HÍREK
A Rovatból

Akár napi 200 ezer koronavírus-tesztet is végezhetnek Németországban április végére

Ez a kormány terve. Eközben a hadsereget is mozgósítják.

Link másolása

Németországban a hadsereget (Bundeswehr) is mozgósítják, a kormány pedig a tesztelés tömeges kiterjesztésére készül a koronavírus-járvány lassítására indított küzdelemben pénteki bejelentések szerint.

Martin Schelleis altábornagy pénteki tájékoztatóján elmondta, hogy a járványügyi támogató műveletet a következő héten indítják, 15 ezer katonával, négy regionális stáb irányításával. Az akciót különböző állami és önkormányzati intézmények jogsegély-kérelmei révén szervezték meg. Péntekig 200 ilyen kérelem futott be a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, ami 15 százalékos növekedés az előző naphoz képest.

A kérelmek a többi között egészségügyi szolgáltatásokra - például koronavírus-teszt elvégzésére szolgáló állomások üzemeltetésére -, egészségügyi felszerelések raktározására és őrzésére, rendőri egységek elszállásolására vonatkoznak - mondta a Bundeswehr belföldi szolgálatot teljesítő alakulatainak parancsnoka német hírportálok beszámolói szerint.

Kiemelte, hogy kapacitásaik korlátozottak, így például a németországi egészségügyi dolgozók alig 1 százaléka van a Bundeswehrnél, és az öt katonai kórházban eddig is főleg civileket láttak el.

A művelet pontos részleteit nem ismertette, a Der Spiegel című hírmagazinhoz viszont eljutott egy terv, miszerint bevetnek egyebek között 500 teherautót, 18 vegyi elhárító egység pedig fertőtlenítési feladatokat lát el. A katonák a közlekedés irányításában és a közrend fenntartásában is részt vesznek majd.

Ugyancsak pénteken szivárogtattak ki egy másik belső dokumentumot, amelyet német és külföldi járványügyi szakértők készítettek a szövetségi belügyminisztérium felkérésére. A számos német laphoz, hírportálhoz és televízióhoz eljutott anyag szerint a legfontosabb a korornavírus-tesztek számának minél nagyobb mértékű növelése, és a kiszűrt fertőzöttek, valamint a velük kapcsolatba került emberek következetes elszigetelése a lehetséges fertőzőképesség végéig.

A belügyminisztérium szóvivője, Steve Alter a pénteki berlini kormányszóvivői tájékoztatón a tanulmánnyal kapcsolatban elmondta: a szövetségi kormány és a tartományi kormányok egyetértenek abban, hogy jelentősen növelni kell a koronavírus-fertőzés kiszűrésére szolgáló tesztkapacitást.

A tanulmány szerint a jelenlegi, nagyjából heti 300 ezer teszt elvégzésére alkalmas kapacitás arra elégséges, hogy feltárja az éppen adott helyzetet, vagyis a járványügyi intézkedések sora folyamatos rohanás az események után. Ezen változtatni kell, "azért kell tesztelni, hogy az események elé kerüljünk". Ha sikerül kialakítani és bejáratni az új megközelítésre épülő rendszert, viszonylag alacsony társadalmi, gazdasági költségekkel lehet akár éveken keresztül "azonnal megfékezni" a valószínűleg gyakran újra belobbanó járványt.

A szakértők ajánlása szerint a lehető leggyorsabban növelni kell a tesztkapacitást. Egyik forgatókönyvük szerint április közepére 100 ezerre, április végére pedig 200 ezerre lehetne növelni a naponta elvégezhető koronavírus-tesztek számát.

A tömeges tesztelés és a következetes elszigetelés elengedhetetlen a legrosszabb forgatókönyv megvalósulásának elkerüléséhez - áll a tanulmányban, amely szerint Németországban akár az egymilliós határt is megközelítheti a járvány halálos áldozatainak száma. A sikerhez a társadalom támogatása is elengedhetetlen, ehhez pedig transzparens, átlátható kommunikációra, felvilágosító és mozgósító kampányokra van szükség - tették hozzá.

Németországban pénteken megközelítette az 50 ezres határt az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint kora este 49.344 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 7825-tel - 18,8 százalékkal - több azt egy nappal korábbi 41.519-nél. A vírus okozta betegségben (Covid-19) elhunytak száma 251-ről 304-re emelkedett.

Az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességét egyelőre nem feszíti túl a járvány. Németország igyekszik is segíteni a nehezebb helyzetben lévő európai uniós társországoknak. A külügyminisztérium péntek esti összesítése szerint a tartományok 73 súlyos beteget vesznek át Olaszországtól, további 50-et pedig Franciaországtól. A szövetségi kormány felszereléssel igyekszik segíteni, Romániába például 100 ezer, Svédországba 60 ezer védőmaszkot szállítottak.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Kettészakította az országot az ítéletidő – Lecsapott a jégeső, tombol a vihar
Van, ahol már csak 14 fok van. Magyarország nagy részén hevesebb zivatarok kialakulására kell számítani a következő napokban.

Link másolása

Az ország északnyugati részében már leszakadt az ég, a következő napokban pedig komoly esőzésekre lehet számítani.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint hétfőn Magyarország nagy részén hevesebb zivatarok kialakulására kell számítani, s a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. Emiatt Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyére másodfokú (narancs) figyelmeztetést adta ki.

Elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém vármegyék területén. Estére már riasztást is kiadtak az északi járásokra.

Az Időkép videója szerint Sopronban már csak 14 fok van, illetve a zivatarok is megérkeztek.

(via Blikk)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter újabb üzenete: Valljon színt a pénzügyminiszter és a miniszterelnök!
Arra is választ vár, hogy milyen családi és haveri összefonódás miatt oly sürgős ilyen rossz költségvetési helyzetben 1000 milliárd forint értékben éppen most visszavásárolni a reptér egy részét. Új poszt a Facebook-oldalán.
Fotó: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. április 15.


Link másolása

Hétfő este újabb poszttal jelentkezett Varga Judit exférje: a bejegyzést azzal kezdte, hogy a kormány nem véletlenül tolta el a jövő évi költségvetés benyújtását tervezett májusi időpontról novemberre.

Magyar szerint a Fidesz a közelgő választások miatt titkolja a tervezett óriási megszorításokat.

"Az első negyedév végén már 2321 milliárd forint hiányzott a kasszából. Ilyen magas első negyedéves adat még soha nem volt a magyar államháztartás történetében. Ez majdnem a teljes éves tervezett hiánynak felel meg. A szakértők szerint hazánk úton van a technikai államcsőd felé. A kormány már be is jelentette 650 milliárd forintnyi beruházás leállítást, de ez nyilván nem lesz elegendő az egyensúly helyreállítására."

- írta Magyar Péter a Facebbok-oldalán.

Pedig korábban Orbán mindig büszke volt arra, hogy már májusban benyújtották a következő évi költségvetést.

"Követeljük, hogy a kormány ne titkolja el a magyar választók elől a tervezett megszorításokat! Valljon színt a pénzügyminiszter és a miniszterelnök, hogy várható-e további vasúti szárnyvonalak megszüntetése, posta- és kórházbezárás, illetve milyen adók emelését tervezik a felelőtlen gazdálkodásuk következményeinek enyhítésére.

Arra is választ várunk, hogy milyen családi és haveri összefonódás miatt oly sürgős ilyen rossz költségvetési helyzetben 1000 milliárd forint értékben éppen most visszavásárolni a reptér egy részét."

- folytatta gondolatait Magyar Péter.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
„Orbán Viktor térde remeg” - mondta Magyar Péter az osztrák médiának
Varga Judit exférje visszaemlékezett a miniszterelnök 1989-es híres beszédére, amit nyolcévesen, szüleivel együtt hallgatott meg a Hősök terén. Úgy véli, Orbánnak nagy szerepe volt abban, hogy kilábaljunk a kommunizmusból.

Link másolása

A Die Presse nevű osztrák lapnak adott interjút Magyar Péter. Az elmúlt hetekben több tüntetést is szervező politikus elmondta: Orbán Viktort választáson is le lehet győzni, és egyébként örül annak, ha a fiatal Orbánhoz hasonlítják.

A lap úgy mutatja be Magyar Pétert, mint a magyar miniszterelnök legerősebb kihívóját. Egy űzött emberként emlegetik, aki egy új politikai mozgalmat koordinál, több tízezres demonstrációkat szervez, interjúról interjúra rohangál, miközben gondoskodnia kell három gyermekéről is.

Varga Judit exférje a lapnak azt állította: kilenc kilót fogyott, mióta két hónapja berobbant a magyar politikába. Az interjúban önironikusan elnézést is kért, amiért úgy néz ki, mint „egy háromnapos vízi hulla”.

A lap újságírója azonban úgy látta, ennek ellenére megjelenése dinamikus benyomást keltett. A Die Presse munkatársa szerint Magyar Péter fehér, slim-fit inget, farmert és fehér edzőcipőt viselt, mindez mára védjegyévé vált.

Magyar arról is beszélt, hogy az ő szemében Orbán még mindig „demokratikus hős, egy korszakalkotó politikus”. Visszaemlékezett a miniszterelnök 1989-es híres beszédére, amit nyolcévesen, szüleivel együtt hallgatott meg a Hősök terén. Úgy véli, Orbánnak nagy szerepe volt abban, hogy kilábaljunk a kommunizmusból.

"Vannak, akik a fiatal Orbánhoz hasonlítanak, amit szívesen elfogadok"

– mondta a lapnak Magyar Péter.

(via rtl.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Karsai Péter megrázó sorai testvéréről: Karsai Dániel állapota az utóbbi hetekben rohamosan romlani kezdett
Múlt hét csütörtök óta Dani ismét otthon pihen, sokat olvas, látogatóival – ha nem is úgy, mint akár csak pár hete, de kommunikál. A testvére a Facebookon írta le, hogy milyen állapotban van most az alkotmányjogász.

Link másolása

Az ALS-ben szenvedő alkotmányjogász testvére a Facebookon írta le, hogy milyen állapotban van most Karsai Dániel.

Karsai Péter szerint azt írta, a bátyja a beszédképességét nem veszítette el teljesen, de „sajnos már a szövegek diktálása is túlságosan fárasztó számára.”

"Március 28-án, születésnapja alkalmából egy lakásszínházi előadással szerettük volna meglepni, helyette épp ezen a napon muszáj volt kórházba mennie, mivel tüdőgyulladást kapott. A Korányi szakszerű ellátásának, a kimagasló színvonalú betegápolásnak, nem mellesleg Dani feketeöves akaraterejének köszönhetően a tüdőgyulladásból kigyógyult. Napokig a totális némaságban és a kommunikációképtelenség állapotában csak a reménybe tudtunk kapaszkodni."

- áll a bejegyzésben.

Karsai Péter hozzátette, hogy múlt hét csütörtök óta Dani ismét otthon pihen, sokat olvas, látogatóival – ha nem is úgy, mint akár csak pár hete, de kommunikál.

A bejegyzéshez Péter mellékelt egy videót is a „mennyei lakomáról” és arról, hogy Karsai Dánielt már csak gyomorszondán keresztül tudják táplálni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk