News here
hirdetés

HÍREK

A vírusválság csak még gazdagabbá tette a szupergazdagokat

Társadalmi szempontból is destruktív hatású a nagy vagyonfelhalmozás.

Link másolása

hirdetés

Miközben világszerte milliók vesztették el munkájukat és segélyekre szorultak, a földkerekség legvagyonosabbjai még nagyobb gazdagságra tettek szert.

A svájci ZBS bank jelentése szerint a milliárdosok 27,5%-kal gyarapították tőkéjüket áprilistól júliusig, a koronavírus-válság csúcspontján, ami összesen 10, 2 trillió dollárt jelent. Ezt elsősorban a világ tőzsdepiaca talpraállásának köszönhetik a március-áprilisi globális zárlat miatti mélypont után.

Mint Josef Stadler, az UBS egyik igazgatója a Guardiannak elmondta, a szupergazdagok azért tudtak hasznot húzni a krízisből, mert tudtak több cégrészvényt vásárolni akkor, amikor az egyéni befektetések értéke a világon mindenütt zuhant. Azóta viszont a tőzsdék magukhoz tértek, és a veszteségek nagy része is visszajött. Egyes, nemegyszer a milliárdosok tulajdonában lévő technológiai cégek részvényei nagyon gyorsan emelkedni kezdtek.

Stadler szerint a milliárdosokra jellemző, hogy „erős a kockázat iránti étvágyuk” és hajlandók vagyonuk egy részét megreszkírozni.

Luke Hilyard, a túlzott jövedelmekkel foglalkozó High Pay Centre agytröszt igazgatója szerint „a rendkívüli gazdaság-koncentráció erkölcsi nézőpontból rossz jelenség, de destruktív hatású gazdasági és társadalmi szempontból is”. Hilyard felhívja a figyelmet arra, hogy a milliárdosok olyan vagyont gyűjtenek össze, amelyet még több, luxus körülmények közötti életen át sem lehet elkölteni.

hirdetés

„Ők megengedhetik maguknak, hogy jobban megfizessék azokat az alkalmazottakat, akik őket gazdaggá teszik, vagy többet adózzanak, hogy ezzel támogassák az alapvető állami szolgáltatásokat, de azért marad nekik így is jócskán vagyonuk. A UBS jelentése pedig, mely szerint a szupergazdagok még gazdagabbak lesznek, annak jele, hogy a kapitalizmus nem úgy működik, ahogyan kellene”

– mondta Hilyard.

Ezzel lényegében Stadler is egyetért, mert szerinte ez a jelenség társadalmi elégedetlenséget és politikai haragot válthat ki az egész világon, és a gazdagok és szegények közti óriási szakadék egy napon „visszaüthet.”

A világ szupergazdagjai halmozták fel a legnagyobb vagyonokat az Egyesült Államok 20. század eleji „aranykora” óta, amikor a Carnegie-k, a Rockefellerek és a Vandebiltek uralták a világot.

Jelenleg Jeff Bezost, az Amazon alapító-tulajdonosát tartják a világ leggazdagabb emberének 189 milliárd dolláros vagyonával, amelyet a Bloomberg szerint az idén 74 milliárddal növelt. De Elon Musk sem panaszkodhat: a Tesla-főnök 76 milliárdról 103 milliárdra lépett elő ebben az évben.

Volt azonban a világon 209 olyan milliárdos, akik a koronavírus áldozatainak és kárvallottjainak segítésére siettek. Az UBS adatai szerint március júniusig 7,2 milliárd dollárt fordítottak jótékony célokra.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A csapolt sör 1290, egy ásványvíz 850, a legolcsóbb hamburger pedig 4500 forint lesz idén a Szigeten
Mutatjuk, milyen árakra számíthatsz majd a pultoknál.

Link másolása

hirdetés

Három év kihagyás után idén újra megrendezik a Szigetet, a fesztivál szerdán startol majd Dua Lipa fellépésével.

2019 óta azonban jócskán elszabadult az infláció, ami persze fesztivál áraiban is megmutatkozik majd.

A Blikk kedden körbenézett a Hajógyári-szigeten, ezek alapján pedig ilyen árakra lehet majd számítani a pultoknál:

Italok

 • Csapolt Dreher sör 1290
 • a dobozos sör 1390 forint,
 • cider 1590 forint,
 • 4 cl vodka, whiskey, pálinka vagy rum 1950 forint,
 • a bornak 690 forint decije,
 • az ásványvízért 850 forint kell fizetni,
 • a koktélokat 4 ezer forinttól kínálják.

  Ételek

 • Hamburgert 4500 forinttól,
 • a giroszt 3600-tól
 • egy pizzaszelet pedig 1990 forinttól lehet kapni.

  hirdetés


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • hirdetés
  HÍREK
  Mentőövet dobhat sok katásnak egy kedd este megjelent rendelet
  Csökkentették az ekho mértékét, így kedvezőbben lehet foglalkoztatni a katából kieső vállalkozókat. De nem mindenkit.

  Link másolása

  hirdetés

  Csökken az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, vagyis az ekho mértéke - írja a HVG egy a Magyar Közlönyben kedd este megjelent rendelet alapján.

  Eszerint

  szeptember elsejétől nem kell megfizetni a közteher munkáltatókat terhelő, 13 százalékos részét, a kifizetői ekhót, vagyis csak a munkaadókat terhelő, összesen 15 százalékos ekho marad.

  A lap szerint a döntés a katából kiesetteket segítheti, mert kedvezőbbé válik az eddig vállalkozóként megbízottak foglalkoztatása. Azonban azt is megjegyzik, hogy

  az ekhot alapvetően a könyv- és lapkiadásban, illetve előadóművészetekben jellemző tevékenységek számára találták ki.

  Beletartozhat a fodrászat vagy a cipészet is, de csak abban az esetben, ha az köthető valamilyen produkcióhoz, ha csak egyszerű szolgáltatást végeznek az utcáról betérők számára, akkor nem.

  Újságírók, szellemi szabadfoglalkozásúak, grafikusok, fotósok, fordítók számára azonban segítséget jelenthet a mostani változás. Ezen kívül azok is alkalmazhatják az ekhót, akik valamiféle sporttevékenységből szereznek bevételt, például edzőként, sportolóként vagy sportszervezőként.

  hirdetés
  Egy másik rendelet a katából áttérők adminisztrációs terheit enyhíti:

  a közkereseti társaságok, a betéti társaságok, az egyéni cégek és az ügyvédi irodák a kata megszűnésével ugyan átkerülnek a számviteli törvény hatálya alá, azonban az általános szabályoktól eltérően mentesülnek a nyitómérlegük könyvvizsgáltatási kötelezettsége alól. Ezzel könnyebbé válik az adminisztráció és a könyvvizsgálat költségét is megspórolhatják.

  Kedden jelent meg az a rendelet is, ami lehetővé teszi a cégek számára, hogy a társasági adót euróban vagy amerikai dollárban fizessék.

  A cikk szerint az újítás azoknak a cégeknek hozható elsősorban könnyebbséget, amelyeknek bevétele részben vagy teljes egészében devizában érkezik be.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  Óriási robbanások ráztak meg egy orosz katonai bázist a Krím-félszigeten, videón a detonációk
  A környékről kitelepítették az embereket.

  Link másolása

  hirdetés

  Robbanássorozat történt egy repülőgép-lőszert tároló raktárban a krími Novofjodorovka melletti reptéren, a közösségi oldalon terjedő videók szerint hatalmas füstoszlop emelkedett az ég felé a bázisról.

  A szemtanúk beszámolója szerint

  egy percen belül 12, különböző erejű robbanást hallatszódott,

  ezek közül három különösen erős volt.

  hirdetés

  A robbanásokról az orosz védelmi minisztérium is beszámolt. A tárca szerint

  a félsziget nyugati partvidékén fekvő szaki repteret nem érte tűzhatás, a balesetben senki sem sérült meg, a repülőgépekben sem esett kár.

  Alekszej Akszjonov, az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím vezetője azt közölte, hogy a rendkívüli helyzetek minisztériuma ura a helyzetnek, és cáfolta azt az értesülést, hogy Szakiban általános evakuálást rendeltek volna el.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  18 euróért rendelhető apostoli áldással dicsekedett Semjén Zsolt a Facebookon
  Kedves meglepetés - írta a vatikáni honlapról rendelhető dokumentum mellé a miniszterelnök-helyettes.

  Link másolása

  hirdetés

  Apostoli áldást kapott Ferenc pápától Semjén Zsolt a hatvanadik születésnapjára. A politikus erről maga számolt be a Facebook-oldalán, a bejegyzésében pedig megosztott egy képet is a dokumentumról, amelyet

  július 22-én állították ki Vatikánvárosban, és Konrad Krajewski pápai főalamizsnás, bíboros írta alá.

  „Őszentsége Ferenc pápa szívből adja apostoli áldását hatvanadik születésnapja alkalmából Semjén Zsolt életére, családtagjaira és barátaira, kérve számukra a bőséges mennyei kegyelmek és vigasztalások ajándékát és a Boldogságos Szűz Mária állandó segítségét” - állt az iraton, melyhez

  Semjén Zsolt csak annyit fűzött hozzá, hogy „kedves meglepetés”.

  A Magyar Hang azonban később arról írt, hogy bár a bejegyzésben Semjén Zsolt nem állította, hogy személyesen Ferenc pápától kapta az üdvözlőlapot, de a posztját könnyen lehetett így is értelmezni.

  Az áldás azonban valójában bárki által megrendelhető egy vatikáni honlapon, jelenleg 18 és 26 euró közötti összegért,

  plusz postaköltség. Egyházi események mellett olyan világi alkalmakra is vannak itt áldásminták, mint házasság, születésnap, vagy házassági évforduló.

  hirdetés

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET: