GASZTRO

Ahol a csirkemájból is műalkotás születik: két Michelin-csillagos csoda Tatán

A Platán Gourmet 2022-ben írta be magát a magyar gasztronómia történelmébe, amikor első vidéki étteremként nyerte el a két Michelin-csillagot, ezzel bizonyítva, hogy a minőségi vendéglátás nem kizárólag a főváros kiváltsága.


A tatai Öreg-tó festői partján, az Esterházy-kastély szomszédságában, egy egykor az uradalmi cselédek lakhelyéül szolgáló patinás épületben találjuk a Platán Gourmet éttermet.

A Platán Gourmet 2022-ben írta be magát a magyar gasztronómia történelmébe, amikor első vidéki étteremként nyerte el a két Michelin-csillagot, ezzel bizonyítva, hogy a minőségi vendéglátás nem kizárólag a főváros kiváltsága.

Az étterem lelke és motorja Pesti István séf, akinek neve szorosan összefonódott a hazai gasztronómia élvonalával. Budapesten született, és a Gundel Vendéglátóipari Technikumban sajátította el a szakma alapjait. Pályafutása során több neves budapesti étteremben is dolgozott: a Tanti étteremmel 2015-ban szerzett Michelin-csillagot. Még ugyanebben az évben érkezett Tatára, ahol a Platán-csoport séfjeként azon kezdett el dolgozni, hogy megmutathassa: a gasztronómia vidéken is éppolyan magas színvonalon művelhető, mint a fővárosban. 2020-ban az ő víziója alapján vált ketté a komplexum a Platán bisztróra és a fine dining egységre, a Platán Gourmet-ra.

Munkáját azóta is számos rangos elismerés kíséri: a 2022-es két Michelin-csillag mellett 2023-ban a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Életműdíjjal is kitüntette, elismerve elkötelezettségét a vidéki vendéglátás iránt.

A 2025-ös év is rendkívül sikeresen indult a Platán Gourmet számára. Továbbra is büszkén viselik a két csillagot, ami önmagában is hatalmas eredmény.

Az év első felében a Dining Guide TOP10-es ranglistáján a legtöbb pontszámot elért vidéki étterem a Platán Gourmet lett.

Ezek az elismerések egyértelműen megerősítik a Platán Gourmet pozícióját a hazai gasztronómia csúcsán, és bizonyítják, hogy Pesti István és csapata töretlenül halad a megkezdett úton, folyamatosan megújulva és a legmagasabb minőséget nyújtva a vendégeknek.

Fotó: Platán Gourmet
Fotó: Platán Gourmet

Történelmi környezet, modern luxus és átgondolt vendéglátás

Tata körülbelül egy órányira fekszik Budapesttől, így egy kényelmes egész napos kikapcsolódásnak is ideális helyszín. De a vacsora már önmagában is elég tartalmas élmény, és végeztével könnyedén vissza is juthat az ember a fővárosba. Aki viszont teljes kikapcsolódásra vágyik, vagy a vacsora után nem szeretne azonnal visszautazni, a komplexumhoz tartozó, Platán Udvarházban kényelmesen meg is szállhat.

Az étterem egy gyönyörű, felújított, egykori uradalmi épületben kapott helyet, melynek belső terét Varró Zoltán belsőépítész álmodta meg.

A dizájn elegáns és díszes, hangsúlyozza a hely történelmi múltját.

A vacsora alatt a vendégek több teremet is bejárnak, ami ad egy kis extra játékosságot a vacsoraélményhez. Az érkezés után egy világos, tóra néző üdvözlőszalonban fogadnak, ahol az első falatokat kínálják. Innen vezet az út a fő étkezés helyszínére, ami lehet a Zöld Szalon, ahol a nyitott konyha teszi lehetővé, hogy bepillantsunk a séfek munkájába, vagy a Kék Szalon, amely intimebb, elvonulósabb élményt kínál. Az étteremben csak pár asztal várja a vendégeket, hogy a lehető legszemélyesebb és legexkluzívabb legyen az élmény. A klasszikus, elegáns felszolgálás és a fine diningra jellemző, mégis laza atmoszférája egyedülálló hangulatot teremt.

Az átgondolt vendéglátás egyik kiemelkedő része, hogy a Platán Gourmet a borpárosítás mellett különösen figyel az alkoholmentes italpárosításra is.

Hiszen tudják, hogy sok vendég érkezik autóval Budapestről, vagy egyszerűen csak nem szeretne alkoholt fogyasztani, de mégis egy teljes értékű, komplex ízélményre vágyik.

Nádházi Norbert sommelier és csapata óriási munkát fektet abba, hogy ezek a juice-ok (házilag fermentált gyümölcs- és zöldséglevek, kombuchák) ne csupán kísérőitalok legyenek, hanem jól harmonizáljanak az ételekkel, kiegészítve és kiemelve azok ízeit.

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Platán Gourmet
Fotó: Platán Gourmet
Fotó: Platán Gourmet

Pesti István konyhaművészete

Pesti István konyhaművészete a magyar alapok tiszteletére épül. Ezek adják az ételek lelkét és karakterét. Ezt a hagyományos vonalat bátran ötvözi francia technikákkal és ázsiai inspirációkkal.

Így egy egyedi, fúziós ízvilág jön létre, ahol az alapanyagok minősége és tisztelete áll a középpontban.

A séf rendkívül fontosnak tartja a folyamatos megújulást, ezért is változik a menü folyamatosan, hétről-hétre. De ha éppen nincs teljes menüváltás, akkor is folyamatos a finomhangolás vagy az alapanyagcsere. Nagyjából egy hónappal ezelőtt mi még tokhalat és zöldalmát találtunk a menüben, aminek helyén most kagyló és cseresznye áll. Ez a dinamizmus biztosítja, hogy a vendégek minden látogatáskor új felfedezéseket tegyenek.

A Platán egyik alappillére a saját kertészet és a helyi termelőkkel való együttműködés.

Az idény legfrissebb alapanyagai közvetlenül a kertből érkeznek a tányérra, sokszor változatlanul, konzerválás nélkül feldolgozva, hogy az étel a lehető legtisztábban adja vissza a természet ízeit.

A menüben gyakran feltűnnek a tradicionális magyar ételekre épülő kreatív variációk is. Pesti István képes a megszokott ízeket és ételeket (mint például a halászlé) modern, meglepő módon prezentálni, miközben a francia technikai precizitást és az ázsiai fűszerezés finomságát is beépíti. Többek között ez az ízvilágok és technikák mesteri ötvözete teszi a konyháját igazán egyedivé.

És az ételek tálalásában és prezentálásában is utánozhatatlan a Platán Gourmet.

Van úgy, hogy két falat között egy kis füsttel kínálnak meg. De váratlan meglepetés az is, ahogyan a consommé előtted nyeri el végleges formáját egy belga kávéfőző segítségével.
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

A Platán Gourmet egy 12 fogásos degusztációs menüvel várja a vendégeket.

Ahogy egy mozifilm előtt is szeretünk megnézni egy trailert, ami ízelítőt ad, de nem lövi le az összes poént, úgy hiszem, hogy egy degusztációs menü esetében is ez a legjobb megközelítés. Épp ezért nem szeretném túl részletesen elemezni az összes fogást, vagy túl sokat elárulni róluk, hiszen azzal elvenném a felfedezés varázsát.

Hogy mégis bemutassam, mire számíthatsz Pesti István konyhájában, egyetlen fogást emelek ki, amely tökéletesen példázza, milyen sokféle, olyakor váratlan dologból tud meríteni a séf.

A csirkemáj például nem tűnik a legvalószínűbb elemnek egy Michelin-csillagos étterem étlapján, itt mégis háromféleképpen elkészítve jelenik meg egy fogáson belül.

A Csirkemáj

Ez a fogás három külön komponensre oszlik, de egy egységes gondolati ívet követ: a csirkemájat különböző textúrákban és hőmérsékleteken mutatja be, számos édes-savanyú kiegészítővel, elsősorban a kápia paprika és a körte köré építve.

1.1: Gőzölt pástétom, körte szósszal és mikro zöldekkel - A csirkemáj itt klasszikus módon pástétomként jelenik meg, de gőzölve, ami lágyabb textúrát eredményez. A körte szósz szűrt körtelé, gyömbér, körteecet, fehér soya, moscovado cukor és zselatin hozzáadásával készül. Egy komplex, fűszeres-umamis-savanykás-édeskés ízvilágot ad, ami tökéletes egyensúlyt teremt a máj krémességéhez. A saját kertészetből származó mikro saláta bokréta frissességet, textúrát és nem utolsósorban vizuális élményt visz a tányérra.

1.2: Leveles tészta csiga sült kápia-hagyma "lekvárral" és édes chili keverékkel töltve - A klasszikus leveles tésztát édes-pikáns töltelék gazdagítja. A csigára formázás játékosságot csempész a tálalásba, a ropogós textúra pedig jól illeszkedik a lágy májas kompozíciókhoz.

1.3: Brick tészta tölcsér kápia paprika-körte chutney-val, csirkemáj fagylalttal és reszelt tormával - Ez a rész extrém játék a hőmérséklettel, textúrával és aromákkal. A nagyon vékony, ropogós brick tésztából készült tölcsérbe kápia-körte chutney és hideg, sós májfagylalt kerül, reszelt tormával megbolondítva. A hideg fagyi, az édes-savanyú chutney, a ropogós tészta és a csípős torma egyszerre dolgozik, izgalmas kontrasztokat teremtve a szájban.

Ez a trió egyszerre mutatja meg a csirkemáj három arcát: a lágy és klasszikus pástétomot, a street food-os leveles tészta csigát, valamint az újhullámos és játékos fagylaltot tölcsérben.

Közös nevezőjük a körte, paprika és az édes-savanyú jegyek, mindez nagyon szép stílusban és változatos prezentációban.

Ennek az ételnek a bonyolultsága és kreativitása jól tükrözi, milyen meglepetések várnak még a vacsora során.

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

A 2025-ös tavaszi-nyári degusztációs menü:

Snack

Házi kenyér vajjal

Amuse bouche

Pisztráng – fehér spárga & eper

Csirkemáj – kápia & körte

Kacsa consommé

Kagyló – füstölt kaviár & karalábé

Harcsa – halászlé & újburgonya

Wagyu – kacsamáj & bríz

Rebarbara – sóska & cseresznye

Mandula – tejföl & szagos müge

Petit fours

Degusztációs menü - 87 000 Ft

Borpárosítás - 45 000 Ft

Juice párosítás - 27 500 Ft

Kinek szól a Platán Gourmet élmény? Fine dining tévhitek és emberközeli luxus

Sokan még ma is fenntartásokkal kezelik a fine diningot. Gyakran hallani, hogy az apró adagoktól nem lehet jól lakni, vagy hogy feszengve, szigorú etikettet követve kell végigülni a többórás vacsorát. Mintha a fehér abrosz és a szorosra húzott nyakkendő lenne a műfaj szinonimája. A valóság azonban, különösen a Platán Gourmet esetében, nem is állhatna távolabb ettől.

Ez az élmény nem a feszengésről szól, hanem az igazán mély és tartalmas gasztronómiai felfedezésről, ami mindenki számára izgalmas lehet, aki nyitott az újdonságokra és a minőségre.

Bár a klasszikus, fehér abroszos terítés megjelenik az üdvözlő szalonban, a vacsora leghosszabb és legintenzívebb része egy olyan teremben zajlik, ahol a pince adottságaiból adódóan egy kifejezetten intim és barátságos hangulat uralkodik. A személyzet nem csupán egyszerűen prezentálja az ételeket; készséggel válaszolnak bármilyen kérdésre, és a kedves, szívélyes viccelődéstől sem riadnak vissza.

Nem kell félni attól, hogy "rosszat" kérdez vagy mond az ember, hiszen kifejezetten nyitottak arra, hogy a vendég is bevonódjon a vacsorába.

A nyitott látványkonyha miatt folyamatosan követhetjük a szakácsok munkáját, ami még izgalmasabbá teszi az estét.

A tányérokon a hozzánk érkező fogások is rendkívül kreatív tálalásban érkeznek, és folyamatosan van valami, amit az ember felfedezhet, amiben elmerülhet, és ami újabb és újabb kérdéseket vet fel.

A lenyűgöző tálalás és a csodálatos italpárosítások mellett annyi íz és textúra találkozik az ember szájában, hogy az élmény még napokig hatása alatt tart.

Ami pedig az adagokat illeti: ha valaki végigeszi a teljes, több fogásos menüsort, teljesen kizárt, hogy ne lakjon jól.

Ráadásul ennyi komplex íz és változatos textúra után az ízlelőbimbók és az agy is megfelelően "tele lesz", gazdagodva és elfáradva a sok impulzustól.

A több órás vacsora rengeteg élménnyel gazdagít, és egyértelműen bizonyítja: hiába van két Michelin-csillagos magasságban a Platán Gourmet, az ottlét emberközeli és szeretetteljes.

Cím: 2890 Tata, Kastély tér 6.

Nyitvatartás:

Szerda-szombat: 18:00-24:00

Vasárnap-kedd: zárva

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Egy szelet Itália Budán: Pizza ’O Sole Mio
Egy családi vállalkozás, amely mára három helyszínen kínál autentikus nápolyi pizzát és olasz konyhát.


Budán járunk, de messze a forgalmas csomópontoktól: a Máriaremetei út környéke már egészen más világ. Itt a város lassan elcsendesedik, a házak között egyre több a kert, és a levegőben ott van valami vidéki nyugalom. Ezen a környéken főként kirándulókkal és családokkal futhat össze az ember, akik a városi nyüzsgés helyett inkább a nyugalmat és a természet közelségét keresik.

Itt, a Máriaremetei út 116. szám alatt találjuk a Pizza ’O Sole Mio legújabb egységét.

A családi vállalkozásnak mostanra a védjegye lett, hogy nem a belvárosi rengetegben hódít: két egységük a város peremén, egy pedig azon kívül működik. A gödi (Szent István utca 24.) és a XVI. kerületi (Mátyás király utca 63.) helyszínek után ez a budai, Máriaremetei pizzéria egy újabb környéket igyekszik elvarázsolni. Ez a tudatos döntés is sokat elárul a családi vállalkozás szemléletéről: nem gyorséttermet, hanem igazi találkozási pontot akartak létrehozni, ahol a vendég éppúgy otthon érzi magát, mint egy olasz kisvárosban.

A Pizza 'O Sole Mio vállalkozást Viki és Laci, valamint Viki édesanyjának párja, a milánói Luca alapította. Luca 20 éve él Magyarországon, és több mint 10 éve tevékenykedik pizzaszakácsként. Ő a receptek megalkotója, így a családi vállalkozás mindhárom egységében biztosított az autentikus olasz ízvilág.

De nem ő az egyetlen akinek rutinja van a csapatban, a tészta- és pizza részlegen mindig dolgozik hozzáértő, olasz szakács, és a magyar munkatársakra sem lehet panasz. (Saját szemünkkel láttuk a szakértő mozdulatokat, amivel a tésztát nyújtották.)

A II. kerületi egység belső tere tágas, ugyanakkor hangulatos és barátságos. Ahogy belép az ember, egy fotó-kompatibilis függőfotelekkel berendezett zöld fal fogad, és egy gyereksarok a legkisebbek örömére.

Az alsó teremben található falfestmény pedig a tipikus olasz tavernák hangulatát idézi, miközben az ablakon át a zöld kertvárosi környezet nyugalma köszön be a térbe.

Jó időben a belső udvar is rendelkezésre áll (ez valószínűleg már csak jövőre lesz aktuális). Ideális hely a frissen készült pizzák elfogyasztására, kávézásra, borozásra, de terveik között szerepel, hogy kivetítőn keresztül sportmeccseket is nézhessünk majd itt.

A Pizza 'O Sole Mio számára az alapanyagok beszerzése kulcsfontosságú.

Két hetente saját autóval utaznak Olaszországba, hogy beszerezzék a hozzávalókat.

Így biztosított, hogy a lisztek, a szószok és a feltétek is valóban olasz eredetűek legyenek, és a minőséget közvetlenül a tulajdonosok ellenőrizhessék.

Zöldségekből és a bizonyos húsokból természetesen sok esetben helyi alapanyagokat használnak. De ha kikér az ember egy vegyes tálat, amin sonka, szalámi és többféle sajt is található, majd mellé kér egy pohár sört vagy bort: az mind olasz lesz.

A menü változatos, a klasszikus olasz ételektől a szezonális különlegességekig terjed.

Az étlap állandó eleme a selymes, mégis karakteres paradicsomleves, amelyhez az évszakok váltakozásával olykor egy-egy szezonális krémleves, például sütőtökös változat is társul.

A tészták közül a Spaghetti alla Carbonara igazi mérce azok számára, akik értékelik az olasz konyha hitelességét. Az étel tojássárgájával, guancialéval, pecorinóval és frissen őrölt borssal készül — ahogy azt Rómában is tálalnák, mindenféle tejszínes kompromisszum nélkül.

A végeredmény egy krémes, telt ízű, mégis könnyed tésztaétel, amelyben a guanciale sóssága és a pecorino karaktere tökéletes egyensúlyt alkot.

A Tagliatelle alla Bolognese ezzel szemben a házias olasz ízeket idézi: a gazdag, lassan főtt bolognai ragu és a friss tagliatelle tészta klasszikus kombinációja, ami minden falatban egyszerre hozza az otthonos és autentikus élményt.

Akik a sütőben sült, sűrűbb, gazdagabb fogásokat kedvelik, azok számára a kemencében készült Lasagna vagy a Gnocchi alla Sorrentina kínál alternatívát.

A pizzák tésztája 72 órás kelesztést kap. A végeredmény rusztikus: kívül ropogós, belül lágy és buborékos, ahogy egy nápolyi pizzának lennie kell.

A Diavola a pikánsabb ízek kedvelőinek egyik kedvence: San Marzano paradicsomszósz, fior di latte és ventricina pikáns szalámi kerül a könnyű, levegős tésztára.

A Burrata pizza a klasszikus olasz kombinációk ünnepe – San Marzano paradicsomszósz, fior di latte, 16 hónapig érlelt pármai sonka, rukkola, koktélparadicsom, parmezánforgács és a krémes burrata adja a tökéletes harmóniát.

A Pera pedig a ház „gourmet” szekciójának egyik legizgalmasabb darabja: fior di latte alapra kerül kecskesajt, körte, gorgonzola, dió és sonka. Az édes, sós és diós ízek találkozása, kifejezetten izgalmas élményt nyújt.

Míg a pesti oldalon csak elvitelre van lehetőség, addig a budai egységben az elvitel és helyben fogyasztás is adott.

A házhoz szállítás 5 km-es körzetben Wolton és Foodorán keresztül érhető el.

De ha minket kérdeztek, érdemesebb inkább beülni és élvezni a családias, barátságos hangulatot, és a szuperfriss pizzákat és tésztaételeket egy finom ital és egy jó beszélgetés mellett.

Cím:

1028 Budapest, Máriaremetei út 116.

1162 Budapest, Mátyás Király u. 63.

2131 Göd, Szent István u. 24.

pizzaosolemio.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
A Rovatból
Rácz Jenő álmodta meg a McDonald’s legújabb menüjét
Az újdonság október 9-től lesz elérhető a hazai Meki éttermekben, és a séf aláírásával ellátott, vörös-fekete csomagolásban érkezik.


A menü középpontjában egy egyedi burger áll, amelynek alapja egy extrán vajas, briósszerű, len- és szezámmagos zsemle. A szendvicsben szaftos marhahúspogácsa, tömbből szeletelt füstölt sajt, paradicsom, lollo rosso saláta, bacon, valamint pirított és friss hagyma kapott helyet. Az ízeket egy enyhén csípős, fekete fokhagymából készült szósz egészíti ki, amely Magyarországon még kevéssé ismert alapanyag.

A menühöz fűszeres burgonya, külön tálka fekete fokhagymás mártogatós, valamint egy 0,4 literes választható üdítő tartozik. A szendvics elérhető McMenü és McMenü Plusz ajánlatként is.

A közös munka közel három éven át tartott.

Rácz Jenő a McDonald’s termékfejlesztőivel dolgozott együtt, hogy a márka klasszikus alapanyagai – például a 100%-os marhahús – és az új elemek harmonikusan illeszkedjenek egymáshoz.

A fekete fokhagymás szószt a séf eredeti receptje alapján az Univer gyártotta le, a vajas buci pedig kifejezetten ehhez a menühöz készült.

„Amikor most lehetőséget kaptam, hogy megtervezzem ezt a menüt, azonnal tudtam: olyat szeretnék alkotni, amitől a vendég is megáll egy pillanatra, és azt érzi – na, ez valami más” – mondta Rácz Jenő.

A Limited by Rácz Jenő menü október 8-án a McDonald’s alkalmazásában, október 9-től pedig országosan, minden rendelési csatornán elérhető lesz, visszavonásig vagy a készlet erejéig.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Újranyitott a legendás Kádár Étkezde – a régi hangulatban éledt újjá Budapest ikonikus kifőzdéje
Megőrizték a vendégtér eredeti stílusát, ráadásul még a menü is szinte azonos a régi kínálattal. Megkóstoltuk az étlap régi-új fogásait, és kellemesen csalódtunk az árakban.


Az ikonikus budapesti kifőzde a régi hangulatban éledt újjá, távol a fine dining világától. A Costes-csoport alapítója, Gerendai Károly nem egy nosztalgia-éttermet akart létrehozni, hanem magát a Kádárt hozta vissza, szinte ugyanazzal az étlappal, amellyel 2020-ban búcsúzott.

Régi ízek, változatlan szemlélet

Az étkezdét 1957-ben nyitotta meg Kádár Béla, és több mint hat évtizeden át működött megszakítás nélkül. Utolsó üzemeltetője, Orbán Sándor idején is a friss, házias ételek és a családias vendégszeretet volt rá jellemző.

Klasszikus fogásaik, mint a székelykáposzta vagy a sólet nemcsak a környékbelieket, hanem a turistákat és a taxisokat is vonzotta.

A Kádár mindig arról volt híres, hogy minőségi alapanyagból főztek, nem melegítettek maradékot, és hogy a vendég elégedettsége volt az első.

A Kádár Étkezde régen (Wikipédia)

Megújulás a hagyomány jegyében

A mostani felújítás során a konyhát és a gépészetet korszerűsíteni kellett, a szomszédos lakás megvásárlásával pedig tágasabb lett a tér.

A vendégtér eredeti stílusát megőrizték: a lambéria, a kockás abrosz, a szódás szifon és a falakon a híres törzsvendégek fotói most is ugyanazt a miliőt idézik.

A hagyományos közös asztalok is megmaradtak: aki ketten ül le egy négyfős asztalhoz, ne lepődjön meg, ha mellé telepednek. Ez mindig is a Kádár-élmény része volt.

A hiteles ízekért a régi receptkönyvek mellett a törzsvendégek emlékeire is támaszkodtak.

„A régi receptúrák sokszor hiányosak voltak, ezért a vendégek emlékei segítettek rekonstruálni az ízeket” – mondta Gerendai.

A konyhát nem egy sztárséf vezeti: az ételekért egyszerűen csak Béla úr felel, aki korábban évtizedeken át dolgozott Bíró Lajos mellett, míg a vendégtér hangulatáért és a vendégekkel való kapcsolattartásért Gábor úr, az üzletvezető felel. Ez tudatos döntés volt: hiszen a cél nem az volt, hogy egy séf újragondolja a fogásokat, hanem hogy a régi Kádár ételei és vendéglátása hitelesen elevenedjenek meg.

Így a menü szinte azonos lett a régi kínálattal, és később fokozatosan bővül majd.

Ízek és hangulatok a sajtókóstolón

Amikor belép az ember az ajtón, egy pillanatra nem érti, mi történik vele. Mintha megállt volna az idő, mintha egyszerűen visszakerültünk volna a régi Kádár Étkezdébe. A tágasabb tér azonnal feltűnik, hiszen a szomszédos lakás hozzányitásával jóval kényelmesebb lett az elrendezés, de minden más ismerős: a lambéria, a szódás szifonok, a kockás terítő (szigorúan műanyag borítással), és az étlap, ami pont úgy néz ki, mintha írógéppel készült volna.

A falakon ott sorakoznak a törzsvendégek régi fotói. Egy részük ismerős, de van, aki már a középkorúak számára is talány.

A második meglepetés az árakkal kapcsolatban ér. Olyan kifőzdés árak vannak, amik mellett az ember szívesen ül be bármikor egy ebédre. (Pedig amikor Gerendai Károly neve kerül szóba, az ember nem erre a vendéglátásra asszociál.)

A retro hangulat és az időutazás-élmény pedig még rá is tesz egy lapáttal: izgalmasabb érzés itt enni, mint egy modernre stilizált csárdában.

A választás nem volt könnyű. Sokan (én is) azokra az ételekre mentek rá, amelyeket régen is szerettek a Kádárban.

A két leves közül – maceszgombócos vagy májgombócos – nagyjából mindegy, hogy melyiket kóstolja meg az ember, az alaplé íze kifogástalan volt. A főételek sorában igazi klasszikusok vártak: paprikás csirke, székelykáposzta, töltött paprika, vagy éppen a híres sólet. Utóbbi régen csak bizonyos napokon volt kapható, most viszont minden nap rendelhető, ráadásul öt különféle változatban.

A legegyszerűbb sólet, benne főtt tojásos változat 2870 forintba kerül, de kérhetjük akár sült libacombbal is, ami már 5900 forint.

Én főfogásként a milánói sertésbordát választottam. Nekem ez az étel a jóleső nosztalgia. Nem készítem, nem keresem, de ha egy autentikusnak tűnő helyen meglátom, képtelen vagyok szabadulni tőle, és meg kell kóstolnom.

Őszinte leszek, nem emlékszem rá, hogy ez a Kádárban milyen volt, de merem ajánlani mindenkinek, aki a műfajt kedveli. Nem túl paradicsomos, de nem is túl olajos, igazi komfort kaja, ami után érdemes ledőlni egy fél órára.

A desszertekből most kettő szerepelt az étlapon: aranygaluska és mákos nudli. Mindkettő 1960 forintos áron, ami szintén teljesen baráti. Ezen kívül az italárak sem szálltak el: egy üveg szóda 800 forint, a négydecis szörp 600 forint.

Az ételek ízletesek voltak, mi több: pontosan azok a harmóniák köszöntek vissza, amelyeken sokan felnőttünk, s amelyek minden tökéletlenségükkel együtt az identitásunk részévé váltak.

És az egész hely varázsát is ez adja, hogy nincsenek nagy szavak, nincsenek túlgondolt ételek, hanem őszinte, otthonos fogások, amiket mindenki ismer.

Húsleves maceszgombóccal 1680 Ft
Milánói sertésborda 3170 Ft
Paprikás csirkecomb galuskával 2980 Ft
A nyitás első heteiben ebédidőben várják a vendégeket, de rövidesen reggelivel és vacsorával is bővül a kínálat.

A reggeli magyar klasszikusokat ígér – bundás kenyér, kolbászos tojás, főtt virsli –, estére pedig ugyanaz a házias menü lesz elérhető, mint délben. A későbbiekben elviteles és házhozszállítási lehetőségek is várhatók.

A Kádár több mint kifőzde: egy darab budapesti gasztrotörténelem, amelyhez személyes emlékek és városi legendák kötődnek. A mostani újranyitás iránt hatalmas az érdeklődés – Gerendai elmondása szerint soha nem tapasztalt ekkora várakozást étteremnyitás előtt.

Hivatalos nyitónap: szeptember 26.

Cím: 1072, Klauzál tér 9.

Nyitvatartás: ebédidőben, később reggeli és vacsora is


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Üzleti ebéd: 5 hely, ahol egyszerre lehet gyorsan, elegánsan és változatosan étkezni
Ezek a helyek inspiráló környezetet és minőségi kulináris élményt kínálnak minden üzleti megbeszéléshez.


Az üzleti ebéd sokszor nem pusztán étkezés, hanem stratégiai eszköz is: a megfelelő helyszín, a nyugodt környezet és a gondosan összeállított menü mind hozzájárulhat a sikeres találkozóhoz. Budapest tele van izgalmas éttermekkel, de nem mindegy, hogy hol, mennyi idő alatt és milyen stílusban szeretnénk elfogyasztani az ebédet.

A Városliget Café & Restaurant csendes, zöldövezeti hangulatával, a Spoon The Boat egyedülálló dunai panorámájával, a Costes Downtown fine dining minőségével, a 101 Bistro kreatív, ázsiai fogásaival és a Time Out Market sokszínű kínálatával kínál remek alternatívákat.

Akár klasszikus magyar ízekre, akár nemzetközi vagy fine dining fogásokra vágyunk, itt mindenki megtalálja a maga komfortételét és a partner igényeihez igazodó választékot.

Városliget Café & Restaurant

A Városliget Café & Restaurant ideális helyszín azok számára, akik üzleti találkozójukhoz inspiráló, mégis nyugodt környezetet keresnek. Az étterem a Városliget szívében, az Olof Palme sétányon található, a Hősök terétől mindössze néhány lépésre.

A környék könnyen megközelíthető, a közelben parkolók is vannak, valamint a kisföldalatti egyik megállója is elérhető távolságban van. A zöld környezet miatt itt a hangulat sokkal nyugodtabb, mint a belvárosban, így a helyszín nemcsak gyors üzleti ebédre, hanem hosszabb megbeszélésekre, közös gondolkodásra is ideális.

A Vajdahunyad várára néző Tavirózsa terem diszkrét és kifinomult miliőt kínál kisebb üzleti találkozókhoz vagy tárgyalásokhoz. Ha pedig inkább kötetlenebb hangulatot keresünk, az étterem tágas Café termében is találhatunk olyan meghitt sarkokat, ahol zavartalanul lehet megbeszélni a legfontosabb részleteket.

A Városliget Café konyhája a magyar és a nemzetközi ízek találkozására épít, így mindenki könnyen talál magának kedvére való fogást – akár klasszikus komfortételeket, akár valami különlegesebbet keres. A gondosan összeállítottak ételek és italok mellet a kiszolgálás is extra figyelmes, ami jól tükrözi a minőség iránti elkötelezettséget és a vendégek megbecsülését.

A panoráma, a gasztronómiai élmény és a nyugodt elegancia együttese miatt a Városliget Café nemcsak egy ebéd helyszíne, hanem olyan tér, ahol a jó beszélgetések és az eredményes megállapodások természetes módon születhetnek meg.

Cím: 1146 Budapest, Olof Palme sétány 5.

Weboldal: https://varosligetcafe.hu

Spoon The Boat

A Spoon azért is különleges, mert nem egy egyszerű étterem, hanem egy állóhajó a Dunán, ami ráadásul a belváros szívében, a Vigadó térnél horgonyoz. Ezáltal páratlan kilátást kínál a folyóra és a budai oldalra, miközben elegáns és barátságos környezetet biztosít az üzleti ebédekhez.

Bár a lokáció frekventált, a folyó közelsége nyugodtabb, inspirálóbb légkört teremt, mint amit a belvárosi éttermektől megszoktunk. A Spoon enteriőrje modern, letisztult és üzleties, mégis otthonos, ahol könnyű elmerülni a beszélgetésben.

A hajó terei jól illeszkednek a különböző igényekhez: a Lounge terem és a Café terem barátságos, mégis kifinomult hangulatot biztosítanak, míg a Télikert világosabb, de intimebb környezetet kínál azoknak, akik diszkrét, fókuszált megbeszélést terveznek.

A konyha a magyar és nemzetközi ízek vonalát követi, többféle hideg előétellel, levessel és főétellel. A menüben a könnyedebb fogások, mint például egy friss Cézár-saláta, és tartalmasabb ételek, mint a bélszín steak, egyaránt helyet kapnak. De a desszertek is külön említést érdemelnek: nemcsak ízletesek, hanem látványra is lenyűgözőek.

A gondosan megkomponált ételek, a figyelmes kiszolgálás és a páratlan dunai panoráma együttese minden üzleti partner számára különleges élményt jelent. Aki itt tárgyal, a Spoon élményével együtt tapasztalja meg, hogyan ejt minket szerelembe Budapest.

Cím: 1052 Budapest, Vigadó tér 3-as kikötő

Weboldal: https://spoonboat.hu

Costes Downtown

A Costes Downtown egy kiemelkedő minőségű fine dining étterem Budapest belvárosában, a Vigyázó Ferenc utca 5. szám alatt. A hely komoly gasztronómiai elismerésekkel büszkélkedhet: Michelin Guide ajánlással rendelkezik, a séf pedig a Gault & Millau rendszerében három szakácssapkát kapott.

Az étterem belső tere elegáns, de közben igazán barátságos is: tele van növényekkel, és a falakon Barakonyi Zsombor kortárs festményei láthatók.

A Costes Downtown ebédmenüje havonta megújul, és lehetővé teszi, hogy a vendégek két, három, négy vagy akár öt fogást állítsanak maguknak össze. A fókuszban a legjobb helyi, fenntartható alapanyagok állnak, és a menüben egyaránt megtalálhatók könnyedebb fogások és gazdagabb ételek is. Ráadásul húsos és vegán fogások közül is választhatunk.

Ha egyetlen példát emelünk csak ki az ebédmenüből, az legyen a Festmény a falon desszert. Ez a különleges édesség valóban az egyik falon található festményt idézi meg. A desszerthez kis ecsetet kapunk, amivel a tetejét fedő piros port seperhetjük le, és így jelenik meg a valódi mintázat. Ez a megoldás egyszerre izgalmas, interaktív és vizuálisan lenyűgöző, így a kulináris élmény valóban emlékezetessé válik.

Az ebédmenü árai 11.900 Ft-tól indulnak, majd a háromfogásos menü 14.900 Ft, a négyfogásos 17.900 Ft, és az ötfogásos menü 20.900 Ft. Ez lehetőséget ad arra, hogy a vendégek a fine dining élményt elérhető áron, rövidebb idő alatt is megtapasztalják, miközben a vacsorákhoz képest jelentősen kedvezőbb áron élvezhetik a Costes Downtown konyháját.

Cím: 1051 Budapest, Vigyázó Ferenc u. 5.

Weboldal: https://costesdowntown.hu

KACSAMELL dödölle, kacsa jus, hagyma
„FESTMÉNY A FALON” cseresznye, kecsketej, roz

101 Bistro

A 101 Bistro Buda szívében, a Széll Kálmán tér közelében található. Modern, ázsiai ihletésű bisztró, amely a tajvani, kínai és japán ízeket ötvözi.

A hely letisztult fa burkolatokkal és minimalista dizájnnal rendelkezik, miközben a háttérben japán hip-hop adja a hangulatot.

Elsőre talán kicsit szokatlannak tűnhet egy üzleti ebéd helyszíneként, de pont ez adhatja a varázsát: ha szeretnénk egy kicsit különlegesebb élményt nyújtani partnerünknek, vagy kizökkenteni a komfortzónájából, érdemes nemcsak a megszokott magyaros éttermekben gondolkodni. Egy ilyen hely, ahol Ázsia ízeit autentikusan csempészik a budai oldalra, biztosan emlékezetes marad mindenkinek.

A 101 Bistro filozófiája szerint az étkezés közösségi élmény, ezért az adagok kisebbek, megosztásra alkalmasak, így az üzleti ebéd is könnyedén és rugalmasan alakítható a beszélgetésekhez.

Az ebédmenü minden hétköznap 12:00 és 15:30 között érhető el, és a kínálatban a gaifanok (rizságyon tálalt ételek) és tésztaételek mellett a szokásos Bistro menü kistányéros fogásai is szerepelnek. Eze kívül a menühöz egy házi szörp is választható.

Ez a helyszín ideális választás azok számára, akik üzleti ebéd keretében szeretnének egy modern, inspiráló és közvetlen hangulatú gasztronómiai élményt.

Cím: Budapest, Széll Kálmán tér 5.

Weboldal: https://shop.101bistro.hu

Fotó: Fazekas Nikoletta
Fotó: Erdőháti Áron
Fotó: Fazekas Nikoletta

Time Out Market – üzleti ebéd

A Time Out Market Budapest a Blaha Lujza téren nyílt meg nemrég, és egy különleges lehetőséget kínál azoknak, akik lazább hangulatú helyet keresnek.

Gyakran előfordul, hogy az ember nem ismeri tökéletesen a partner ízlését: lehet, hogy valaki a klasszikus, jól ismert fogásokat kedveli, de az is lehet, hogy szívesen kísérletezik új, izgalmas ízekkel. Ilyenkor kifejezetten jól jön egy olyan hely, ahol minden opció elérhető, és a Time Out Market pont ilyen. A piac különböző éttermei között mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt.

A belső tér modern, világos, rendezett, és bizonyos szempontból kifejezetten elegánsnak is mondható. És a központban található hosszú asztalok mellet kisebb, rejtet zugokat is találhatunk az épületen belül.

A kínálatban szerepelnek magyaros, mediterrán és távol-keleti ételek, fine dining falatok, valamint tapas-jellegű fogások is. A standoknál minden étel gondosan tálalt, így a piac hangulata és a minőségi ételek együtt adják az ebédhez szükséges komfortot és rugalmasságot.

Az árak széles skálán mozognak: egy egytálétel 3–6 ezer forint körül elérhető el. De választhatunk több fogást is, akár teljesen különböző helyekről.

Ez a válogatásos jelleg és a különféle stílusú fogások miatt a Time Out Market ideális választás, ha az ember kicsit eltérne a hagyományos üzleti ebéd kereteitől, de szeretné a beszélgetés és az étkezés minőségét is biztosítani.

Cím: 1085 Budapest, Blaha Lujza tér 1.

Weboldal: https://www.timeout.com/time-out-market-budapest


Link másolása
KÖVESS MINKET: