HÍREK

Akár Orbán haláláig is kihúzhatja az Orbán-rendszer Simor András szerint

A Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke szerint a kormányzat konokságát minden területen meg kell fizetnie a magyar polgároknak. A rendszer abból él, hogy hiányzik az emberekből a szolidaritás.

Link másolása

Simor András közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke interjút adott a legnagyobb izraeli online lapot kiadó Jediót Ahronót gazdasági portáljának - írja a Telex. Ebben többek között az Orbán-rendszer politikai és gazdasági sajátosságairól is beszélt.

A Telex megjegyzi, hogy a szélsőjobboldali koalíció élén újból kormányra került Benjámin Netanjáhu igazságügyi reformcsomagját egy Orbán Viktoréhoz hasonló illiberális rendszer előjátékának tartják, a NER-rel való párhuzam pedig mára publicisztikai közhellyé vált az izraeli sajtóban.

Simor Orbánról kettős emléket őriz:

„Amikor szemtől szemben találkoztunk, akkor kedves és udvarias volt velem. De ennek nem volt sok jelentősége, mert amint bezárult mögöttem az ajtó, a médiában azonnal támadni kezdett”.

Simor szerint állandó nyomás alatt állt, hogy mondjon le posztjáról, a miniszterelnök burkolt formában „segítséget” is ígért arra az esetre, ha mandátuma kitöltése előtt távozik.

A második Orbán-ciklus 13 évének gazdaságpolitikai teljesítményéről úgy vélekedett:

"a forint euróhoz viszonyított értéke a felére zuhant, a termelékenység alacsony, az innováció haldoklik, a gazdasági fejlődés megállt, az infláció uniós rekordértéken áll".

Úgy véli, hogy Orbán a felelős, aki az alacsonyan tartott kamatokkal, fedezet nélküli kormányzati pénzszórással alapozta meg a jelenlegi válságot. Hozzáteszi, hogy a fiatalok emigrálnak, ami nagyon rossz az országnak, és a munkaerőpiacnak.

A szakember szerint a gazdasági összeomlás egy lassú folyamat, és Magyarországon nem látszik, hogyan lehetne megállítani. Azt is elismerte, hogy vannak pozitív mutatók is, például GDP-növekedés, az export vagy az alacsony munkanélküliségi ráta, de emellett rekordszintű a korrupció, a munkavállalók jogvesztettsége, az oktatás és az egészségügy lezüllése.

Úgy véli, hogy Orbán törvényi úton gyűrte maga alá a bíróságokat, strómanjai és az általa keresztülnyomott médiatörvény útján kebelezte be a sajtónyilvánosság nagy részét. A jogállamiság alapjait megsértő intézkedéseiről még annak árán sem mond le, hogy emiatt a magyar GDP 5 százalékát kitevő uniós támogatásoktól esik el az ország.

Simor szerint idehaza jellemző az individualizmus, a szolidaritás hiánya. Ezért működik jól az „oszd meg és uralkodj”, mert kevesen állnak a kisebbség vagy a bajba kerültek mellé.

"Nem harcolhatsz eredményesen a kormányzat ellen, ha nem fogsz össze. Ezért is tartom lényegesnek, hogy kimutassuk a szolidaritásunkat azokkal, akiknek igazságtalanságot kell elszenvedniük. Csakhogy ezen a téren kudarcot vallottunk"

- mondta.

Az ellenzék helyzetét sem tartja jónak, mert szerinte

Orbán „totális kontrollt” gyakorol Magyarország felett. És ha nyerne is az ellenzék, az eredményt akkor is elcsalná a rendszer

- vélekedett. Ugyanakkor a választási győzelem esélyét az egyenlőtlen feltételek miatt csekélynek látja.

A közgazdász szerint

a rendszert csak egy „nagy katasztrófa” tudná megingatni, netán Orbán halála – hasonlóan az évtizedeken át kormányzó spanyolországi Francisco Francóhoz vagy a portugál António de Oliveira Salazarhoz.

Végül egy példán keresztül megpróbálta elmagyarázni, hogy a jogállam a gazdasági stabilitás elengedhetetlen feltétele, ugyanis nehéz olyan gazdasági környezetben működni, ahol nehéz előre látni a váratlan fordulatokat, ahol „bármikor kaphatsz egyet az arcodba”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Gyorsan kiosztották Orbán Viktort, aki a Twitteren mondott nemet a genderre
Meg a migrációra és a háborúra is. Egy német EP-képviselő csak annyit írt válaszképpen: nem az uniós pénzekre.

Link másolása

Erős poszttal jelentkezett be Orbán Viktor Brüsszelből, a csütörtökön kezdődött uniós csúcsról. A magyar kormányfő a Twitter-oldalán mindössze három mondatban fejtette ki a „világos és egyszerű” magyar pozíciót:

„No migration! No gender! No war!”

A bejegyzést a HVG szúrta ki.

A valóban egyszerű üzenetre aztán gyorsan érkeztek a reakciók is. Daniel Freund német EP-képviselő például azt írta:

„Nem az uniós pénzekre!

A brit LMBT Történeti Hónap – vagyis a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek történelméről megemlékező egész hónapos eseménysorozat – szervezői pedig azt találgatták, Orbán vajon ezzel a lépéssel gendersemlegessé tette-e Magyarországot, ahol mostantól csakis nembináris emberek élnek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Kirúgják a vízügyi igazgatót, aki kritikus szakvéleményt fogalmazott meg a debreceni akkumulátorgyárról
A szakvéleményben többek között arról írtak, hogy a beruházás miatt át kell átalakítani a város teljes ivóvíz-, szennyvíz- és csapadékhálózatát.

Link másolása

Pintér Sándor belügyminiszter felmenti a pozíciójából a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) vezetőjét, aki korábban kritikus szakvéleményt írt a debreceni akkumulátorgyár ügyében - írja a 24.hu. Kincses Dániel megerősítette a portál értesülését.

A cikkben felidézik, hogy a TIVIZIG februárban készült el a CATL leendő debreceni gyárának környezethasználati engedélyeztetési eljárásához szükséges hatósági szakvéleményével.

A dokumentum egyik legsúlyosabb megállapítása az volt, hogy Debrecennek az újonnan megjelenő ipari vízigények miatt koncepcionálisan kell átalakítania a teljes városi ivóvíz-, szennyvíz- és csapadékhálózatot, mert az eddigi rendszer néhány év múlva már nem fogja bírni a terhelést.

A 24.hu szerint a tanulmányt szerző TIVIZIG vezetője a napokban tudta meg, hogy a vízügy területét is felügyelő belügyminiszter, Pintér Sándor felmenti a pozíciójából.

Kincses Dániel a 24.hu megkeresésére telefonon megerősítette az igazgatóságnál már tényként kezelt információt. Azt mondta,

váratlanul érte a felmentés híre, de mivel hivatalosan, írásban még nem kapott értesítést a döntésről, ezzel kapcsolatban nem nyilatkozhat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Nyolc napja szabadult a börtönből a férfi, aki egy órán belül két kislányt is megpróbált megerőszakolni Csepelen
Korábban már elítélték rablás, testi sértés és szexuális bűncselekmények miatt is.

Link másolása

Nyolc napja szabadult a börtönből az a férfi, aki két kislányt is megpróbált megerőszakolni hétfőn Csepelen - derült ki az RTL Híradóból.

Mi is beszámoltunk róla, hogy a 33 éves férfi

egy panelház liftjében támadt rá egy 13 éves kislányra. A gyereket fojtogatta, késsel fenyegette, majd arra utasította, hogy tolja le a nadrágját.

Miután a kislány testvérének sikerült kinyitnia a lift ajtaját a férfi elmenekült a helyszínről. Később kiderült, hogy a támadás után egy közeli társasházban zaklatott egy másik kislányt is.

A rendőrök később el is fogták a férfit, aki az RTL Híradója szerint a rendőröknek és a bírónak is elismerte a bűncselekményeket. Az is kiderült, hogy többször is volt már büntetve.

Erőszakos és szexuális bűncselekmények miatt korábban tíz évet ült, de elítélték már rablás és testi sértés miatt is.

Ez utóbbi büntetéséből pedig mindössze nyolc nappal a hétfői támadás előtt szabadult.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Közel a megállapodás Brüsszellel az uniós pénzek ügyében Orbán uniós megbízottja szerint
Bóka János úgy számol, hogy Magyarország várhatóan az idei harmadik negyedévben hozzáférhet a helyreállítási forrásokhoz.

Link másolása

Közel áll Magyarország az Európai Unióval való megállapodáshoz, amivel az ország közelebb kerülne ahhoz, hogy hozzáférjen a jogállamisággal és az alapvető jogokkal kapcsolatos aggályok miatt befagyasztott közel 28 milliárd eurós kerethez - ezt mondta Bóka János a Bloomberg hírügynökségnek csütörtökön. A cikket a Portfolio szemlézte.

Orbán Viktor uniós megbízottja azt is hozzátette, hogy az Európai Bizottság várhatóan a jövő hét elején válaszol a kulcsfontosságú igazságügyi reformokra vonatkozó magyar javaslatokra.

Bóka, aki egyben az Igazságügyi Minisztérium államtitkára is, úgy fogalmazott:

„Nagyon közel vagyunk a megállapodáshoz. Nem maradtak hátra nyitott politikai kérdések”.

A tárgyalásokra rálátó uniós tisztviselő is azt mondta a hírügynökségnek, hogy a megállapodásról szóló tárgyalások előrehaladottak, és a következő napokban létrejöhet az egyezség.

Bóka úgy számolt, hogy Magyarország várhatóan az idei harmadik negyedévben hozzáférhet a helyreállítási forrásokhoz.


Link másolása
KÖVESS MINKET: