News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

A tálibok azt ígérik, nem diszkriminálják a nőket, de a saría szerint kell majd élniük

A tálibok kedden megtartották az első nemzetközi sajtótájékoztatójukat, miután átvették a hatalmat Afganisztánban.

Link másolása

hirdetés

A tálibok kedden megtartották az első nemzetközi sajtótájékoztatójukat, miután átvették a hatalmat Afganisztánban. Zabihullah Mudzsáhid, a tálibok szóvivője a hatalomátvételt követő első sajtótájékoztatójukon, amelyet a BBC közvetített, úgy fogalmazott:

"Húsz évnyi küzdelem után felszabadítottuk az országot és kiűztük az idegeneket".

Hozzátette: meg akarnak bizonyosodni róla, hogy Afganisztán többé nem egy konfliktus csatatere. "Megbocsátottunk mindazoknak, akik ellenünk harcoltak. Az ellenségeskedéseknek végük. Nem akarunk külső vagy belső ellenségeket" - mondta Zabihullah Mudzsáhid.

A tálibok vasárnap foglalták el Afganisztán fővárosát, Kabult. A szóvivő a sajtótájékoztatón azonban azt mondta, a tervük az volt, hogy megállnak a város kapuinál és addig nem nyomulnak be, amíg nem egyeznek meg a korábbi afgán vezetéssel a hatalomátadásról. De a szóvivő szerint a kormány inkompetens volt és nem tudta volna fenntartani a rendet, ezért tenniük kellett valamit.

"Szeretném biztosítani a nemzetközi közösséget, hogy senkinek sem esik bántódása"

- fogalmazott Zabihullah Mudzsáhid, aki szerint ahhoz azonban joguk van, hogy a vallási elveik szerint cselekedjenek.

Ezután rátértek a nők jogaira.

hirdetés
"Elkötelezettek vagyunk a nők jogai iránt a saría rendszere alatt. Vállt vállnak vetve fognak velünk dolgozni. Biztosítani szeretnénk a nemzetközi közösséget, hogy nem lesz diszkrimináció"

- fogalmazott a szóvivő.

A 2001-ben véget ért ötéves tálib uralom idején a nőket kizárták az oktatásból és megfosztották a munkához való joguktól. A szóvivő most egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy

a nőknek joguk lesz dolgozni és egyetemi szintű oktatásban részesülni az általuk meghatározott kereteken belül.

Illetve, a nőknek hidzsábot kell majd viselniük, de burkát nem. "Ezek nem a mi szabályaink, hanem az iszlám szabályai" - mondta a szóvivő, aki szerint ez a nők biztonságát szolgálja.

A tálibok ígéretei ellenére ugyanakkor sok afgán nő továbbra is tart attól, hogy a hatalomváltás milyen hatással lesz az életükre. Hoszna Jalil volt afgán nőügyi miniszterhelyettes a Sky Newsnak azt mondta, a tapasztalatok ellentmondanak a tálibok ígéreteinek.

Zabihullah Mudzsáhid a tájékoztatón a sajtószabadság témájával kapcsolatban azt mondta, a média továbbra is szabad és független maradhat, de tiszteletben kell tartania az iszlám értékeket.

"A média pártatlansága nagyon fontos, kritizálhatják a munkánkat, hogy fejlődhessünk, de nem dolgozhatnak ellenünk"

- fogalmazott.

A szóvivő azokról, akik az elmúlt két évtizedben a nyugati erőkkel együttműködtek, azt mondta, nem kívánnak bosszút állni.

"Senki sem fog bekopogtatni az ajtajukon, és megkérdezni tőlük, hogy kinek dolgoztak"

- mondta.

Zabihullah Mudzsáhid a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a teljes államhatárt ellenőrzik és dolgoznak a kormányalakításon. Azonban bővebb tájékoztatást csak a véghajrában adnak majd.

Ha ez megtörténik, akkor jöhetnek az új törvények. A szóvivő kijelentette, hogy Afganisztán mindig muzulmán ország volt és az is marad.

"De ha a tapasztalatról, az érettségről vagy a jövőképről van szó, óriási különbség van a mostani és a 20 évvel ezelőtti állapotunk között. Különbség van a fellépéseinkben is. Ez egy evolúciós folyamat volt."

Amikor a szóvivőt a tálibok által ellenőrzött területeken történt emberrablásokról és gyilkosságokról kérdezték, azt mondta: ezek a hírek hamisak és az országban teljes biztonság van.

Arra a kérdésre, hogy kik a tálibok legközelebbi nemzetközi szövetségesei, Zabihullah Mudzsáhid úgy válaszolt: „Nincsenek szövetségeseink. Nem vagyunk tagja semmilyen katonai tömbnek.” Hozzátette, hogy minden olyan országgal keresik a kapcsolatot és az együttműködést, akik Afganisztán felépítésében érdekeltek.

Amikor a sajtótájékoztatón az al-Káidáról kérdezték a tálib szóvivőt, azt mondta, nem hagyják, hogy az országban jelen legyenek külföldi "harcosok".


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Leomlott egy társasház párkányfala a budapesti Jókai utcában, többen megsérültek
Több parkoló autó totálkáros lett, a környéket lezárták.

Link másolása

hirdetés

Cikkünk folyamatosan frissül!

Olvasónktól érkezett információk szerint leomlott egy ház párkányfala a fővárosban az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A környéket hatalmas por lepte el. A Katasztrófavédelem lezárta a környéket. Az M1 hírcsatorna értesülései szerint a mentők egy súlyos és három könnyű sérültet vittek kórházba. Az utcán parokoló autók közül több teljesen összepréselődött.

Gyöngyvér nevű olvasónk a Facebookra kitett posztjában azt írta:

„Amikor mögötted leomlik egy tető, akkor hálát adsz... nem, ez nem egy filmforgatás, ez most történt! Jókai-Ó sarok.”

Egy másik olvasónk, Rita is tudott készíteni néhány fotót a helyszínen. Elmondása szerint több rendőr, mentő és tűzoltó is a helyszínen van.

„Éppen autóval kanyarodtunk be a Jókai utcáról az Ó utcára, amikor mögöttünk leszakadt a tetőtér. Talán ilyen lehet egy bombatámadás” – mondta lapunknak az egyik szemtanú, aki egy fotózásra érkezett a belvárosba. Ahogy fogalmazott:

hirdetés
egy másodpercen múlott, hogy nem a nyakukba szakadt a törmelék.

Azt is elmondta, hogy a négyemeletes házon már körülbelül fél éve dolgoznak, a tetőteret újíthatják fel. Ő úgy látta, hogy a teljes tetőszerkezet az utcára omlott. A baleset miatt a fotózást sem tudták elkezdeni, mert az egyik gyalog érkező modelljük sokkos állapotban van.

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere a Facebookon azt írta, hogy telefonon egyeztett a társasház közös képviselőjével, és „természetesen minden segítséget megadunk a házban élőknek - amennyiben szükséges, úgy ideiglenes szállást is biztosítunk nekik”.

Soproni azt is hozzátette, hogy

„néhány hete sajnálatos tűzeset történt az átalakítás alatt álló tetőtérben”.

A szomszédos Ó utcában korábban már történt hasonló tragédia: 1994. február 4-én összeomlott egy három emeletes lakóház, egy ember halálát okozva.

A későbbi nyomozás azt állapította meg, hogy bár az épület rossz állapotban volt, a tragédiát emberi mulasztás okozta, ugyanis a pincében folyó építkezés során megbontottak egy statikailag fontos falat.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Videón, ahogy a rendőrök brutálisan feloszlatják az isztambuli Pride-felvonulást
150 embert vettek őrizetbe, köztük az egyik hírügynökség fotósát is.

Link másolása

hirdetés

Erővel oszlatta fel vasárnap a török rendőrség a Pride-felvonuláson összegyűlt tömeget Isztambulban. Az AFP szerint a rendőrök már a tüntetés kezdete előtt razziát tartottak a Taksim tér közelében fekvő bárokban, és

véletlenszerűen tartóztattak le embereket, köztük a hírügynökség fotósát is.

A beszámoló szerint Bülent Kilicet megbilincselték, az ingét letépték és másokkal együtt elvitték egy rendőrautóban. A férfit tavaly hasonló körülmények között tartóztatták le. Az AFP úgy tudja, hogy 150 embert vettek őrizetbe.

Kilic több képet is megosztott a letartóztatásokról az Instagram-oldalán.

A BNN Neewsroom a Twitter-oldalán osztott meg egy videót az oszlatásról. A felvételen látszik, ahogy a rendőrök próbálják elválasztani a tömeget, egy fotóst pedig úgy meglöknek, hogy az szinte repülve zuhant hátra.

hirdetés

Egy másik felvételen az látszik, ahogy

egy rendőr a kukába dobja az egyik tüntetőtől elvett szivárványos zászlót.

A török hatóságok a 2014-es több mint százezres felvonulás óta mindig betiltják a felvonulást, hivatalosan biztonsági okokra hivatkozva. Idén a hatóságok hét napos tilalmat rendeltek el „nyílt és zárt térben” a vasárnapig tartó gyülekezésekre vonatkozóan, ezzel akadályozva a Pride felvonulást.

Tavaly szintén erőszakkal oszlatták fel a felvonulást, könnygázt vetettek be és több száz embert letartóztattak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Hónapok óta nem kaptak fizetést a dolgozók az eurómilliókkal megtámogatott csornai napelemgyárban
A beruházást már gazdasági minisztérium és az EU csalás elleni hivatali is vizsgálta.

Link másolása

hirdetés

Az EcoSolifer Heterojunktion Kft. csornai napelemgyárának alapkőletételénél a helyi születésű Áder János is bábáskodott. Az akkor 15 milliárd forintos beruházásnak 2014-ben 1 milliárd forint egyedi támogatást ítélt meg a kormány, és 1,9 milliárd forint uniós támogatást is kaptak.

Négy év után,

2018-ban azonban a gyár még nem készült el, a projekt hitelézést pedig az Eximbanktól átvette a Magyar Fejlesztési Bank, a hitelkeretet pedig 22,4 millió euróról 40 millió euróra emelték.

A projekt annyira nem volt rendben, hogy 2016-ban a gazdasági tárca szabálytalansági vizsgálatot indított, 2018-ban pedig a HVG arról írt, az EU csalás elleni hivatala is kutakodni kezdett.

2020 decemberében végül átadták a gyárat. A teljes beruházási költség ekkora már 18,9 milliárd forintra duzzadt, az állami támogatás összege pedig meghaladta a 2 milliárd forintot.

Az Opten cégadatbázis alapján a cégnek nem túl jól sikerült az első év:

hirdetés
2020-ban ugyanis bő 1,7 milliárd forint veszteséget könyveltek el.

A 24.hu-nak a gyár egyik dolgozója azt mondta, húsvét előtt kezdődtek a gondok, április 12-én

megjelent közöttük az igazgató azzal, hogy nyilván észlelték, nem érkezett meg a fizetésük, de reméli, két héten belül rendeződik a helyzet.

Sokan úgy gondolták, két hét még belefér, így folytatták a munkát. Május 8-án aztán többeket igazolt fizetett távollétre küldtek, majd jött az újabb értesítés: két napon belül döntsék el, hogy fizetetlen szabadságra mennek vagy közös megegyezéssel felmondanak.

„Pár nap múlva jött egy üzenet, hogy állásidőre vagyunk küldve határozatlan időre, amit majd fizetnek valamikor. Most ott tart a dolog, hogy háromhavi bérrel vannak elmaradva” – mondta el a lapnak az egyik érintett.

A cikkben azt írják, hogy

a dolgozók tanácstalanok, az állásidő alatt eddig nem jutottak pénzhez, és arról sincs információjuk, hogy újra elindul-e a gyár, és ha igen, mikor.

Vannak, akik azóta már felmondtak, de a pénzüket egyelőre ők sem kapták meg.

A 24.hu kereste az ügyben az EcoSolifer ügyvezető-tulajdonosát, Haidegger Ákost, a cégpapírokban megadott címről azonban visszapattant a levelük, és a csornai üzemben sem tudták elérni a vezetőt.

A lap megkereste a projektet hitelező Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-t is, arról érdeklődtek, mi a tervük a továbbiakban az EcoSoliferrel, mivel számolnak, hogyan rendezik az állami kölcsön sorsát. A bank azonban nem reagált a megkeresésre.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Karácsony Gergely az időközi választásokról: „A választók megüzenték: ébresztő!”
Szerinte be kellene fejezni a „melyikük a legnagyobb kicsi”-játékot az ellenzéki oldalon.

Link másolása

hirdetés

Vasárnap este mi is beszámoltunk róla, hogy nagyrészt a Fidesz-KDNP jelöltjei nyerték a vasárnapi időközi önkormányzati választásokat. A 16 helyen induló kormánypártok 12-ben győzni tudtak. A 2019-es és az idén áprilisi eredmények után különösen fájó volt az ellenzéknek, hogy Budapest négy választókörzetéből háromban is fideszes győzelem született.

Az eredményeket Karácsony Gergely is értékelte. „Csalódást keltő eredmény, kár lenne tagadni, nem is szabad és nincs is mit szépíteni ezen” – írta a főpolgármester. Majd azt írta: „A budapesti körzetekben a választói részvétel két helyen még a 20 százaléknak is alatta maradt, a másik két körzetben is csak leheletnyivel volt több.

Így talán nem elhamarkodott elemzés kijelenteni: az ellenzéki szavazók távolmaradásukkal büntették az ellenzéki pártokat azért a teljesítményért, amit április 3-a óta produkálnak.”

A főpolgármester megjegyezte, hogy azon kívül, hogy Budapesten két önkormányzati képviselői helyet elvesztett az ellenzék, még Szegeden sem sikerült nyerniük. Szerinte a választók megüzenték, hogy ez az április 3-a óta bemutatott „melyikünk a legnagyobb kicsi” játék nem vezet sehova.

„A választók megüzenték: ébresztő! Ideje hát felébredni és szembesülni az üzenettel, mert erre a politikai teljesítményre nem mehetnek rá a szabadság utolsó „kis körei”, az önkormányzatok, a szabad városok, a szabad kerületek. Még nem késő...”

– jelezte politikai szövetségeseinek Karácsony Gergely.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: