News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

A romló gazdasági helyzetben úgysem mondanak fel a tanárok – a szakszervezet szerint ezzel érvelt az államtitkár

A kormány sem tagadja, hogy elhangzott hasonló mondat. A pedagógusok szerint ez cinikus hozzáállás.

Link másolása

hirdetés

A pedagódus-szakszervezetek júniusban kétszer tárgyaltak a kormánnyal, szerintük előrelépés nem történt.

„A legutóbbi tárgyaláson az államtitkár úr, Maruzsa Zoltán azt mondta, most, hogy ilyen rosszul megy a gazdaság (...) nehezebben fognak tudni elhelyezkedni azok a pedagógusok, akik föl akarnak mondani. Ezért aztán majd meggondolják, hogy felmondanak-e. Hát ez egy elég cinikus hozzáállás”

– mondta az RTL Híradójának Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi elnöke.

A kormány szerint a szakszervezetek érveltek a munkaerőpiac jelentős elszívó hatásával, erre az érvelésre reagált az államtitkár azzal, hogy a várhatóan romló gazdasági környezetben a munkaerőpiac elszívó hatása csökkenni fog.

Az LMP szerint azonnali, 30 százalék feletti fizetésemelés jelentene megoldást a problémára. Csárdi Antal, a párt országgyűlési képviselője azt mondta: „10-15 százalékos béremelésre van szükség. De azt gondolom, hogy az inflációs válság kialakulását megelőzően is alulfizetettek voltak a pedagógusok, minimum 20 százalék még ezen felül szükséges”.

Maruzsa Zoltán nem nyilatkozott. A Fidesz közleményben azt írta, hogy a pedagógusok biztosan fognak kapni három egymást követő évben 10 százalékos emelést.

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Hatalmas esők várhatók a hétvégén, az ünnepi rendezvényeket is elmoshatja az égi áldás
Az aszályos időszaknak véget vet a többnapos esőzés. A kánikula vasárnapra mindenhol véget ér, néhol 30, a csapadékos tájakon 20 fok közelében maradnak a maximumok. Szombaton jó eséllyel az esti órákban is lesznek zivatarok hazánkban.

Link másolása

hirdetés

Az ünnepi programoknak kevésbé, az aszály enyhítésének viszont kedvez a hétvége - írta az Időkép. Egy hullámzó hidegfront labilizálja a légkört, a korábbi hőség pedig kellő energiát biztosít a zivatarok kialakulásához. A kánikula vasárnapra mindenhol véget ér, néhol 30, a csapadékos tájakon 20 fok közelében maradnak a maximumok. Ami szintén jó hír, hogy a nyár már valószínűleg nem is tartogat több hőségriadót.

Pénteken egy hullámzó hidegfront hatására nyugat felől a Dunántúlon, majd a középső tájakon is egyre többfelé megnövekszik a felhőzet, és a délutáni, esti órákban több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok, helyenként hevesebb viharok is lehetnek. A hidegfront előoldalán a déli-délkeleti szél többfelé élénk, erős lesz. Hajnalban 17-24 fokra van kilátás. A csúcshőmérséklet 33 és 41 fok között alakul, de a záporokat, zivatarokat követően hirtelen több fokot hűlhet a levegő.

Szombaton gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, és

több tájegységünkön kell számítani időnként záporokra, zivatarokra, valamint hevesebb viharok is kialakulhatnak, melyeket felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kísérhetnek. Sokfelé élénk, helyenként erős lehet az északi-északnyugati szél. A legmagasabb hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul, északkeleten lehet a legmelegebb.

Vasárnap sok felhő lesz az égen, és sokfelé kell számítani esőre, záporokra, zivatarokra, helyenként felhőszakadásra is. Az északias szél az ország nagy részén élénk, erős, a Dunántúlon többfelé viharos lehet. Napközben 21-31 fokra van kilátás, északkeleten, keleten lehet a legmelegebb.

Hétfőn és kedden is még többfelé kialakulhat időnként eső, zápor, zivatar. Hétfőn sokfelé élénk, erős, néhol viharos lehet az északias szél, kedden már csak nyugaton, északnyugaton lehetnek erős északias széllökések. Hétfőn 20 és 32, kedden 24 és 31 fok között alakulhat a legmagasabb hőmérséklet, a csapadékosabb tájakon mérhetjük az alacsonyabb maximumokat.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Vihar: másodfokú riasztás van a Dunántúlon, ami akár pirosra is változhat, 5 centis jég is eshet
A zivatarokhoz lokálisan károkozó szélroham, illetve jégeső, esetleg felhőszakadás is társulhat.

Link másolása

hirdetés

Pénteken egy hullámzó hidegfront éri el térségünket. A front előtt és a fronton délutántól - jelentős bizonytalanság mellett - a Dunántúlon és a középső országrészben szórványosan már megjelennek zivatarok, heves zivatarok. A zivatarokhoz lokálisan károkozó szélroham (~ 90-120 km/h, egy-egy helyen ennél erősebb lökés sem kizárt), illetve jégeső (ált. 2-4 cm, néhol akár > 5 cm jégátmérő), esetleg felhőszakadás (>30 mm) is társulhat - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ezt követően, este a hidegfront érkeztével a zivatarok várhatóan rendszerbe szerveződnek, így a fent említett kísérőjelenségek a Dunántúlon és az ország középső sávjában már kiterjedten is előfordulhatnak.

Az Időkép bejegyzésében látszik, hogy a hidegfront hogy érkezik az országba:

A pénteki heves zivatarok számosságát, térbeli előfordulását tekintve még jelentős a bizonytalanság, az időjárási helyzet függvényében a piros riasztási fokozat kiadása sem zárható ki.

Az éjszaka második felétől egyre inkább a felhőszakadás (ált. 30-50 mm, néhol > 50 mm) lehet a fő veszélyforrás.

hirdetés

Augusztus 20-án külön munkacsoport figyeli majd az időjárás alakulását az ünnepségsorozat biztonságos lebonyolítása érdekében.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Engedély nélkül dolgozhatnak a paksi bővítésen külföldi munkavállalók
A külföldi munkaerő-foglalkoztatással kapcsolatos eljárásban a megyei kormányhivatalnak sem kell szakhatóságként részt vennie.

Link másolása

hirdetés

Engedély nélkül dolgozhatnak a harmadik országbeli (vagyis EU-n és Európai Gazdasági Térségen kívüli külföldi) állampolgárok a paksi beruházás fő- és alvállalkozóinak - írta meg a HVG.

Csütörtökön késő este tettek közzé arról egy kormányrendeletet, hogy a Magyarország területén végzett munka esetén nincs szükség engedélyre

„a törvény alapján meghatározott fővállalkozó, vagy annak a törvény alapján meghatározott alvállalkozója általi – a beruházással összefüggésben történő – magyarországi foglalkoztatásához, ideértve a munkaerő-kölcsönzés útján történő foglalkoztatást is.”

Egy másik pontban konkrét beruházást is megneveznek: a Paksi Atomerőmű két új blokkjának „tervezésével, beszerzésével, létesítésével, üzembe helyezésével, valamint az üzemeltetésre történő előkészítésével” összefüggő külföldi munkaerő-foglalkoztatással kapcsolatos eljárásban a megyei kormányhivatalnak sem kell szakhatóságként részt vennie.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Beszólt egy youtuber a brazil elnöknek, aki válaszként el akarta venni a telefonját
Wilker Leão a brazil elnöki rezidenciája előtt készített videót magáról, miközben élesen bírálta Bolsonarót.

Link másolása

hirdetés
A brazil elnököt többek között gyávának nevezte, aki erre annyira berágott, hogy a youtubertől megpróbálta elvenni a telefonját.

A helyi csatorna, a TV Globo felvételein is jól látszódik, ahogy Bolsonaro megragadja Leão ingét és karját, majd megpróbálja kezéből kivenni a telefont. Végül az elnök testőrei félrehúzták a youtubert.

Bolsonaro egyébként ismét ismét megméretteti magát az októberi elnökválasztáson.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: