hirdetés

HÍREK

A DK-s Varju Lászlót támogatja a Jobbik Újpesten

Jakab Péter szerint hiteles, kitartó és alázatos munkával látja el a választókörzetében élők képviseletét.

Link másolása

hirdetés

A DK-s Varju Lászlót támogatja a Jobbik Budapest 11. számú választókörzetében, közölte Jakab Péter a Facebookon.

Varju László 2018-ban megverte a Fidesz jelöltjét Budapest 11. számú választókörzetében, és azóta is hiteles, kitartó és alázatos munkával látja el az itt élők képviseletét. A Jobbik díjazza az elvégzett munkát, ezért úgy döntöttünk, Varjú Lászlót támogatjuk az előválasztáson az ellenzék közös jelöltjeként ebben a választókörzetben

– írta a párt elnöke.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

A luxemburgi miniszterelnök Orbánnak: „Az anyám utálja, hogy meleg vagyok, ezzel élek együtt. Önök pedig ezt törvénybe teszik”

Európai össztűz zúdult a magyar kormányfőre a melegellenes részeket is tartalmazó magyar pedofiltörvény miatt.

Link másolása

hirdetés

Ahogy arról korábban is írtunk, tizenhét európai uniós tagállam vezetője közös levelet tett közzé csütörtökön, amelyben elítélték „az alapvető jogokkal szembeni fenyegetéseket”, és az LMBT-közösséggel szembeni hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem folytatására szólítottak fel.

A tisztelet és az elfogadás az európai projekt középpontjában áll. Elkötelezettek vagyunk az ezen értékek védelmét célzó erőfeszítések folytatása mellett, biztosítva, hogy a jövő európai generációi az egyenlőség és a tisztelet légkörében nőjenek fel

- fogalmaztak.

A csütörtökön kezdődött EU-csúcstalálkozót megelőzően, António Guterres ENSZ-főtitkárral tartott közös sajtótájékoztatóján David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke - a szexuális neveléssel foglalkozó magyar törvénnyel kapcsolatban feltett újságírói kérdésre válaszolva - kijelentette: az uniós intézmények elkötelezettek a jogállamiság tiszteletben tartása mellett. Itt az idő, hogy olyan tagállamok esetében, ahol megsértik a jogállamiságot, az unió alkalmazza a január elseje óta érvényes jogállamisági feltételrendszerről szóló rendeletet, melynek értelmében kötelezettségszegés esetén az EU felfüggesztheti az uniós pénzek kifizetését. Sassoli emlékeztetett: az EP kész jogi eljárást indítani az Európai Bizottság ellen, ha a brüsszeli végrehajtó testület tovább késlekedik az uniós költségvetés védelmére létrehozott jogállamisági feltételrendszer alkalmazásával.

hirdetés

A múlt héten elfogadott pedofilellenes magyar törvényre vonatkozó kérdésre válaszolva az uniós csúcstalálkozóra érkező tagállami vezetők között Emmanuel Macron francia elnök kijelentette: a magyar szabályozás nincs összhangban az európai értékekkel.

Véleménye szerint eljött az ideje egy „őszinte és határozott” megbeszélésnek Európa alapértékeiről. Azokról az értékekről, melyek - szavai szerint - Európa alapkövét jelentve minden ember méltóságát és diszkriminációl való mentességét biztosítják. Kiemelte:

noha tiszteletben tartja Magyarország önállóságát, a „törvény nem felel meg az értékeinknek és annak, amit Európa jelent”.

Macron reményét fejezte ki, hogy a tagállami vezetők megbeszélése arra készteti majd Orbán Viktort, hogy maga módosítsa a törvény szövegét. Hozzátette: azt várja az európai intézményektől, hogy „mindannyiunk nevében és elveink védelmében” tegyék meg a megfelelő jogi lépéseket Magyarországgal szemben.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök egy újságírói kérdésre adott személyes hangú válaszában azt mondta: a legnehezebb dolog volt számára elfogadni saját homoszexualitását, és az, hogyan mondja el azt szüleinek. "Azt hallani, hogy ez azért van, mert talán fiatalabb koromban néztem valamit a televízióban, elfogadhatatlan. Ahogy elfogadhatatlan a pedofília, a pornográfia és a homoszexualitás összevegyítése is. Az EU alapvető értéke, hogy képesek vagyunk különbözőek lenni" - fogalmazott Bettel. Orbán Viktornak a Tanács ülése után azt mondta:

Nem meleggé váltam. Az vagyok, ez nem döntés kérdése. (...) Az anyám utálja, hogy meleg vagyok, ezzel élek együtt. Önök pedig ezt törvénybe teszik. Tisztelem Önt, de ez egy vörös vonal. Ez alapvető jogokról szól, a jogról, hogy lehetünk mások.

Alexander De Croo belga miniszterelnök hangsúlyozta: Európa szabályokkal rendelkező "klub", ahol az országok nem kaphatnak pénzt, ha figyelmen kívül hagyják a szabályokat. „Világosan kell fogalmaznunk, a törvénnyel a magyar kormány túl messzire ment” - fogalmazott a belga miniszterelnök.

Micheál Martin ír miniszterelnök a csúcstalálkozóra érkezve kijelentette: „úgy érezzük, hogy a magyar hatóságok túllépnek az Európai Unió alapvető értékén a fiatalokkal és az LMBT-közösséggel kapcsolatban hozott intézkedések tekintetében”. Véleménye szerint alapvető fontosságú, hogy az Európai Unió megerősítse vonatkozó álláspontját, és támogassa az LMBT-közösséget, valamint a sokféleséget és a befogadást.

Antonio Costa portugál kormányfő is azt pedzegette, Magyarországnak nem muszáj az Európai Unió tagjának lennie, elgondolkozhatunk azon is, hogy csak a gazdasági együttműködést választjuk, mint Norvégia vagy Svájc. Ugyanakkor mi annak idején mégis a tagságot választottuk.

Mario Draghi, Olaszország miniszterelnöke arra emlékeztette Orbánt, hogy az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikkét nem véletlenül írták, ugyanis Európában nagy múltja van az emberi jogok elnyomásának. Felhívta rá a figyelmet, hogy a szerződést Magyarország is aláírta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Jégesővel, felhőszakadással, viharos széllel lecsapó heves viharok hűtik le a forró levegőt hétvégére

Az egész országra riasztást adtak ki zivatarveszély és felhőszakadás miatt. Szombaton és vasárnap már csak 31-32 fok lesz a maximum.

Link másolása

hirdetés

Még ma is kánikula lesz, de este zivatarokkal, felhőszakadással és viharos széllel érkezik a már sokak által várt lehűlés - derül ki az Időkép előrejelzéséből.

Pénteken feltámad a nyugati-északnyugati szél, a Dunántúlt hidegfront éri el. A napsütést délutántól erős gomolyfelhő-képződés váltja, és főként késő délutántól, estétől egyre többfelé alakulhatnak ki felhőszakadással, viharos széllel, helyenként jégesővel kísért heves zivatarok. Délután 28-37 fok várható: nyugaton már enyhül, keleten még kitart a forróság.

Zivatarveszély miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Nógrád megyére elsőfokú, az összes többi megyére másodfokú, felhőszakadás miatt az egész országra elsőfokú (citromsárga) figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A hőség miatt Baranya, Tolna, Fejér, Pest, Heves, és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elsőfokú, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében másodfokú a riasztás.

Szombatra virradóan többfelé, napközben még főként keleten, északkeleten várhatóak záporok, zivatarok, akár heves zivatarok kialakulása. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a zivatarokat viharos lökések kísérhetik.

Mérséklődik a hőség, 25-31 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Vasárnap sok napsütés várható. Zápor, zivatar csak néhol északon fordulhat elő. Az északi, északnyugati szél keleten élénkülhet még meg. Délután 27-32 fokos maximumokkal.

Hétfőre újból erősödik a nappali felmelegedés, a legmelegebb órákban 28-34 fok valószínű.

Emellett sok napsütésre számíthatunk, jelentéktelen csapadék csak elvétve lehet. Az északnyugati szél helyenként élénkülhet meg. Kedden is hasonló időre készülhetünk. Mérsékelt, néhol élénk lesz a légmozgás. A maximum-hőmérséklet már több helyen emelkedhet 35 fok köré.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Holland miniszterelnök: Magyarországnak nincs helye az EU-ban, ha kitart a melegellenes törvény mellett

Marc Rutte élesen bírálta a magyar törvényt, szerinte az teljesen szembemegy az unió értékelvű politikájával.

Link másolása

hirdetés

Tizenhét európai uniós tagállam vezetője közös levelet tett közzé csütörtökön, amelyben elítélték „az alapvető jogokkal szembeni fenyegetéseket”, és az LMBT-közösséggel szembeni hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem folytatására szólítottak fel

Az Európai Bizottságnak, az Európai Unió Tanácsa portugál elnökségének és az Európai Tanács elnökének címezett levelet Belgium, Dánia, Németország, Észtország, Írország, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Ciprus, Lettország, Luxemburg, Málta, Hollandia, Finnország, Svédország és Ausztria állam- vagy kormányfője írta alá.

Kiemelték: a levél megírását az alapjogokkal szembeni fenyegetések, különösen a szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetés tilalmát kimondó elv csorbulása miatt tartották fontosnak. Emlékeztettek: a „közös alapvető értékeinkhez való kötődést és azok betartását uniós szerződések rögzítik”. Megfogadták: folytatják az LMBT-közösséget célzó diszkrimináció elleni harcot, és megerősítik az alapvető jogok védelmét.

Marc Rutte holland miniszterelnök kijelentette:

Magyarországnak „hatályon kívül kell helyeznie” az LMBT-közösséget megbélyegző törvényét, és tiszteletben kell tartania az EU-szerződések vonatkozó cikkében rögzített alapvető emberi jogokat. Ezek nem képezik vita tárgyát, ellenkező esetben „távozni kell”.

Ugyanakkor hozzátette: szívesebben látná, ha Magyarország önként vonná vissza az ellentmondásos törvény, ez az országot az EU-ban tartaná.

hirdetés
Ha azonban ez nem következne be, „nincs itt a helye”

- mondta Rutte azzal érvelve, hogy a magyar törvény „súlyosan ellentmond azoknak az értékeknek, amelyeken Európa alapszik”. Ha az EU most nem cselekszik, megszűnik az értékek uniója lenni és puszta kereskedelmi unióvá válik - tette hozzá a holland miniszterelnök.

Nem kevésbé kemény szavakkal reagált a holland kormányfő szavaira Varga Judit. Az igazságügyminiszter azt mondta: Rutte úr a régi gyarmatosító arrogancia hangján szólalt meg, amikor térdelésre szólította fel a magyarokat.

Amíg élek minden erőmmel azért fogok harcolni, hogy magyar embernek sose kelljen térdelnie se Rutte nevű, se semmilyen más gyarmatosító előtt. Hollandia vezetője ezzel a mondatával kiírta magát a civilizált emberek köréből!

A 24.hu egyébként kiszúrta, hogy a Twitteren a miniszter angolul már visszafogottabban reagált: ott csak annyit írt, „Rutte a politikai zsarolást alkalmazza”.

Varga Judit ugyanakkor azt is állítja, hogy a Politico cenzúrázta a cikkét, nem közölték le azt. Mint írja: „A gyermekeket és szülőket védő törvénnyel kapcsolatos nemtelen és aljas hazugságokra adtam volna tiszta és egyenes, tényeken alapuló válaszokat írásomban, de úgy látszik az igazság nincs ínyére az európai sajtónak. Sokszor láttunk már ilyet a liberális médiától… Ha nem értenek veled egyet, akkor elhallgattatnak, azaz, nem közlik a cikket. A módszer jól bejáratott: Megtámadnak, ránk zúdítják hazugságaikat, de nem hagyják, hogy az ember megvédje magát vagy cáfolja a gőzhenger vádaskodásait. Felépítenek egy gyűlölethadjáratot a sajtóban a másik fél cenzúrázásával. Ez lenne a szabad Európa?”

Az AboutHungary oldalon Varga megosztotta az ominózus cikket.

(MTI, 444)

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Élő adásban segítettek egy ájult nőnek Szombathelyen

A tudósító újságírónak és egy helyszínelő rendőrnek köszönhetően a nő hamar stabil állapotba került.

Link másolása

hirdetés

Élő adásban segítettek egy idős nőnek, aki a kánikulában elájult.

Egy balesetnél dolgozott a 112 Press tudósítója Szombathelyen, amikor mellette rosszul lett az idős asszony.

Tánczos Mihály újságíró és egy helyszínelő rendőr együtt segítettek az eszméletét vesztett hölgynek. Tánczos elmondta, nem szándékosan rögzítette az esetet, de abban a helyzetben nem volt lehetősége, hogy a kamerával foglalkozzon. Szerencsére többen vizet hoztak az idős nőnek, aki hamar magához tért.

Az év eddigi legmelegebb napján ismét megdőlt az országos és a fővárosi napi melegrekord: Fülöpházán 40, Budapesten 37,8 fokot mértek. Enyhülés pénteken este várható.

Az RTL Híradó riportja:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: