ennek ellenére a falvakban és kisvárosokban élők teszik ki az ország lakosságának több mint a felét.

2018-ban a falvak 58 százaléka a Fideszre szavazott, míg az elmaradott települések 65 százaléka.

A kormány ezt felismerte, ezért magukévá tették a Jobbik politikájának a vidéksegítő részét. Elindították a Magyar Falu programot, és nagy támogatásokat kezdtek osztani a jobboldali többségű kisvárosoknak. Eközben a kormányzati intézkedések háttérbe szorították a civil mozgalmakat, különösen a politikában aktívakat, az egyházak viszont egyre nagyobb szerepet kaptak a társadalompolitikában és az oktatásban. Az állam megszerezte magának a vidéki médiát, és kiszorította a versenytársakat, uralják az identitáspolitikát, így egységessé rendezik a társadalmat.

A hajdúnánási sztori

A falvak és kisvárosok függenek a külső forrásoktól, amelyeket az állam ellenőriz. Itt nem csak uniós pénzekről van szó, a tanulmányban nagy hangsúly van a közmunkaprogramon, amit a polgármester szervez, így megerősödik a függőségi viszony.

hirdetés

A szociológusok Hajdúnánást emlegetik példaként, ahol 2012-ben indult a közmunkaprogram, amely során ott mezőgazdasági termelés és élelmiszer-feldolgozás zajlik. A helyieknek először nem tetszett a dolog, de megbékéltek vele, ma már 180-200 család művel egy-egy kisebb darab földet, ami az önkormányzat tulajdonában van, sőt, a munkához is ők adnak mindent, gépeket, magokat és palántákat. A program politikai sikert hozott, 2014-ben "újraválasztották a polgármestert, a szociális munkások a helyi politikai élet szereplőivé váltak, a családsegítő központ vezetője pedig 2014 óta önkormányzati képviselő" - olvasható a 24-en.

A kutatók szerint ezzel a reintegráció illúzióját keltik a földművelő családokban, valójában arról van szó, hogy az állam függőjévé tették őket.

 

A problémák forrása

Természetesen adódnak gondok, így vannak elégedetlen csoportok is, akiket a hatalom látszatintézkedéssel igyekszik elcsendesíteni. Azt hangsúlyozzák, hogy a problémákért a megélhetési bűnözés és a deviáns viselkedés a felelős, ezt nevezik a tanulmány írói büntető populizmusnak. Ennek keretében belül nem próbálják megoldani a mélyen gyökerező társadalmi problémákat, ehelyett a megszokottól eltérő, elfogadhatatlan viselkedést büntetik, okolják.

Fontos elem, hogy a politikai elit reagál az összetett társadalmi ügyekre, amelyeket leegyszerűsítenek a gyors és látványos siker érdekében. A kutatók szerint ez működik, a leegyszerűsített üzenetek könnyen érthetők, az erős érzelmek és az állandó szorongás pedig kedvez a gyors döntéshozatalnak, így fogékonyak az egyszerű, gyors megoldásokra.

Összességében Czibere és Kovách megállapította, mit ismert fel a Fidesz: az alsó középosztályok társadalmi igazságosságra és rendre vonatkozó igénye összefügg a munkához való hozzáféréssel és a létbiztonság érzésével, és az sem érdekli őket, ha ezek elérése – az állam segítségével – mások kárára történik.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Koronavírusban halt meg Meat Loaf - írja a TMZ
A 74 éves korában elhunyt énekes korábban többször is kritizálta, hogy az oltottaknak más jogai vannak, mint az oltatlanoknak.

Link másolása

hirdetés

Mint arról mi is hírt adtunk, 74 éves korában meghalt a Grammy-díjas énekes, Meat Loaf. Amerikai otthonában érte a halál, felesége és két lánya körében.

Halálának okát eddig - hivatalosan - nem osztották meg a nyilvánossággal. A TMZ cikke szerint

a művész halálát koronavírus-fertőzés okozta.

A lap forrásaira hivatkozva azt írja, hogy a rockénekes a hét elején egy üzleti vacsorára volt hivatalos, de azt le kellett mondania, mert elkapta a koronavírust. Információk szerint a zenész több más betegséggel is küzdött, többek között asztmás volt.

Egy bennfentes szerint állapota hirtelen vált kritikussá. Arról nem tudni, hogy előzőleg megkapta-e a covid elleni oltást.

hirdetés

Arról azonban korábban többször is vitázott, hogy az oltottaknak más jogai vannak, mint az oltatlanoknak. A TMZ megjegyzi, hogy Meat Loaf ellenezte a kötelező oltást is.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Ukrán feszültség: sürgős megbeszélést tart az amerikai és az orosz külügyminiszter Genfben
Óriási a tétje Anthony Blinken és Szergej Lavrov svájci találkozójának, de szakértők szerint kevés az esély a megegyezésre.

Link másolása

hirdetés

Sürgős megbeszélést tart pénteken az amerikai és az orosz külügyminiszter Genfben, mivel egyre erősödik a félelem, hogy Oroszország megszállja Ukrajnát, írja a BBC.

Anthony Blinken csütörtökön figyelmeztette Moszkvát, hogy súlyos következményekkel járhat, ha behatolnak a szomszédos országba. Az oroszok 100 ezer katonát állomásoztatnak az ukrán határon, de tagadják, hogy invázióra készülnének. Szakértők szerint a pénteki egyeztetésnek hatalmas a tétje, de kevés esély mutatkozik arra, hogy áttörést érjenek el az ellentétek feloldásában. Ugyanakkor reménykeltő lehet, hogy az oroszok beleegyeztek a találkozóba, holott korábban azt sugallták: a diplomácia zsákutcába jutott.

Joe Biden amerikai elnök szerdán azt mondta, szerinte Putyin meg fogja támadni Ukrajnát, amiért súlyos árat fizet majd. Biden ugyanakkor kizárta, hogy az orosz elnök "totális háborút" akar.

Biden szavai alapján úgy tűnt, hogy a "kisebb invázióra" mérsékeltebb választ adhat az Egyesült Államok és szövetségesei. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren Biden szavai után azt írta, hogy nem létezik "kisebb behatolás", ahogy "nincsenek kisebb áldozatok és kevesebb gyász sem".

hirdetés

Annalena Baerbock, az új német külügyminiszter tovább erősítette az amerikai álláspontot, és azonnali fellépést ígért minden orosz invázió ellen, valamint nem zárta ki „gazdasági következményekkel járó" intézkedések bevezetését sem. Liz Truss brit külügyminiszter ugyancsak felszólította Putyint, hogy "álljon le, és lépjen vissza Ukrajnától, mielőtt súlyos stratégiai hibát követne el".

Vlagyimir Putyin orosz elnök írásos ígéretet akar a NATO-tól, hogy nem bővítenek tovább, ezzel megakadályozná Ukrajna csatlakozását a katonai szövetséghez. Emellett a Kreml azt is követeli, hogy valamennyi amerikai nukleáris fegyvert vonjanak ki Európából. Putyin el akarja érni, hogy állítsák le a nyugati haderők rotációját a Varsói Szerződés egykori tagállamaiban.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
„Sikeres vizsgáért hívja a Fideszt!” – Matricákat ragasztott ki egyetemek közelében a Momentum
„A szponzoráció csak április 3-ig lesz elérhető” – teszik hozzá ironikusan.

Link másolása

hirdetés

Már korábban felmerült, hogy a Völner-ügy kulcsfigurája, Schadl György politikai befolyását felhasználva juttathatott előnyhöz bizonyos vizsgázókat. Most a Momentum TizenX nem hagyta annyiban és lecsapta ezt a magaslabdát.

Budapest-szerte több helyen matricákat ragasztottak ki a "Sikeres vizsgáért hívja a Fideszt" felirattal.

Humorosan megjegyezték, hogy az ajánlat csak április 3-ig, a kormányváltásig lesz elérhető. A Facebook-bejegyzésben írták:

„Apróhirdetéseket ragasztottunk ki a budapesti egyetemek köré, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Végrehajtói Karon keresztül rendkívül könnyen juthatunk sikeres vizsgához!”

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Nem fogják támogatni a 280 százalékos fizetésemelést az ellenzéki képviselők Ferencvárosban
Közleményük szerint már nyolc éve nem emelték a tiszteletdíjakat, de ők csak azt akarják, hogy egy képviselő a magyarországi átlagkeresetnek megfelelő összeget keressen.

Link másolása

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, a ferencvárosi önkormányzati képviselők tiszteletdíj-emelést javasoltak. Az ellenzéki vezetésű kerület polgármestere, Baranyi Krisztina megvétózná az ötletet, mert túl magasnak tarja az emelés mértékét.

„Ferencváros tizennyolc képviselőjéből tízen, a Momentum, a DK, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd helyi politikusai írták alá azt a javaslatot, hogy az önkormányzat emelje meg a testület tagjainak tiszteletdíját. Közülük kilencen bizottsági elnökök vagy tanácsnokok, akik az eddigi bruttó 290 ezer forint tiszteletdíj helyett 730 ezret szeretnének kapni. A tizedik képviselőnek valamint a fideszeseknek (akik között csak egy bizottsági elnök van) az eddigi 223 ezer forint helyett 520 ezer járna. Mindez Ferencváros Önkormányzatának mintegy nyolcvanmilliós többletkiadást jelentene évente” – írta a közösségi oldalán.

Demokraták Frakciója (MSZP és a DK) írásban reagált a hírre:

"Teljesen megdöbbenéssel ért minket polgármester asszony ma reggeli posztja, hiszen tegnap a képviselők arról tájékoztatták illetékes kollégáján keresztül, hogy egy sokkal szerényebb mértékű díjemelést tudnak elképzelni.

hirdetés

A képviselői tiszteletdíjak Ferencvárosban 8 éve nem változtak, egy képviselő bruttó 130 ezer forintot keres a képviselői munkájáért, ez emelkedett volna meg 260 ezer forintra, azaz garantált bérminimumnak az összegére.

A képviselők vállalhatnak többlet munkákat, lehetnek bizottsági tagok, bizottsági elnökök vagy tanácsnokok. Polgármester asszony amiről ír, annyit csak a legtöbb munkát vállaló képviselők kereshettek volna, de azt sem támogatjuk.

Amit mi tudunk támogatni, hogy egy képviselő a magyarországi átlag keresetnek megfelelő összeget keressen, de nekünk ferencvárosi képviselőknek nem ez a legfontosabb kérdés, hogy mennyit keresünk. Így nem kizárható, egyáltalán nem lesz ilyen javaslat.

Viszont, ami van, hogy polgármester asszony tegnap éjjel a megdöbbenésünkre kiküldött egy javaslatot, amiben 1,1 millió forintra emelné az alpolgármesternek az illetményét. Lehet, hogy erről szerette volna elterelni a figyelmet a ma reggeli posztjával"

- áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

A Momentum képviselői pedig ezt írták:

"Baranyi Krisztina a mai napon Facebook-posztban számolt be arról, hogy a 9. kerületben több képviselő előkészített egy, a képviselői tiszteletdíjakat jelentősen megemelő javaslatot. Ezt először a Momentum helyi képviselői is aláírták, hiszen - a polgármesteri és alpolgármesteri fizetésekkel ellentétben - a képviselői tiszteletdíjak nyolc éve változatlanok. A képviselők közül azonban van, aki a beterjesztői aláírást már korábban visszavonta, a többi képviselő pedig nem fogja megszavazni az előterjesztést, miután a Momentum elnökségével egyeztettek és a Momentum vezetése nem támogat ilyen mértékű emelést".

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: