HÍREK
A Rovatból

„A propaganda fegyver, a hazugság öl” - az MTVA székházánál tüntetett az ellenzék

A demonstráción „a választások kimenetelét befolyásoló hazugságok, hírhamisítások és az agresszor Putyint támogató orosz propaganda terjesztése ellen” tiltakoztak a szervezők és a résztvevők.

Link másolása

"A propaganda fegyver, a hazugság öl" néven szerveztek tüntetést az ellenzéki pártok vasárnap kora estére az MTVA Kunigunda úti székházához.

A demonstráción "a választások kimenetelét befolyásoló hazugságok, hírhamisítások és az agresszor Putyint támogató orosz propaganda terjesztése ellen" tiltakoztak a szervezők és a résztvevők.

"Tiltakoznunk kell, mert az ellenzék politikusai csak lejárató, hírhamisító anyagokban tűnhetnek fel a közpénzen fenntartott TV-kben és rádiókban. A közéleti műsorokban is csak a kormány és a Fidesz-közeli megmondó emberek adják egymásnak a kilincset Orbánt és Putyint dicsőítve, az ellenzéket szapulva. Eközben az ellenzékből évek óta senki nem mehet be élő adásba!

Az ellenzék mellett le van tiltva a legtöbb felelősen gondolkodó magyar értelmiségi, tudós és művész is. Mindazok, aki Orbán rendszeréről akárcsak puha kritikus véleményt mondtak, vagy mondhatnának. Közismert, hogy jeles előadóművészek, színészek, zenészek, vagy kortárs íróink és költőink egész sora van letiltva, egyszerűen nem kerülhetnek adásba. Ennek véget kell vetni!" - írták a Facebookon meghirdetett esemény leírásában.

Hozzátették, hogy tiltakoznak az ellen, hogy "a magyar közmédia háborús propagandát folytat Oroszország mellett", és összességében "az állami propaganda elfogult oroszpártiságával és háborús uszításával szemben".

A tüntetés házigazdája Hadházy Ákos, az Egységben Magyarországért korrupcióellenesség és elszámoltatás szakpolitikai kabinetvezetője volt. Az eseményen beszédet mondott

• Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő

• Varju László, DK

• Szabó Tímea, Párbeszéd

• Brenner Koloman, Jobbik

• Polyák Gábor, médiakutató

• Ujhelyi István, MSZP

• Kanász-Nagy Máté, LMP

• Hajnal Miklós, Momentum

• Márki-Zay Péter, Magyarország miniszterelnök-jelöltje.

Élőben rögzített közvetítésünk a tüntetésről:

Az esemény egy perc néma csenddel kezdődött a koronavírus-járvány eddigi 45 ezer áldozatára és az orosz-ukrán háborúban elhunytakra emlékezve. Először Hadházy Ákos szólt a demonstrálókhoz. Beszédét azzal kezdte, hogy már többször is tüntetett az MTVA székházánál az ellenzék, de "nem elégszer és nem elegen, mert a propaganda székháza él és virul". Emlékeztetett, hogy míg Orbán Viktor hetente többször is "papolhat élőben a közmédiában, addig az ellenzék miniszterelnök-jelöltje még egyszer sem tehette be a lábát az MTVA épületébe". Majd arról beszélt, hogy Oroszországban most ugyanúgy iktatják ki a szabad sajtó elemeit, mint most az ukrajnai repülőtereket a háborúban. Hadházy szerint ha engedjük, hamarosan Magyarország is oda fog jutni, hogy elzárják a független sajtótermékeket, majd leállítják a legnagyobb közösségi oldalakat, és már csak a sötétség marad. Az ellenzéki politikus viszont úgy véli, hogy már azt sem lehet demokráciának nevezni, ahol most tartunk.

"Egy bűnszervezet által egyre biztosabban felépített diktatúrában élünk, aminek április 3-án véget kell vetnünk"

- jelentette ki.

Mint mondta, hiába "eteti" Orbán évek óta azzal Európát, hogy milyen nagy demokrácia van itt, csak meg kell nézni, hányszor szerepelt a közmédiában a miniszterelnök, és hányszor az ellenzék.

"Orbán 200-szor beszélt itt, ellenzéki vezető egyszer. Nincs több kérdés."

Hadházy ezután arról beszélt, hogy azért is tüntetnek most, hogy jelezzék: ilyen körülmények között "ez a választás nem tiszta, nem fair, nem demokratikus, nem szabályos". Ahhoz hasonlította a helyzetet, mint "amikor kiállunk egy meccsre és tudjuk, hogy hülyére doppingolja magát az ellenzék, hogy a bírót lefizették, tudjuk, hogyan fognak minket rugdosni, de elindulunk, mert a szabályokat is ők hozzák".

Elismerte, hogy az ellenzék is felelős azért, hogy Orbán Viktor eljuthatott idáig, de szerinte "mindannyian kaphatunk feloldozást, ha az utolsó pillanatig megteszünk mindent, amit tehetünk". Arra kért mindenkit, hogy vegyenek részt az ellenzék nagygyűlésén március 15-én, április 3-án - amikor szerinte Európa és Moszkva között kell majd választani - pedig szavazzanak rájuk.

A tüntetés ideje alatt az MTVA székházának tetején megjelentek a közmédia munkatársai kamerákkal, mire a tiltakozók többször is azt kiabálták nekik, hogy "gyertek le".

A második felszólaló Szél Bernadett volt, aki emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltáskor a Fidesz pártoktól független szabad sajtót követelt, ehhez képest 2010 után a lakosság adójából elfoglalták a közmédiát és a médiahatóságot is. A képviselő szerint a közmédia arról sem számolt be, hogy ellenzéki előválasztás volt Magyarországon, és azóta sem szólaltatta meg a megválasztott miniszterelnök-jelöltet. Mint mondta, még őt is előbb kérdezi a holland, a német vagy a francia közmédia, mint a saját hazája közmédiája. Szerinte, miután Putyin megindította a támadást Ukrajna ellen, a köztévében "feltekerték a potmétert", és többek között arról beszéltek benne, hogy az orosz katonák szakszerűen vonultak be az országba.

Szél arról is beszélt, hogy Orbán a keleti nyitással elszakította Magyarországot a Nyugattól, ebben pedig hatalmas segítségére volt a közmédia. Hozzátette, hogy a választás után viszont a magyarok visszakaphatják a közmédiát, az ország pedig a helyét az Európai Unióban.

Utána Szabó Tímea lépett színpadra, aki azzal kezdte beszédét, hogy őt országgyűlési képviselőként 2013 óta nem hívták be a közmédiába, de még Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere sem járhatott itt 2019-es megválasztása óta.

Elmondta, hogy Papp Dánielnek, az MTVA vezérigazgatója igaza van abban, hogy ez a közmédia nagyon független. "Független az összes ellenzéki politikustól, a kritikus civilektől és a több millió magyar állampolgártól, akiket az elmúlt 12 évben magára hagyott a Fidesz-kormány" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a köztévé már olyannyira átlépte a határt, hogy veszélyezteti a magyarok biztonságát.

Ezután azt mondta, hogy bár Orbán "stratégiai nyugalmat" emleget, ez igazából azt jelenti, hogy gőze sincs, mit kellene mondania ebben a helyzetben. Ugyanis évek óta azt hajtogatja, hogy Európa rossz, Putyin jó, és ezt most hirtelen nem tudja megfordítani. "De mi tudjuk, hogy Európa a jó és Putyin a rossz, ezért kell elmenni szavazni április 3-án" - mondta a Párbeszéd politikusa.

"Putyin egy új Szovjetuniót akar építeni, és Orbán ehhez asszisztál. De mi ebből nem kérünk. Mi nem Oroszországot, hanem Európát és szabadságot akarunk"

- jelentette ki.

Varju László arról beszélt, hogy a köztévé már nem csak hazudozó, állampárti tévé, hanem a putyini propaganda európai központja. Szerinte "56 mártírjai forognak a sírjukban" amiatt, hogy a köztévében elhangzott, hogy Ukrajna felelőtlen, amiért harcol a szabadságáért, és nem adta meg magát Oroszországnak.

"Mi, magyarok pontosan tudjuk, milyen az, amikor harcolni kell a szabadágért, mindent megteszünk, hogy a magyar szabadságot visszaszerezzük a bitorlóktól. Ukrajna mellett állunk, bármit is hazudoznak ebből a tévéből. Ebből elég volt"

- jelentette ki.

Brenner Koloman azt mondta, Orbán Viktor kétkulacsos külpolitikája végérvényesen megbukott, a közmédiában mégis kitartanak az orosz propaganda mellett. A jobbikos nemzetbiztonsági kockázatnak tartja, hogy a közmédia az orosz propagandát terjeszti. Az ellenzéktől viszont nem kell félteni a magyar televíziót és Magyarországot sem, hiszen "nagyon fogunk rá vigyázni, mert a miénk".

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke azt emelte ki, hogy az a köztévé, amely az orosz propagandát hangoztatja és a Paks2 legnagyobb támogatója, évente 130 milliárd forintba kerül.

Hajnal Miklós úgy fogalmazott, a magyar propagandamédia Putyin szócsöve is, és ez nem most, az ukrajnai háború kirobbanása után kezdődött. Azt is elmondta, hogy úgy tudja, bár négy évvel ezelőtt az ellenzéki politikusok még kaptak öt percet a közmédiában, idén már nem lesz lehetőségük erre.

Ujhelyi István azt hangsúlyozta beszédében, hogy Magyarország útja nem Moszkva, hanem Európa felé van. Megismételte azt is, hogy a putyinizmus már egy évtizede ott van az MTVA székházában.

Polyák Gábor, az Egységben Magyarországért médiapolitikai szakreferense arról beszélt, hogy

a kormány hiába foglalta kormányhatározatba, hogy sajtószabadság van Magyarországon, szerinte amiben élünk, az nem sajtószabadság, hanem "a gyűlölködés és a megbélyegzés szabadsága".

Úgy véli, az egész ország tele van jól megfizetett propagandistával, ezért köszönetet mondott azoknak a független újságíróknak, akik kitartottak az elmúlt 12 évben. Ezután felsorolta, hogy az ellenzék milyen intézkedésekkel állítaná helyre a sajtószabadságot. Például valódi közszolgálatot építenének tisztességes újságírással, helyreállítanák a médiapiac működését, és független médiafelügyeletet hoznának létre.

Utolsóként Márki-Zay Péter állt a tömeg elé, akit színpadra lépésekor hosszan éltetettek a tüntetők. Beszédével külön cikkben foglalkoztunk.

A demonstráció azzal zárult, hogy a felszólalók a tiltakozókkal együtt elénekelték a Himnuszt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter: A megyei jogú városokban 3 százalékkal vezet előttünk a Fidesz, ők 26 százalékon állnak, mi 23 százalékon
Egy eddig nem publikált közvélemény-kutatás eredményét ismertette Orosházán. Mondott egy ennél „fantasztikusabb” adatot is.

Link másolása

A megyejogú, és ahhoz közel álló méretű városokban áll a legjobban Magyar Péter pártja, ezeken a helyeken 3 százalékkal van előttük a Fidesz - erről beszélt Magyar Péter az Orosházán tartott fórumán. A frissen politikai pályára lépett jogász mindezt eddig nem publikált közvélemény-kutatási adatokra hivatkozva mondta.

Magyar szerint ezeken a területeken a Fidesz 26 százalékon, míg az ő pártja 23 százalékon áll.

„Én azt gondolom, hogy ez egy fantasztikus szám. És ami még ennél is fantasztikusabb, hogy a 18 és 29 éves korosztályban pontosan dupla annyi szavazónk van, mint a Fidesznek”

- fejtette ki Magyar, akinek bejelentését taps fogadta.

Magyar azt is hozzátette: ez nyilván nem elég az üdvösséghez és a teljes változáshoz.

„Nyilván sok ezer milliárd forintról van szó, sokak szabadságáról is most már. Úgyhogy a fiúk mindent el fognak követni a legaljasabb eszközökkel, erre legyenek készen (..) hogy megakadályozzák, hogy átütő eredményt érjünk el” - mondta Magyar.

Az Orosházán tartott fórumról készült élő Facebook-bejelentkezést ITT tudod megnézni, az idézet rész körülbelül az 57. percnél hangzik el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Különleges feladattal bízhatta meg titokban a fiát Orbán Viktor
A Vsquare azt írja, hogy Orbán Gáspár informálisan kapott megbízást a kormányfőtől egy új nemzetbiztonsági testület felállítására, és irodája is van a Karmelitában.

Link másolása

Saját nemzetbiztonsági testület felállításába fogott Orbán Viktor, ebben pedig kulcsszerepet szánt a fiának - írja a Vsquare. A lap szerint Orbán Gáspár a Karmelitában kapott irodát.

A Vsquare a francia LeMonde-al és magyar Direkt36 oknyomozó portállal közösen derítette ki nemrég, hogy a magyar kormányfő fia is részt vett a Csádban tervezett magyar katonai misszió szervezésében.

A Vsquare az ügyet közvetlenül ismerő, a kormányhoz köthető források alapján most arról ír, hogy

az elmúlt hónapokban Orbán Gáspár tevékeny részt vállalt egy nemzetbiztonsági testület létrehozásában, megszervezésében és személyi állományának kiválasztásában.

A szervezet a lap szerint leginkább az amerikai elnök Nemzetbiztonsági Tanácsára hajaz.

„Orbán Gáspárnak saját szobája van a Karmelitában, ahol legalább fél tucat fiatal szakember dolgozik vele” - mondta a forrás a lapnak, aki azt is hozzátette: „az apja közelről akarja szem előtt tartani”. A Vsquare szerint ebből az irodából szervezte Gáspár a csádi missziót is, amelyre a beszélgetésekben csak „startupként” hivatkozik.

Azt is megjegyezték, hogy Orbán Gáspár teljes titokban nemrég kinevezett nemzetbiztonsági főtanácsadó, Bíró Marcell irodájának a kialakításán dolgozik. Két területen - a hírszerzéssel és a katonai ügyekkel foglalkozó részlegen - már elindult a munka. A harmadik egy olyan részleg lesz, amelynek diplomáciai csapata a hét minden napján 0-24-ben fogja majd felügyeli a válsághelyzeteket - ezt szervezi jelenleg a miniszterelnök fia a Vsquare szerint.

A lap forrása azt is megjegyezte, hogy

Gáspárt frusztrálja, hogy hivatalosan nem vehet részt ebben a munkában. Orbán Viktor ugyanis állítólag attól tart, hogy ez jelentős felháborodást váltana ki.

Mint írják, ehelyett a miniszterelnök informálisan bízta meg a fiát azzal, hogy felügyelje az új részleg tervezését.

A Vsquare által megkeresett minisztériumok és a Miniszterelnöki Kabinetiroda is cáfolták, hogy alkalmaznák Orbán Gáspárt. Mint írták: csak azért van bejárása az apja irodájába, mert családtag.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Lázár János Magyar Péterről: Nem becsülném túl, és nem becsülném alá sem
A miniszter nem tudott rosszat mondani Magyar munkájára, aki dolgozott az általa felügyelt vállalatok felügyelőbizottságában. Kíváncsian várja, mi lesz a kimenetele ennek a „politikai próbálkozásnak”.

Link másolása

A Fidesz egri kampánynyitóján kérdezte meg a 444 Lázár Jánost kegyelmi ügyről, Magyar Péterről, illetve az általa nyilvánosságra hozott hangfelvételről.

Az építési és közlekedési miniszter ez utóbbi kapcsán úgy fogalmazott, hogy az ígéret egy atombomba volt és egy vízipisztoly lett belőle. Lázár azt is hozzátette, nem tudja elképzelni, hogy az ügyészségi iratokba valaki kívülről belenyúlt volna.

A miniszter szerint Varga Judit a hangfelvételen tévedett, vagy hülyeséget beszélt.

A kegyelmi ügy kapcsán Lázár János azt mondta: ő azok közé tartozik aki szeretné tudni, hogy miért kapott kegyelmet K. Endre.

„Nagyon szeretném tudni végre, hogy egy kiskorú gyerek sérelmében elkövetett bűncselekményben hogyan lehet kegyelmet adni Magyarországon. Ezt én fölháborítónak és megbocsáthatatlannak tartom egy politikai közösségen belül, és az ország szempontjából is. Aki egy kiskorú gyerek rovására, sérelmére elkövetett bűncselekményben kegyelmet ad, az nem való fölénk, és nem való közénk sem”

- mondta az építési és közlekedési miniszter.

A politikustól arról is megkérdezték, hogy mennyire tartja veszélyesnek a Fideszre nézve Magyar Péter politikai színre lépését.

„Én nem becsülném túl, és nem becsülném alá sem. Én dolgoztam a Péterrel, dolgozott az általam felügyelt vállalatok felügyelőbizottságában. Arra a munkájára én rosszat mondani nem tudok, a személyeskedő részekben pedig nem szeretek részt venni. Kíváncsian várom, mi lesz a kimenetele ennek a politikai próbálkozásnak”

- fejtette ki Lázár János.

Szerinte az elmúlt 30 évben sokan kiváltak a Fideszből, az ellenzéki pártok pedig tele vannak ilyen politikusokkal, „ebben semmi különleges nincs”. Lázár úgy látja, hogy Magyar Péter veszélyesebb az ellenzéki pártokra, mint a Fideszre, mert a szavazóik elégedetlenek velük, és le akarják váltani őket.

A teljes interjút ITT tudod megnézni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Nem csillapodnak a kedélyek a református egyházban, feljelentik Balogh Zoltánt a zsinati bíróságon
A beadványt pénteken juttatják el az egyház vezetőihez. Ebben kifejtik, hogy a zsinati törvények alapján le kellett volna mondania Baloghnak.

Link másolása

A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól. A csatorna szerint a beadványt pénteken juttatják el az egyház vezetőihez, ebben pedig azt jelzik:

a zsinati törvények alapján le kellett volna mondania Balognak.

Balogh Zoltán februárban mondott le az egyház vezetéséről miután kiderült, hogy Novák Katalin volt köztársasági elnök tanácsadójaként támogatta a pedofil bűntársát védő K. Endre kegyelmi kérvényét. A korábbi miniszter azonban csak a zsinati elnöki posztról távozott, a Dunamelléki Egyházkerület püspöki tisztét megtartotta.

Azóta többen is követelték a lemondását. Legutóbb 130 református értelmiségi írta alá a „Nem hallgathatunk!” című nyilatkozatot, melyben arra kérték Baloghot: mondjon le a püspöki tisztségéről.

Vargha Anikó egykori kántor az elsők között követelte az exminiszter távozását. Facebook-oldalán akkor arról írt, hogy szerinte Balogh Zoltán lehúzza és lejáratja a református egyházat.

Ezután először felkérték, hogy finomítsa a bejegyzését, később azonban egy presbiteri ülésen úgy döntöttek, felmentik a szolgálat alól.


Link másolása
KÖVESS MINKET: