News here

HÍREK

Akinek nem emelkedett legalább 20 százalékkal a fizetése, most kevesebb pénzért dolgozik, mint egy éve

A KSH 20,1 százalékos inflációt mért szeptemberben, az átlagkereset csak valamivel több mint 18 százalékkal nőtt.

Link másolása

Durva fordulat állt be a magyar gazdaságpolitikában:

a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) számításai szerint is csökkeni kezdett a reálbér.

Hiába ugrott meg az átlagfizetés, a vágtató infláció miatt majdnem 2 százalékkal kevesebbet ért a boltokban szeptemberben, mint egy évvel korábban – írja az RTL.hu.

A KSH 20,1 százalékos inflációt mért szeptemberben. Ezzel szemben az átlagkereset 18,2 százalékkal nőtt egy év alatt a statisztikai hivatal szerint. A különbséggel, 1,9 százalékkal csökkent a reálbér, azaz ennyivel ér kevesebbet egy statisztikai átlagfizetés, mint egy évvel ezelőtt.

„És a követkő évek várható további áremelkedése miatt egyre kevesebbet fog érni a fizetése”

– mondta el a csatornának Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

A portál emlékeztet arra, hogy a kormány tavasszal, a választások előtt Híradónknak azt írta: „a bérek vásárlóerejére a háború és a háború okozta infláció a legveszélyesebb, ezért is fontos, hogy a vasárnapi választáson megállítsuk a háborúpárti baloldalt”.

A Pénzügyminisztérium szerint a költségvetés áfabevételei több mint 5 ezer milliárd forintra híztak az év első 9 hónapja alatt. Majdnem 1200 milliárd forinttal többre, mint egy évvel korábban – mindez az infláció miatt.

Az RTL Híradó teljes riportja


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Reagált a kormány Matolcsy kritikájára: „Ez a gazdaságpolitika a helyes út Magyarország számára”
Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára arról is beszélt, hogy a Magyar Nemzeti Banknak nincsen kormányzati feladata a gazdaságpolitikában.

Link másolása

Mi is írtunk róla, hogy Matolcsy György szokatlan őszinteséggel bírálta a kormány gazdaságpolitikáját. A jegybank elnöke többek között arról beszélt: "Szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van".

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője hétfőn napirend előtti felszólalásában Matolcsy Györgyről azt mondta, „őszödi beszédhez hasonlítható gazdasági igazságbeszéde (..) elképesztő brutális látleletét adta ennek a kormányzásnak” - írja a Telex. A Jobbik képviselője szerint fel kéne állnia valakinek a kormánypárti padsorokból, és legalább meg kellene próbálnia cáfolni a jegybankelnök szavait.

"A magyar politika történetében gazdasági fronton ilyen vádbeszédet önök nem hallottak még, talán egyetlen ellenzéki képviselőtől sem”

- mondta.

A képviselő felszólalására a kormány nevében Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára reagált. Mint mondta:

„A Magyar Nemzeti Banknak nincsen kormányzati feladata a gazdaságpolitikában. Az MNB független, függetlenül végzi a törvényben meghatározott feladatát, így véleményét is teljesen függetlenül és szabadon mondhatja el, akár a gazdaságpolitikáról, vagy más, a világot érintő gazdasági ügyekről.”

Az államtitkár ezek után arról beszélt, hogy a kormányzat gazdaságpolitikája igazi sikertörténet. Ismertetése szerint a gazdasági növekedés meghaladja a 4 százalékot, ezzel az unió legjobbjai között van. A munkanélküliség nem nőtt, míg a munkahelyek száma meghaladja a 4,7 milliót. Az uniós adócsökkentési rangsorban első Magyarország. Mindhárom nemzetközi hitelminősítő is befektetésre ajánlja Magyarországot. 28 százalékos a beruházási ráta.

„Ez a gazdaságpolitika a helyes út Magyarország számára”

– mondta Tállai András.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Ukrajnának szánt rakéta csapódhatott be Moldovában
A rakéta Briceni város közelében, egy gyümölcsösben ért földet.

Link másolása

Moldovában, egy gyümölcsösben csapódott be egy rakéta. Az ukrán határhoz közeli Briceni közelében találták meg - írja a 24.hu.

Helyi médiajelentések szerint egy orosz rakétáról van szó, amelyet vélhetően Ukrajnának szántak. Ezt azonban eddig még nem erősítették meg hivatalosan.

A Portfolio azt írja, a helyszíni felvételek alapján robbanófej nem volt a rakétán, csak a gyorsítórakéta része csapódott be Briceni közelében. Emberi áldozatokról eddig nem érkezett hír.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Varga Mihály Matolcsy kritikájáról: „Igaza van abban, hogy baj van, de...”
A pénzügyminiszter felsorolta, hogy szerinte milyen eredményei vannak a gazdaságnak.

Link másolása

Ahogy arról beszámoltunk, Matolcsy György kritikusan bírálta a kormány gazdaságpolitikáját. A jegybank elnöke szerint "szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van".

Az MNB vezetőjének véleményére Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője hétfőn napirend előtti felszólalásában reagált: Matolcsy "elképesztő brutális látleletét adta ennek a kormányzásnak". A felszólalásra a kormány nevében Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára válaszolt. Mint mondta: „A Magyar Nemzeti Banknak nincsen kormányzati feladata a gazdaságpolitikában. Ez a gazdaságpolitika a helyes út Magyarország számára".

Matolcsy beszédére Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán reagált:

"A Jegybank elnökének igaza van abban, hogy baj van, de a baj mindenkit érint: a magas energiaárak egész Európában recesszió felé viszik a gazdaságokat.

Minden ország lépéskényszerbe került, Magyarország is. A válságkezelés eredményeként eddig magas maradt a gazdasági növekedés (harmadik negyedévben 4,1%, ami az unióban a hetedik legmagasabb mérték), valamint magas a foglalkoztatottság (4,7 millió ember dolgozik, továbbra is 4% alatt a munkanélküliség). Lehet építeni az elmúlt évek eredményeire" – írta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Belügyi helyettes államtitkár a tanárokról: „Jöjjön be, dolgozzon, oszt’ utána váltson munkahelyet”
„Hát, ha azt hiszi valaki, hogy a Belügyminisztérium azt mondta, hogy itt nem kell adni ezeknek pénzt, bocsánat, hát miért ne adnának? Csak nincs” – mondta Hajzer Károly.

Link másolása

Meglepő őszinteséggel beszélt a pedagógusokról Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára az október 19-iInfotér Konferencián. Az előadásról most került nyilvánosságra a videó, amelyből kiderült, hogy vélekedett a tanárok helyzetéről a nagy, októnber 23-i tüntetés előtt.

„Ismeretes, hogy furcsa nagyon sok pedagógusnak, hogy az a négy óra, hat óra, amit oktatással kell tölteni, az munkaidő. És tudom, hogy elveszi ez az idő azt az időszakot, amikor ő különórát tud adni diákoknak 6-7-8 ezer forintért óránként,

de mégis ha ő jelentkezett abba az iskolába, hogy ő tanítani fog, hát a minimum, hogy azt úgy valahogy elvégzi. És a szabadidejében meg persze, menjen akkor oktatni meg keresse a pénzt, meg mindent csinálhat” - idézi Hajzer szavait a 444.hu.

„De valahogy ezt a kialakult helyzetet, ami most jelenleg van, nem úgy kell elrendezni, hogy akkor nem járunk be órára. Mert ez olyan fura nekünk, akik dolgozunk - én mérnök vagyok egyébként, és akkor én kicsit sérelmezném, ha valaki polgári engedetlenséget folytatna... Hanem hát, bocs, jöjjön be, dolgozzon, oszt' utána váltson munkahelyet. Én ezt mondom.”

„És ez egy személyes vélemény, nem tartom helyesnek azt, hogy úgy gondolják, hogy a diákoknak az érettségi felkészítésének megakadályozása majd zsarolja a vezetést. Hát ez olyan fura, nem?” - mondta.

Azt is hozzátette még: „De egyébként tüntessen persze, hát itt szabad tüntetni, meg mindent szabad csinálni. Tényleg mindent szabad. De azt kell megérteni, hogy más a munka, és van sztrájk is meg minden, és le van korlátozva, ez világos, meg minden. De én mint informatikus azt tudom mondani, hogy fura helyzet van ezzel, tényleg.”

A fizetésekről is elmondta a véleményét:

„Senki nem mondja, hogy sokat keresnek. De tényleg nem mondja senki. Többet kell keresni, igen. Mi lenne a legkényelmesebb a BM-nek? Ha mindenki öt-hatszor annyit keresne. Igen? Hát persze. Hát, ha azt hiszi valaki, hogy a Belügyminisztérium azt mondta, hogy itt nem kell adni ezeknek pénzt, bocsánat, hát miért ne adnának? Csak nincs”.

A tanárok teljesítményének méréséről ezt mondta:

„És akkor a köznevelésben is ugyanezek a szituációk vannak, az egyik például az, hogy

a tanári tevékenységet is mérni kell, mint ahogy az orvosét is. És a kiemelt tanárok azok kiemelt munkát végeznek, és a kiemelt bérezés is szerintem jár neki. De megalapozni csak akkor lehet, hogyha ez valahogy mérve van.

És mi a legjobb mérőszám? Az hogyha azt nézzük, hogy a diákokban ez mit okozott, az ő tevékenysége. Hogy valami javult vagy romlott.”

Arról is beszélt, hogy olyan informatikai környezetet fognak teremteni az oktatásügyben, „amiben a diákok elsajátítják a legkorszerűbb technológiákat vagy technikákat, és megfelelő tudásra és képességekre tesznek szert.”

A 444.hu megjegyzi, hogy Hajzer Károly 1981-től 2010-ig a rendőrségen dolgozott, majd belügyi osztályvezető volt, 2014 óta helyettes államtitkár.


Link másolása
KÖVESS MINKET: