News here
hirdetés

HÍREK

Áll a bál a tudósok között Zélandia miatt – most akkor hány kontinens van?

Mivel a területnek több mint 94 százaléka víz alatt van, így többen vitatkoznak azon, hogy minek minősül.

Link másolása

hirdetés

Mint azt megírtuk, az utóbbi időben készült műholdfelvételek és kőzetminták alapján arra következtettek a szakemberek, hogy Új-Zéland és Új-Kaledónia egy különálló kontinens része, amely körülbelül akkora, mint az Indiai szubkontinens.

A felfedezésnek, amely nagy vitát kavart, gazdasági és geopolitikai következményei is lehetnek.

Ausztrál és új-zélandi kutatók szerint Zélandia a Föld nyolcadik, legújabb kontinense, de nem ért velük egyet a tudomány összes képviselője. Vannak szakértők, akik szerint a víz alatti földterület nem felel meg néhány követelménynek, amelyek fontosak ahhoz, hogy kontinensnek nyilvánítsák.zelandia1

A nagyrészt víz alatt lévő földterület 4,9 millió négyzetkilométeres alapterületével háromszor nagyobb Alaszkánál, de csak Új-Zéland és Új-Kaledónia emelkedik ki róla a tengerszint fölé.

Egyesek szerint megvan a Föld nyolcadik kontinense, de vannak tudósok, akik nem dobálóznának ilyen nagy szavakkal.

hirdetés

Kutatók korábban földkérgek kollázsaként határozták meg Zélandiát, de voltak olyanok is, akik mikrokontinensként tekintettek rá. Az utóbbi definíció alapja, hogy van kontinentális kéregzete, de földrajzilag nem kapcsolódik a legközelebb kontinenshez – jelen esetben Ausztráliához.

Ezt a kontinens-párti kutatók azzal cáfolják, hogy Zélandia jóval nagyobb más mikrokontinenseknél – Madagaszkárnál például hatszor. Szerintük ez már önmagában elég ahhoz, hogy elkülönítsék az előbbi kategóriától – ők egymillió négyzetkilométeres területet már kontinensnek nyilvánítanának.

„A [látható] partvonalak [hiánya] az egyik oka annak, hogy nem kontinensként tekintettünk rá” – mondta Bruce Luyendyk, a Kaliforniai Egyetem tengeri geofizikusa. „Az emberek úgy gondolnak a kontinensekre, mint élőhelyekre, de földrajzi szempontból kevésbé fontos a tengerszinthez viszonyított elhelyezkedése.”

Az elterjedt vélekedés szerint kontinens az a nagy földterület, amit víz vesz körül – és nem víz alatt van.

Christopher Scotese geológus, az ősi földrajz szakértője szerint sem számít kontinensnek Zélandia, mivel nem emelkedik a vízszint fölé. Ha felette lenne, akkor Ausztráliához hasonlíthatna. Erre az az ellenérv, hogy az Antarktisz nyugati partjának nagy része is víz alatt lenne, ha nem lenne jeges.zelandia2

Kőzetmintákból derült ki, hogy Zélandia kérge vastagabb és közelebb van a tengerszinthez, mint a körülötte lévő óceáni kérgek. Egykoron Gondwanához, a nagy ősi kontinenshez tartozott, ami összefogta a mai Antarktiszt, Ausztráliát, Dél-Amerikát és Afrikát. Több mint 100 millió évvel ezelőtt kezdődött meg az ősi földtömeg felbomlása, Zélandia ennek során nyúlt és vékonyodott meg. Van, ahol mindössze 11 kilométer vastagságú. Folyamatosan egyre mélyebbre került az óceánban.

A kontinenspárti kutatók vezetője, Nick Mortimer szerint Zélandia pont attól különleges, hogy ilyen szakmai vitát váltott ki a létezése.

Scotese visszafogottabb a felfedezéssel kapcsolatban: „Értékelem a szerzők szándékát, de a definíciók lassan változnak” – mondja.

"
Nézzük például a bolygókat: ahogy a Pluto is csak majdnem bolygó, Zélandia is csak majdnem kontinens.
Zélandia

Zélandia nagyrészt a tengerszint alatt fekszik a Csendes-óceán délnyugati részén. Mintegy 60-85 millió éve szakadt el Ausztráliától, amellyel együtt kb. 85-130 millió éve vált külön Antarktikától. Egyes feltételezések szerint 23 millió éve teljes területét tenger boríthatta, és területének 93%-át ma is víz borítja. Zélandia területe nagyobb, mint Grönlandé vagy Indiáé, és majdnem a fele Ausztrália területének.

Forrás: National Geographic

Fotók forrása: wikipedia

Ha érdekes volt, oszd meg másokkal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Milliós juttatást kap Varga Judit és Szijjártó Péter azért a munkáért, amit eddig ingyen végeztek
Velük együtt összesen öt miniszternek jár juttatás azért, mert tagok alapítványi állami egyetemek kuratóriumaiban.

Link másolása

hirdetés

Több miniszter is milliós juttatást vesz fel a modellváltáson átesett állami egyetemi kuratóriumi tagságáért - számolt be róla az RTL Híradó a friss vagyonnyilatkozatok alapján.

Varga Judit igazságügyi miniszter az alapítványi tulajdonba kiszervezett Miskolci Egyetem kuratóriumának elnöke. Eddig ezért semmilyen juttatást nem kapott, ám a most megjelent vagyonnyilatkozata szerint

júliustól milliós fizetést kap az alapítványtól.

Mivel az új rendszerben csak sávosan kell megjelölni a bevételeket, így a pontos összeget nem tudni, csak annyit, hogy 1-5 millió forint közötti bevétele származik ebből.

Szijjártó Péter külügyminiszter is minimum egy-, legfeljebb ötmillió forintot kap júliustól a győri Széchenyi István Egyetem kuratóriumának tagjaként.

Azt sem Varga, sem Szijjártó nem árulta el az RTL Híradó megkeresésére, hogy pontosan mekkora összeg jár nekik, és miért kapnak egyáltalán juttatást azért a munkáért, amit eddig ingyen végeztek.

Rajtuk kívül még három miniszter, Lázár János, Nagy István és Varga Mihály kuratóriumi tagok alapítványi állami egyetemeknél, ők fél-egymillió forint közötti összeget keresnek ezzel a pozíciójukkal.

hirdetés
Az RTL Híradó riportja:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
80 ezer turista rekedt egy üdülőszigeten, amit lezártak a koronavírus terjedése miatt Kínában
Twitter-videók tanúsága szerint sok turista nem hajlandó elhagyni a repülőteret, azt kiabálták, haza akarnak menni.

Link másolása

hirdetés

Nyolcvanezer turista rekedt a kínai Hajnan szigeten, mivel a hatóságok a koronavírus terjedése miatt leállították a tömegközlekedést, vasúti- és légi közlekedést is - írja a CNN.

A kínai Hawaii-nak is nevezett nyaralósziget legnagyobb városában, Sanyában

múlt héten összesen 827 megbetegedést regisztráltak a hatóságok,

ezért zárták le a szigetet. A hatóságok szerint a fertőzéseket a vírus Omicron BA.5.1.3 variánsa okozta, amely Sanya Jazsu nevű kikötőből terjedt el a szigeten.

A Twiterre feltöltött videók szerint

sok turista nem hajlandó elhagyni a repülőteret, azt kiabálták, haza akarnak menni.

A hatóságok ezért hangosbemondókkal szólították fel őket arra, hogy térjenek vissza a szállodákba.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Záporokkal, zivatarokkal indul a hét: nagy hőség nem lesz, de napokig erős szél fog fújni
Hétfőn még 33 fok is lehet, a hét közepén viszont már csak 25-30 fokig melegszik az idő, éjszakánként pedig kellemesen felfrissül a levegő.

Link másolása

hirdetés

A jövő hét első felében szeles nyári időre van kilátás, nagy hőségtől nem kell tartani - írja előrejelzésében az Időkép.

Hétfőn nyugaton felhősen indul a nap, eső, záporok, délnyugaton zivatarok indíthatják a reggelt, majd délután a Tiszántúlon is kialakulhatnak elszórtan záporok, zivatarok. Élénk marad az északi-északkeleti szél. Délutánra 25 és 33 fok közé emelkedik a hőmérséklet, a déli, délkeleti tájakon lesz a legmelegebb.

Keddtől csütörtökig is marad a szeles idő, az északkeleti szelet többfelé kísérhetik erős, a Dunától keletre többször 50 km/órát meghaladó lökések.

Kedden még a keleti, délkeleti és déli határ mentén alakulhat ki helyenként zápor, zivatar, szerdán nem várható számottevő csapadék. Csütörtökön főként az ország keleti felén elszórt jelleggel ismét előfordulhatnak záporok, zivatarok.

Nagy területet érintő jelentős csapadék továbbra sem várható, csupán lokálisan, azaz kis területekre koncentrálódva hullhat számottevő mennyiség.

Kedden az Alföldön és délen továbbra is mérhetünk 31-32 fokos maximumokat, szerdán és csütörtökön az ország nagy részén 30 fok alatt maradunk, 25 és 30 fok közötti csúcsokat mérhetünk. Éjszakánként kellemesen felfrissül a levegő.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Rendőrök elől menekülő teherautó szenvedett balesetet, 20 migráns megsérült Üllőnél
A Bors információi szerint az esetnek 8 életveszélyes, 2 súlyos és 6 könnyű sérültje van, többeket sokáig a helyszínen kezeltek. A teherautó 49 éves budapesti sofőrjét elfogták.

Link másolása

hirdetés

20 migráns megsérült, amikor az őket szállító teherautót vezető embercsempész árokba hajtott a 4-es főúton Üllő térségében vasárnap - közölte a Pest megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

A magukat indiai, afgán, illetve pakisztáni állampolgárnak valló külföldieket kórházba vitték. Öten könnyebben sérültek meg, a többiek sérülései súlyosak - írták a police.hu-n.

A teherautó 49 éves budapesti sofőrjét elfogták, ellene embercsempészés gyanúja miatt indítottak eljárást - tették hozzá.

A balesetről azt írták: gyorshajtás miatt Ceglédtől Üllőig követtek és próbáltak megállítani a rendőrök egy teherautót, amely száguldozva akarta elkerülni az intézkedést. Nekiment egy rendőrautónak is, végül árokba csapódott.

A teherautó sofőrje Pilis térségében elvesztette uralmát a jármű felett és az útpadkára sodródva megállt. Amikor azonban a rendőrök közelebb értek, gázt adott és az egyik szolgálati autónak nekiütközve ismét menekülőre fogta.

Ezt követően a 4-es főúton nagy sebességgel haladt a főváros felé, amikor a 29-es kilométernél, egy körforgalomból kihajtva újra elvesztette uralmát a jármű felett és az árokba csapódott.

hirdetés

A teherautó vezetője könnyebben sérült meg - ismertette a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

A Bors információi szerint az esetnek 8 életveszélyes, 2 súlyos és 6 könnyű sérültje van, többeket még jelenleg is a helyszínen kezelnek, míg több ember állapota válságos.

A mentők és a tűzoltók szoros együttműködésben dolgoztak az életmentésen, a kisbuszba ugyanis úgy összezsúfolták az embereket, hogy többeket is csak feszítő-vágóval lehetett kiemelni az összeroncsolódott járműből.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: