News here

HÍREK

A katások 80 százaléka el fog tűnni az IPOSZ elnöke szerint

Biztosan sokan visszaéltek a katázással, de ezzel a változtatással túllőttek a célon - mondta Németh László.

Link másolása

Aki most katás, azoknak a nyolcvan százaléka meg fogja szüntetni a katát és átmegy átalányadózásba, esetleg más adózási formába, ha egyáltalán továbbra is akar majd vállalkozni - mondta a 24.hu-nak az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke. Németh László

egyetlen pozitív dolgot tudott csak mondani, hogy akikre kitalálták a katát, azon kisvállalkozások egy része mégis bent maradhat,

illetve, hogy egyedül a taxisok számlázhatnak majd nem magánszemélyeknek is.

Az IPOSZ elnöke emellett számtalan kérdéssel és példával érzékeltette, hogy mi a gond azzal, hogy (a taxisok kivételével) csak magánszemélyeknek számlázhatnak a jövőben a katázók.

 • Hogyan fogja a kistelepülésen működő pékség ezután megjavíttatni az autóját a katás autószerelőjével?
 • A katás kulcsmásoló ki fogja írni szeptembertől, hogy mivel nem adhat számlát nem magánszemélynek, ezért nem szolgál ki például szállodákat, irodaházakat, önkormányzatokat, stb?
 • Mi lesz azzal a cipésszel, aki egy faluban vagy kisvárosban már nem tudott annyit keresni, hogy megéljen a cipőjavításból, elment dolgozni valahova, de nem főállású katásként még javított cipőket?
 • Mi lesz az építőiparban, ha nem lehet majd a katás boltból venni két szerszámnyelet, ha az van a legközelebb, és gyorsan kell, mert eltörött?
 • Az építőipari vállalkozások jó része pedig kiesik a katázásból, hiszen a zömük nemcsak magánszemélyeknek dolgozik, hanem önkormányzatoknak, intézményeknek, másik cégnek alvállalkozóként.

  Németh László arra is emlékeztetett, hogy a kata bevezetése előtt már felvetődött, hogy katás számlát nem fogadhatnak be vállalkozások, de aztán ez a finomhangolás során ez mégis lehetővé vált.

  „Miért térünk vissza ehhez az ötlethez? Vagy ennyire meg akarják szüntetni a katát?”

  - tette fel a kérdést az IPOSZ elnöke.

  Német azt is problémának látja, hogy évközi lesz a változtatás, holott arról volt szó, hogy csak januártól élne. Így a kizárással érintett katás vállalkozásoknak most a nyár közepén, szinte azonnal kell megváltoztatniuk mindent, hogy szeptembertől tovább tudjanak dolgozni.

  Arra is kitért, hogy feleslegesnek tartják, hogy a tervezet 18 millió forintra emelné árbevételi határt, hiszen aki csak a lakosságnak szolgáltat, annak szerinte nem fogja meghaladni az éves számlázása az eddigi 12 millió forintot.

  „Biztosan sokan visszaéltek a katázással, de ezzel a változtatással túllőttek a célon”

  – összegezett az IPOSZ elnöke.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  HÍREK
  Itt a lista arról, mennyiért lehet a környező országokban tankolni
  Az üzemanyag most Szlovéniában és Ukrajnában a legolcsóbb.

  Link másolása

  Ahogy arról mi is beszámoltunk, kedd éjjel bejelentette a kormány a benzinársapka eltörlését. Így megszűnt a lehetőség, hogy a magánszemélyek olcsóbban tankoljanak, már csak piaci áron lehet üzemanyaghoz jutni.

  Az Index a Cargopedia fuvarozási portál adatai alapján összeszedte, hogy a környező országokban mennyiért lehet tankolni:

  • Ausztriában a 95-ös benzint 640, a gázolajat 717 forintnak megfelelő átlagáron,

  • Horvátországban a benzint 652, a gázolajat 739 forintnak megfelelő átlagáron,

  • Romániában a benzint 604, a gázolajat 704 forintnak megfelelő átlagáron,

  • Szerbiában a benzint 617, a gázolajat 723 forintnak megfelelő átlagáron,

  • Szlovákiában a benzint 644, a gázolajat 712 forintnak megfelelő átlagáron,

  • Szlovéniában a benzint 565, a gázolajat 643 forintnak megfelelő átlagáron,

  • Ukrajnában pedig a benzint 541, a gázolajat 585 forintnak megfelelő átlagáron adják.

  Nálunk a holtankoljak.hu adatai szerint

  • a 95-ös benzin átlagosan 617 forintba

  • a gázolaj 681 forintba kerül szerdától.

  Az egyes kutakon lehetnek ettől eltérő árak, volt, ahol 700 forintot kértek a benzinért és 840-et a gázolajért. A MOL-kutakon 641 forint a benzin és 699 forint a gázolaj irányadó ára.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  HÍREK
  A Rovatból
  Beszakadt a MOL Orbán Viktor bejelentése után
  Délelőtt még nőtt a részvények értéke, kora délután viszont már rosszabb lett a helyzet, mint tegnap.

  Link másolása

  Bezuhantak a MOL részvényei Orbán Viktor szerdai bejelentése után - írja a Portfolio.

  Ahogy arról mi is írtunk, kedden éjjel megszüntette a kormány a magánszemélyek részére megtartott benzinársapkát, így szerdától már mindenki a piaci áron tankolhat.

  A bejelentés után, szerdán délelőtt Orbán Viktor közölte: „Az elmúlt napokban a brüsszeli kőolajszankciók hatályba léptek, bekövetkezett az, amitől tartottunk. Mostantól szankciós benzinárak vannak érvényben egész Európában. Magyarországon az ebből keletkező extraprofitot elvonjuk és a rezsivédelmi alapba irányítjuk".

  A tőzsdék is reagáltak a hírre. Az árstop eltörlésének hatására emelkedett a MOL részvényeinek értéke, a délelőtti órákban már 3,1 százalékos pluszban voltak a Portfolio cikke szerint.

  A miniszterelnök bejelentése után azonban

  "a reggeli pluszok elolvadtak, délután fél egy előtt a tegnapi záróárfolyam alatt állt az árfolyam".

  Délután egy óra után pedig már 1,7 százalékos mínuszban voltak a társaság részvényei.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  Csák János a tanártüntetésekről: „Az utcáról nem lehet kompromisszumokat kötni”
  A miniszter szerint méltánytalan, hogy olyan követelésekkel állnak elő a pedagógusok, amelyekhez hosszú előkészítések szükségesek, a belügyminiszter pedig csak fél éve vette át a területet.

  Link másolása

  Csák János kulturális és innovációs miniszter a Hír TV-ben beszélt a gazdasági válság okozta nehézségekkel küzdő kultúra problémáiról. Megemlítette, hogy az energiafelhasználás csökkentése érdekében újra kell gondolni a múzeumok, színházak működését, például az évadok áttolását a nyár felé.

  Ezen kívül az oktatásról is szót ejtett. Elmondta, hogy a kormány az elmúlt években emelt a fizetéseken és létrehozták a nemzeti alaptantervet is. Most jön a következő lépés, a mérés, hogy mit teljesítenek az iskolák.

  A tanári tüntetésekről így nyilatkozott:

  „Sajnálatos, hogy létrejött egy politikailag motivált tiltakozáshullám, ami nem arról szól, hogyan javíthatnánk meg a rendszert, hanem, hogy hogyan tudnánk destabilizálni”.

  Szerinte a baloldal azért lobbizik Brüsszelben, hogy Magyarország ne kapja meg a béremeléshez szükséges forrásokat.

  A kérdésre, hogy a pedagógusok nem csak a béremelés miatt állnak ki, úgy reagált:

  „a Belügyminisztérium, Pintér belügyminiszter egy fél éve vette át ezt a területet. Ezért is tartom méltánytalannak, hogy olyan követelésekkel állnak elő, amiknek hosszú előkészítésük van".

  Azt is mondta: „Szerintem Maruzsa államtitkár úr is, Pintér miniszter úr is nagyon is hallgat egyébként a tanárok legitim szervezeteire. De utcáról nem lehet kompromisszumokat kötni, nem lehet konszenzusra jutni. Le kell ülni egymással".

  VIDEÓ: A Hír TV beszámolója


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  Elképesztő módon jutnak be a külföldi hírek és filmek Észak-Koreába
  Palackpostába rejtett pendrive-okon juttatják el ezeket az aktivisták Kim Dzsongun országába.

  Link másolása

  A világ hírei mellett több ezer külföldi filmet és sorozatot juttatnak be palackpostával az aktivisták Észak-Koreába, írja az NK News alapján a Mirror.

  Az amerikai Emberi Jogok Alapítvány (HRF) önkéntesei csak idén kétezernél is több pendrive-ot és memóriakártyát juttattak át a szigorúan őrzött határon ezzel a módszerrel. A lapban látható egy fotó is, amin az egyik partra sodort hordozható meghajtó látható.

  A világtól elzárt diktatúrába bejutó információkról azután számoltak be, hogy a hjeszani repülőtéren nyilvánosan kivégeztek két tinédzsert, amiért dél-koreai sorozatokat és filmeket néztek. A 16 és 17 éves fiúkat még októberben lőtték agyon a kínai határ közelében fekvő városban. Kim Dzsongun országában halálos ítélet vagy élethosszig tartó börtönbüntetés vár azokra, akik dél-koreai filmeket néznek vagy terjesztenek, és ezzel „megzavarják a társadalom rendjét”. A tisztviselők előszeretettel választják inkább a nyilvános kivégzéseket, hogy a többieket elriasszák a hasonló bűncselekmények elkövetésétől.

  Egy héttel a két tini kivégzése előtt több gyűlést is szerveztek a környéken, melyeken a külföldi média, különösen a dél-koreai filmek és zenék fogyasztásának tilalmára hívták fel az emberek figyelmét.

  A HRF a Pendrive-ok a szabadságért program keretében nemcsak külföldi kultúrát juttat el a vízen Észak-Koreába, hanem olyan „oktató tartalmat” is, mely a szervezet működése mellett az ENSZ emberi jogi jelentéseit is bemutatja.

  A programot vezető észak-koreai disszidens szerint egy-egy meghajtó akár tíz emberhez is eljuthat, ami azt jelenti, hogy csak idén 20 ezer észak-koreait érhettek el a kétezer palackpostával, 2016 óta pedig összesen már 130 ezer memóriakártyát küldtek az elzárt országba.

  Egy 2020-as vitatott dél-koreai törvény tiltja a magáncsoportoknak, hogy előzetes jóváhagyás nélküli tartalmakat jutassanak be Észak-Koreába. Ugyanebben az évben döntöttek Kim Dzsongun diktatúrájában arról, hogy tovább szigorítják a külföldi tiltott tartalmak fogyasztását.

  Észak-koreai disszidensek szerint lehet, hogy a Titanic vagy a Top Gun nem idéznek elő forradalmat, de ország lakói csak így tehetik meg az első lépéseket egy szabadabb társadalom kialakítása felé.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET: