hirdetés

HÍREK

Akkorát nyunyókázott Müller Cecília, hogy még Gál Kristóf is mosolygott

Többek közt arról beszélt az országos tisztifőorvos, hogy már be lehet vinni a nyunyókát a bölcsődékbe és az óvodákba
MTI/SZMO - szmo.hu
2021. május 03.

hirdetés

Keddtől a Magyarországon élő, taj-számmal nem rendelkező külföldiek is regisztrálhatnak a védőoltásra - jelentette be Müller Cecília az operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.

Müller Cecília kifejtette, ők is közöttünk élnek, járványügyi szempontból a magyar állampolgárokkal azonos elbírálás alá esnek, ráadásul most már rendelkezésre áll kellő vakcina az ő oltásukra is.

Hozzátette:

május 10. után kezdődik a regisztrált 16-18 évesek oltása Pfizer-vakcinával.

A Pfizer-BioNTech amerikai-német gyártó korábban az amerikai, nemrég pedig az európai gyógyszerügynökségnél kezdeményezte az oltóanyagának engedélyeztetését a 12-15 éves korosztály számára is. Az engedély megadása után további korosztályra terjesztik ki az oltást Magyarországon is - húzta alá.

Az országos tisztifőorvos szólt arról is, hogy azok a pedagógusok, akik felügyelőként dolgoznak a hétfőn elkezdődött érettségi vizsgák alatt, szombatra fognak emlékeztető sms-t kapni a második oltásra, függetlenül attól, hogy korábban hétköznapra szólt a behívójuk.

hirdetés

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy

most már semmi akadálya, hogy a gyerekek az alváshoz használt, pelenkát, plüssállatot vagy nyunyókát bevigyék a bölcsődékbe és az óvodákba, de arra kérte a szülőket, hogy rendszeresen fertőtlenítsék a játékokat.

Müller Cecília kijelentése után még Gál Kristóf is elnevette magát.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Háborús állapotok uralkodnak - akár még az indiainál is durvább lehet a járvány újabb hulláma Nepálban

A padlón és az udvarokon ápolják a covidos betegeket, mert már nincs elég ágy a nepáli kórházakban.
Fotó: Northfoto/ZUMA Press - szmo.hu
2021. május 07.

hirdetés

Egyes szakértők szerint már most rosszabb a koronavírus-helyzet Nepálban, mint a szomszédos Indiában. A 28,6 millió lakosú ország nemzetközi segítséget kért, miután az egészségügyi vezetők bejelentették, hogy közel állnak a járvány feletti kontroll elvesztéséhez, írja a The Guardian.

A pozitív koronavírus-tesztek országos átlaga 47 százalék, ami azt jelenti, hogy egyes területeken ennél jóval magasabb. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint ha a pozitív tesztek száma meghaladja az 5 százalékot, az azt jelenti, hogy nincs kontroll alatt a járvány.

A vírus leginkább a fővárosban, Katmanduban, valamint a nyugati és dél-nyugati régiókban terjed. A lassú oltási program mellett már most túlterheltek a kórházak, és a krematóriumok kapacitáshiánya miatt beindultak az Indiában korábban elterjedt nyilvános halottégetések is. A krízist sokak szerint rosszul kezelő Khadga Praszad Oli miniszterelnök a hadsereg segítségét kérte a kórházak körül kialakult helyzet kezelésében, valamint a nemzetközi közösség összefogását kérte, hogy mielőbb megkaphassák legalább azok a nepáliak a második oltást, akik már átestek az első injekción.

A járvány berobbanásért sokan az átgondolatlan oltási programot okolják, és a tömeges vallási rendezvények korábbi megrendezését. Az emberek gyakran órákon keresztül, tömött sorokban várakoznak az utcán, hogy felvehessék a védőoltást. Míg Nepalgunj városa sokak szerint azért lett az egyik legfertőzöttebb környék, mert röviddel a tomboló járvány miatt elrendelt indiai határzár előtt több ezer nepáli vendégmunkás tért haza a szomszédos országból.

A nepáli Vöröskereszt elnöke azt mondta, hogy

hirdetés
ami ezekben a napokban Indiában történik, rettenetes előrejelzés lehet arra, ami hamarosan Nepálban következik.

Közben a katolikus segélyszolgálat egyik munkatársa szerint a fővárosaik alig mozdulnak már ki otthonaikból a vírus terjedése miatt, miközben a kórházak és gyógyszertárak előtt hosszú sorok alakultak ki. Megállás nélkül zajlanak a hamvasztások, az elhunytaktól pedig egyre többször nem tudnak tisztességes búcsút venni családtagjaik.

A helyzetet nehezíti, hogy Nepál élelmiszer- és gyógyszerszállítmányai elsősorban a szárazföldön, Indiából érkeznek, csakhogy a szomszéd országban most minden kapacitást leköt a világ eddigi legnagyobb járványhulláma. Az ellátmányok így csak légi úton juthatnak el a fővárosba. Innen kell tovább szállítani mindent, miközben sok település csak gyalogosan vagy nagy nehézségek árán közelíthető meg.

Nepálban még rosszabb általános állapotban van az egészségügy, mint a szomszédos Indiában, ezért is könnyen szökött a korábbi napi 100-ról egy hónap alatt átlagosan napi több mint 8000-re a fertőzöttek száma, de akadt már olyan nap, amikor a 9000-et is meghaladta.

A közel három magyarországnyi lakosú országban összesen 1600 kórházi intenzív ágy és 600 lélegeztetőgép áll rendelkezésre. Miközben minden 100 ezer lakosra 0,7 orvos jut csak, ami alacsonyabb az indiai aránynál is. Az állami kórházak közben már megteltek, a szegény emberek pedig nem tudják megfizetni a magánellátását.

A Katmandu Postnak nyilatkozó orvos szerint

háborús állapotok alakultak ki Nepálban. Hely hiányában már gyakran a padlón vagy udvarokon kezelik a betegeket az orvosok.

A nepáli egészségügyi minisztérium múlt héten közleményben ismerte el, hogy könnyen kicsúszhat kezéből az irányítás, mivel a fertőzések száma meghaladta az egészségügy kapacitásait.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Debrecen legpatinásabb szállodáját, az Aranybikát is megvette az egyik közérdekű vagyonkezelő alapítvány

Az árat - üzleti titokra hivatkozva - nem közölték, de szerintük korrekt megállapodás született. A tervek szerint a felújítás után a szálláshelyek mellett kollégium és képzési központ is lesz az épületben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 07.

hirdetés

Megvette a debreceni Aranybika szállót a Mathias Corvinus Collegium. A tulajdonosváltást csütörtökön jelentette be Orbán Balázs államtitkár, a tehetséggondozó alapítvány kuratóriumi elnöke. Üzleti titok, hogy mennyiért jutottak a hotelhez.

A közérdekű vagyonkezelő alapítvány korábban százmilliárdos állami támogatásokban részesült, ennek egy részét fordítják az újabb képzőhelyek kialakítására.

Debrecen egyik legpatinásabb, az 1900-as évek eleji stílusjegyeket őrző épületét Hajós Alfréd és Villányi Lajos tervezte. Már korábban is tervben voltak a fejlesztések, ám eddig nem valósultak meg. Most azt ígérik, hogy hamarosan diákokat is fogadnak, mivel - a szálláshelyek mellett - az épületben lesz az oktatási, képzési-központjuk is.

Az árról az RTL Híradónak annyit válaszoltak, hogy az üzleti titok, de korrekt megállapodás született. A felújítás ütemterve még készül. Az új szárny lesz a kollégistáké, a régi a vendégeké, az üzletek maradhatnak. Annyi biztos még, hogy a hangversenynek helyet adó Bartók-terem városi tulajdonban marad.

A kormány közpénzből százmilliárdos vagyonnal támogatta már eddig az alapítványt, MOL és a Richter részvényeket, ingatlanokat is kaptak ingyen.

A DK szerint az alapítványi működés-és pénzmozgások követhetetlenek.

hirdetés

Az idén 25 éves műhely a tavaly év végén nekik ítélt 94,5 milliárd forintból még a Kárpát-medence, magyarlakta településein is újabb központokat tervez nyitni októberig, ahol szintén ingyenes képzéseket kínálnak fiataloknak.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

Mint arról korábban hírt adtunk, kétharmaddal megszavazták azokat a törvényjavaslatokat, amelyek értelmében alapítványi fenntartás alá kerül a magyar felsőoktatás 70 százaléka, az állam pedig több ezermilliárd forintnyi közvagyont ad oda fideszes delegáltak által vezetett szervezeteknek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

12 országból lehet karanténkötelezettség nélkül Angliába utazni, Magyarországról még nem

Május 17-től a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszer határozza meg, hogy Angliába mely országokból lehet beutazni tíz nap karantén nélkül. Ám a tesztelés nekik is megmarad.
MTI, Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay - szmo.hu
2021. május 07.

hirdetés
Május második felétől tizenkét országból és térségből lehet karanténkötelezettség nélkül Angliába utazni - jelentette be pénteken Grant Shapps brit közlekedési miniszter. A zöld kategóriás országok listájára egyelőre nem került fel Magyarország, amely a sárga, továbbra is karanténkötelezett országok között van.

A brit kormány rendelete alapján május 17-től a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszer határozza meg, hogy Angliába mely országokból lehet beutazni tíz nap karantén nélkül.

Azoknak is koronavírus-tesztet kell végeztetniük indulásuk előtt és érkezésük után, akik a zöld kategóriába sorolt országokból utaznak Angliába.

A pénteki ismertetés szerint egyelőre Portugália, Izrael, Szingapúr, Ausztrália, Új-Zéland, Brunei, Izland, Gibraltár, a Falkland-szigetek, a Faroe-szigetek, az együtt nyilvántartott dél-atlanti Dél-Georgia és Déli-Sandwich-szigetek, valamint a szintén együtt szereplő Szent Ilona, Tristan da Cunha és Ascension szigetei kerültek fel a zöld utazási listára.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

320 ezer család késhet a törlesztőkkel, ha alig két hónap múlva véget ér a hitelmoratórium

A moratóriumban maradt háztartások 37 százaléka - a törlesztés felfüggesztése ellenére is - a pénzügyi helyzete romlásával számol.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 07.

hirdetés

Élénkül a lakáspiac, de még mindig harmadával kevesebb bevétellel számol egy ingatlanközvetítő. Elmondása szerint ő is a moratóriumban maradt - sőt, hosszabbítást szeretne.

Fábián Gergely, a jegybank igazgatója a Portfolionak alig több mint két hete azt mondta, az adósok meghatározó része eddig "alapvető megélhetési célokra fordította" a pénzt, ami nála maradt.

A Hitelnet pedig úgy számolt, hogy sokan az iskolák zárva tartása miatt költöttek többet, mert otthon kell főzni, és ez elviszi azt a pénzt, amit törlesztésre szántak.

320 ezer család eshet késedelembe, vagyis a hitelek 15-20%-nak ugorhat meg a visszafizetési kockázata, ha lejár a moratórium

- derül ki a GKI reprezentatív kutatásából. A jegybank néhány hete még 10%-ra becsülte ezt az arányt. A moratóriumban maradt háztartások 37%-a - a törlesztés felfüggesztése ellenére is - a pénzügyi helyzete romlásával számol a GKI friss felmérése szerint:

"Most hirtelen bejön a képbe egy törlesztési kötelezettség, az nyilván valóan azt jelenti, hogy vagy nem tud megfelelő módon táplálkozni, illetőleg rezsit fizetni, akkor ott lesz egy probléma, vagy nem fizeti a hiteleket és akkor ott lesz egy probléma. Tehát mindenképpen gondban vannak ezek a háztartások".

hirdetés

A kormány a moratórium esetleges meghosszabbításáról tárgyal. A magyarországi már most a leghosszabb hitelmoratórium Európában.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: