hirdetés

HÍREK

A dohányboltok és a bankok nyitva tarthatnak a szigorítás alatt

A részletes szabályozás várhatóan pénteken jelenik meg arról, mely üzletek és szolgáltatók maradhatnak nyitva a következő hetekben.
Fotó: Illusztráció, Wikipedia - szmo.hu
2021. március 04.

hirdetés

A szolgáltatások körében a zárva tartás természetesen a kaszinókra is vonatkozik, viszont a

tavaly tavaszi időszakhoz hasonlóan a bankfiókok és a dohányboltok továbbra is nyitva tarthatnak

- közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ a HVG cikke szerint.

A lap szerint már el is kezdődött az alkudozás arról, hogy mely üzletek tarthassanak nyitva a szigorítás alatt is.

A részletes szabályozás várhatóan március 5-én jelenik majd meg. Az Országos Kereskedelmi Szövetség ugyanis levélben kezdeményezte a döntéshozóknál, hogy legyenek kivételek

  • a munkaeszközöket kínáló boltok,
  • a home office-hoz szükséges híradástechnikai üzletek,
  • az állateledel-kereskedők,
  • az otthoni karbantartáshoz szükséges barkácsboltok
  • és a mezőgazdasági alapanyagokat kínáló egységek.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Falus András: Kásler Miklós nem tudja, miről beszél

Az akadémikus szerint az onkológiai szűrések leállítása még annál is nagyobb bűntény, mint a tavaly tavaszi kórházi ágyak kiürítése.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 16.

hirdetés

Falus András keményen bírálta Kásler Miklóst, mert a miniszter leállította az onkológiai szűréseket. Az akadémikus a 168.hu KeljfelJancsi című műsorában arról beszélt, hogy ezzel az intézkedéssel nem növelhető az intenzív osztályok ellátása.

Kásler Miklós nem tudja miről beszél - mondta a professzor. Úgy vélte, hogy ez még annál is nagyobb bűntény, mint a tavaly tavaszi kórházi ágyak kiürítése.

Közölte, hogy ő sem járulna hozzá ahhoz, hogy a sajtó bemenjen a lélegeztetőgépek mellé, de az fontos lenne, hogy megnézzék, mi zajlik a kórházakban és arról tudósítsanak.

Szembesíteni kellene az embereket azzal, hogy fiatalokat ápolnak a covid-osztályokon, és közülük sokan nem gyógyulnak meg.

A kínai vakcináról azt közölte, hogy az

rendeleti úton lett engedélyezve nálunk. "Olyan, mint a hátrafelé nyilazó magyarok,

azaz az OGYÉI visszafele engedélyezte a vakcina használatát" - mondta az akadémikus.

Szerinte fontos lenne, hogy valós adatokkal, szakemberek beszéljenek a keleti oltóanyagról.

hirdetés
Közölni kéne, hogy hányan kapták már meg a Sinopharm-ot, és náluk milyen ellenanyag-szint alakult ki.

Ha nem történt ilyen vizsgálat, akkor meg kellene csinálni, mert nem igaz, hogy erre nincs pénz - vélte. A nyugati vakcinákat azért nem kell tesztelni, mert azt a Európai Gyógyszerügynökség intézte, engedélyezte.

Falus úgy nyilatkozott, hogy nem volt oltásellenes a DK azon felhívása, hogy a kínai vakcinával ne oltsanak, ott csak az időzítéssel voltak gondok - mondta. Úgy vélte, hogy az információk elhallgatása okozhat pánikot, nem pedig az adatok ismertetése - utalt arra, hogy Fiala János műsorvezető szerint a kormányzatnak vannak információi a vakcináról.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

A brüsszeli lakosok nem választhatnak az oltóanyagok közül, azt kapják, amit felajánlanak nekik

Megválaszthatják az oltás időpontját és a számukra legkönnyebben elérhető oltóközpontot, de az oltás fajtáját nem tüntetik fel az értesítésen.
MTI, fotó: Rosta Tibor - szmo.hu
2021. április 16.

hirdetés

A helyi sajtóban korábban közöltekkel ellentétben a brüsszeli régióban élőknek nincs lehetőségük választani a koronavírus elleni oltóanyagok közül - közölte a The Brussels Times című napilap.

A lap arról tájékoztatott, hogy a belga főváros lakosai közül azok,

akik megkapják az oltásra szóló értesítést, megválaszthatják a vakcináció időpontját és a számukra legkönnyebben elérhető oltóközpontot, azonban az értesítés nem tünteti fel a beadandó oltóanyag típusát.

Mindezt a belga egészségügyi hatóság is megerősítette pénteken.

A belgiumi oltási munkacsoport március közepén közölte, hogy a vakcinatípus is megjelenik az oltási meghívókon, mivel az AstraZeneca cég oltóanyagával kapcsolatban felmerült lehetséges mellékhatások többeket elbátortalanított a beoltástól. A munkacsoport akkor felhívta a figyelmet, hogy szeretnék elkerülni azt, hogy a lakosok "válogassanak" az oltóanyagok között.

Az országban háromféle vakcinát, a Moderna, az AstraZeneca és a Pfizer/BioNTech cég oltóanyagát használják. Az országban 5,92 százalékos az átoltottság.

hirdetés
Hollandiában a közegészségügyi hatóság a héten közölte, hogy az országban élőknek azt az oltóanyagot kell elfogadniuk, amelyet felajánlanak nekik, mindaddig, míg nem érkezik több dózis vakcina az országba.

Az országban az oltást igénylő állampolgároknak eddig 5,92 százalékát oltották be a koronavírus elleni vakcina mindkét adagjával.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Koronavírusban meghalt egy édesanya, aki éjjel-nappal ápolta beteg kislányát

Marika 0-24 órában gondozta a 7 éves Sárát, aki Canavan szindrómában szenved. A kislány most egyedül maradt az édesapjával, a család segítséget kér.
A címkép illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2021. április 16.

hirdetés

Elhunyt egy 39 éves székesfehérvári édesanya koronavírusban, aki 0-24 órában ápolta hétéves, magatehetetlen kislányát - számolt be az RTL Híradó. A kislány Canavan szindrómában szenved. Jelenleg a nagymamája is koronavírusos, kórházban ápolják.

Az anya barátnője, aki egyben kollégája és a család segítője is, megtörten nyilatkozott az RTL Híradónak.

"Amikor megtudtam, hogy meghalt Marika, konkrétan összezuhant a világ. Elsötétült minden. Én olyan őszintén megsirattam, és azóta is. Aznap éjszaka nem is bírtam aludni"

- mondta az RTL Híradónak az édesanya barátnője.

A 7 éves Sárának már korábban szerveztek gyűjtéseket, ugyanis a kislányhoz heti szinten többször is jártak fejlesztők és speciális tápszerekre van szüksége.

Sára nagymamája is koronavírusos, jelenleg is kórházban van, mélyaltatásban. A kislány édesapja most egyedül maradt Sárával, nem tud visszamenni dolgozni, így a család most segítséget kér.

hirdetés

Aki segíteni szeretne, megteheti ITT:

Geszti Béla Csaba

Unicredit Bank

109180010000012257930001

IBAN:HU41 1091 8001 00000122 5793 0001

SWIFT:BACXHUHB

Paypal: [email protected]

Megjegyzésbe: Adomány Geszti Sárának

VIDEÓ: Az RTL Híradó riportja


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Mit tehet a szülő, ha az intézményvezető nem hajlandó elfogadni a gyerek hiányzását?

A Pedagógusok Demokratikus Szervezete válaszol erre a fontos kérdésre, és arra is, hogy mikor kötelezheti a nevelőtestület osztályozóvizsgára a diákot.
Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay - szmo.hu
2021. április 16.

hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, április 19-én újra megnyitják az óvodákat és az általános iskola alsó tagozatait. Számos szülő, pedagógus és orvos is a nyitás halasztását szorgalmazza.

"Nem engedte, mikor kértük, pedig beteg nagyapával lakunk egy fedél alatt…" – ilyen és ehhez hasonló emailek érkeztek a Pedagógusok Demokratikus Szervezetéhez a szülőktől.

A kormány döntése szerint nem kötelező a gyerekeket az intézménybe bevinni. De mi történik akkor, ha az intézményvezető nem akarja igazolni a hiányzást? Erre válaszol a Ne dolgozz ingyen honlap.

"Sok szülő gondolja a napokban úgy – teljesen érthetően –, hogy jobb helyen van otthon a gyermek, ha éppen meg tudják oldani a felügyeletét, az otthoni tanulását, foglalkoztatását. Ugyanakkor előfordulhat, hogy az intézményvezetők nem hajlandóak igazolni a hiányzásokat. Az igazolásokkal kapcsolatban azonban

hirdetés
az intézményvezetőnek nincs mérlegelési lehetősége. A jogszabály ugyanis nem tesz számára lehetővé ilyet.

A 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 51. § (2) bekezdésének c) pontja leírja, hogy „a mulasztást igazoltnak kell tekinteni, ha c) a gyermek, a tanuló hatósági intézkedés vagy egyéb alapos indok miatt nem tudott kötelezettségének eleget tenni.”

A rendelet tehát azt írja, hogy igazoltnak kell tekinteni, ha egyéb alapos indok miatt nem tud a kötelezettségének eleget tenni a gyerek.

"Úgy gondoljuk, hogy egy világot lebénító, áldozatok millióit szedő pandémia mindenesetre alapos indoknak kell minősüljön" - írják.

A másik kérdés az osztályozóvizsga kérdése.

Osztályozóvizsgára akkor kötelezheti a diákot a nevelőtestület, ha

- minimum 250 órányi hiányzással rendelkezik, vagy

- hiányzásainak száma meghaladja meghatározott iskolai nevelés-oktatás szakképesítés megszerzésére felkészítő szakaszában az elméleti tanítási órák húsz százalékát, vagy

- alapfokú művészeti iskolában a tanítási órák egyharmadát, vagy

- egy adott tantárgyból a tanítási órák harminc százalékát, ÉS ha nem szerzett elegendő osztályzatot a lezáráshoz.

Fontos, hogy félévkor nem a 250 óra fele, azaz 125 óra, vagy az adott tantárgy óraszámának egyhatoda esetén merül fel az osztályozó vizsga, hanem 250 óránál, vagy az adott tantárgy éves óraszámának egyharmadánál, ÉS ha a tanuló érdemjeggyel nem volt osztályozható - írják.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: