News here
hirdetés

HÍREK

A kormánypártiak közel kétharmada is EU-párti, többségük az eurót is bevezetné

Az ellenzéki szavazók pedig ennél is nagyobb arányban támogatják az uniós tagságot és az euró bevezetését.

Link másolása

hirdetés

Nagy többségben vannak az EU-pártiak Magyarországon, az emberek kétharmada az eurót is bevezetné – derült ki a Policy Solutions és a Friedrich Ebert Stiftung kutatásából, amelyet pénteken mutattak be Budapesten – írja a Telex.

A kutatásban résztvevők közel harmada (32%) az uniós támogatásokat kötötte az Európai Unióhoz. A második leggyakoribb asszociáció, amelyet szintén a válaszadók egyharmada (31%) nevezett meg, az uniós tagsághoz kötött előnyök, mint „az erő, a szabadság, a boldogság, a lehetőségek széles palettája, a közös célok vagy a bizalom” voltak.

A negatív asszociációk között volt a szuverenitás korlátozása (21%), az ideológiai, gazdasági, jogi nyomás, valamint a migráció (utóbbi jelentősége azonban csökkent a három évvel ezelőtti kérdőívhez képest). Míg 2019-ben a magyarok a migrációt tartották az EU-s tagság legnagyobb hátrányának, addig ma már ezt jóval kevesebben látják súlyos gondnak.

A megkérdezettek 70 százaléka mondta, hogy az Unió legfontosabb előnye az általa biztosított források és a gazdasági fejlődés lehetősége. A második legtöbbet emlegetett előny a külföldi munkavállalás és tanulás lehetősége (32%), a harmadik pedig a tagállamok közötti szabad mozgást lehetővé tevő Schengeni egyezmény (25%).

A válaszadók 16 százaléka azt emelte ki, hogy mai napig nem valósult meg a felzárkózás az „európai” életszínvonalhoz, és nagyok a gazdasági egyenlőtlenségek a tagországok között.

hirdetés

A megkérdezettek 50 százaléka egyetértett a kormány által sokszor hangoztatott „a brüsszeli bürokraták rá akarják erőltetni a magyar emberekre az akaratukat” állítással, míg 42 százalékuk nem.

A magyarok közel fele (49%) nevezhető egyértelműen EU-pártinak. Az EU-val szemben semlegesek 6 százalékot tesznek ki, az euroszkeptikusok pedig 12 százalékot.

A kormánypárti szavazók 61 százaléka támogatja az EU-tagságot, 17 százalékuk kilépne, 22 százalékuk pedig bizonytalan a kérdésben. Eközben az ellenzékiek 86 százaléka EU-párti, 4 százalékuk kilépés-párti, és 10 százalékuk bizonytalan.

Az euró bevezetését a magyar társadalom kétharmada (64%) támogatná. Ez 7 százalékpontos emelkedés 2019-hez képest (57%). Az ellenzők aránya ezzel párhuzamosan 34 százalékról 27 százalékra csökkent. A Fidesz-KDNP szavazóinak az 58 százaléka, és a pártnélküliek 56%-a is támogatná az euró bevezetését. Az ellenzékiek 73 százaléka van a közös uniós fizetőeszköz bevezetése mellett.

Érdekes adat, hogy a felmérés szerint a magyarok jobban bíznak az uniós intézményekben, mint a hazaiakban. A megkérdezettek fele bízik az Európai Unió Bíróságában (50%), és 46 százalék az Európai Parlamentben, míg a magyar bíróságokban csak 37, a magyar parlamentben pedig 35 százaléknyian bíznak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Orbán: Minden területen béremelésre készülünk
Attól függően, hogy „ebben a háborús gazdasági válság időszakban hogyan teljesít majd a magyar gazdaság”.

Link másolása

hirdetés

Az azonnali kérdések órájában Orbán Viktort kérdezik a képviselők a parlamentben. Harangozó Tamás arról beszélt, hogy a Fidesz április 3-án felszállt a Holdra, de úgy tűnik, azóta sem szálltak le onnan.

Az MSZP-s képviselő szerint ugyanis nem veszik észre, hogy kórházak álltak le ideiglenesen, osztályokat zártak be ideiglenesen, leszerelési hullám van a rendőröknél, és nincs elég egészségügyi dolgozó sem.

A miniszterelnök válaszában elmondta, hogy a pedagógusok biztosan fognak kapni 10-10-10 százalékos béremelést a következő három évben. Hogy ezen felül tudnak-e bért emelni a területen, az a gazdaság teljesítményétől függ.

Elmondta, hogy jelentősen emelték az ápolók fizetését is, akiknek persze jobb lett volna többet adni. Az orvosoknak pedig a valaha volt legnagyobb emelést adták az elmúlt másfél évben – tette hozzá. A rendőrökről elmondta, hogy hathavi fegyverpénzt kaptak, a rendőrséget pedig Pintér Sándor építette újjá, miután azt a Gyurcsány-kormány leépítette - fogalmazott.

A második viszontválaszban a miniszterelnök azt mondta, „minden területen” béremelésre készülnek, attól függően, hogy „ebben a háborús gazdasági válság időszakban hogyan teljesít majd a magyar gazdaság”.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Jakab Péter a fizetéséről kérdezte Orbánt, a miniszterelnök szerint ő „kivárta a sorát”
Orbán szerint ő csak elfogadta az Országgyűlés döntését.

Link másolása

hirdetés

A Jobbikos Jakab Péter tett fel azonnali kérdést a parlamentben hétfőn Orbán Viktornak. Jakab többek között szóvá tette, hogy Orbán Viktor fizetését a közelmúltban kétszeresére emelte az országgyűlés, míg szerinte „a magyar emberek jól dolgoznak, mégsem kapják meg a megfelelő bért”.

„A miniszterelnök fizetését a parlament a határozza meg, én pedig elfogadom a parlament döntését. Megtiszteltetésnek tartom, hogy ezt a munkát végezhetem, és elfogadtam és jónak tartom, hogy az Önök fizetését előbb rendezték”

- válaszolta Orbán. A kormányfő szerint az elmúlt 12 éves munkájuk eredménye, hogy a magyar átlagbér kétszeresére, a minimálbér pedig háromszorosára nőtt. „Kivártam a soromat” a fizetésemelésért, mondta a miniszterelnök.

A miniszterelnök válaszát Jakab Péter nem fogadta el.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Meghalt Kőváry Péter, a NEO egykori frontembere
A zenész ötven éves volt.

Link másolása

hirdetés

Hosszan tartó súlyos betegség következtében meghalt Kőváry Péter zenész. A hírt a testvére, a szintén zenész Kőváry Zoltán jelentette be a Facebook-oldalán. Kőváry Péter ötven éves volt.

A Telex összesítése szerint Kőváry a Rag Doll zenekarban kezdte testvérével,

a legtöbben azonban a Neo frontembereként ismerték, amelyhez 2003-ban csatlakozott.

Később megalapította a Peter Kovary & the Royal Rebels rockzenekart, és játszott a Stoned nevű Rolling Stones-tribute zenekarban is, de DJ-producerként is aktív volt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Orbán: A Mi Hazánk egy oltásellenes párt
Először vitázott a parlamentben Orbán és Toroczkai.

Link másolása

hirdetés

Toroczkai László az azonnali kérdések órájában arról beszélt az Országgyűlésben, hogy örülnek a főispánok és a vármegyék visszahozásának, de hiányolják, hogy „a történelmi magyar alkotmányról” nincs szó.

Elmondta, hogy támogatják a különadókat is, de szerinte a techcégeknek és a kaszinóknak is meg kellene adóztatni, és abból béremelést finanszírozni.

Orbán Viktor válaszában azt mondta: „Kevés olyan ember van, akivel még nem vitatkoztam a parlamentben. Keresem a hangom, meglátjuk még, hogyan lesz.”

Hozzátette: „Önök ellenzékben vannak, amit mi tiszteletben tartunk. Egy esetben nem tudjuk majd tiszteletben tartani, akkor, ha úgy végzik, ahogy az elődpártjuk végezte, és beszaladnak Gyurcsány Ferenc hóna alá, szabad demokratikus levegőt szippantani.”

A „történelmi alkotmányról” elmondta, hogy az benne van a mostani alkotmányban is.

Újabb felszólalásában a Mi Hazánk elnöke arról beszélt, hogy szerinte az oltáskampány megbukott, és „valódi szakemberekből” kellene felállítani egy csoportot.

hirdetés

A miniszterelnök erre azt válaszolta, hogy a Mi Hazánk egy oltásellenes párt, a kormány azonban továbbra is oltáspárti.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: