HÍREK
A Rovatból

A mobilok miatt megváltozott az emberi csontváz: lett egy extra csontkinövésünk

Az emberek többsége annyi időt tölt a telefonja bámulásával, hogy az már a koponyaformájára is kihat.


Különleges észrevételről számol be a BBC, akik azt írják: a mobiltelefonok megváltoztatják az emberi csontvázat. A legtöbben annyi időt töltünk a telefonjaikkal, hogy kis csontkinövések fejlődnek a koponyáink hátsó részén.

A kutatást ausztráliai Sunshine Coast Egyetem kutatói végezték, akik megállapították, hogy mindannyian egyre nagyobb "csonttüskéket" növesztünk koponyáinkon, amik a fejünk megtartását segítik.

A csapat több száz 18 és 86 év közötti ember koponyáját nézte át a biztos eredményekért.

A vezető kutató, Dr. David Shahar így fogalmazott a BBC-nek:

„Orvosként is csak az elmúlt évtizedben tűnt fel, hogy a betegeimnek egy plusz kinövés van a koponyáján.”



Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
VálaszOnline: Akár egy alelnöki szék is kinézhet a Tiszának
Egyszer csak a semmiből megjelent egy 30 százalékos párt, ami egy konszolidált demokráciában nagyon-nagyon furcsa jelenség. Többek között erről is beszélgettek egy podcast műsorban.


A Válaszonline podcastműsorában Ablonczy Bálint, Magyari Péter és Vörös Szabolcs beszélgettek az idei választásokról. Szóba került Emmanuel Macron a Fidesz és Magyar Péter is.

Ablonczy szerint az elmúlt 14 évben kialakult egy nagyon erős kép Magyarországról: itt van Orbán Viktor, semmi nem fenyegeti a pozícióját érdemben, vele kell számolni az idők végezetéig, és egyszer csak a semmiből megjelent egy 30 százalékos párt, ami még egy konszolidált demokráciában is nagyon-nagyon furcsa jelenség.

„Akár egy alelnöki szék is kinézhet a Tiszának. De hogy befolyásos bizottsági, koordinátori meg raportőri szerepeket kapnak, az egészen biztos. Ezek az európai pártcsaládok alapvetően kapcsolatot és informális befolyásolási lehetőséget jelentenek. Nem véletlen, hogy a Fidesz ennyire ragaszkodott a végsőkig az Európai Néppárthoz akkor is, amikor már nagyon mást gondolt a világról”

–1021 tette hozzá Ablonczy.

Arra a kérdésre Magyari Péter válaszolt, hogy mire jó az, hogy Orbán Viktor ötévente eljátssza, hogy „most már tényleg áttörnek az európai szövetségeseim” – aztán sosem törnek át.

Magyari szerint a kampányban muszáj valami pozitív hírt is mondani.

„Az nem lehet, hogy valamit gyűlölök, úgyhogy felhatalmazást kérek, hogy abban benne legyek. 2022-ben a magyar parlament fideszes képviselői egységesen megszavaztak egy politikai nyilatkozatot, amely arról szólt, hogy az Európai Parlamentet fel kellene oszlatni, és vissza kell hozni azt a ’70-es évek elejéig érvényes rendszert, amikor a nemzeti parlamentek a saját erőviszonyaik alapján delegáltak képviselőket sokkal kevesebb joggal, mint amit azóta az EP magáénak tud. Tehát az a hivatalos fideszes álláspont – erről parlamenti határozat van –, hogy az Európai Parlament úgy hülyeség, ahogy van, és be kéne szántani a helyét. És közben arról jönnek állandóan hírek, hogy ott megszavazza a többség, hogy Orbán Viktor diktátor. Egy olyan dolog iránt, amiről azt gondoljuk, hogy baj, hogy létezik egyáltalán és ott minket gyűlölnek, nagyon nehéz szavazókat mozgósítani. Úgyhogy kampányidőben mindig elő kell hozni azt a mesét, hogy ha mindenki okosan szavaz, akkor egyszer majd a mi családunk otthonra lel ebben az izében, amit egyébként két választás között gyűlölünk”

– mondta Magyari a műsorban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Reagált Karsai Dániel annak a megafonosnak, aki azt üzente neki, hogy kapja be
Az ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász nem a megszólalást minősítette, sokkal inkább a szabad akart fontosságáról mondta el véleményét.


„Az elmúlt napokban több helyről elhangzott, hogy az életről csak Isten dönthet. Ebben a kontextusban kissé meglepő módon az orális szex is felmerült. Most erről szeretném kifejteni az álláspontomat”

– írja a Facebookon a gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő Karsai Dániel alkotmányjogász, aki hónapok óta küzd az aktív eutanázia törvényi elismeréséért.

Szakács István, a Megafon egyik megmondóembere durván beszólt szombaton a halálos betegséggel küzdő Karsainak. Úgy fogalmazott, „kapja be”, majd két levél Xanaxot ajánlott neki. Ezután először bocsánatot kért, majd bejelentette, hogy egy jó darabig (talán örökre) visszavonul a közéleti kommentártól.

Karsai a posztban viszont nem a megszólalást minősítette, hanem a szabad akarat fontosságáról írta le gondolatait:

„Én vallásos vagyok. Hiszek abban, hogy egy felsőbb entitás teremtett minket. Ugyanakkor a teremtés nem lenne teljes a szabad akarat nélkül. Ha nem tudunk elkövetni jót és rosszat egyaránt, nem lenne értelme a létezésnek”

– írja. Megjegyezte azt is, hogy még ha fel is tesszük, hogy az életvégi döntés meghozatala „rossz”, evilági, azaz jogi eszközökkel megtiltani akkor sem lehet. Az Isten által adott szabad akaratot ugyanis nem lehet korlátozni, ám ez szerinte természetesen nem jelenti azt, hogy akkor engedélyezzük a gyilkosságot, gyerekek abuzálását, a korrupciót is. A mások sérelmére elkövetett „rosszat” nem szabad hagyni.

„Ez Isten és ember ellen való vétek lenne. És súlyos emberi jogi sérelem. Az elmúlás ugyanis az élet része. Tehát az elmúlás: létkérdés. Az Alaptörvény egyik legszebb mondata szerint a létezés alapja az emberi méltóság. Aminek integráns része az önrendelkezési jog. Ami kiterjed az elmúlás idejének és módjának megválasztására is.

Összefoglalva Isten és az emberi jog is azt mondja: szabadságot mindenkinek!”

– zárta posztját Karsai, aki a poszt végén üzent a magyar válogatott következő Eb-ellenfelének, a németeknek is egyet: „Németoszrág, reszkess!”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
„Meg akarjuk előzni a katasztrófát!” – Több százezren tüntettek Marine Le Pen pártja ellen Franciaországban
Párizsban mintegy 75 ezer ember vonult utcára, de Franciaország különböző városaiban is tüntettek az emberek. A szakszervezetek szerint akár 600 ezernél is többen.


Több százezer ember vonult utcára Párizsban és Franciaország különböző városaiban szombaton, hogy a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) ellen tiltakozzanak a közelgő francia parlamenti választások előtt.

Emmanuel Macron francia államfő azután írta ki az előrehozott választást, hogy az európai parlamenti választáson a Marine Le Pen vezette párt nagyarányú győzelmet aratott, míg a köztársasági elnök által fémjelzett centrista pártszövetség messze lemaradva a második helyen végzett.

A francia fővárosban a rendőrség becslése szerint 75 ezren vonultak fel a szombati tüntetésen, de országszerte több mint 200 ezer ember vehetett részt a tiltakozásokban, míg 21 ezer rendőr biztosította az utcákat. Ám a felvonulást szervező egyik szakszervezet (CGT) sokkal nagyobb számokról beszélt: szerintük a fővárosban 250 ezer, országszerte pedig 640 ezer tüntető vett részt a rendezvényeken.

„Azért vonulunk, mert rendkívül aggódunk amiatt, hogy (az RN vezetője) Jordan Bardella lehet a következő miniszterelnök… Meg akarjuk előzni ezt a katasztrófát!”

– mondta a Reuters tudósítása szerint a baloldali szakszervezet egyik vezetője a beszédében, és sokan fejezték ki aggodalmukat Le Pen pártjának rasszista és xenofób gyökerei miatt.

A kétfordulós nemzetgyűlési választásokat június 30-ra és július 7-re írták ki. Macron szerdán felszólította mindazokat, akik „nemet tudnak mondani a szélsőségekre”, hogy fogjanak össze az előrehozott nemzetgyűlési választások „előtt vagy után”.

„Azt szeretném, hogy amikor eljön az idő, összefogjanak azok a jószándékú nők és férfiak, akik együtt nemet tudnak mondani a szélsőségekre”

– nyilatkozta az államfő.

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Tíz napon belül bejelentheti Magyar Péter, hogy kik lesznek a Tisza Párt EP-képviselői
A Tisza Párt alelnöke szerint a Néppárttal és a néppárti nemzeti delegációkkal folytatott tárgyalások eredményeként fognak tudni végleges döntést hozni.


„Mert kell egy csapat”

– csak ennyi szöveggel posztolt vasárnap reggel egy fotót Magyar Péter a Facebook-oldalán.

„Tíz napon belül, a Néppárttal és a néppárti nemzeti delegációkkal folytatott tárgyalások eredményeként fogunk tudni végleges döntést hozni” arról, hogy kik lesznek a Tisza EP-képviselői

– ezt pedig már a 444, poszttal kapcsolatos írásos kérdésére válaszolta. A portál azt is megkérdezte, kik ülhetnek be ősszel a fővárosi közgyűlésbe, a válasza szerint erről később döntenek. (A párt EP-listáján 12, fővárosi listáján 14 név volt, többen mindkét listán is szerepeltek; a fővárosban végül 10, az uniós parlamentben 7 helyet szereztek.)

Hétfőn valamennyien – Magyar külön is megjegyezte, hogy nem csak a megválasztott képviselőik – Brüsszelbe repülnek.

„Részt veszünk kedden a néppárti frakció ülésén továbbá tárgyalásokat folytatunk a jövőbeni potenciális partnerekkel is”,

írta. A keddi néppárti frakcióülésen dől el, hogy tiszás képviselőket felveszik-e a legnagyobb EP-frakcióba, amely a múlt héten már elszenvedett egy veszteséget azzal, hogy elhagyta sorait Hölvényi György KDNP-s képviselő.

Magyarék csatlakozásáról a múlt héten Budapesten tárgyaló Manfred Weber azt mondta: nyitva van az ajtó a Tisza Párt előtt, de a döntést nem ő, hanem az Európai Néppárt frakciója hozza majd meg.

„A Néppárt számára is fontos lenne egy meghatározó magyar tag. A Fidesz távozása alapvetően törés volt számukra, hiszen így egy uniós tagállamban nem maradt valódi tagpártja. A tagság egy jól kommunikálható erőforrás lehetne Magyar számára is, hiszen elmondhatná, hogy a konzervatív európai jobboldal, amely a Fideszt kivetette, őket tárt karokkal várja. A mérsékelt, konzervatív szavazók számára ez egy fontos üzenet”

– nyilatkozta Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund elemzője.


Link másolása
KÖVESS MINKET: