hirdetés

HÍREK

A szülők teszteltették a gyerekeket, így derült ki, hogy sok a fertőzött a pilisborosjenői iskolában

Hat osztály került járványügyi megfigyelés alá, a gyerekek otthon tanulnak, amíg vissza nem térhetnek a suliba.

Link másolása

hirdetés

Úgy derült ki, hogy sokan elkapták a koronavírust egy pilisborosjenői általános iskolában, hogy a szülők maguk teszteltették a gyerekeket. Erről Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányának tagja számolt be a Spirit FM Aktuál című reggeli műsorában. A problémát a tanárok és a szülők jelezték a szakszervezetnek.

Elmondásuk szerint mindössze két osztály maradt az intézményben, a többi járványügyi megfigyelés alá került. Az elsősöknél üthette fel először a fejét a fertőzés, ők most kezdtek visszatérni az oktatásba.

Az iskola vezetője az atv.hu-nak azt mondta, hat osztály tanulóit kellett megfigyelés alatt tartani, az elsősöket kivéve ők a héten még online tanulnak, jövő hét elejétől térhetnek vissza a jelenléti oktatáshoz. Elmondása szerint amikor megtudták, hogy sok gyerek fertőzött, jelezték ezt a Nemzeti Népegészségügyi Központ felé, majd kérvényezték az Oktatási Hivatalnál a digitális oktatás elrendelését.

"Nagyon nehéz helyzet ez ilyenkor, sajnálom a gyerekeket, a szülőket és a pedagógusokat, szeretném kifejezni hatalmas elismerésemet a segítő hozzáállásukért ebben a nehéz helyzetben is" - mondta Dienes Dóra.

Nagy Erzsébet szerint egyre több iskolában rendelnek el rendkívüli szünetet a járványhelyzet miatt, de ezt már jelezni sem merik az oktatók. "Nincs olyan nagyobb település, ahol ne jelezték volna, hogy bizony el kellett küldeni osztályokat karanténba" - mondta.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Halottnak nyilvánították, nem kapta meg a nyugdíját egy győri férfi

A férfi súlyos betegségen és egy agyvérzésen is átesett, de nem tudni, ennek köze van-e ahhoz, hogy papíron halottként kezelik.

Link másolása

hirdetés

Halottnak nyilvánították, ezért nem kapta meg a nyugdíját egy győri férfi. A biztosítását ment intézni egy bankfiókba, amikor közölték vele, hogy a számlája zárolva van, ugyanis a bank azt az információt kapta, hogy már nem él. Bejelentést tett az ügyben a kormányhivatalnál, de még nem kapott magyarázatot a történtekre – számolt be az RTL Híradója.

Bementem és ott mondták, hogy zárolták a bankszámlámat, mert halottnak vagyok nyilvánítva

– nyilatkozta a Híradónak Kovács Lajos, aki elsőre természetesen nem akarta elhinni, amit hall.

Néhány napja már a nyugdíját sem kapta meg. Kereste a kormányhivatalt, magyarázatot azonban nem kapott. Azt mondja, 5 éve tüdőrákos lett és tüdeje felét ki kellett operálni, azóta rokkantnyugdíjából, egyedül él. Idén augusztusban sztrókot kapott, és több mint egy hétig kezelték a neurológián, majd három hét rehabilitáció következett. Azt azonban nem tudja, hogy ennek van-e köze a halottá nyilvánításához.

Az RTL Híradó teljes riportja

Arról is beszélt, nagyon megviseli anyagilag a jelenlegi helyzet és már most is barátoktól kell kölcsönkérnie, hogy meg tudjon éli. A kormányhivatal azt írta, hogy a bejelentést továbbították a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságához.

Interjú a halottnak nyilvánított nyugdíjassal

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Újabb koronavírusos betegeket szállítanak át Romániából

Debrecenbe és Szegedre viszik őket pénteken.

Link másolása

hirdetés

Újabb tizenkét, súlyos állapotban lévő Covid-beteget szállítanak át pénteken Romániából Magyarországra – írja az egészségügyi minisztériumra hivatkozva a Transindex. Közlésük szerint öt intubált beteg Debrecenbe kerül, hét páciens pedig Szegedre. Utóbbiak közül ketten intubáltak, öten oxigénmaszkot igényelnek.

A minisztérium szerint valamennyi beteg szállítható, állapotuk stabil. Jelenleg Bukarestben vagy az ország különböző kórházainak sürgősségi részlegén vannak.

Románia csütörtökön már tíz, válságos állapotban levő beteget szállított át Magyarországra. Ők voltak az első csoport. Öt-öt pácienst utaltak be a szegedi, illetve a debreceni kórház intenzív terápiás részlegére. A tíz beteg közül nyolcat korábban Bukarestben, kettőt Temesváron kezeltek. Állapotuk válságos, de stabil volt.

Románia múlt héten kezdett tárgyalásokba a magyar hatóságokkal egyes súlyos állapotban lévő Covid-betegek szomszédos országba való átszállításáról. Akkor megegyeztek, hogy Magyarország 50 beteget vállal át.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Gyurcsány Ferenc most épp telefonbetyárnak állt

Robothívást utánozva viccelte meg a Demokratikus Koalíció tagjait, volt, aki rácsapta a telefont.

Link másolása

hirdetés

Az ellenzéki előválasztási kampány második fordulójának hajrájában – amikor ráadásul nagyon magasak a részvételi adatok, és senki nem tudja még, ez kinek kedvez – valahogy ki kell bírnia még a maradék több mint egy napot a kampányban részt vevő politikusoknak, így például a legerősebb ellenzéki párt vezetőjének is.

Gyurcsány Ferenc és gegcsapata nem is tétlenkedett, telefont és kamerát ragadtak, és megviccelték kicsit párttársaikat. Az alapötlet az volt, hogy

Gyurcsány az általa korábban felmondott szöveget ismételve keres dk-s politikusokat és szervezőket, és csak később árulja el, hogy éppen élőben hallgatják.

Várható volt, hogy különféle reakciók érkeznek, a volt miniszterelnök pedig igen jól szórakozott a munkatársak ugratása közben. Volt, aki kétszer is rácsapta a telefont a "robot-Gyurcsányra", és volt, aki alig bírta abbahagyni a nevetést. Még a pártelnök kutyája is beszállt a játékba.

Gyurcsány Ferenc telefonbetyárkodik


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Olaszországban kikötői blokádokkal és utcai tüntetésekkel tiltakoznak a kötelező védettségi igazolás ellen

Olaszország-szerte utcai tüntetések és kikötői blokádok zajlanak. A becslések szerint több mint nyolc millió embert érinthet az új törvény.

Link másolása

hirdetés

Jelentősebb fennakadás nélkül zajlott a védettségi kötelezettség bevezetése Olaszországban a péntek reggeli munkába álláskor, a kormány szigorító intézkedését azonban a kikötőmunkások blokádjai és az oltásellenesek utcai demonstrációi kísérik - írja az MTI sajtóközleményében.

A kormány közlése szerint a római minisztériumokban gyorsan és problémamentesen zajlott a belépő dolgozók védettségi ellenőrzése. Valójában a közhivatalnokok továbbra is turnusokban dolgoznak, így egyszerre kevesen álltak munkába a reggeli kezdéskor.

Több közintézményben már digitális leolvasó rendszer lépett életbe, a munkahelyek többségében azonban egy erre kijelölt felelős olvassa le egyenként a védettségi igazoláson szereplő kódot. Az igazolás, amelyet olaszul Green Pass-nak hívnak, nem más mint az Európai Unió összes országában használt, úgynevezett Covid-igazolás, amelyet akárki letölthet vagy kinyomtathat magának.

A római bankfiókok megnyitásakor a dolgozók sorban álltak, mivel egyenként ellenőrizték az igazolásukat. Az ügyfelek számára nem kötelező a védettség felmutatása. A kora délutáni órákig jelentősebb fennakadás nélkül zajlott a kötelező védettségi igazolás bevezetése. Az országutak forgalma nem bénult meg, a kikötőkben azonban óráról órára nőtt a tiltakozók száma.

A trieszti kikötőben már kora reggel mintegy ezren demonstráltak a bejárat előtti téren, majd sztrájkot hirdettek meg. A tiltakozók száma néhány óra elteltével majdnem négyezerre emelkedett a különböző oltásellenes szakmai kategóriák képviselőinek csatlakozásával.

hirdetés

A kikötői munkások vezetője, Stefano Puzzer úgy nyilatkozott:

a szabad választás jogát védik a munkavégzést korlátozó rendelkezéssel szemben.
A tüntetők átengedték azokat, akik munkába akartak állni, a kikötőbe behajtani nem tudó kamionok azonban nem vették fel az árut. A több mint kilencszáz trieszti kikötőmunkásból majdnem négyszáznak nincsen védettsége, vagy kelet-európaiak és ázsiaiak, akiknek orosz vagy kínai oltóanyaggal történt oltakozását az olasz egészségügyi hatóságok nem fogadják el.

A genovai kikötőben a blokád miatt akadozik az utasszállító hajók forgalma is.

Róma több pontján a védettségi igazolás- és oltásellenes demonstrálók elállták az utcákat, de a munkába igyekvők gyakori haragja és a hatóságok fellépése felszámolta a blokádokat.

Milánóban a tüntetők a munkához való jogot éltették, Firenzében oltásellenes egyetemisták tüntettek, Udine városközpontjában mintegy kétezren vonultak fel azt kiabálva, hogy a beoltottaknak és az oltás nélkülieknek össze kell fogniuk a szabadságért. Torinóban a Fiat-autógyár előtt tüntettek a dolgozók, Trentinóban kétszáz buszvezető nem állt munkába, mivel nincs beoltva. Fizetés nélküli szabadságra küldték őket az október 15-én életbe lépett szabályok értelmében.

Matteo Salvini, a Liga kormánypárt vezetője kijelentette: Olaszország az egyedüli az Európai Unióban, ahol a védettséget kötelezővé tették. Túlzásnak találta a Mario Draghi kormányfő által szorgalmazott szigort, emlékeztetve a kedvező olasz járványmutatókra. Elemzők megjegyezték, hogy a kormányrendelet a védettségi igazolással gyakorlatilag kötelezővé tette az új típusú koronavírussal szembeni oltást.

A védettségi igazolás, amely legalább egy felvett oltást, a munkavégzés idején érvényes negatív tesztet, vagy a betegségből történt felgyógyulást bizonyítja, 23 millió dolgozót érint. Nincs pontos adat arról, közülük hányan nincsenek még egyetlen adaggal sem beoltva. A 12 év feletti oltás nélküliek számát - a betegség vagy más súlyos indok miatt olthatatlanokat nem kalkulálva - nyolc és fél millióra teszik, és többségük 30 és 60 év közötti, tehát aktív munkavállalónak számít.

A legnagyobb olasz szakszervezet, a több mint ötmillió tagot számláló CGIL szombatra megmozdulást hirdetett Rómában az egy héttel korábbi támadás ellen tiltakozva, amikor is az oltásellenesekhez csatlakozott radikális tüntetők megtámadták a CGIL székházát. Számos kisebb érdekképviselet azonban nem támogatja a CGIL-t, amely igent mondott a kormány korlátozó intézkedésére.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: