HÍREK

A magyarok 71 százaléka olyan erőskezű vezetőre vágyik, aki visszavenné az országot a gazdagoktól és a hatalmasoktól

Az Ipsos 28 országban vizsgálta a populizmus népszerűségét tavaly év végén. A magyar válaszadók 69 százaléka szerint az ország társadalma összeomlott, és kiderült az is, miben látnák a megoldást.

Link másolása

A magyarok többsége erőskezű vezetőre vágyik, aki visszaveszi az országot a gazdagoktól és hatalmasoktól - ez derül ki az Ipsos által végzett közvélemény kutatásból.

A populizmus népszerűségét vizsgáló felmérést tavaly év végén végezték el több mint 20 ezer, 16-74 év közötti személy megkérdezésével a világ 28 országában. Magyarországról 500 ember vett részt benne, a 24.hu összeállításában a magyar eredményekre fókuszált.

Ezek alapján a magyarok nincsenek túl jó véleménnyel az ország helyzetéről.

A megkérdezettek 69 százaléka vélte úgy, hogy az ország társadalma összeomlott, 63 százalék szerint Magyarország hanyatlóban van.

A felmérésben kidolgoztak egy „hibás rendszer indexet”, amiben öt állításra adott válaszokat összesítettek. Ezek a következők voltak:

 • a gazdaság a gazdagok javát szolgálja,
 • a hagyományos pártokat nem érdeklik az emberek,
 • erős vezetőre van szükség,
 • az erős vezetőnek kell visszavenni az országot a gazdagoktól,
 • és a szakértők nem értik az emberek problémáit.

  Mindezek alapján a magyar válaszadók 66 százaléka látta úgy, hogy nem működik a rendszer. A kutatásban résztvevő országokban ez az arány átlagban 61 százalékos volt.

  A megkérdezett magyarok 78 százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy „az országom gazdasága a gazdagok

  és a hatalommal rendelkezők érdekeit szolgálja”.

  71 százalék pedig úgy vélte, hogy „az ország rendbetételéhez erős vezetőre van szükség, aki visszaveszi az országot a gazdagoktól és hatalmasoktól”.

  ugyanakkor azzal az állítással, hogy olyan „erős vezetőre van szükség, aki hajlandó megszegni a szabályokat, már csak a megkérdezettek 45 százaléka értett egyet.

  A magyar válaszadók 52 százaléka támogatta azt az állítást, hogy a helyzet megoldása az lenne, ha leállítanák a bevándorlást. 81 százalék értet egyet azzal, hogy munkaadóknak előnyben kéne részesítenie a magyar munkavállalókat a bevándorlókkal szemben.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Népszerű
  Ajánljuk
  Címlapról ajánljuk


  HÍREK
  A Rovatból
  Magyar Péter Orbán Viktornak: „Milyen érzés fenyegetni a saját népét és közben eljátszani az áldozatot?”
  A miniszterelnök a héten betiltott brüsszeli esemény kapcsán kesergett a jogállam állapotáról, majd jött a TISZA Párt politikusa, és tartolt.

  Link másolása

  A kampányidőszak beindulásával magas fokozatra kapcsolt Orbán Viktor Facebook-oldala is. Hol van már február eleje, amikor Novák Katalin kegyelmi ügyének kirobbanása és a köztársasági elnök lemondása után a miniszterelnök egy hétre eltűnt a közösségi médiából?

  Manapság megint visszatért a több poszt/nap tempóra, általában a kampányra tartogatott témák lövöldözésével. Így volt ez szombat délután is, amikor a miniszterelnök (Facebook-oldalának kezelője) a héten Brüsszelben betiltott (majd később mégis engedélyezett) szélsőjobboldali találkozó kapcsán osztotta meg gondolatait a jogállamiság nyugati pusztulásáról.

  Aztán megérkezett, már-már menetrendszerűen Magyar Péter, és mondhatni, mindent vitt. A TISZA Párt ellenzéki politikusa a bejegyzés alatti kommentjében azt írja:

  „Jó duma. Önök pedig kirúgatták Tarr Zoltán háromgyermekes református lelkészt, aki fel mert szólalni a több százezres április 6-i rendezvényünkön. És állásuk elvesztésével fenyegetik a vidéki embereket, ha eljönnek a TISZA Párt rendezvényeire. Mikor veszett el Önből a demokrata, Miniszterelnök Úr? Milyen érzés fenyegetni a saját népét és közben eljátszani az áldozatot?”

  Bő egy órával a komment után Orbán bejegyzésén több mint 1800 reakció volt, igaz 1100-700 a nevetős arcok vezettek. Ezzel szemben ugyanekkor Magyar Péter kommentjén már több mint 3000 ezer lájk, szemben pár tucatnyi nevetős vagy dühös fejjel.

  Ha ez nem kampány, akkor semmi nem az! Magyar Péter egyébként nem sokat tétlenkedik, mert kevéssel a bejegyzés írása előtt még fotós kollégánknak pózolt a Városligetben.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  HÍREK
  A Rovatból
  Magyar Péter is kinn tekert az I Bike Budapesten – fotósunknak meg is állt egy kis időre
  A TISZA Párt politikusa megállt lapunknak egy fotó erejéig. Párja társaságában volt a rendezvényen.

  Link másolása

  Kis túlzással a fél magyar sajtó Magyar Pétert kereste a szombati I Bike Budapest rendezvényen – számolt be a helyszínen tartózkodó kollégánk.

  A legtöbben azonban nem szúrták ki a tömegben, sőt a városligeti nagy közös bringaemelésen sem.

  Fotósunknak azonban szerencséje volt: nem sokkal a rendezvény hivatalos vége után a napozórét és a Néprajzi Múzeum közötti részen összefutott a TISZA Párt alelnökével, aki meg is állt egy fotó erejéig.

  A politikus párjával vett részt a tekerésen, ahol egyébként szimpatizánsok körében is biciklizett. Kollégánknak elmondta: jól érezték magukat a délután során.

  Magyar Péter korábban egyébként be is jelentkezett a város legnagyobb biciklis rendezvényéről:


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  Kettesével járnak majd az ellenőrök a kórházakban, „vizuálisan ellenőrzik” a betegjelenlétet
  A Belügyminisztérium elmondta, nem igazoltatják majd a betegeket. Céljuk az, hogy hatékonyabb legyen az ellátás.

  Link másolása

  Ahogy arról pénteken mi is beszámoltunk, revizorokat küldene a kórházakba a Belügyminisztérium.

  Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) erről levélben értesítette az állami intézményeket. „A levelekből az derül ki, hogy legalább 2 fős mobil ellenőrző csoportok jelenhetnek meg a következő napoktól a magyar kórházakban. Ezeknek az lesz a feladatuk, hogy ellenőrizzék az orvosok és a szakdolgozókat abban, hogy munkaidőben valóban ott vannak az egészségügyi intézményben” – mondta el Élő Anita a Válasz Online újságírója az RTL Híradójának.

  Az ellenőrzések célja, hogy hatékonyabb legyen az ellátás. A munkaidő mellett vizsgálják majd a betegjogok biztosítását, a betegvárakozást, a várólisták kialakulásának okait és az állami anyagi források felhasználását. Azaz például azt is, hogy egy beteg ténylegesen az osztályon van-e és nem csak papíron számolja-e el a kórház az ellátását.

  A csatorna érdeklődött a Belügyminisztériumnál is. Ott azt közölték:

  a betegeket nem igazoltatják, a betegjelenlétet vizuálisan ellenőrzik.

  A Magyar Orvosi Kamara (MOK) Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szerint az ellenőrzés nem oldja meg a szakemberhiányt és az alulfinanszírozottságot sem. A Független Egészségügyi Szakszervezetnél azt mondták, a jelenléti íveket is vizsgálni kellene, mivel most szerintük havonta átlagosan egy műszaknyi túlórát nem fizetnek ki a dolgozóknak.

  Az RTL Híradó riportja a kórházi ellenőrökről

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  Fotókon az idei I Bike Budapest, amin Karácsony Gergely és Magyar Péter is részt vett
  A szervezők és a hatóságok szerint mintegy 15 ezren vettek részt a tekerésen a változékony idő ellenére is. A bringások elmondták 12 követelésüket is.

  Link másolása

  „Ma bringás várost csináltunk Budapestből. Ismét. A cél már csak az, hogy az év többi, 364 napján is ilyen legyen a város” – hangzott el az idei I Bike Budapest kerékpáros felvonulás végállomásán, a Városligetben.

  Az ide rendezvényen a Magyar Kerékpárosklub és a rendőrség becslése alapján szombaton több mint 15 ezren bringáztak át a városon.

  A felvonulás célja az volt, hogy megmutassák, óriási szükség van a kerékpárosbarát fejlesztésekre, valamint elérjék, hogy a következő városvezetés teljesítse azt a 12 pontot, amit a bringás Budapestért állítottak össze. A követelések a következők:

  Az idei I Bike Budapesten részt vett Karácsony Gergely főpolgármester mellett a TISZA Párt alelnöke, a politikai életbe nemrég berobbant Magyar Péter is.

  A rendezvényt végigkísérte fotós kollégánk is, itt nézhetitek vissza az eseményt az ő objektívján keresztül:

  Link másolása
  KÖVESS MINKET: