hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

A WHO a kínai vakcináról: erős kétségeket fogalmaztak meg, nincs elég bizonyíték a hatásosságára

Egyelőre még több ponton is találtak bizonytalanságot, főként a 60 év feletti korosztály oltását tekintve.
Címkép: MTI/Rosta Tibor - szmo.hu
2021. május 04.

hirdetés

Megjelent a WHO jelentése a BBIBP-CorV gyártói nevű, a köznyelvben Sinopharmként ismert koronavírus-vakcina hatásosságáról és immunogenicitásáról - írja a napi.hu.

Az Egészségügyi Világszervezet előzetes dokumentációjában több szempontból is érdekes megállapításokat tesznek, a lap szerint azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy valójában egyik felhasznált kutatásnál sincs befejezett 3. fázisú vizsgálat és csak közbenső eredményekből tudtak kiindulni két kínai, valamint egy bahreini-jordán-egyiptomi-emírségekbeli teszt alapján.

A WHO szerint a kínai vakcina 2 adagja hatékony a felnőttek (18-59 évesek) PCR-rel megerősített Covid-19 megelőzésében.

Jó pár más esetben viszont a WHO már elég bizonytalan a készítmény hatásainak bizonyíthatóságával kapcsolatban. A jelentésben például azt írják:

"Mérsékelten biztosak vagyunk abban, hogy a BBIBP-CorV egy vagy két adagját követő súlyos nemkívánatos események kockázata felnőtteknél (18-59 évesek) alacsony".

Emellett azt is megfogalmazták, hogy

alacsony a bizalmuk a bizonyítékok minőségét illetően, hogy a Sinopharm-oltás 2 adagja hatékony a PCR-rel megerősített Covid-19 megelőzésében idősebb felnőttek (≥60 évesek) esetében.

Azt is hozzáteszik:

hirdetés
"nagyon alacsony a bizalmunk a bizonyítékok minőségét illetően, hogy a BBIBP-CorV egy vagy két adagját követő súlyos nemkívánatos események kockázata idősebb felnőttek (≥60 év) esetében alacsony".

De azzal kapcsolatban is nagyon alacsony a bizalom a bizonyítékok minőségét illetően, hogy a kínai oltás 2 adagja hatékony a PCR-rel megerősített Covid-19 megelőzésében olyan egyéneknél, akiknek társbetegségei vagy egészségi állapota növeli a súlyos Covid-19 kockázatát, amint azt a klinikai vizsgálatban is szerepeltették.

És abban is nagyon alacsony a bizalmuk a bizonyítékok minőségét illetően, miszerint a BBIBP-CorV egy vagy két adagját követően a súlyos Covid-19 kockázatát növelő társbetegségekben vagy egészségi állapotokban szenvedő egyéneknél a súlyos nemkívánatos események kockázata alacsony.

A napi.hu szerint a bizonyítékok minőségét kritizáló megjegyzések, minősítések részben azt jelentik, hogy a minta nagysága nem volt elég nagy, de "a megfogalmazás a tudományos nyelvben az adatminőség kritizálására is utal, vagyis azok pontossága, diverzifikálása, megszűrése - például más rizikócsoportok, krónikus betegségek kizárása - szélsőséges esetben hitelessége lehet kétséges".

Azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy

nem azt állítják, hogy a vakcina hatástalan lenne, hanem azt, hogy a hatásosság tudományos bizonyítékokkal egyelőre nincs alátámasztva, tehát további kutatásokra van szükség.

A WHO által felvetett számos kérdést egyébként jelenleg már a világ több országában is vizsgálják. Azt már például Szerbiában és az Egyesült Arab Emírségekben is tapasztalták, hogy a Sinopharm-vakcina bizonyos betegeknél egyáltalán nem vált ki antitestválaszt, valamint a sejtes immunválasz is gyengébb.

"A szerb hatóságok adatai szerint ez éppen a 60 évesnél idősebbeknél fordul elő, az országban ezért egyre biztosabbak abban, hogy szükséges lesz egy harmadik emlékeztető oltás is. Ezt maga a gyártó is kijelölte, mint vizsgálandó kérdést"

- jegyzi meg a napi.hu.

Összességében tehát egyelőre azt állapították meg, hogy a 60 évesnél fiatalabbaknál a vakcina ad védettséget, az viszont még tisztázandó, hogy a súlyosabb lefolyású betegségektől mennyire véd meg. Illetve az is további vizsgálatokat igényel, hogy az idősebbeknél milyen hatást váltott ki a vakcina.

Ez Magyarországot tekintve azért is fontos kérdés, mert nálunk főként az időseket oltották vele. A Telex nemrég közölt táblázata szerint a 60-69 éves és a 70-79 éves korosztályban is több mint kétszázezren kaptak Sinopharm-oltást, míg a fiatalabb korosztályokban még a 20 ezret sem éri el a számuk.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Volt egy furcsaság a reggeli adatokban: egy nap alatt eltűnt 14 ezer beoltott

A hivatalos kormányzati honlapon jelentek meg az egymásnak ellentmondó számok. De már kiderült, miért.
Fotó: MTI/Krizsán Csaba - szmo.hu
2021. május 13.

hirdetés

Nem stimmeltek a beoltottak adatai a kormányzati honlapon, több mint 14 ezer oltottal volt ma kevesebb, mint amennyi tegnap - vette észre a Telex.

Míg szerdán 2 599 041 főről írták, hogy megkapták a második adag vakcinájukat is, addig csütörtökön ugyanez az adat már 2 584 879 fő volt, azaz több mint 14 ezer oltottal kevesebb.

A lap megkérdezte az operatív törzset a furcsaságról, akik rövid időn belül válaszoltak is:

„a tegnapi napon a második oltás szám tévesen lett feltüntetve a reggeli közleményben. 2 599 041 került megjelenítésre az 2 559 041 helyett. Az elírásért elnézést kérünk. A második oltás adatait a tegnapi Operatív Törzs sajtótájékoztatón Müller Cecília helyesen közölte”.

A számokat már a kormányzati honlapon is korrigálták. Az oltás tempója egyébként az utóbbi hetekben valóban visszaesett - nyilván annyira még nem, hogy fogyni kezdjenek az oltottak, de jelentős csökkenés látszik a számokban. Míg május elsején 109 ezren kapták meg a vakcinát, addig az elmúlt napokban nem ment az új beoltottak száma 50 ezer fölé.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Gulyás Gergely: mindenképpen lehet lakodalmakat tartani május 27-e után

A miniszter a gazdaság helyreállításáról, a védettségi igazolványokról és az oltásokról is beszélt a tájékoztatón.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 13.

hirdetés

Egyelőre még nem sikerült elérni Orbán Viktor előzetes prognózisát, e hét elejére nem jött össze az 5 millió beoltott Magyaroroszágon. Csütörtök reggelre összesen 4 420 767 állampolgár kapta meg legalább az egyik dózist valamelyik oltásból.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint pünkösd utánra érhetjük el az ötmilliós lélektani határt. Ugyanakkor hozzátette:

bárhogy alakulnak az oltások, május 27-én éjféltől a lakodalmak megtarthatóak lesznek.

Gulyás szerint június elejére elérhetjük azt az állapotot, hogy minden magyar megkapja az oltást, aki igényelte, beleértve azokat is, akik csak a nyugati vakcinákat hajlandók elfogadni.

Hozzátette azt is, hogy minden magyar állampolgár kaphat majd védettségi igazolást, aki külföldön - NATO- vagy EU-tagállamban, illetve Kínában vagy Oroszországban - kapott oltást.

A miniszter szerint hazánkban másfél-két hónappal korábban helyreállhat az élet, mint az Unió többi tagállamában, mert itt a keleti vakcinákkal is oltottak. Ez némileg ellentmond a szlovénok minap megjelent nyilatkozatának, miszerint délnyugati szomszédunk már június első felében feloldaná lényegében összes korlátozását.

hirdetés

Gulyás beszélt a magyar kormány EU-nak benyújtott helyreállítási tervéről is. A tervezet hamarosan elérhető lesz a magyar kormány honlapján is. A kapott pénzt az ország elsősorban egészségügyi fejlesztésre, környezetbarát technológiákra és az oktatás fejlesztésére fordítja majd, Magyarország jól fel tudja használni ezeket a forrásokat - mondta el a miniszter.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Tízmilliárdokkal károsíthatta meg az állam az egészségügyi dolgozókat egy új szabályozással

Az érintettek ezen a héten még kérhetik az alkotmánybíróságtól a végkielégítési szabályok megsemmisítését, a károsultaknak a TASZ és a Helsinki Bizottság is segíthet.
Fotó: MTI/Vasvári Tamás - szmo.hu
2021. május 13.

hirdetés

A hírek szerint februárban mintegy 5500 egészségügyi dolgozó nem írta alá új szerződését egészségügyi szolgálati jogviszonyáról. A törvényi szabályozás nyomán mindössze 1–3 hónapnyi végkielégítést kaptak az alá nem író nővérek, ápolók és orvosok közül olyanok is, akik a korábbi szabályozás alapján akár 8 havi végkielégítésre is jogosultak voltak - írja a Helsinki Bizottság honlapja.

Az érintettek május 17-ig kérhetik az Alkotmánybíróságtól az igazságtalan végkielégítési szabályok megsemmisítését. Ha ez megtörténne, akkor ismét a régi szabályok lennének az irányadók, és a munkahelyüket elveszítő egészségügyiek sok esetben jóval magasabb összeget kaphatnának, mint most. A károsultaknak a Helsinki Bizottság és a TASZ egyaránt segítséget nyújt.

A két szervezet alkotmányjogi panaszmintát is közreadott, és segítséget nyújt a kitöltéshez.

A Helsinkihez fordult a civil szervezet által csak A.-ként jelölt egészségügyi dolgozó is, aki húsz év munkaviszony után hagyta ott az ágazatot az új egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetése miatt. Neki nagybeteg családtagja rendszeres ápolásra szorul, és az új szolgálati jogviszony lehetővé teszi az egészségügyi dolgozók átvezénylését akár más településre is, amit A. nem tudott vállalni.

Ha 2020 decemberében szűnt volna meg a munkaviszonya, akkor nyolc havi végkielégítés, mintegy bruttó 2,3 millió forint járt volna neki. De az új törvény már csak két hónapit ír elő, ezért bruttó 560 ezret (nettó 372 ezret) kapott.

Tehát a kutyafuttában, egyeztetés nélkül elfogadott törvény mintegy bruttó 3,5 milliótól fosztotta meg A.-t, és több ezer sorstársával együtt az állam akár több mint 19 milliárd forintot is kivehetett a felmondott egészségügyisek zsebéből.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Szél Bernadett: „Orbánék sokkot kaptak egy FREE NAVALNY felirattól”

Az ellenzéki képviselő Hadházy Ákossal és Fekete-Győr Andrással együtt lemosható festékkel írt üzenetet a külügyminisztérium épülete elé, a készenléti rendőrség feljelentette.
Fotó: Szél Bernadett/Facebook - szmo.hu
2021. május 13.

hirdetés

Feljelentést kapott a készenléti rendőrségtől Szél Bernadett független országos képviselő - erről ő maga számolt be Facebook-oldalán.

A politikust Hadházy Ákossal és Fekete-Győr Andrással (akinek nevét a jelentésben tévedésből Fekete Györgynek írták) együtt azért jelentették fel, mert április 21-én a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Bem téri épülete elé rózsaszín festékkel egy FREE NAVALNY (Szabadítsák ki Navalnijt) feliratot festettek az Oroszországban előbb minden jel szerint megmérgezett, majd bebörtönzött ellenzéki aktivistára emlékeztetve.

Szél Bernadett szerint ez a kormány részéről csak megfelelési kényszer Vlagyimir Putyin orosz elnök felé, a lemosható festék pedig nem számít rongálásnak, ahogy az a feljelentésben szerepel. A képviselő azt írja:

pontosan tudjuk, hogy egy diktatúrába tartó rendszerben eljön az a pont, hogy a legeltökéltebb ellenzéki képviselők többet ülnek a bíróságon meg a rendőrségen, mint a parlamentben. Előre szólok, hogy az a pont is eljön, amikor fordul a kocka, de ezt ők is tudják, ezért rabolnak most turbósebességgel.

Szél a miniszterelnöknek is üzen posztjában, amikor azt írta: „egy lemosható FREE NAVALNY felirat miatt ránk küldték a készenléti rendőrséget. Téboly. Nyilván meg akarják most mutatni Putyinnak, hogy megtanítják ezt a három renitens ellenzékit kesztyűbe dudálni, kb. mint amikor a kínai főkommunista fogadásakor rendőr ugrott a tibeti zászlót lengető békésen véleményt nyilvánító emberre —

hirdetés
se Free Tibet, se Free Navalny, ugye fiatal demokraták?!”

Az ellenzéki politikus szerint árulkodó, amikor a rendőrség a Kedves Vezető utasítására fellép ellenzékiek ellen. Továbbra is ki kell állni az igaztalanul bebörtönzött ellenzéki, Alekszej Navalnij és az orosz nép mellett, mert a kormányfő ugyanazt a borzalmas sorsot szánja Magyarországnak is - tette hozzá.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: