HÍREK
A Rovatból

Aki teheti, inkább ne induljon útnak a hétvégén – az erős szél miatt veszélyes lesz autóba ülni

A meteorológiai szolgálat erős széllökések miatt adott ki figyelmeztetést. Fakidőlések, ágleszakadások teszik veszélyessé a közlekedést.

Link másolása

Ahogy azt mi is megírtuk, erős széllökések veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki tizenegy megyére szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A Magyar Közút ezzel kapcsolatban azt tanácsolja, hogy

csak akkor induljanak el az autósok a következő napokban, ha nem tudják elhalasztani utazásukat,

előtte pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról a www.utinform.hu oldalon.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az előrejelzések alapján szombaton az ország szinte teljes területén minimum 70 km/órás széllökések várhatóak, sőt

Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyékben még ennél is nagyobb, 90 km/órát is meghaladó erősségű szélre kell számítani.

Az elmúlt napok, hetek csapadékosabb időjárása miatt a legtöbb térségben felázott a talaj, ezért a viharos szél bárhol, bármilyen nagyságú, életkorú és teljesen ép, egészséges fákat is kidönthet, ágakat szakíthat le.

A fentiek miatt a Magyar Közút arra kéri a közlekedőket, hogy az autósok a következő napokban ne parkoljanak fák alá, utazásukat pedig úgy időzítsék, hogy lehetőség szerint a viharos széllökések idején ne legyenek az utakon.

Pénteken és szombaton nemcsak viharos szél, hanem a magasabban fekvő területeken, illetve északon, északkeleten várható újabb havazás is, ezért azokban a térségekben még inkább érdemes lesz fokozott óvatossággal közlekednie az autósoknak.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Brutális hőség, 52 fok van, nem ajánlják, hogy bárki az utcán sétáljon Pakisztánban
Az utcák el is néptelenedtek, iskolák zártak be. Közben egyre többen kerülnek hőguta miatt kórházba, a helyzetet áramszünetek is súlyosbítják.

Link másolása

52,2 Celsius fokot mértek 2024 májusában Pakisztánban, ahol már egy hete tombol a hőhullám - adta hírül az RTL.

A brutális hőség miatt az utcák elnéptelenedtek, iskolák zártak be. Az egyik városban már csak pár fokkal marad el a hőmérséklet a valaha mért legmagasabbtól.

Egyes pakisztáni városokban 52,5 fokot rögzítettek az árnyékban. Éjszaka is harminc fok felett van a hőmérséklet.

Az orvosok nem is ajánlják, hogy bárki az utcán sétáljon. Közben egyre többen kerülnek hőguta miatt kórházba, a helyzetet áramszünetek is súlyosbítják.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az ország keleti részére – érkeznek a zivatarok
Tíz megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Villámlás, szélerősödés és jégeső is várható.

Link másolása

A HungaroMet elsőfokú figyelmeztetést adott ki az ország keleti felére, összesen tíz vármegyére.

Szerdán a déli óráktól estig, sőt, késő estig szórványosan zivatarok alakulhatnak ki, elsősorban a Dunától keletre, de részben a Duna vonalában is. Villámlás, néha szélerősödés és jégeső is előfordulhat.

A Tiszántúlon a zivatarok felhőszakadás-intenzitással érkezhetnek, helyenként akár 20-30 milliméter csapadékkal. A zivataros időjárásban viharos, 55-65 km/órás széllökésekre is számíthatunk, főleg az északkeleti megyékben, mint Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar.

Nyugat felé haladva javul a helyzet: a felhőzet ritkul, és az eső esélye is csökken. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között várható, estére pedig 15 és 21 fok közé hűl a levegő.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Újabb embert ítéltek halálra korrupció miatt, és elrendelték az összes személyes vagyonának elkobzását Kínában
Hszi-Csin Ping korrupcióellenes kampányában már 1,5 millió kormányzati tisztviselő bukott le. Sok elítélt végül kegyelmet kapott.

Link másolása

Észak-Kínában, Tiencsin városában halálra ítélték Bai Tianhuit, a China Huarong International Holdings korábbi vezérigazgatóját, írja a Bloomberg.

A bíróság bűnösnek találta vesztegetés elfogadásában, és elrendelte az összes személyes vagyonának elkobzását. A vád szerint Bai 2014 és 2018 között 152 millió dollár értékben fogadott el kenőpénzeket. Mivel az ügy különösen súlyosnak minősült, még az sem enyhítette a helyzetét, hogy másokat is lebuktatott.

Bai Tianhui nem az első, akit korrupció miatt kivégeznek Kínában.

2021-ben Lai Csaomint, a Huarong korábbi elnökét is hasonló bűncselekmények miatt ítélték halálra. Ugyanakkor sok elítélt tisztviselő végül kegyelmet kapott.

Hszi Csin-ping elnök korrupcióellenes kampánya eddig több mint 1,5 millió kormányzati tisztviselőt buktatott le, és a hadjárat során egyre több hasonló eset kerül nyilvánosságra.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Rágcsálók, kosz, lejárt ételek: debreceni horrorétteremre csapott le a Nébih
Hiányzott a megfelelő számú mosogató, és a konyhában is számos hiányosságot találtak az ellenőrök. A kézmosók sem működtek. Tisztítatlan késekkel vágták a húst is.

Link másolása

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) május 14-től május 27-ig felfüggesztette egy debreceni étterem működését, miután súlyos higiéniai hiányosságokat találtak.

Az MTI értesülései szerint az étterem csak a hibák kijavítása után nyithat újra, de az eljárás és a bírság kiszabása még folyamatban van.

A Nébih ellenőrei több helyiségben, például az élelmiszerraktárakban is rágcsálók és rovarok jelenlétére utaló nyomokat találtak. A kézmosók sok helyen nem működtek rendesen, és nem volt kézfertőtlenítő szer sem, ami alapvető elvárás lenne. Az épület és a hűtőberendezések műszaki és higiéniai állapota sem felelt meg az előírásoknak, az egész étterem pedig rendetlen és takarítatlan volt.

A gépek, eszközök és berendezések, mint például a húselőkészítő helyiségben lévő daráló, bárd és élező, mind koszosak voltak.

Hiányzott a megfelelő számú mosogató, és a konyhában is számos hiányosságot találtak az ellenőrök. A dokumentáció hiányos volt, és az ellenőrzés idején dolgozó szakácsnak nem volt érvényes egészségügyi könyve sem.

Ráadásul az étterem 20 tétel nem nyomon követhető, illetve lejárt minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idejű élelmiszert azonnal kivont a forgalomból, és megtiltotta azok felhasználását.


Link másolása
KÖVESS MINKET: