BUDAPEST
A Rovatból

A Déli pályaudvar mocskában egy világhírű művész alkotása áll

A várnegyed tükörképét, absztrakt műalkotásokat és több érdekességet is találtunk a lepukkant Déli pályaudvaron. Megmutatjuk, hol keresd őket!


A Déli pályaudvar nekem mindig egy nagy rohanás volt: buszról le, lepukkant lépcső, még lepukkantabb aluljáró, elsasszézni a középen napozó gyanús alakok között, lépcsőn fel, pénztár és végre elérni az épp induló vonatot Balaton felé. A nagy rohanásban általában nincs időnk megcsodálni a Déli környékét.

De most őszintén, kinek is jutna eszébe szétnézni ezen a leharcolt pályaudvaron? Hát nekünk! Lampert Benedek barátommal ez alkalommal itt keresgéltünk szép és érdekes részleteket.

A Déli pályaudvar egy része jelenleg felújítás alatt áll. Az építkezés pókhálói, rácsai és az elbontott álmennyezet csúfítja az amúgy is ütött-kopott belső tereket. Az egész épületben átható gyros-szag terjeng, amitől hamar felfordult a gyomrunk. Az alsó szint kevésbé forgalmas részeit pedig olyan kényelmesen belakták a hajléktalanok, hogy szinte pofátlanságnak tartottuk volna, ha átsétálunk a “nappalijukon”. Ettől függetlenül vannak olyan részletei a környéknek, amit érdemes közelebbről is megnézned, pláne ha te is nap mint nap erre jársz.

Ha ránézel a Déli épületére, egy szocreál tömböt látsz. Azonban jó ha tudod, hogy ez a 70-es évek egyik építészeti bravúrja, ami már önmagában is rejt érdekes megoldásokat, meglepetéseket. Kővári György és munkatársai úgy tervezték meg az épületet, hogy a sötét üveg a Várnegyed panorámáját tükrözi, illetve belülről is óriási, szélesvásznú panorámát nyújt.

Az épület ezen kívül a sík terület és a hegyvidék találkozását is szimbolizálja: az aluljáróval, és a felette végighúzódó épülettömeggel a völgy-hegyvidék találkozását idézték meg.

A buszról leszállva átvágtunk az Alkotás utcát és a pályaudvart összekötő aluljárón. Ebben az árusoktól és részegektől zajos földalatti sikátorban máris találtunk egy megbújó absztrakt különlegességet. Az aluljáró Alkotás utca felé eső falfelületét Józsa Bálint és Kovács Ferenc 1974-es márványból készült Dinamikus domborműve díszíti.

Absztrakt minták Budapest közterein

Magyarországon Aczél György kultúrpolitikája alatt az absztrakt művészet tiltott jelenség volt. Később a 70-es években lazult a helyzet, és középületeken, köztereken esetenként megjelentek absztrakt alkotások díszítőelemként.

Manapság egyre gyakoribb, hogy az elavultnak ítélt épületeket lebontják, a "szocialistának" bélyegzett műveket értéktelennek ítélve kidobják, és az absztrakt domborművek is sok esetben a nemtörődömség áldozatává válnak.

A hullámra hasonlító mintán is észrevettük, hogy megrongálódott. A felület középső részén tenyérnyi darabok törtek ki, ami nagy eséllyel helyrehozhatatlan.

A sötétségből kilépve a Déli előtti napos kis aluljáró térre értünk. Kevesen tudják, de itt áll egy világhírű művész alkotása.



Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A Rovatból
Őszi menedék Budapesten - 7 hangulatos hely, ahol jó lelassulni a városban
Ahogy lehullanak a levelek és a város lelassul, Budapest új arcát mutatja meg – a kuckózós, illatos, meghitt helyekét, ahol jó megpihenni egy tea, egy koktél vagy egy finom vacsora mellett.


A nyári pezsgés után itt az idő, hogy kicsit megpihenjünk, és átadjuk magunkat az évszak lassabb, melegebb hangulatának. Ősszel valahogy minden ital jobban esik, minden beszélgetés intimebb, minden vacsora egy kicsit ünnepibb. Most hét olyan budapesti helyet mutatunk, ahol tökéletesen megélheted ezt az érzést.

A Spoon The Boat fedélzetén vacsorázva a Dunán ringatózva gyönyörködhetsz Budapest fényeiben, míg a Normafa Síházban a természet közelsége és a házias ízek adják az igazi feltöltődést. A 360 Bar fűtött igluiban a finom koktélok és a panoráma együtt teremtik meg a télbe hajló esték különleges hangulatát, a Honey Budapestben pedig illatos kávék és lassú reggelik várnak a belváros csendes szegletében. A Chez Dodo francia desszertjei egy pillanat alatt édesítik meg az őszt, a Sirius Teaház kuckójában forró teák, süti és nyugalom vár, míg a Könyvbár & Restaurant minden fogásban egy új történetet mesél el – mert Budapesten ősszel is rengeteg hely van, ahol jó megállni egy kicsit.

Spoon The Boat

Budapesten kevés hely tudja úgy ötvözni az eleganciát és a romantikát, mint a Vigadó tér és környéke. Ősszel a Duna-part itt különösen varázslatos: a hidak ívei mögött arany fénybe borul a víz, a város esti fényei pedig lassan kirajzolják a pesti rakpart sziluettjét. Ebben a hangulatban ringatózik a Dunán a Spoon The Boat, amely nemcsak egy étterem, hanem igazi budapesti élmény.

A hajó fedélzetéről nézve a város teljesen más arcát mutatja.

A Lánchíd, a Budai Vár és a kivilágított rakpart panorámája olyan látvány, amit még a helyiek sem tudnak megunni – hát még, ha mindezt egy pohár borral vagy egy elegáns vacsora mellett élvezheted.

A Spoonon egyszerre van jelen a város pezsgése és a folyó csendje: ideális hely egy meghitt estére, amikor az ember kicsit kiszakadna a mindennapokból, de mégis a város szívében maradna.

A belső tér egyszerre elegáns és barátságos. A hatalmas üvegablakokon át a város fényei szinte belesimulnak a térbe, a Duna halk mozgása pedig saját ritmust ad az estének. Minden apró részlet – a megvilágítás, a hangulat, az illatok – azt szolgálja, hogy az ember igazán jelen tudjon lenni a pillanatban.

Az étlap a magyar és a nemzetközi konyha legjavát kínálja modern tálalásban, szezonális alapanyagokkal. Könnyed előételek, frissen készült főételek, gyümölcsös desszertek és különleges koktélok várnak, amelyek tökéletesen illenek egy őszi nap lezárásához. Hétvégén a gasztronómiai kínálat különleges programokkal egészül ki: a családi ebédmenühöz vagy a Rum Adventure rumkóstolóhoz exkluzív városnéző hajózás is társul, amelyre közvetlenül a Spoon saját pontonjáról szállhatsz fel. A Spoon The Boat így nem csupán egy vacsorahely a város szívében, hanem egy különleges élmény is, ahol az ízek, a látvány és a Duna közelsége tökéletes egységet alkotnak – és ahol könnyen valóra válik a hely mottója: „Szerelembe ejtünk Budapesttel.”

 

Normafa Síház

A Normafa minden évszakban népszerű, de talán ősszel a legvarázslatosabb. Ilyenkor a fák lombjai aranyba és mélyvörösbe borulnak, a levegő friss, a város zaja pedig odafentről alig hallatszik fel. Aki egyszer megérkezik ide, rögtön érzi: ez az a hely, ahol le lehet lassulni. Egy séta a Budai-hegységben, egy kis kirándulás a fák között, majd egy megérdemelt pihenő a Normafa Síházban – ez együtt adja az igazi őszi feltöltődést.

A Síház nemcsak a környék egyik legjobb étterme, hanem igazi találkozóhely is, ahol mindenki otthon érezheti magát – gyerekek, kutyások, kirándulók és nagyszülők egyaránt. A város fölé kanyarodva pillanatok alatt megérkezhetsz ide, a fák árnyékába rejtett, hangulatos épülethez, ahol a természet közelsége és a jó ízek harmonikusan találkoznak.

Az idei ősz különösen izgalmas időszak a Normafa Síház életében: megújult étlapjuk egyszerre jelent visszatérést a gyökerekhez és lépést a jelen gasztronómiája felé.

A séf, Dózsa Krisztián a magyar konyha klasszikusait gondolta újra, a hagyományos ízeket modern tálalással és friss szemlélettel ötvözve. Mert itt hisznek abban, hogy az igazi érték a hagyományban rejlik – csak épp minden generációnak újra fel kell fedeznie.

A vadas, a somlói galuska vagy a paradicsomos káposzta ismerősen csengő fogások, de a Síházban egészen új formában születnek újjá. Az őszi menü a szezon legjavát hozza el: lélekmelengető, kirándulás mellé illő ételeket, amelyekben ott a természet közelsége, a friss levegő íze és a hegyek békéje.

A Normafa Síház légköre otthonos és meleg, az étlap pedig pont olyan sokszínű, mint a vendégkör, amely újra meg újra visszatér ide. Ez a hely nem csupán egy étterem, hanem egy szelet nyugalom – ahová mindig jó visszatérni, különösen ősszel.

360 Bar

Amikor a nappalok rövidülnek és a város esti fényei korábban gyúlnak ki, a budapesti tetőbárok közül egy név az, ami újra és újra előkerül: a 360 Bar. Az Andrássy út tetején megbújó hely minden évben elhozza a tél varázsát, még mielőtt igazán beköszöntene a hideg. A 360 Bar Igloo Garden október elején újra megnyitotta kapuit, és idén még meghittebb, még különlegesebb élményt kínál.

Az októberi nyitás után a fűtött dómok ismét megteltek élettel: bent meleg fények és baráti beszélgetések, kint pedig a Bazilika és a Budai Vár fényei adnak páratlan hátteret az estéhez.

A kilenc iglu közül mindenki megtalálhatja a hangulatához illőt: a közös asztaloknál könnyű ismerkedni, a privát kupolákban pedig meghitten lehet eltölteni egy estét párban vagy barátokkal. A tető Bazilika felé néző oldalán különleges, fával fűtött szabadtéri helyeket alakítottak ki, ahol a pattogó tűz melege, a különleges ital és a város panorámája együtt olyan hangulatot teremt, hogy az ember pillanatok alatt elfelejti, milyen évszak is van éppen.

A bár idei őszi-téli szezonja az új ízekről is szól. A bár idén igazi ízkavalkáddal készül: a teljesen megújult signature koktélkollekcióban a nemzetközi trendek és a 360 Bar jól ismert, kreatív stílusa találkozik. A Velvet Bloom aranyló csillámai már az első pillantásra elvarázsolnak, a Nutcracker gesztenyehabbal hozza el az ősz legédesebb ízeit, a Northern Glow az Északi Fényt idézi meg, a Golden Hive pedig a természet és a fenntarthatóság jegyében született.

Az új koktélokhoz idén egy még gazdagabb étlap is társul. A klasszikus kedvencek – mint a svájci sajtfondue, a 360 Burger vagy a Tomahawk steak – mellett új fogások és desszertek is érkeztek. Az egyik legnagyobb kedvenc a mákos guba, egy családi recept alapján készült édesség, amit a csapat nem véletlenül nevez „veszélyesen addiktívnak”.

Ez a bensőséges, mégis vibráló hangulat az, ami miatt a 360 Bar Igloo Garden évről évre a tél egyik legkedveltebb budapesti találkozóhelyévé válik. Egy pohár koktél, néhány jó barát és a város fényei a lábunk alatt – aligha létezik ennél tökéletesebb módja annak, hogy megünnepeljük az őszt és a tél kezdetét.

Lackner René / 360bar

Marek Zoltán / 360bar

Honey Budapest

A Bazilika szomszédságában, a Sas utca csendesebb részén bújik meg a Honey Budapest, egy hely, ami nem siet – és épp ettől szerethető. Ősszel különösen jó ide beülni: kint lehullanak a levelek, a levegőben kávé és frissen sült péksütemény illata keveredik, bent pedig minden meleg fénybe borul.

A Honey nem egyszerűen egy brunch-hely, hanem egy apró menedék, ahol minden a lelassulásról szól. Aki reggel ide betér, az nem csupán enni jön, hanem megállni egy pillanatra. A barátságos tér, a halk zene együtt teremtik meg azt a hangulatot, amitől ez a hely szinte azonnal otthonossá válik.

A menü igazi brunch-klasszikusokat vonultat fel: Eggs Benedict, Croque Monsieur, avokádós toast, friss péksütemények, smoothie-k és színes reggeli tálak  - de számos édes és sós finomság közül válogathatsz, ha valami új ízzel szeretnéd indítani a napot.

A Honey Budapest minden évszakban újít egy kicsit, és az őszi kínálatban most olyan szezonális kedvencek kaptak helyet, mint a pumpkin spice latte és a gingerbread latte, amelyekkel a hely a mézédes reggeliken túl is képes meglepni minket.

Minden fogás és ital látványra is gyönyörű, de az igazi varázs abban rejlik, hogy őszintén házias marad – semmi mesterkélt, csak tiszta, jóízű reggelik és ebédek.

A Honey Budapest tökéletes hely egy lusta vasárnap délelőttre, de ugyanígy működik egy hétköznapi reggel lendületadó állomásaként is. Van benne valami nyugalom, ami átölel, és valami életöröm, ami elindítja a napot. Ősszel különösen – mert a hűvös utcáról belépve ide tényleg olyan érzés, mintha a város szívében találnád meg a legmelegebb sarkot.

Chez Dodo Macaron Manufaktúra

A Bazilika közelében, a Sas utcában rejtőzik egy apró ékszerdoboz, a Chez Dodo Macaron Manufaktúra – egy hely, ahol minden édesség mögött egy történet, minden falat mögött pedig egy kis szenvedély áll. A tulajdonos, Szalai Dóri néhány éve kóstolta először a híres francia macaront, és annyira elvarázsolta, hogy elhatározta: megtanulja elkészíteni. Párizsba is ellátogatott, hogy tökéletesítse a receptet, majd hazatérve megnyitotta ezt a bájos kis cukrászdát, ahol a francia elegancia és a magyar kreativitás találkozik.

A Chez Dodo-ban a kínálat naponta változik, de néhány klasszikus íz mindig megtalálható: pisztácia, csokoládé, vanília – és mellettük az aktuális szezon különlegességei.

A Chez Dodo idei őszi macaronválogatása maga a szezon esszenciája: minden falatban ott van az ősz melege és fűszeressége.

A flødeboller Café-Caramel a kávé és a karamell gazdag, krémes ízeit hozza el, míg az óriásmacaron Myrtille az áfonya és a földimogyoró harmonikus párosával csábít. Az almás Mignon Pomme a gyömbéres–crème brûlée töltelékkel a nagymamák almás sütijeinek illatát idézi meg – elegánsan újragondolva. A tortakínálat is megújult: az áfonyás–mogyoróvajas Myrtille és a Somlói galuskát megidéző macaron torták igazi édes főszereplői lettek az őszi időszaknak. Ezek a roppanós, színes desszertek nemcsak finomak, hanem gyönyörűek is – minden darab mintha egy kis édes emlék lenne Párizsból. A pultban a macaronok mellett francia ihletésű desszertek is sorakoznak: petit chou, canelé, madeleine és financier, mind gondosan elkészítve, kifinomult ízvilággal.

A Chez Dodo nemcsak cukrászda, hanem hangulat: egy kis Párizs Budapest szívében, ahol minden falatban ott az alkotás öröme. Tökéletes zárása egy őszi sétának – kávéval, mosollyal, és egy csipetnyi eleganciával.

Könyvbár & Restaurant

A Könyvbár & Restaurant különleges helyet foglal el Budapest gasztronómiai térképén: egyszerre étterem, kulturális élmény és egy csepp menedék a könyvek szerelmeseinek. A Dohány utcában, a belváros szívében található étterem már első pillantásra magával ragad – a polcokon sorakozó könyvek, a puha fények és a halk beszélgetések egy olyan atmoszférát teremtenek, mintha egy irodalmi est kellős közepébe csöppennél.

A Könyvbár filozófiája egyszerű, mégis különleges: egy-egy irodalmi mű inspirálja a séf aktuális menüjét, amely így nemcsak gasztronómiai élményt, hanem egyfajta történetmesélést is kínál.

A séf és csapata a magyar konyha alapjaira épít, de mindig egy csipetnyi kreativitással és szezonális inspirációval. A hely különösen figyel a részletekre – minden tányér egy kis műalkotás, ahol a színek és textúrák pont olyan harmonikusan simulnak össze, mint egy jól megkomponált mondat.

Most az év vége felé a Könyvbár újra elvarázsolja a vendégeit: a legújabb könyves menüt J. K. Rowling – Harry Potter és az azkabani fogoly című műve ihlette. A menüsor egy igazi ízutazás a varázsvilágban – játékos, kreatív és egyben elegáns fogásokkal. A konyha olyan fantáziadús ételekkel idézi meg a történet világát, mint a Kövér Dáma (tofuval és céklával), a Jóslástan (süllőpofával és gombával), a Remus Lupin (kacsamellel, sütőtökkel és dióval), a Patrónus (szarvasgerinccel és zellerrel), vagy a desszertként tálalt Dementor, amelyben a csokoládé és az egzotikus gyümölcsök különleges párosa kel életre. Ez az új, ünnepi menü egészen január közepéig elérhető, így a tél beköszöntével is marad okunk elmerülni a varázslatos részletekben.

A Könyvbár hangulata ősszel a legvarázslatosabb. Az ablakon túl lassan sötétedő utcák, bent pedig a gyertyafény és a könyvek illata tökéletes hátteret adnak egy meghitt vacsorához. Egy pohár bor, egy finom főétel, és máris úgy érzed, mintha te is egy történet szereplője lennél.

Sirius Teaház

A Bródy Sándor utcában, a belváros szívében található Sirius Teaház nem csupán egy hely, hanem egy másik világ kapuja. A föld alatti térben meghúzódó, zegzugos teázó már évek óta Budapest egyik legkülönlegesebb menedéke – olyan hely, ahol a rohanó város zaját odafent hagyhatod, és beléphetsz egy csendes, fénypontokkal, illatokkal és melegséggel teli univerzumba.

A Sirius nem hasonlít semmilyen más teaházra.

Minden szobája más-más hangulatot áraszt: van, ahol párnákon heverve lehet elnyúlni, másutt sámlin ülve vagy kis galériákon elbújva kortyolgathatod a teádat.

A falak sötétek és meghitt fényekkel világítottak, a levegőben pedig a különböző teák illata keveredik a csenddel és a halk zene nyugalmával. Ez az a hely, ahol nemcsak testben, hanem lélekben is megpihensz.

A teaház több mint 80-féle teát kínál – a klasszikus fekete, zöld és fehér teáktól az egzotikus, virágos és gyümölcsös keverékekig. Minden csésze egy utazás: Japánból, Indiából, Afrikából vagy Közép-Amerikából érkeznek az alapanyagok, és mindegyikben ott rejlik egy-egy távoli táj története. A tea mellé sütemények, házi édességek és könnyű falatok is kérhetők, így akár órákig is el lehet üldögélni itt – olvasgatva, beszélgetve.

A Sirius Teaház légköre különösen ősszel varázslatos. A hűvös, szeles utcákról belépve az ember szó szerint más dimenzióba kerül: fűszeres illatok és a lágy fények úgy ölelik körül, mintha egy kuckóba bújna el a világ elől. Nem véletlen, hogy sokan nemcsak teázni jönnek ide, hanem meditálni, pihenni, vagy egyszerűen csak kiszakadni a mindennapokból.

A hely kreatív megoldásai, a sok kézzel épített részlet, a játékos elrendezés és a gyerekvár is mind azt szolgálják, hogy bárki megtalálja itt a maga kis zugát. A Sirius időről időre kiállításoknak, vetítéseknek és előadásoknak is otthont ad, így nemcsak pihenőhely, hanem inspiráló kulturális tér is.

Ősszel Budapest megtelik fénnyel, illattal és melegséggel – csak meg kell állni egy pillanatra, hogy észrevegyük. Ezek a helyek segítenek lelassulni, megpihenni, és újra rátalálni arra a nyugodt, meghitt városi hangulatra, amit csak ez az évszak tud megmutatni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
Tele van Budapest az 1956-os forradalom emlékeivel
Egy nap elég sem lenne rá, hogy az összeset megnézd. Mutatunk néhányat!


Ha Budapest valamennyi '56-os emlékművét végig akarnád járni, egészen biztosan nem lenne elegendő rá egy nap. A budapesti temetőkben, az utcákon, a házak falain, a parkokban, a templomok mellett is találhatók szobrok, táblák, installációk, amelyek a forradalomra emlékeztetnek. És olyan épületekből is akad jónéhány, ami a forradalom fontos helyszíne lett.

Minden kerületnek megvannak a maga emlékhelyei. Ebben az összeállításban csupán néhány, könnyebben megközelíthető 1956-as emlékművet mutatunk, olyan útvonalon, amit akár közösségi közlekedési eszközökkel is egy nap alatt bejárhatsz.

Kevesen tudják, de a Benedek Elek előtt tisztelgő, Döbrentei utcában felállított kúton (Elek apó kútja) 1956 gyermek áldozataira emlékező tábla látható.

Ötvenhatos emlékek és szobrok Budapesten
@mysecretbudapest Itt áll Elek apó kútja, amely 1956 gyermekáldozatainak és Benedek Elek meseírónak állít emléket. Az ötlet Kányádi Sándor költőé volt. Kányádi Sándor halála után, 2018-ban az ő tiszteletére is emlékkövet helyeztek el a parkban, a padokon pedig néhány idézete olvasható. #mysecretbudapest #budapesthungary #magyar #magyartok #magyartiktok #budapesten #hungary #hungarian #vers #mese #neked #nekedbe #nekedbelegyen #memories #szobor #autumn #autumnvibes #fall #fallvibes #benedekelek #kanyadisandor #1956 #56 ♬ Pieces of Memory - Carlos Carty

A túrát érdemes a pasaréti téren, az 5-ös busz végállomásánál kezdeni, és gyalog lesétálni az Orsó utcán egy kerítés mögött rejtőző Bauhaus-villához: a Nagy Imre emlékházhoz.

A villát az 1930-as évek elején Kozma Lajos, a kor neves építésze tervezte - érdekessége, hogy az alsó szinten volt a házmesterlakás, a kertben pedig a személyzeti épület. 1932-ben Pogány Margit festőművésznő és húga vásárolta meg a villát, a második világháború alatt az épületben dr. Gellért Áron ügyvéd és felesége lakott négy főnyi személyzettel. A zsidó származású tulajdonosok az üldöztetést szerencsésen túlélve 1945-ben visszatértek otthonukba, majd később Ausztráliába vándoroltak ki.

1949-ben költözött be a villába Nagy Imre (az Országgyűlés akkori elnöke) és felesége, Égető Mária, a kerti kis házba pedig Sáringer (Szabó) Rozália, Nagy Imre édesanyja. Nagy Imre ebben a házban írta legfontosabb tanulmányait és 1953-as reform kormányprogramját, az 1955-ös eltávolíttatása után pedig vitairatait és rendszerkiritikáit, a forradalom alatt pedig értelmiségiek és ellenzékiek találkoztak nála. 1958-ös kivégzése után családja nem költözhetett vissza a házba, az állami tulajdonba került. Méray Tibor, a Párizsban élő, 1956-os menekült újságíró javasolta 1989-ben, hogy az épületből legyen emlékház az 1956-os miniszterelnök tiszteletére.

Nagy Imre Emlékház, a volt 1956-os miniszterelnök egykori lakhelye, a Kozma Lajos által tervezett Bauhaus villa1949-ben költözött be a villába Nagy Imre (az Országgyűlés akkori elnöke) és felesége, Égető Mária

Az Orsó utca végén magánpénzből egy kis kőtár is létesült 1956 emlékére:

A villától az 5-ös busszal érdemes a Széll Kálmán térig utazni, és onnan átsétálni a Széna térre, az az '56-os emlékműhöz, ami a Mammut2 előtt áll, majd a 2-es (piros) metróval átmenni a pesti oldalra a Kossuth térre.

A Kossuth téren megható és megrázó emléket állítottak a hírhedt parlamenti sortűznek. 1956. október 25-én kisebb tömeg gyűlt össze az Országháznál. A szovjetek először riasztólövéseket adtak le, majd megjelent egy harckocsi és belelőttek a téren gyülekezőkbe. Nem tudni pontosan, mennyien haltak meg, Kő András és Nagy J. Lambert kutatásai szerint legalább 75-en, és 284 ember sebesült meg.

A lövésekre ma "falba fúródott golyók" emlékeztetnek mindenkit, aki arra jár. 2001-ben a túlélők kezdeményezésére készíttették ezt a rendhagyó emlékjelet az akkori Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium épületének árkádjainál.

A másik 1956-os emlékmű Nagy Imre szobra volt (2018-ig). Az emlékművet 2018. decemberében a magyar kormány elbontatta és elszállíttatta, majd később másik helyen, a Margit híd pesti hídfőjénél állították fel.

@mysecretbudapest Hiszen a szoborkompozíciót úgy alkotta meg Varga Tamás szobrászművész, hogy a koncepciós perben kivégzett Nagy Imre figurája a Parlament felé nézzen. Most egy fát néz, ami eltakarja a kilátását a budai oldalra. Ez a folyamatos szoborb.sztatás, ideoda helyezgetés, eltüntetés, újraállítás egy monty pythonos hülye magyar szokás, vagy máshol is ez a divat? #magyartiktok #magyar #statues #basszadbeforyouba #basszadkinekedbe ♬ Swear By It - Chris Alan Lee

Innen a legegyszerűbb, ha metróval a Keletihez utaztok; a pályaudvartól sétáljatok át Rákóczi út-Huszár utca útvonalon a Rózsák teréig, a Szent Erzsébet-plébániáig. A templom kertjében áll a Térdeplő angyal szobra, amelyet Márai Sándor 1956 karácsonyán született verse ihletett: "Az üszkös, fagyos Budapestre/Oda, ahol az orosz tankok/Között hallgatnak a harangok/Ahol nem csillog a karácsony/Nincsen aranydió a fákon/Nincs más, csak fagy, didergés, éhség/Mondd el nekik, úgy, hogy megértsék./Szólj hangosan az éjszakából:/Angyal, vigyél hírt a csodáról. (...) Angyal, vidd meg a hírt az égből/Mindig új élet lesz a vérből." Ez utóbbi két sor olvasható a 2007-ben felavatott szobor talapzatán.

Nem messze tőle egy szerény tábla emlékezik a Rózsák tere hőseiről, a harcok alatt elhunyt forradalmárokról.

A Rózsák terén az Árpádházi Szent Erzsébet plébániatemplom kertjében látható a Térdeplő angyal szobra, amelyet Márai Sándor 1956 karácsonyán született verse ihletett

A Rózsák teréről a Rákóczi utat keresztezve menjetek át a II. János Pál pápa térre, ahol a Paris Match 1956-ban meggyilkolt riporterére, Jean Pierre Pedrazzinira emlékezhettek. A férfi annak idején a forradalom hírére Magyarországra utazott, lefényképezte Mosonmagyaróváron a sortűz áldozatainak temetését. Másnap Budapestre érkezett, itt az utcákat fotózta, 30-án reggel pedig kollégájával a Köztársaság térre (a mai II. János Pál pápa térre) ment az összecsapások hírére. A volt pártház előtt lőttek Pedrazzini testébe géppisztoly-sorozatot. Hiába szállították haza, Párizsba a súlyosan sebesült fotóriportert, az életét már nem tudták megmenteni.

Innen a Móricz Zsigmond körtérre menjetek tovább. Az egyik leghevesebb csata itt dúlt, barrikádokat emeltek a forradalmárok, a szovjet tankok pedig borzalmas pusztítást végeztek a téren és környékén. Ma két tábla is erre emlékeztet.

Innen a Bertalan Lajos utcán át a Műegyetem rakpartig mentem, ahol megnéztem a gyönyörű 1956-os emlékművet. A drámai pillanatot tökéletesen kifejezi a szobocsoport dinamikája, a központi alak és a többi figura "mozgása".

Az 1956-os emlékmű a Műegyetem rakparton

Figyelem: a Műegyetem kerítésén is találtok egy emléktáblát.

a Műegyetem kerítésén is találtok ötvenhatos emléktáblát

A Bakáts térre mentem tovább a Petőfi hídon át, mivel az Assisi Szent Ferenc-főplébániatemplom falán és kertjében is látható 56-os emlék. A templom hátsó falán emléktáblát láthattok, a bejárat mellett pedig a forradalom névtelen mártírjai előtt tisztelgő, 1993-ban felállított emlékmű.

A fegyveres felkelők egyik központja a Ferencváros volt: a Kálvin teret, a Ráday utcát, a Bakáts teret, a Kinizsi utcát, a Ferenc körutat és az Üllői utat sokszor emlegette az egyik rokonom, aki részt vett az 1956-os eseményekben, és ezért külföldre kellett menekülnie.

Innen pár megálló a Corvin köz, ami szintén a forradalmárok egyik fontos, és a legtovább, egészen november 6-ig védett állása volt, egyben borzalmas vérfürdő helyszíne. A pesti srác szobra és több tábla emlékeztet a történtekre.

corvin köz ötvenhatos szobor pesti srácok

4-es (vagy 6-os) villamossal még menjetek vissza a budai oldalra. A sétát a Margit híd budai hídfőjétől elgyalogolva a Gyorskocsi utcánál zártam, a büntetés-végrehajtási intézet épületénél, itt ítélték ugyanis halálra Nagy Imrét.

Innen átmentem a szomszédos Nagy Imre térre. Ha emlékeztek még, a Kossuth téren állt a Forradalom lángja nevű gránit obeliszk, a 2012-es ünnepségen még ott volt, láng lobogott a tetején. A Kossuth tér átalakításakor onnan eltávolították, és végül ide, az elbontott Fő utcai benzinkút helyére állították fel.

Ti melyik budapesti ötvenhatos emlékművet tartjátok a legszebbnek?


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
A Rómain nyár végével sem áll meg az élet – egész télen jégkorcsolya pályával és számos programmal vár a Miamor
A Miamor Rómaim a hideg hónapokban is végig nyitva tart és változatos programokat kínál: céges csapatépítőktől a családi napokig mindenki találhat itt kikapcsolódást és gasztronómiai élményeket.


A Római-part nyáron igazi pezsgő találkozóhely: a Duna-parti sétányon kávézók és éttermek sorakoznak, a stégeken baráti társaságok üldögélnek, miközben mások piknikeznek, sportolnak vagy csak egyszerűen átadják magukat a vízparti hangulatnak. Sokan azt hiszik, hogy a hideg hónapokban elcsendesedik a környék, pedig télen is rengeteg élményt rejt magában. Ennek legjobb példája a Miamor Rómaim, amely nyáron már többször is bebizonyította, hogy remek helyszín a kikapcsolódásra, és szerencsére az őszi-téli időszakban sem kell lemondanunk róla.

Amikor beköszönt a hűvös idő, a hatalmas kerthelyiség varázsa sem tűnik el, csak új arcát mutatja meg. Fűtött hangulatos belső tereivel, barátságos fényeivel és meghitt atmoszférájával hívogat a Miamor, ahol a gyerekektől a felnőttekig mindenki otthonosan érezheti magát. Aki ide belép, könnyen megfeledkezhet a szürke hétköznapokról: a kinti hideg helyett forró italok, finom falatok és jó társaság várja.

Egyedülálló téli élményhelyszín céges csapatépítőkhöz is

A meghitt környezetet sportos élmények is kiegészítik, hiszen november 14. és február 15. között a Miamor téli kínálatának egyik fő attrakciója a saját korcsolyapálya, ahol a 13x30 méteres jégfelületen egyszerre lehet sportolni, szórakozni és közösen élményeket gyűjteni. A pálya nemcsak családok és baráti társaságok számára ideális, hanem céges csapatépítőknek is, hiszen egyszerre ad sportos, vidám és közösségépítő élményt.

A cégek többféle formában élvezhetik a Miamor nyújtotta lehetőségeket télen:

Képzeld el, ahogy a csapatod egy különleges jégfesztiválon vesz részt: jókedvű vetélkedők, közös nevetések és a jégpályát körülölelő ünnepi fények teszik felejthetetlenné a napot. Ha a kollégák családtagjaikkal együtt érkeznének, a családi napok nyújtanak tökéletes lehetőséget: gyerekbarát programok, játékos kiegészítők és igazi, vidám közösségi hangulat vár mindenkit.

Az esték igazi fénypontja lehet egy gasztro-korcsolya program, ahol a forralt bor gőze, a sült gesztenye illata és a kürtős kalács édes ropogása mellett akár DJ vagy élőzene is gondoskodik a hangulatról. Akik pedig valóban exkluzív, különleges alkalmat keresnek, azok számára adott a lehetőség a pálya teljes privát bérlésére – így a csapat csak magának teremthet meghitt, zártkörű hangulatot.

És hogy mi teszi teljessé az élményt? Minden eseményhez jár a meleg italokkal és szezonális ételekkel gazdagított gasztro-kínálat, így a közös csapatépítés nemcsak sport, hanem egy igazi, téli hangulatú, felejthetetlen együttlét a Rómain.

És ez még nem minden: A Miamor a jégről a gasztrovilágba is elkalauzolja a csapatokat

A téli időszak különleges programpontja a városi disznóvágás, amely a hagyományos magyar szokásokat új köntösben, városi környezetben mutatja be. A közös főzés és kóstolás szórakoztató és összekovácsoló élmény, amely a csapatok számára emlékezetes pillanatokat kínál.

Tematikus étel- és italkóstoló estekkel is várnak, ahol az olasz, a magyaros és a mediterrán ízekbe lehet betekintést nyerni. Ami pedig igazán különlegessé teszi ezeket az esteket: a menüsorhoz egyórás stand-up comedy műsor társul. A humor, a közös koccintás és a gasztronómiai élmények együtt olyan felszabadult légkört teremtenek, amely garantáltan igazi csapatépítő élménnyé varázsolja az estét.

Miért válaszd őket?

A Miamor kapacitása rugalmas: a kisebb, 10 fős csapatoktól egészen a 950 fős rendezvényekig bárkit szívesen fogadnak, a fedett terek pedig minden igényt kielégítenek. A Club, a Télikert, a Színpad II., valamint a kisebb, intimebb helyszínek, mint a Gyerekles, az Iglu vagy a Kuckó mind fűthetők és kényelmesen berendezhetők, így a korcsolyázástól a gasztroesteken át a tematikus programokig minden könnyedén megszervezhető.

Legyen szó csapatépítőről, karácsonyi buliról vagy egy hangulatos családi napról, itt minden adott ahhoz, hogy a hideg hónapok is élményekkel teljenek – forralt borral a kézben, nevetéssel a jégen, jóízű falatok mellett.

Részletekért és egyéb tartalmakért keresd  a a megszokott elérhetőségein.

https://miamor.hu/


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
A Rovatból
230 éves titkos recept nyomában – felfedeztük az Unicum Házat
Kiderült, miért készült évtizedekig hamis recept alapján az ital, és milyen különlegességek érlelődnek ma is a hatalmas pince mélyén. Mutatjuk mi vár rád!


Van egy hely Budapesten, ahol egyszerre élheted át a történelem súlyát, a gyógynövények illatát, a pince hűvös varázsát és az Unicum különleges ízeit. Ez az Unicum Ház – és aki ide betér, nem csupán egy múzeumot látogat meg, hanem egy minden érzékszervére ható utazáson vesz részt.

Ellátogattunk az Unicum Ház prémium túrájára, ahol kiderült, miért készült évtizedekig hamis recept alapján az ital, és milyen különlegességek érlelődnek ma is a hatalmas pince mélyén. Mutatjuk mi vár rád!

Az élmény egy immerzív, 270 fokos vetítéssel indult, amely a Zwack család és az Unicum kalandos történetét mesélte el.

Ahogy körbenéztem, a falakon megelevenedő képek szinte életre keltették előttem a gyár múltját, a család sorsát és a legendás ital történetét.

Megtudtuk például, hogy amikor 1948-ban államosították a gyárat,

a Zwack család egy hamis receptet adott át a kommunista hatalomnak.

Így az ital hosszú évekig nem is az „igazi” volt. Később Zwack Péter a ’80-as évek végén visszatért Magyarországra, és akkoriban szinte példátlan módon visszavásárolta a saját családi cégét. Az Unicumot ekkortól újra az eredeti recept alapján kezdték el gyártani.

A régi lepárló és a titkos recept

A vetítés után jött a túra legizgalmasabb része: a régi lepárló és a pincelabirintus.

A gyár 1892-ben épült, és a lepárlóban a mai napig ott állnak azok az eredeti berendezések, amelyeken a 20. század végéig főzték a gyógynövényeket.

Belépve olyan érzésem támadt, mintha visszarepültünk volna az időben, és rögtön megcsapott a gyógynövények fűszeres illata is.

Az Unicum több mint 40 féle gyógynövényből készül, de a pontos számot szándékosan nem árulják el. Néhány összetevőről a túra során lerántották a leplet: van benne enciángyökér, édeskömény, fahéj, guajakfa.

A recept titkát egy olyan fűszerkeverék őrzi, amit kizárólag a család ismer.

Ez már keverék formájában érkezik a gyárba. A kiállításon ráadásul olyan fűszernövényeket is elhelyeztek, amiket nem tartalmaz a recept, hogy senki ne jöhessen rá a valódi titokra.

A pincelabirintus birodalma

A 2500 négyzetméteres pince egy külön világ: több mint 500 tölgyfahordót rejt, a kádármester faragott díszei pedig műalkotásként is megállnák a helyüket.

A legkisebb hordó 100 literes, a legnagyobb pedig 16 000 literes – ez utóbbi egyben a legrégebbi is, hiszen 1937 óta szolgál. Az Unicum hónapokon keresztül érlelődik a pincében lévő hordókban, mielőtt a boltok polcaira kerülne, onnan pedig hozzánk.

Az ízek kavalkádja

A pince igazi különlegességei a csapra vert hordók: a kóstolás során innen kínálják az italokat.

A prémium túra során öt féle Unicumot kóstolhattunk. Mindegyik ital más és más világ, de az alap mégis ugyanaz – ettől válik különlegessé a kóstolás.

Itt még a klasszikus Unicum is teljesen más ízélményt ad: intenzívebb, gazdagabb, mint amit a boltban vehetsz.

Az Unicum Szilva titka, hogy aszaltszilva-ágyon érlelik, amihez az ötletet egy régi kóstoló adta: annyira ízlett a vendégeknek a szilvával együtt, hogy külön italt csináltak belőle.

A Barista változatot a kávé inspirálta: presszókávéval kínálták az Unicumot, melynek akkora sikere lett a kóstolók körében, hogy külön ízvariáns született belőle.

Az Orange Bitter ötletét Olaszországból hozta a család – ott látták, hogy naranccsal és jéggel isszák az Unicumot, így lett a narancsos változat.

Az Unicum Riservában a két örökös, Zwack Sándor gyógynövény-szakértelme és Zwack Izabella borász tudása egyesül, ugyanis dupla hordós érlelést kap az ital, és részben Tokaji pincészetekból származó hordókban érlelik azt.

A prémium túra során bepillanthattunk a Soroksári úti pince egyik legféltettebb területére, a Trezor-ágba is.

Itt pihen tíz éven át az Unicum legexkluzívabb különlegessége, a Trezor XO – az Extra Old rövidítése is a hosszú érlelésre utal.

A 2013-as évjáratból mindössze 3200 palack készült, ebből 2024-ben 2000 palack került értékesítésre és a következő években is nagyjából ennyit fognak készíteni belőle.

Az XO sorszámozott, szögletes palackjai olyan exkluzívak, hogy szinte múzeumi tárgyként állnak a vitrinekben.

Érdekesség, hogy ez a pincerész egy másik különleges program, a Trezor Titka szabadulószoba egyik fő helyszíne is.

Kiállítótér – ahol a múlt életre kel

A látogatásunk a kiállítótérben zárult, ahol audioguide és QR-kódos tartalmak segítségével fedezhettük fel a Zwack család sosem hallott történeteit.

A családi legenda szerint 1790-ben II. József udvari orvosa, dr. Zwack készítette el az első italt a császár gyomorbántalmaira. Amikor az uralkodó megkóstolta, elhangzott a híres mondat:

Dr. Zwack, das ist ein Unikum!

A vitrinekben láthattuk a legidősebb fennmaradt Unicum palackot, amely megközelítőleg 140 éves.

Elolvashattuk Ady Endre Mylitta-verseit is, amelyeket Zwack Máriához írt.

Megnézhettük, melyik Arnold Böcklin festmény ihlette Pachl Viktor legendás „vízes ember” plakátját az 1910-es években.

A kiállított tárgyak között szerepelt a Zwack által átmenetileg gyártott villanykörte is. Amikor ugyanis megcsappant az ital forgalma, jobb híján fénnyel töltötték meg a palackokat.

A galérián megcsodáltuk Közép-Európa legnagyobb minipalack-gyűjteményét is, ami több mint 17 ezer darabból áll.

Az én kedvenceim egyértelműen az állatfigurás üvegek voltak.

Az interaktív kijelzőkön megpróbáltuk játékosan kitalálni, mely gyógynövényekből készül az Unicum.

Illetve unicumos puzzleval és memóriajátékkal is játszhattunk.

A szelfigép budapesti és Unicumos hátterei pedig gondoskodtak róla, hogy ne csak élményeink, hanem fényképes emlékünk is legyen az Unicum Házból.

Az Unicum Ház nem csupán egy kiállítás, hanem egy időutazás a magyar történelemben, egy kalandozás a gyógynövények között és egy élménykóstoló az ízek világából.

Egy hely, ahol a legendák életre kelnek, a titkok még titokzatosabbá válnak, és ahol minden korty mögött ott rejlik több mint két évszázad öröksége.

Amikor kiléptem, már tudtam: az Unicum nem csak egy ital. Ez valóban egy Unikum.

Ha kedvet kaptál, látogass el te is az Unicum Házba. Kattints ide és nézd meg a videót, amiben az Unicum Ház alapító-örökösei, Zwack Sándor és Zwack Izabella mesélik el, miért élmény ide ellátogatni.

Ráadásul most különösen jó alkalom nyílik rá: november 5-én este Beck&Grecsó előadással is készülnek a múzeum területén. Az estet egy különleges vacsora kíséri majd, ahol az Unicum termékcsalád ízei köszönnek vissza az ételek világában is.

Írta: Orosz Emese


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk