hirdetés

HÍREK

Akár 50 ezer forintos pénzbüntetéssel is járhat, ha a képviselők sértegetik egymást Hódmezővásárhelyen

A Márki-Zay Péter polgármester által jegyzett előterjesztés szerint a rendeletmódosítás célja, hogy méltó mederbe tereljék a közgyűlési vitát. A Fidesz szerint az ellenzéket akarja csak elhallgattatni.
MTI - szmo.hu
2021. szeptember 21.


Link másolása

hirdetés
Tízezer és ötvenezer forint közötti pénzbírsággal sújthatja ezentúl a hódmezővásárhelyi közgyűlés azt a képviselőt, aki megsérti a testület tagjait.

A hódmezővásárhelyi közgyűlés kedden döntött erről, így módosítva a szervezeti és működési szabályzatot (szmsz). A Fidesz helyi szervezete szerint mindez az ellenzék elhallgattatására szolgál.

Az előterjesztésben "széksértésnek" nevezett kihágás megállapítására és a rendbírság kiszabására bármely képviselő javaslatot tehet, és a közgyűlés vita nélkül, minősített többséggel dönt róla. A pénzbírság mértéke a "széksértés" súlyától és ismétlődő jellegétől függ.

Ha az elkövető - az elmarasztaló döntés előtt - kijelentését visszavonja, a közgyűlést és a sértettet megköveti, akkor a testület eltekinthet a bírság kiszabásától. A pénzbüntetést az önkormányzat költségvetési számlájára kell befizetnie a képviselőnek, ha nem teszi meg, az összeget levonják a tiszteletdíjából.

A befizetett bírságok felhasználásáról a közgyűlés évente egyszer dönt, az összegyűlt pénzt jótékonysági célra fordítják.

A Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa, Tiszta Vásárhelyért Egyesület) polgármester által jegyzett előterjesztés szerint a rendeletmódosítás célja, hogy méltó mederbe tereljék a közgyűlési vitát.

hirdetés

A Fidesz helyi szervezetének közleménye szerint Márki-Zay Péter "Hódmezővásárhely történetének leghazugabb polgármestere, nincs még egy városvezető Magyarországon, akit ennyiszer ítéltek volna el a bíróságok hazugságért és rágalmazásért".

Mindezek ellenére a polgármester az önkormányzati szmsz módosítása során egyfajta "szájkosárrendeletet" létrehozva megpróbálja elhallgattatni az ellenzékét, megpróbálja megakadályozni, hogy számon kérjék rajta városvezetői sikertelenségét, az elvesztett milliárdos beruházásokat, azt, hogy évek óta semmit sem fejlődik Hódmezővásárhely. A rendeletben nincs meghatározva, mi számít sértőnek, sem az, hány alkalommal lehet a "statáriális büntetést" egy ülésen vagy egy képviselővel szemben alkalmazni - áll a közleményben.

A Fidesz álláspontja szerint "a szájkosárrendelettel a polgármester ismét megmutatta, hogy miközben jogállamról és demokráciáról beszél, a legsötétebb diktatúrákat idézően cselekszik. Márki-Zay Péter sokszorosan bizonyította Hódmezővásárhelyen, hogy a polgármesteri tisztségre teljességgel alkalmatlan, immáron az is világos, hogy bármilyen közösség vezetésére méltatlan".hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Újra emelkedik a nyugdíjkorhatár januártól

A nyugdíjkorhatár 2022. január 1-től már 65 év lesz az 1957-ben vagy később születetteknél.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2021. október 20.


Link másolása

hirdetés

2022. január 1-én újabb nyugdíjkorhatár-emelés jön, így az 1957-ben születetteknek már 65 éves korukig kell várniuk rá – írja a Portfolio. A lap összeszedte, mikor és milyen feltételekkel lehet nyugdíjba vonulni.

Hozzáteszik: a nyugdíjkorhatár meglehetősen gyors ütemben emelkedik, az elmúlt évtizedben ráadásul számos korábbi kedvezmény is megszűnt.

A 2014 óta zajló fokozatos korhatáremelés alapján az egyes születési évjáratok küszöbértékei évről évre sávosan emelkedtek. Az öregségi nyugdíjkorhatár az az életkor, amikortól az öregségi teljes- vagy résznyugdíj megállapítható.

Ez a következőképp alakul:

• 1952. január 1-je előtt születetteknél a betöltött 62. életév;

• 1952-ben születetteknél a 62. életév betöltését követő 183. nap;

hirdetés

• 1953-ban születetteknél a betöltött 63. életév;

• 1954-ben születetteknél a 63. életév betöltését követő 183. nap;

• 1955-ben születetteknél a betöltött 64. életév;

• 1956-ban születetteknél a 64. életév betöltését követő 183. nap;

• 1957-ben vagy azt követően születetteknél a betöltött 65. életév.

A nyugdíjkorhatár emelése 2022-ig lezárul, hiszen az 2022. január 1-től 65 évre emelkedik az 1957-ben vagy később születettek részére. Az idei év második félévében így nem lesz nyugdíjmegállapítás a korhatár aktuális betöltése alapján, éppen úgy, ahogyan 2020 első félévében sem volt.

A férfiak és a nők nyugdíjkorhatára ennek köszönhetően 65 év lesz, de a nők esetében öregségi nyugdíj kiszámítása már 40 év szolgálati idő után is megtörténhet, életkortól függetlenül. Ebbe legfeljebb 8 évet lehet gyermeknevelési időként beszámítani, vagyis legalább 32 évi szolgálati időt keresőtevékenységgel, munkával kell megszerezniük.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Megvan, hol lesz a közös ellenzéki demonstráció október 23-án

Az Andrássy út egyik végén Orbán Viktor tart beszédet, a másikon pedig Márki-Zay Péter és Dobrev Klára.

Link másolása

hirdetés

A Népszava megtudta a szombati közös ellenzéki demonstráció helyszínét és időpontját: azt írják, délután 4 órától az Andrássy út és a Dózsa György út sarkán, vagyis a Hősök terénél tartanak nagygyűlést az összefogás pártjai.

Az eseményen felszólal Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, valamint korábbi ellenfele, a DK-s Dobrev Klára is.

Mindez azért is érdekes, mert Orbán Viktor miniszterelnök ugyancsak az Andrássy úton, a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésénél mond majd beszédet fél 4-től, így akár az sem zárható ki, hogy a két tábor találkozik. Egyébként oda csatlakozik majd be a Békemenet is.

Márki-Zay hétfőn még arról beszélt, hogy az Astoria és Blaha Lujza tér környékén lesz az ünnepség, de a jelek szerint végül változott a terv. Nem kizárt, hogy amiatt, mert az a helyszín még közelebb lett volna a kormányoldal rendezvényéhez.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Ceaușescuhoz hasonlítja Márki-Zay Pétert a Fidelitas egy Facebook-posztban

„Baloldali ikertornyok” - fogalmazott a Fidesz ifjúsági szervezete a posztban.

Link másolása

hirdetés

„Baloldali ikertornyoknak” nevezi a Fidesz ifjúsági szervezete Márki-Zay Pétert egy szerda délelőtt közzétett posztban a Facebookon.

Ezzel azt a narratívát folytatják, ami már az előválasztás vasárnapi végeredménye óta kirajzolódni látszik: vagyis, hogy a magát vállaltan jobboldalinak tartó vásárhelyi polgármester valójában baloldali, hiába állítja az ellenkezőjét.

Ezt az üzenetet először Kocsis Máté fogalmazta meg, majd nem sokkal később a Fidesz-közeli influenszerek egész sora is terjeszteni kezdte. Készült egy újabb rész a "Gyurcsány-show" reklámokból is, ami szintén ezt sulykolja.

Most viszont a jelek szerint új szintre léptek azzal, hogy a romániai kommunista diktátorhoz hasonlítják Márki-Zayt, ráadásul a Fidelitas hivatalos oldalán.

A poszthoz egyébként mindössze annyit tettek hozzá: "Kommentár nélkül. #fidelitas"

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Stadionok képeivel reagált a Momentum arra, hogy a Fidelitas Ceaușescuhoz hasonlította Márki-Zayt

„Diktátor ikertornyok. Kommentár nélkül” - írta a képpárhoz a Momentum.

Link másolása

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, a Fidesz ifjúsági szervezete szerdán egy olyan bejegyzést osztott meg Facebook-oldalán, amelyben Márki-Zay Pétert Nicolae Ceaușescu néhai román kommunisa diktátorhoz hasonlítják.

"Baloldali ikertornyok. Kommentár nélkül" - írták a képpárhoz.

A Momentum egy hasonló bejegyzéssel rukkolt elő a Facebookon. Ebben a romániai Scornicești-ben található Stadionul Viitorul stadiont és a felcsúti Pancho Arénát hasonlítják össze egy képpáron.

"Diktátor ikertornyok. Kommentár nélkül" - fűzték hozzá.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: