HÍREK

A chatbot elárulta Márki–Zay Péternek, hogyan lehet legyőzni az Orbán–rendszert

Azért túl meglepő dolgok nem derültek ki a ChatGPT-alkalmazás válaszaiból.

Link másolása

Kübekházán tartották meg a Mindenki Magyarországa Néppárt alakuló ülését Márki-Zay Péterék. Az egykori közös miniszerelnök-jelölt a Facebook-oldalára feltöltött videóban számolt be erről, és azt is elmondta: feltették a kérdést a ChatGPT alkalmazásnak, hogyan lehet leváltani Orbán Viktor rendszerét Magyarországon?

A politikus szerint nem túl meglepő, de elég „prezíc válaszokat” kaptak a mesterséges intelligenciától. Ezek pontokba szedve a következők:

 • Támogasd és vegyél részt a tiltakozásokban,
 • támogasd a független médiát,
 • támogasd a demokráciapárti szervezeteket,
 • képezd magad és segíts másoknak tájékozódni,
 • vegyél részt politikai vitákban,
 • szavazz a választásokon!

  „Megvan a recept, ezt természetesen minden párt a maga ízlése szerint alakítja”

  - összegezett a hódmezővásárhelyi polgármester.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Címlapról ajánljuk


  HÍREK
  Amíg Románia utolérte a magyar gazdaságot, addig Ausztria még mindig 25 évvel előttünk jár
  Hamarosan Horvátország is megelőzhet a GDP-t tekintve. A vezető Luxemburgtól pedig fényévekre vagyunk.

  Link másolása

  2021-ben Románia utolérte Magyarországot az egy főre jutó bruttó hazai terméket (GDP-t) tekintve is: Mindkét országban az egy főre jutó nemzeti jövedelem az uniós átlag 77 százaléka volt – írja a Népszava az Eurostat a 2022-es előzetes adatai alapján.

  2010 óta Románia Lengyelország után a második régiós állam, amely megelőzi Magyarországot.

  A magyar gazdaság 2010-ben az uniós átlag 66 százalékán állt, vagyis 12 év alatt 11 százalékpontot nőtt, ugyanezen idő alatt pedig a román fejlettség 25 százalékpontot.

  A lengyel GDP 2010-ben szintén az uniós átlag 66 százalékán állt, ezzel szemben tavaly már 79 százalékon volt.

  Valószínűleg Horvátország is utolér bennünket, ahol idén januárban már be is vezették az eurót.

  Ez idő alatt Magyarország Portugáliát érte utol, és újra megelőzte a szlovák gazdaságot: a szlovák GDP 2014-ben az uniós átlag 78 százaléka volt, ma ez csak 67 százalék – vagyis az Eurostat adatai szerint visszafejlődik, ráadásul évek óta. Viszont ezt más tapasztalatok nem támasztják alá, ezért a szlovák adatot több statisztikus szisztematikus statisztikai hibának tekinti.

  Az uniós tagállamok közül az élen Luxemburg áll, ahol az egy főre jutó GDP az uniós átlag 261 százaléka volt, őket az írek követték 234 százalékkal.

  A folyamatosan utolérni kívánt Ausztria jelenleg az EU-átlag 125 százalékán áll, vagyis a jelenlegi trendeket figyelembe véve 20-25 év lenne szükséges az osztrák GDP utoléréshez.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  HÍREK
  Biden idén sem hívta meg Magyarországot és Törökországot a demokráciacsúcsra
  120 ország képviselői fognak részt venni az eseményen, de két NATO-tag feltűnően hiányzik a meghívottak listájáról.

  Link másolása

  A Foreign Policy szerint Joe Biden amerikai elnök nem hívta Törökországot és Magyarországot a március 28. és 30. között tartandó demokráciacsúcsra.

  Az amerikai kormány körülbelül 120 országot hívott meg az eseményre, aminek célja a demokrácia megerősítése és az autokrácia térnyerésének megakadályozása.

  Az, hogy a NATO-tag Törökország és Magyarország kimarad, azt jelzi, hogy az Egyesült Államok szerint bajban van a demokrácia mindkét országban,

  még ha számít is a segítségükre az Oroszország elleni stratégiájában. Ráadásul mindkettő jóváhagyásához szükség van ahhoz, hogy Svédország és Finnország is belépjen a NATO-ba.

  A lap szerint a meghívás elmaradása valószínűleg tovább fogja szítani a feszültséget az Egyesült Államok és a két kimaradt ország között.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  Közel a megállapodás Brüsszellel az uniós pénzek ügyében Orbán uniós megbízottja szerint
  Bóka János úgy számol, hogy Magyarország várhatóan az idei harmadik negyedévben hozzáférhet a helyreállítási forrásokhoz.

  Link másolása

  Közel áll Magyarország az Európai Unióval való megállapodáshoz, amivel az ország közelebb kerülne ahhoz, hogy hozzáférjen a jogállamisággal és az alapvető jogokkal kapcsolatos aggályok miatt befagyasztott közel 28 milliárd eurós kerethez - ezt mondta Bóka János a Bloomberg hírügynökségnek csütörtökön. A cikket a Portfolio szemlézte.

  Orbán Viktor uniós megbízottja azt is hozzátette, hogy az Európai Bizottság várhatóan a jövő hét elején válaszol a kulcsfontosságú igazságügyi reformokra vonatkozó magyar javaslatokra.

  Bóka, aki egyben az Igazságügyi Minisztérium államtitkára is, úgy fogalmazott:

  „Nagyon közel vagyunk a megállapodáshoz. Nem maradtak hátra nyitott politikai kérdések”.

  A tárgyalásokra rálátó uniós tisztviselő is azt mondta a hírügynökségnek, hogy a megállapodásról szóló tárgyalások előrehaladottak, és a következő napokban létrejöhet az egyezség.

  Bóka úgy számolt, hogy Magyarország várhatóan az idei harmadik negyedévben hozzáférhet a helyreállítási forrásokhoz.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  Tíz éve áll egy bűzlő mocsár Debrecen belvárosában a házak között
  2008-ban egy plázát terveztek ide, ami végül sosem készült el. A kiásott munkagödörben azonban megállt a víz, és beköltözött a természet.

  Link másolása

  Több mint tíz éve áll egy békákkal, nádassal és fészkelő madarakkal teli mocsár Debrecen belvárosában, a lakóházak között - számolt be róla az RTL Híradó. 2008-ban egy bevásárlóközpontot álmodtak ide, de félbehagyták a munkát - így keletkezett a bűzös mocsár.

  Az RTL Híradó már 2013-ban is forgatott a helyszínen, akkor még sokkal nagyobb volt a tó. Akkor is a lakók hívták fel a figyelmet a mocsárra, mert nem tudták mi tévők legyenek, a terület kezelője ugyanis elérhetetlenné vált.

  A meder egykor munkagödör volt.

  2008-ban ugyanis egy 20 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontot álmodtak ide a beruházók, amit 2010-re kellett volna átadniuk, de csak a parkolóház készült el. A mocsár a mélyépítési munkák félbehagyása miatt keletkezett.

  A lakók problémái azóta is ugyanazok.

  „A madarak költenek itt, aztán rengeteg a szúnyog, a szúnyoglárva és hát az a rész eláztatta a háznak ezt a részét, illetve a háznak az ideeső részét” - mondta egyikük a Híradónak.

  A lakók azonban már azt is kitapasztalhatták, hogy jobban járnak, ha a gödörben víz van. Ilyenkor ugyanis a mocsár benépesül, megjelennek benne a békák, amik szívesen fogyasztják a szúnyoglárvákat. Amikor viszont kiszárad, akkor a szél fújja a port.

  A mostani tulajdonos a korábbi cégtől a hiteltartozásuk fedezeteként szerezte meg a területet. A Híradónak azt írták, hogy rendszeresen karbantartják a területet, például fákat vágattak ki nemrég.

  Még tervezés alatt van, mi épül ide, de lakóházakban gondolkoznak.

  A munkagödröt pont ezért nem temetik be, mert ha elindul a munka, akkor nem érné meg nekik egy újabbat kiásni.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET: