News here
hirdetés

HÍREK

„Ilyenkor a szennyeződés legcsúnyább arcát látjuk” – ám a Pet Kupa egész évre elfoglaltságot ad a szervezőknek

- A Pet Kupának mára komoly önkéntes közössége lett, és korábban is terveztük, hogy ne csak nyáron csináljunk valamit, hanem egész évben őrizzük meg a lelkesedést - Bitter Zsuzsannával, a Pet kupa egyik szervezőjével beszélgettünk.

Link másolása

hirdetés

Az utóbbi napokban áradt a Tisza és a Szamos is, a vízgyűjtő területekről pedig hatalmas mennyiségű szemetet hoznak magukkal a folyók.

A sajtót bejárta az a felvétel, amit a Pet Kupa szervezői osztottak meg Facebookon. A videó vasárnap készült Kárpátalján, és rémisztő látni, ahogyan a gallyakat, törmelékeket, szemetet sodorja magával a víz.

„Ez mindennapos, Felső-Tisza vidékén, így kell elképzelnünk, hogy csak hömpölyög a végeláthatatlan, brutális szemétáradat?”

- kérdezem Bitter Zsuzsannától, a Pet kupa egyik szervezőjétől, a Természetfilm.hu irodavezetőjétől.

hirdetés

„Most éppen egy zöldár után vagyunk, és ez mindig nagyobb hulladékmennyiséget hoz”

– válaszolja.

„Ilyenkor egyrészt jól látható az áradás, másrészt ilyenkor az szemét is a folyó hullámaira kerülhet, ami lehet, hogy évek óta az ártérben lerakva pihent, ám eddig nem láttuk a zöld növényzettől, a bokrok alatt.

Amikor a folyó a medréből kilépve a hátára veszi és felkapja ezt a szemetet, és viszi kilométereken át, a mennyiség tényleg hatalmas, és látvány valóban drámai. De azért ez nem mindennapos, ilyenkor a szennyeződés legcsúnyább arcát látjuk.”

Bitter Zsuzsanna azt is elmagyarázza: a cél az lenne, hogy ezt a szemétmennyiséget a víz ne rakja le újra, és ezen a magyar vízügyi hatóságok hatékonyan dolgoznak. A Szamosnál elképzelhető, hogy azért tűnik fel számunkra ez a látványos mennyiség, mert ott helyezték el azt a gépláncot, ami hulladékzárt képez a Tiszán, és lehalássza a folyón érkező szemetet. Ha ezt időben beállítják, óriási hatékonysággal termeli le a hulladékot.

„Látszik, hogy a hulladékzár fölötti szakaszon érkezik mindenféle a folyó habjain, viszont lejjebb már nem megy tovább.”

Arra is rátérek beszélgetésünk során, hogy a szkeptikusok szerint nincs értelme összegyűjteni a szemetet, Pet Kupát és hulladékgyűjtő akciókat rendezni, mert ez csak csepp a tengerben, az emberek úgyis szemetelnek az egész világon.

„Mi is gyakran találkozunk ezzel a véleménnyel” – mondja Bitter Zsuzsanna. „Valahol mindannyiunk igazságérzetét bántja, hogy nem feltétlenül a saját hulladékunkat látjuk viszont a saját árterünkön – bár azért előfordul magyar PET palack is a Tisza árterében.

Csakhogy a Tiszának ez a szakasza a miénk, itt mi vízitúrázunk, a mi gyerekeinknek fogjuk megmutatni a vízparti élet szépségeit, és ezt PET palackokon taposva nem tudjuk majd élvezni. Ezért nem mások felelősségét keressük, hanem a lelkesedésünktől hajtva meg szeretnénk valósítani a programjainkat és javasolni szeretnénk azoknak, akik érdeklődnek irántuk.”

Bár ezt sokan kívülről nem mindig és nem mindenki látja, a Pet Kupa szervezői és önkéntesei nem csak egy évben egyszer aktívak. És a céljuk sem csupán abban merül ki, hogy évente egyszer szemetet szednek, hanem azon dolgoznak, hogy lehetőleg megelőzzék a szemetelést. Például évek óta együttműködnek a kárpátaljai vízügyes kollégákkal, civil szervezetekkel, és a Pet Kupán az egyik legeredményesebb csoport éppen a Kárpátaljáról érkezett környezetvédelmi szervezet önkénteseiből álló csapat volt. Idén egy hulladékgazdálkodó vállalkozót is támogatott a Pet Kupa, hogy a saját településén hatékony szelektív-hulladék gyűjtő programot valósíthasson meg.

És ehhez a stratégiához kapcsolódik az új, 2020-as Mosolygó Zsákok program is. Na, de mi ez egyáltalán? „A Pet Kupával már évek óta rendezzük a folyami hulladékszedő versenyeket, de úgy gondoltuk, hogy kellene olyan program is, ami azokon a területeken zajlik, ahol valamilyen okból kifolyólag nem vagyunk ott a versenyeinkkel” – magyarázza Bitter Zsuzsanna.

„A Tisza számos pontján nem tervezünk versenyt. A Mosolygó Zsákokkal az volt a tervünk, hogy egy szakaszon a helyiek, vízitúrázók, horgászok, iskolások bevonásával, az ő kapacitásukra, lelkesedésükre építve szervezzünk ártéri hulladékmentesítő programot.”

VIDEÓ: A Mosolygó Zsákok Tiszabábolnán:

Pet Kupa on Facebook Watch

Mosolygó Zsákok leptek el a napokban több Tisza menti települést. Júliustól bevetésre készek az ártéri hulladékkal szemben. Az üres zsákok felvételi...

A Mosolygó Zsákok kísérleti program, júliustól indult, szeptember végéig tart, 15 település csatlakozott Tiszadadától Tiszabábolnáig. Egyelőre nem tudni, mennyi szemetet fognak összeszedni a programban, mert az a résztvevők számától és aktivitásától is függ, de körülbelül 3 tonnára számítanak, annyira mint amit a Tisza-tavi Pet Kupán a koncentrált gyűjtéssel, sok önkéntessel, intenzív munkával szedtek össze.

Egy dolog nehezítette a Mosolygó Zsákok promotálását: a koronavírus-járvány és a veszélyhelyzettel járó korlátozások. „Amikor kitaláltuk a programot, akkor ezzel nyilván nem számoltunk” - mondja Bitter Zsuzsanna.# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
A kormány pénzt oszt a nyugdíjasoknak novemberben
Novemberben jön a nyugdíjprémium és az infláció miatti kiegészítés is, de még így is rosszabb helyzetben lehetnek a nyugdíjasok, mint tavaly ilyenkor.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2022. augusztus 17.


Link másolása

hirdetés

A Menedzsment fórum kiszámolta, hogy mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok novemberben. Ebben a hónapban ugyanis nemcsak az infláció alultervezése miatt érkezhet pénz a számlákra, hanem nyugdíjprémium címén is. Az utóbbi mértékét az ország gazdasági teljesítménye határozza meg.

A számításaik szerint 50 ezer forintos nyugdíjprémiumot kaphatnak az átlag körüli ellátásban részesülők.

Ebben az esetben a lap 6 százalékos gazdasági növekedéssel számolt. Ehhez képest viszont a Magyar Bankholding 5,7 százalékos növekedésre számít, ebben az esetben 44 ezer forint lesz a nyugdíjprémium.

És ott van még az infláció miatti kiegészítés

A Menedzsment fórum úgy számolt, hogy emiatt egy átlag körüli ellátásban részesülő 76 ezer forintot kaphat.

Így a két támogatás együttes összege  128 ezer forint lehet majd novemberben, amit egy összegben kapnak meg az érintettek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Putyin visszahozza Sztálin kitüntetését, ezzel jutalmazza azokat a nőket, akik legalább tíz gyereket szülnek
A pénzjutalom mellé még egy orosz zászlóval ellátott aranyérmet is kapnak majd az anyák.

Link másolása

hirdetés

Putyin az Ukrajna ellen viselt háború mellett más gondokkal is kénytelen szembesülni, többek között az ország népességfogyása - írja a 24.hu.

Oroszország népessége folyamatosan csökken. 2022 elején 400 ezerrel lettek kevesebben. 145,1 milliós volt a lélekszám, melyhez a koronavírus-járvány is hozzájárult.

Putyin úgy nyilatkozott, hogy eljött az idő arra, hogy ezt a gondot orvosolják. A szociális helyzet javítása helyett az orosz elnök hétfőn aláírt egy rendeletet. Ebben

visszahozta a Hős Anya elnevezésű kitüntetést, amelyet még Sztálin alapított 1944-ben, amikor a Szovjetuniónak a II. világháború eredményeként borzalmasan nagy emberveszteséget kellett elkönyvelnie.

Ezt mintegy 400 ezer nő kapta meg a Szovjetunió 1991-es összeomlásáig.

Harminc év után éleszti most fel ezt a szokást Putyin. A Moscow Times cikke szerint kardinális intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy megoldják a népességfogyás egyre égetőbb problémáját.

hirdetés

A kitüntetést azok a nők kaphatják meg, akik legalább tíz orosz állampolgárságú gyermeket szülnek. Jutalmuk mindezért egymillió rubel (6,5 millió forint), amit egy összegben fizetnek ki, amikor a tizedik gyermek betölti az első életévét. Az is feltétel, hogy a többi gyerek is életben legyen, ez alól kivétel, ha egy gyerek terrorcselekmény vagy más fegyveres bűncselekmény következtében halt meg.

Az anyák még egy orosz zászlóval ellátott aranyérmet is kapnak majd - teszi hozzá a lap.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Tovább épül a felcsúti mesterséges szigetre vezető, hattyú formájú híd és az üvegfalú étterem, ezeket nem érinti az állami takarékosság
A felcsúti polgármester szerint a település legújabb látványossága praktikus célokat is szolgál.

Link másolása

hirdetés

A költségtakarékosságra hivatkozva a kormány 1150 milliárd forintnyi beruházást függesztett fel, de a felcsúti mesterséges szigetre vezető hattyúhíd és az üvegfalú étterem tovább épül. Erre Hahdázy Ákos hívta fel a figyelmet.

A felcsúti tavat 250 milliós forintos uniós támogatással fejlesztették. Aztán egy mesterséges szigetet építettek a tóba, és ha már volt sziget, híd is kellett, amin be lehet jutni. A turisták a jövőben ezen a hattyút formázó hídon át sétálhatnak át a felcsúti szigetre. A víziszárnyast formázó átkelő hátsójában egy kilátót is kialakítottak,

amelyből megtekinthető például a felcsúti kisvasút állomása is. A tó partján pedig üvegfalú étterem épül, ez is kilátóterasszal. Minderre a magyar állam adott 1,5 milliárd forintot - hangzott el az RTL Híradóban.

Hadházy Ákos szerint a mostani gazdasági helyzetben derül ki, mennyire felesleges Felcsútra mesterséges szigetet és hattyúhidat építeni.

"Korábban csak legyinthetett az ember, meg mosolyoghatott ezen, amikor a nemzetközi jó környezet miatt viszonylagos stabilitás volt Magyarországon. Most viszont sok ember fog nagyon nehéz helyzetbe kerülni, és amikor ránézünk ezekre a jelképekre, nem fogunk tudni mosolyogni, csak sírni" - mondta.

A felcsúti polgármester szerint a legújabb felcsúti látványosság praktikus célokat is szolgál. Mészáros László még 2019-ben, azt mondta: "ez egy záportározó volt, és egyszer fel lett töltve, hogy megmentsük a lejjebb lévő falvakat, és akkor az itt a helyi pincékben megjelent a víz, és ezért pályáztunk erre, hogy meg tudjuk oldani a szigetelését a tónak, hogy ne károsítsuk a környező lakókat. Röviden ez egy ilyen beruházás is, és mellette egy kettős célja is van. A másik célja, hogy fejlesszük az idegenforgalmat itt a térségben".

hirdetés

A híd és étterem támogatási szerződését a Transparency International Magyarország perelte ki a Magyar Turisztikai Ügynökségtől. Ekkor derült ki, mennyibe kerül az adófizetőknek a beruházás. A munka kivitelezője a Fejér-Bál Zrt, ez Mészáros Lőrinc gyermekeinek családi vállalkozása. A munkával várhatóan még idén télen végeznek.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
„Európa Bolsonarója százmillió fát akar kivágni” – Tüntettek a fakivágás ellen az Akadémia előtti téren
A tüntetőknek Jane Goodall etológus, környezetvédő is üzent: „Arra kérlek benneteket, tegyetek meg mindent a fák védelmében, a lelkem veletek van!”

Link másolása

hirdetés

Mint arról korábban beszámoltunk, tüntetés volt Budapesten a kormány fakivégést engedélyező rendelete ellen. Az Akadémia előtt több száz fős tömeg gyűlt össze a Ne vágj ki minden fát! címmel meghirdetett rendezvényen.

Az eseményen többen is felszólaltak és műsoros betétek is voltak.

Az első a greenpeaces Rodics Katalin úgy vélte, hogy az erdők a kedden megjelent miniszteri utasítás ellenére is továbbra is veszélyben vannak. Szerint nem csak a fák, hanem a gyerekeink és az unokáink is védelemre szorulnak.

Molnár Áron aktivista, a NoÁr alapítója a szolidaritás és cselekvés fontosságáról beszélt. Azt kérte a részt vevőktől, hogy legyenek ott a katások, a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók mellett kiálló megmozdulásokon is. Arról is beszélt, hogy aki passzív hallgatóból cselekvő állampolgárrá akar válni, az álljon be erdőőrnek. "Nincs az a fűrész és balta, ami ezt a sok csodálatos embert megállítja" – mondta.

hirdetés

Jane Goodall etológus, környezetvédő üzenetét Döbrösi Laura színész olvasta fel magyarul. "Arra kérlek benneteket, tegyetek meg mindent a fák védelmében, a lelkem veletek van!" - üzente.

Bojár Iván András pedig úgy fogalmazott: "Mi tízmillió fát akarunk ültetni, miközben Európa Bolsonarója százmillió fát akar kivágni".

A 10 Millió Fa Egyesülete képviselője emlékeztett rá, hogy nemsokára gazdatüntetés is lesz: „Forró ősz lesz” – figyelmeztetett. Úgy vélte, hogy civil ellenállásra van szükség.

A beszédek végén a tömeg egy része átsétált a közeli Széchenyi térre, ahol Budapest legöregebb fája található.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: