hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

A legsúlyosabb járványhullám sújtja Kínát a vuhani után a delta variáns miatt

A nankingi kitörés miatt már Kínában is sokan gondolják úgy, hogy az országban gyártott vakcinák kevésbé hatékonyak a delta variáns ellen.

Link másolása

hirdetés

Már további öt tartományra és Pekingre is átterjedt a Nanking városából indult újabb járványhullám, melyet a vuhani után a legnagyobb kitörésnek nevezett az állami média Kínában, írja a BBC.

A koronavírust először július 20-án azonosították a 9,3 millió lakosú város nemzetközi repülőterén. Azóta csaknem 200 emberről derült ki, hogy megfertőződött. A városban és környékén azonnal tömeges tesztelés kezdődött, melyen nemcsak a helyi lakosok, hanem a látogatóba érkezők és a turisták is kötelesek részt venni. Ezzel párhuzamosan augusztus 11-ig felfüggesztették a repülőgépek indulását Nankingből.

A szakemberek szerint az új kitörést minden bizonnyal a gyorsan terjedő delta variáns okozhatja, mivel az első esetek mindegyike valahogyan kapcsolódik a forgalmas repülőtérhez. A kínai állampárt megfeddte a repülőtér elöljáróit, amiért lazán kezelték a világjárványt és "csökkent az éberségük és szakszerűtlen a vezetőség".

A pozitív tesztekből kiderült, hogy a koronavírus néhány nap alatt 13 városba jutott el, köztük Csengtuba és a fővárosba, Pekingbe is. Szakértők szerint azonban a járvány még korai szakaszban van, így van remény arra, hogy az ellenőrzésük alá vonják.

Nankingi beszámolók szerint a fertőzöttek közül heten vannak súlyos állapotban. A kitörés után felerősödtek azok a hangok a kínai közösségi médiában, hogy az országban gyártott oltóanyagok mennyire lehetnek hatásosak az Indiából indult delta koronavírussal szemben. Ugyanakkor arról egyelőre semmit nem tudni, hogy a fertőzöttek már átestek-e az oltáson vagy sem.

Kína eddig sikeresen kezelte a 2019 végén Vuhanból indult koronavírus-járványt a határok gyors lezárásával, valamint a gócpontokra vonatkozó szigorú intézkedések bevezetésével.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Karácsony reagált Tóth Csaba visszalépésére: „Nem védünk valakit csak azért, mert a mi kutyánk kölyke”

Hadházy Ákos szerint fontos hogy legyen jogi következménye a „nyíltszíni lopásnak, de az új kormány ugyanolyan szigorral lépjen fel akkor is, ha azon az oldalon esne valaki kísértésbe”.

Link másolása

hirdetés

Mi is megírtuk, hogy visszalépett Tóth Csaba a zuglói előválasztási jelöltségétől. Az MSZP jelöltje arra hivatkozott, hogy az őt ért támadásokkal szemben nem tudott védekezni, és a támogatói is kihátráltak mögüle. Így most Hadházy Ákos lesz az ellenzék közös jelöltje Zuglóban, más nem is szállt harcba arról a térfélről.

Tóth Csabát az elmúlt hónapokban tényleg rengeteg támadás érte: az egész akkor kezdődött, amikor a Momentum bejelentette Hadházy Ákos indulását Zuglóban, akit a korrupció elleni küzdelem élharcosának is neveznek.

Az utolsó löketet az adta a kihátráló pártoknak, hogy Hadházy olyan dokumentumokat mutatott, amelyek szerint Tóth kihagyott a vagyonnyilatkozatából egy XXII. kerületi gyárépületet, ami papíron nem az övé, de ő rendelkezik felette.

A bejelentésre Karácsony Gergely is reagált, a miniszterlnök-jelölt korábban már kihátrált az mszp-s politikus mögül.

hirdetés

A közösségi oldalán legújabb posztjában azt írja:

"A saját etikai normáim világossá tétele Tóth Csaba esetében már hozzájárult a helyes döntés meghozatalához. Hátha más esetben is segít, ezért megismétlem: számomra nem elfogadható az offshore-ozás, és nincs mentség a náci karlendítésre. Nincs kettős mérce, nem védünk valakit csak azért, mert a mi kutyánk kölyke".

Tóth Csaba visszalépésre más politikus is reagáltak. Hadházy Ákos szintén a közösségi oldalán üzent:

"A mai napon Tóth Csaba visszalépett a jelöltségtől. A zuglói előválasztásnak azonban már az elmúlt napokban volt egy nagyon fontos eredménye.

Amikor elindultam itt, azt szerettem volna megüzenni, hogy az ellenzék nem csak beszél arról, hogy kormányváltás esetén következménye lesz a lopásoknak. Azzal, hogy a pártok többsége – ha nem is azonnal, de – megvonta a támogatást Tóth Csabától, ezt az üzenetet megküldték. Ez egy lényeges és szimbolikus jelzés.

A zuglóiaknak azonban most lehetőségük van egy még erősebb üzenet elküldésére. Megüzenhetik, hogy gyökeres változást akarnak: végre legyen jogi következménye az eddigi nyíltszíni lopásnak, de az új kormány ugyanolyan szigorral lépjen fel akkor is ha azon az oldalon esne valaki kísértésbe"

- írja a független képviselő.

Fekete-Győr András is megszólalt: Tóth Csaba visszalépésével

"a korrupcióellenes harc ikonikus figurája, a Momentum Mozgalom által indított Hadházy Ákos szállhat szembe a Fidesszel Zuglóban. Ezzel egy komoly lépést tettünk az ellenzék megtisztítása érdekében, és így nemcsak a kormányváltás, de a korszakváltás is közelebb került!"

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Akár százezrekkel is többet fizethet vissza, aki továbbra is él a hitelmoratóriummal

A kormány többször hosszabbította a határidőt, a végső dátum október 31., de vannak, akik még tovább húzhatják.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2021. szeptember 27.


Link másolása

hirdetés

A Portfolio számolt utána, hogy aki október 31. helyett 2022. június 30-ig húzza a 8 milliós lakáshitel visszafizetését, annak a végére 300-500 ezer forinttal nőhet a tartozása, és a futamideje is megnőhet egy-másfél évvel.

Indokoltan jövő júniusig lehet élni a moratóriummal
A legutóbbi döntés szerint október 31-ig tart a hitelmoratórium, viszont a gyerekesek, a nyugdíjasok, a közmunkások, a munkanélküliek, és azok, akiknek jelentősen csökkent a jövedelme, kérvényezhetik, hogy csak júliustól kelljen törleszteniük. A Portfolio részletesen kiszámolta és táblázatban szemléltette, hogy egy 8 milliós hitel esetében, aminél 5 százalék a kamat, 40 hónappal nő a futamidő, ha valaki jövő nyárig marad a moratóriumban. Ez a 40 hónap akkor áll fenn, ha valaki a tavaly tavasztól jövő nyárig tartó 27 hónapban egyáltalán nem törleszt.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Ismét meghosszabbították a koronavírus-törvény hatályát

Az indoklás szerint csak így biztosítható a hatékony és gyors döntéshozatal ahhoz, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségekre rugalmasan lehessen válaszokat adni a negyedik hullámban is.

Link másolása

hirdetés

Hozzájárult az Országgyűlés hétfőn

a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény hatályának meghosszabbításához, így az 2022. január 1-ig érvényben marad.

A Ház erről 112 igen szavazattal, 25 ellenvoks mellett döntött, tartózkodás nélkül.

Az igazságügyi tárca államtitkára a módosítás parlamenti vitájában elengedhetetlennek ítélte a veszélyhelyzet meghosszabbítását, mert csak így biztosítható a hatékony és gyors döntéshozatal ahhoz, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségekre rugalmasan lehessen válaszokat adni a negyedik hullámban is.

Völner Pál azt hangsúlyozta, hogy az új vírusvariánsok korábban nem tapasztalt gyorsasággal és következményekkel terjednek, ezért a negyedik hullám küszöbén elengedhetetlen a fokozott és hatékony védekezés lehetőségének biztosítása.

Az előterjesztés indoklása szerint

hirdetés
a kormány elsődleges célja, hogy megvédje a magyar emberek életét és egészségét, valamint mérsékelje a gazdasági károkat és megőrizze a munkahelyeket.

A világjárvány elleni védekezés elmúlt másfél éve bebizonyította, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták ezeket a célokat - olvasható az előterjesztésben.

Az Országgyűlés az eredetileg idén februárban, 90 napos hatállyal elfogadott törvényt elsőként májusban hosszabbította meg, az őszi parlamenti ülésszak első ülésnapját követő 15. napig, vagyis október 5-ig. Most ezt a határidőt tolja ki a Ház januárig.

A törvényben rögzítették, hogy a kormány a veszélyhelyzetet korábban is megszüntetheti.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: