KULT
A Rovatból

A Lovasi 50 buli után azt se bánnánk, ha újra összeállna a Kispál és a Borz

A két és félórás koncerten újra elhangzottak a legnagyobb Kispál-slágerek, de volt sok Kiscsillag-szám is, sőt még a Bandi a hegyről szólólemezről is előkerült néhány dal.

Link másolása

Ha saját fesztiválod van, megteheted, hogy szervezel egy plusz napot csak azért, mert aznap vagy 50 éves.

Nagyjából ez lehetne az idén először ötnaposra bővülő Fishing on Orfű mottója, ami egyszerre rettentően vagány és vicces is kicsit. Persze szó sincs arról, hogy gond volna vele: az alapító Lovasi András 50. születésnapjára teljesen színvonalas programot hoztak össze, fel sem merült, hogy pusztán céltalan öntömjénezésről lenne szó.

Ha pedig hozzátesszük, hogy a fesztivált éppen tizedik alkalommal rendezték meg, még indokoltabb a dolog.P1000040P1000053

A kemping már késő délutánra szépen megtelt, a bérleteseken kívül olyanok is jelentős számban voltak, akik csak erre a napra látogattak ki. A fő műsorszám előtt olyan előadók alapozták meg a hangulatot, mint például Takáts Eszter, a Rackajam és a Kaláka, a Csík zenekar, vagy a Bujdosó trió. Aztán este 10 után pár perccel elkezdődött, amire valójában mindenki várt.

Másfél hete ott voltam ugyanennek a koncertnek a kvázi főpróbáján is, amit a révkomáromi művházban tartottak, így nagyjából tudtam, mi várható. Ami egy pillanat alatt nyilvánvaló lett: hiába hirdették meg elvileg csendes-akusztikusként a bulit, valójában erről szó sem volt. Gyakorlatilag minden dalt az eredeti hangos-zúzós verzióban adtak elő, amit a közönség jelentős része nem is bírt ki ülve. Ebből a szempontból (illetve amúgy is) az orfűi domboldal nyilván sokkal jobb helyszín.

Lovasi 50

Cikkünk a koncertről:

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/a-lovasi-50-buli-utan-azt-se-bannank-ha-ujra-osszeallna-a-kispal-es-a-borz/Posted by I ♥ ZENE on Tuesday, June 20, 2017

A játszott dalok sorrendje teljesen esetleges volt, én legalábbis se kronológiai, de másmilyen összefüggést nem fedeztem fel.

Kivétel talán a Kényszer, érdek, ösztönélet volt, amit a Kiscsillag Mi mehet című száma követett - ebben ugyebár felbukkan egy részlet előbbinek a szövegéből is. Lovasi úgy konferálta fel, hogy ilyen az, amikor a fiatal és a mostani énje találkozik egymással, akár Karinthy novellájában.

Ezt leszámítva viszont rendszertelenül követték egymást a Kispál és Kiscsillag-számok. Érzésre az előbbiből volt több, ami már csak azért sem baj, mert a Kiscsillag a szombati zárónapon önállóan is fellép a fesztiválon.P1000063P1000066P1000107

És itt álljunk meg kicsit, mert van egy gondolat, ami már régóta érlelődik bennem az egész "feloszlunk – összeállunk, de igazából nem - most már tényleg végleg feloszlunk – ja, azért mégse" mizéria kapcsán.

Egyértelmű, hogy a Kispál és a Borzot imádja a közönség, 2017-ben sem kisebb az igény rájuk, mint 7 éve, amikor először elköszöntek. Az elmúlt 3 év tematikus visszatekintő koncertsorozata hatalmas siker volt, ahogy a mostani buli is rekordidő alatt telt házas lett.

És ami még fontosabb: a dalok továbbra is tökéletesen működnek élőben. Egyszerűen jó hallani őket, üvölteni a Zsákmányállat és az Emese szövegét, vagy éppen nem kevésbé katartikus Hang és fényt, Még egyszert, Húsrágó hídverőt, és még hosszan lehetne sorolni gyakorlatilag a teljes repertoárt.

Ameddig pedig ez a helyzet, engem egyáltalán nem érdekel, mi a tagok motivációja, mennyit keresnek a koncertekkel és mennyire élvezik a színpadon töltött időt.

Már a 2014-es összeállás bejelentésekor is akadtak fanyalgók, akik azzal jöttek: na tessék, van az a pénz, ami miatt alig pár évvel a grandiózus búcsúkoncert után megérte nekik újrakezdeni.

Nyilván képmutatás lenne azt állítani, hogy ez a szempont nem számított. De aki ott volt bármelyik alkalommal az orfűi nulladik napos Kispál-bulikon, vagy Bátorkeszin, vagy az európai turné valamelyik állomásán, nem lehet kétséges számára, hogy közel sem csak anyagi megfontolások álltak a háttérben. Jól látszott, hogy a tagoknak is mennyire hiányzott az együtt zenélés, különösen hogy nyomás sem volt rajtuk új dalok írására, mint a 2010 előtti években.P1000071P1000076

Persze van az a közkeletű vélekedés, hogy egy zenekarnak kínos csak a múltjából élnie, minimum 2-3 évente illik előállniuk egy új albummal. De az a helyzet, hogy a Kispál-életmű van annyira erős, hogy én ettől az elvtől nyugodt szívvel eltekintenék, ha cserébe időről-időre továbbra is hallhatnám élőben a klasszikus slágereket.

Az mondjuk esélyes, hogy ha bejelentenék, hogy újra rendszeresen koncertezni kezdenek, lennének olyanok, akik kiakadnának. De nagyságrendekkel több embernek okozna hatalmas örömöt a dolog. Turnézni nem is kellene: évente 4-5 nagyobb buli (mondjuk egy a Budapest Parkban, egy valahol Pécsen, egy Orfűn, és még 2-3 másik fesztiválon) abszolút elég volna. Ki tudja, ennek köszönhetően talán egy ponton túl még az ihlet is visszajönne új számok írására. De ha nem, azzal sem lenne semmi gond.P1000082P1000089

Jó kérdés, mennyi a realitása ennek, de egyszerűen vétek volna végleg elengedni egy ilyen repertoárt. Nem is beszélve Kispál Andrásról, akinek jövőbeni terveiről továbbra sem lehet tudni semmit, pedig nála karakteresebb játékú gitáros nem nagyon van Magyarországon.

Egyelőre csak a november 11-i sportarénás koncert a biztos, ahol nagyjából ugyanez a műsor hangzik majd el. Már emiatt is megéri elmenni, hiszen ki tudja, utána mikor hangzanak el legközelebb ezek a dalok. Azért én bízom benne, hogy nem olyan sokára. Az apropó gyakorlatilag mindegy is, csak valami legyen.

s

Kép: Sóki Tamás (MTI)

A teljes tavalyi koncert:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
„A bicskei áldozatok elnézést kértek, végre, Balog Zoltántól, Varga Judittól és Novák Katalintól” – Bödőcs Tibor retró Híradó-paródiával jelentkezett
Teli van erős utalásokkal a humorista legújabb videója, amiben körülmetélik Gyöngyösi Mártont, és Karácsony Gergely is férfivá műtteti magát.

Link másolása

A régi idők Híradójának paródiájával jelentkezett Bödőcs Tibor. Az alig ötperces szösszenetben számos közéleti eseményt figurázott ki a népszerű humorista.

A humor azonban sok helyütt maró társadalomkritikát rejtett: szóba került többek között, hogy Szijjártó Péter Szergej Lavrovval együtt nevette ki az orosz börtönben meghalt Alekszej Navalnij nyitott koporsóját, hogy Orbán Viktor megtanította cipőfűzőt kötni Donald Trumpot vagy hogy a bicskei gyerekotthon áldozatai bocsánatot kértek – végre – Balog Zoltántól, Varga Judittól és Novák Katalintól.

Ezen kívül a Vágó István-klón Bödőcs „beszámolt” arról is, hogy az amerikai nagykövetségen körülmetélték Gyöngyösi Mártont, hogy Magyar Péter eltávolíttatja Schmidt Mária-tetoválását a válláról, és megtudhattuk, hogy Karácsony Gergely férfivá műtteti magát.

A rövid videó végén, mintegy bónuszként, értesülhettünk a legújabb Rákay Philip-filmről is – ezúttal igen meglepő stílusban.

Bödőcs Tibor retró Híradó-paródiája


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
95 éves lenne Audrey Hepburn, aki előre tudta, hogy meg fog halni
Az ikonikus angol-holland származású színésznő 1929-ben született és 1993-ban halt meg egy hospice házban. Kemoterápiával kezelték, de tudta, hogy nem fogja túlélni a betegséget.

Link másolása

Idén ünnepelné 95. születésnapját Audrey Hepburn, melynek apropóján a Blikk képgalériát közölt a híres színésznőről.

Audrey Hepburn sikeres modell is lehetett volna, ha fiatal nem happolják el a filmes szakemberek. Pályája elején modellkedésből és táncos szerepekből keresett pénzt, de 1948-ban kapta meg az első szerepét a Nederlands in zeven lessen című filmben.

Az '50-es években Angliában dolgozott, ahonann az Egyesült Államokba vezetett az útja, ahol az első világraszóló sikerét a Római vakációval szerezte. 1967-ben visszavonult a filmes szakmától, ám Steven Spielberg amerikai filmrendező felkérésére elvállalta később az Örökké című film egyik szerepét.

1992-ben derült ki, hogy vastagbélrákkal küzd. A diagnózist követően megműtötték, kemoterápiával kezelték, de tudta, hogy nem fogja túlélni a betegséget.

Egy hospice házban halt meg 1993. január 20-án.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Így tudta meg Kulka János, hogy a Nemzet Színésze lett – Máris sokan gratuláltak neki
A színészt egy kollégája hívta fel telefonon, és a bejelentéssel nagyon meglepte őt - árulta el Kulka János, aki nagyon köszönte a kitüntető címet.

Link másolása

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Kulka Jánost választották a Nemzet Színészének a nemrégiben elhunyt Tordy Géza helyére.

A művészt az RTL Híradó kérdezte meg arról, honnan tudta meg a hírt:

Kulka János válasza:

"Molnár Piroska hívott, gratulált nekem. Nemzet Színésze vagy. Meglepődtem. Nagyon köszönöm, nagyon"

- árulta el a színész, majd hozzátette: sokan gratuláltak neki, sok sms-t és hívást kapott.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Premier: „Síneken guruló no-go zóna” – A négyes-hatos villamosról írt dalt a Bankrupt
Az utóbbi pár évben egymás után hozták ki a társadalomkritikus slágereket, most szerettek volna kicsit elszakadni a politikai témáktól, de csak félig sikerült.

Link másolása

A négyes-hatos villamos lenyűgöző élővilágát már-már Sir David Attenborough-t idéző aprólékossággal mutatja be a Bankrupt új slágere. Az Interrupters-féle lendületes, modern ska-punk vonalat képviselő szám refrénje garantáltan meg fog ragadni mindenkiben, aki kénytelen rendszeresen igénybe venni a körúti fegyencjárat szolgáltatásait.

A számhoz készült montázsvideó ezúttal a tömegközlekedési akciójelenetek tematikájára épül, és hogy minden igényt kielégítsenek, ehhez a számhoz is készült angol változat.

„Az elmúlt másfél évben sorozatban kihozott virális társadalomkritikus slágerek (Keresett a Feri, Viktorland, A hülyeség ára, Illiberal Holiday, Hol van a pénz?) után szerettünk volna kicsit elszakadni a politikai témáktól. De amikor realizáltuk, hogy pont az önkormányzati kampány közepére esik majd a megjelenés, muszáj volt ebbe is beletenni pár sort arról, hogy ígérhet bárki bármit, a négyes-hatos ilyen marad. És ha már így alakult, belekerült Budapest legádázabb ellensége is” – meséli a csapat frontembere, Sarkadi Balázs.

Négyes-Hatos:

Four-Six:

A zenekart legközelebb május 11-én Veszprémben, a Teremben, utána pedig június 1-én Budapesten, az Instantban lehet élőben megnézni.

A zseniális borító Vass Richárd munkája, a kiváló hangzásról pedig ezúttal is Botlik Mátyás (Grenma Stúdió) gondoskodott.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk