hirdetés

HÍREK

Áll a bál az orosz vakcina miatt, lemondta moszkvai útját a kormányfő helyettese Csehországban

Jan Hamácek a koronavírus elleni orosz vakcina beszerzéséről akart Moszkvában tárgyalni. A tervet azonnal nyilvánosan bírálta Andrej Babis kormányfő és a jobboldali cseh ellenzék vezetői is.
MTI, fotó: MTI/AP/Petr David Josek - szmo.hu
2021. április 17.

hirdetés

Lemondta szombaton a jövő hét elejére tervezett, már nyilvánosan bejelentett moszkvai látogatását Jan Hamácek cseh kormányfőhelyettes, belügyminiszter és megbízott külügyminiszter.

"Tervezett moszkvai utam nem valósul meg. A miniszterelnökkel megállapodtunk, hogy szükség van részvételemre a hétfői kormányülésen" - indokolta Hamácek az út lemondását szombaton a Twitteren megjelent bejegyzésében.

Az ellenzék vezetői Hamácek indoklását hiteltelennek, félrevezetőnek minősítették. A hétfői kormányülés már nyilvánosságra hozott napirendje szerint ott Hamácek semmilyen javaslatot nem terjeszt kollégái elé.

Hamácek szerdán közölte, hogy hétfőn három napra Moszkvába utazik, ahol a koronavírus elleni orosz vakcina beszerzéséről fog tárgyalni. A tervet azonnal nyilvánosan bírálta Andrej Babis kormányfő és a jobboldali cseh ellenzék vezetői is.

"Az út nem ideális, nem megfelelő időben történne" - jelentette ki ismételten Babis. A kormányfő továbbá azzal érvelt, hogy a vakcinabeszerzés nem tartozik Hamácek munkakörébe, s ráadásul Csehország már konkrét ajánlattal rendelkezik Oroszországtól a Szputnyik V vakcina szállításáról. Andrej Babis szerint az oroszok már felajánlották a cseheknek, hogy azonnal tudnának mintegy 300 ezer Szputnyik V vakcinát szállítani, az ezt követő három hónapban pedig havonta 150 ezer adagot. Az ellenzéki politikusok szerint a cseh-orosz viszony mélyponton van, s Hamácek moszkvai útja nem helyénvaló. Cseh külügyminiszter már másfél évtizede nem járt Moszkvában.

Petr Arenberger egészségügyi miniszter szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által eddig jóvá nem hagyott vakcinákat, köztük a Szputnyikot is, Csehországban egyelőre klinikai teszteléseken próbálhatnák ki.

hirdetés
A koronavírus-járvány ugyanakkor az utóbbi hetekben egyre gyengül. Pénteken a cseh kórházakban 4400 covidos beteget kezeltek, ami tavaly október óta a legalacsonyabb szám. A súlyos esetek száma már ezer alatt van.

Az új igazolt fertőzések száma pénteken 3300-ra csökkent, ami szintén a legalacsonyabb napi esetszám tavaly október óta. A napi halálozások száma száz alá esett vissza, két hete még ennek a duplája volt. A járvány lassulását bizonyítja az is, hogy a reprodukciós ráta egy alatt mozog. Csehországban a legmagasabb a világon jelenleg az egymillió főre jutó halottak száma a Worldometer szerint. 2648 halott jut egymillió főre a cseheknél, közvetlen utánuk Magyarország következik, 2591 fővel. De míg a cseheknél ma csak 27 halottat jelentettek, nálunk 217-et.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Vasárnap dél körül zuhanhat vissza a kínai rakéta a Földre magyar idő szerint

Még mindig nagyon nehéz megmondani a becsapódás helyét, jelenleg Új-Zéland partjaihoz közel jósolják.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 08.

hirdetés

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a Hosszú Menetelés 5B nevű kínai rakéta kontroll nélkül fog majd visszazuhanni a Földre, egyelőre még nem lehet pontosan megmondani, hova.

Az amerikai Aerospace Corporation kalkulációi szerint a rakéta a legnagyobb valószínűséggel szombat este és vasárnap hajnal között érkezhet vissza a Föld légterébe

- írja a Reuters.

Jelenleg a becsapódás várható helyét Új-Zéland északi szigete mellé teszik - ez jelentősen eltér az eddigi kalkulációktól, igaz, a mostani sem pontos meghatározás.

Jonathan McDowell, a Harvard Egyetem asztrofizikusa szerint a helyzet nem drámai, és kicsi az esélye, hogy valakit eltalál a rakéta egy darabja. A szakértő szerint egyelőre lehetetlen megmondani, hol fog becsapódni a törmelék, hiszen a rakéta olyan nagy sebességgel halad, hogy naponta váltogatja az útvonalát. De azt állítja, valószínűbb, hogy az óceánban landolnak majd a darabok, egészen egyszerűen azért, mert ez teszi ki a bolygó felszínének jó részét - írja a 24.hu.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Durván romlik a járványhelyzet egész Délkelet-Ázsiában, nemcsak Indiában

Nepálban, a Maldív-szigeteken, Kambodzsában, Indonéziában és Thaiföldön is olyan számokat produkál a vírus, amire még nem, vagy csak tavaly volt példa.
Fotó: Aryan Dhimal / Zuma Press / Northfoto - szmo.hu
2021. május 08.

hirdetés

Míg a világ az Indiában egyre romló járványhelyzetre figyel, addig a környező délkelet-ázsiai országokban szinte észrevétlenül emelkednek a számok. Ennek oka egyrészt India közelségében is keresendő - bár a rendkívül veszélyes indiai mutánst még nem mindenhol mutatták ki -, másrészt az alacsony átoltottság, a korlátozások idő előtti feloldása és a nem megfelelően fejlett egészségügy is hozzájárul a vírushelyzet eszkalálódásához - írja a CNN.

Az Egészségügyi Világszervezet szerdai jelentése szerint múlt héten a világ új fertőzöttjének felét, míg az áldozatok negyedét Indiában regisztrálták. A helyzet azonban nemcsak Indiában, hanem a környező ázsiai országokban is egyre romlik. A dél-ázsiai régióban múlt héten 2,7 millió új eset és több mint 25 ezer új áldozat volt, amely 19 és 48 százalékos növekedés az addigi számokhoz képest.

A Vöröskereszt és a Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) szerdán közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy fel kell lépni az Ázsiában egyre súlyosbodó helyzet ellen.

"Most és gyorsan kell cselekednünk annak reményében, hogy megfékezzük ezt az emberiséget fenyegető katasztrófát. A vírus nem ismer határokat, és a mutánsvariánsok teljesen elszabadultak Ázsiában"

- nyilatkozta Alexander Matheou, az IFRC ázsiai vezetője.

Nepál

Érthető módon az egyik legrosszabb helyzettel India mellett északi szomszédjuk, Nepál küzd, hasonló fertőzöttségi rátával, mint India: naponta 20 új fertőzött jut 100 ezer emberre. Múlt héten a tesztek 44 százaléka lett pozitív, ám az IFRC szerint sokkal több fertőzött lehet ennél. A helyzetüket az is ronthatja, hogy

hirdetés
az átoltottság alacsonyabb, mint Indiában, ráadásul orvosból is kevesebb van az országban.

Nagyon sok fertőzött érkezik Indiából, mivel sokan azért utaznak át Nepálba, mert jobb egészségügyi ellátásban reménykednek, a két ország közti határátkelők tömve vannak minden nap. A betegség Nepál elszigetelt részeire is eljutott: a Himalájában található Mount Everest alaptáborában is kritikus a helyzet, eddig több tucat hegymászót evakuáltak, és szállítottak helikopterrel a katmandui kórházba.

Sri Lanka

Tavaly április óta nem látott számokat produkál, pénteken 1895 új beteget regisztráltak, amely kiugróan magas szám az országban. Pavithra Wanniarachchiv egészségügyi miniszter szerint az újabb hullám annak köszönhető, hogy az országban április 13. és 14-én ünnepelték az új évet, amely tömegrendezvényekkel járt, ennek isszák most meg a levét a helyiek. Bár az újév ünneplése előtt relatíve visszaszorították az országban a járványt, most ismét korlátozásokat rendeltek el. Az indiai mutáns jelenlétét azonban egyelőre még nem mutatták ki. Nagyban nehezíti Sri Lanka helyzetét, hogy az oltási program akadozik, eddig mindössze 1 millió embert oltottak be a 21 milliós lakosságból, a második körös vakcinázáshoz pedig még 600 ezer AstraZeneca-oltóanyagot várnak.

Maldív-szigetek

Az Indiai-óceánon található sziget érthető módon nagyon hamar túl akart lenni a járványon, a lezárt határok miatt ugyanis leállt a turizmus, amely a szigetország elsődleges bevételi forrása. Tavaly júniusban három hónapnyi lezárás után nyitották meg újra határait, az elsők között voltak a világon, akik ismét fogadtak nemzetközi utasokat. Most azonban őket is elérte az újabb hullám, elsősorban azért, mert

India közelsége miatt nagyon sok bollywoodi sztár és tehetős indiai menekül ide a járvány elől.

Kedden rekordot döntött az új fertőzöttek száma, 601-en betegedtek meg egy nap alatt a 436 ezres országban, megtriplázódott a kórházban ápoltak száma is. A maldív hatóságok azt tervezik, hogy a turistákat is oltani fogják, ám mivel egyelőre a lakosság sincs teljesen átoltva, a tervet el kell napolniuk.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

KSH: még tragikusabbak az áprilisi halálozási adatok a korábbiaknál is

A Központi Statisztikai hivatal felmérése szerint márciusban 40%-kal többen haltak meg, mint tavaly ugyanebben az időszakban, az áprilisi adatok pedig várhatóan még ezt is megugorják majd.
Címkép: MTI/Rosta Tibor - szmo.hu
2021. május 08.

hirdetés

Már korábban megírtuk, hogy Magyarország lakosságarányosan mind napi, mind összhalálozásban világelső. Idén márciusig 41727-en haltak meg, így az első negyedévben a tavalyi 7072-höz képest 22%-kal magasabb az elhunytak száma: januárban 17, februárban 7,8, márciusban pedig 40%-kal többen haltak meg, mint egy éve ilyenkor.

Ennek az oka az, hogy tavaly márciusban robbant be a járvány Európában és ekkor kezdett emelkedni az elhunytak száma is azokban az országokban, amiket keményen sújtott az első hullám - derült ki az ATV interjújából, amit a KSH Szakstatisztikai igazgatóság, Népszámlálási és népesedési statisztikai főosztályának főosztályvezetőjével készítettek.

Kovács Marcell a csatornának elmondta, hogy a járvány harmadik hulláma március végén-április elején tetőzött, így az előző hónap adatai valószínűleg még magasabbak lesznek.

Tavaly a magyarországi többlethalálozások számának 80%-a járvány következében történt, de az elhunytak számáról és a halálesetek okáról csak akkor lesz hivatalos statisztika, ha a KSH feldolgozza a halotti bizonyítványok adatait.

Egy korábbi interjúnkból már kiderült, hogy a járvány áldozatainak pontos számát a végleges adatok hiánya mellett azért is nehéz megállapítani, mert sokan el sem jutnak a kórházig, illetve a tesztelésig. Sok elhunyt pedig nem feltétlenül a vírus miatt, hanem annak következtében hunyt el: fertőzött volt, de nem a pandémia okozta a halálát, esetleg nem kapott megfelelő ellátást egy már meglévő betegségére.

hirdetés
A pandémia pozitív hozadéka, hogy a korábbi adatokhoz képest nőtt a gyermekvállalási kedv.

A Statisztikai Hivatal kutatása szerint valamennyi régióban emelkedett a születések száma 2020 első negyedévéhez képest. Kovács Marcell elmondta, hogy tavaly még feltételezhető volt, hogy a járvány következtében sokan nem vállalnak majd gyermeket, ráadásul a gyermekvállalási korú nők száma évente 20000 fővel csökkent.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Jó hírek: végre jön az igazi tavasz, jövő hét elején már a koranyári idő is

Vasárnap igazi kirándulóidő lesz 20 fok feletti hőmérsékletekkel, hétfőn és kedden már a leégéssel is vigyáznunk kell.
Fotó: Jplenio/Pixabay - szmo.hu
2021. május 08.

hirdetés

Szombaton alapvetően napos időre számíthatunk. Gomolyfelhők elsősorban az északi, északkeleti megyékben képződhetnek - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja.

Késő délutántól nyugat felől fátyolfelhők is besodródhatnak. Főleg az északkeleti megyékben néhol előfordulhat záporeső. Az északnyugati szél késő délutántól mindenütt mérséklődik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 18 fok között alakul. Késő estére 6 és 11 fok közé hűl le a levegő.

Vasárnap jobbára derült, napos, száraz időre számíthatunk, helyenként fátyolfelhőkkel. A déli, délkeleti szél sokfelé megélénkül, elsősorban az Észak-Dunántúlon időnként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 24 fok között várható.

Hétfőn és kedden erős napsütés és magas UV-B sugárzás mellett már 27-28 fokos melegre számíthatunk. A jelenlegi előrejelzés szerint szerdán jöhet egy zivatarokkal tarkított lehűlés.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: