HÍREK
A Rovatból

A brit kémfőnök szerint meg tudták zavarni Putyin terveit

A brit hírszerzés állításuk szerint leleplezte az orosz elnök tervének hátterében álló trükköt.

Link másolása

Az M18 brit hírszerzés főnöke, Richard Moore különös üzenetet osztott meg Twitter-oldalán - szúrta ki a 24.hu.

Azt állítja, hogy a brit hírszerzés jócskán bele tudott kavarni Putyin orosz elnök ukrajnai terveibe, mivel felfedte azokat.

A "hamis zászlósnak" nevezett trükk lényege, hogy egy megrendezett lerohanással teremtett ürügyet Ukrajna megtámadásához, illetve az ukrán vezetők likvidálásához.

„A nyugati hírszerzés belelátott Putyin lapjaiba és azzal, hogy terveit nyilvánosságra is hozta, meg tudta zavarni azokat. Putyinék így nem tudtak kamutámadásokkal és provokációkkal megalapozni Ukrajna lerohanását”

- írta Moore.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Újabb felvételek Putyin egymilliárd dolláros palotájáról – a villában külön kápolna és méregdrága festmények is vannak
Többször szivárogtak már ki leleplező felvételek az elképzelhetetlen luxusban épült házról. A jelenlegiek szerint sok átalakításon esett át az elmúlt időben.

Link másolása

A Korrucpióellenes Alapítvány (FBK) és egy Project nevű oknyomozó csapat ismét bejutott Vlagyimir Putyin szinte felfoghatatlan pompájú palotájába, ami becslések szerint nagyjából egymilliárd dollárból épülhetett fel – írja a Meduza ellenzéki orosz portál.

Az orosz elnök rejtekhelyének szánt palota a Fekete-tenger partján, a Krasznodari határterület régiójában található.

Az itáliai stílusban épült palotakomplexumot először 2010-ben ismerhette meg a világ, amikor Szergej Kolesnyikov informátor nyílt levelet küldött Dmitrij Medvegyev akkori elnöknek. Később 2021-ben a közelmúltban elhunyt ellenzéki, Alekszej Navalnij mutatta be az FBK segítségével a csodapalotát. Ezt a videót azóta már több mint 130 milliószor tekintették meg.

A legújabb videó címe: Rejtett forgatás Putyin palotájában – Leleplezzük a hazugságokat és megmutatjuk a „cári” belső tereket, és ebben eddig soha nem látott részleteket tárnak fel a komplexum belsejéből.

Az FBK és a Projekt most felfedezte, hogy a luxusvilla festményeinek egy részét lecserélték: az eddigi, romantikus stílusban készült képek helyét csatákat ábrázoló festmények reprodukciói váltották fel. Köztük a borogyinói csatáé, amelyben a cári csapatok jelentős veszteséget okoztak a Napóleon vezette francia seregeknek 1812-ben.

A tervezők ezen kívül számos helyiséget átneveztek: ennek eredményeként a hálószobák most „lakásként” szerepelnek, a zeneszoba és az olvasóterem „lobby”, az ebédlő pedig „étterem” lett.

Szintén fontos változás, hogy a szerencsejáték- és játékterem helyén most egy kápolna áll, amibe egy olyan padot is betettek, ahová a hosszadalmas istentiszteletek alatt ülni lehet. Ennél is fontosabb részlet, hogy

az orosz ortodox hagyományban ez gyakorlatilag a cárnak szánt trón.

A teljes videó Putyin palotájáról

via 444


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Sodrófadiagram, koordinátageometria és egyenletek – Ilyen volt a matematika érettségi második fele középszinten
Új témák és új kompetenciák felmérése is bekerült a 2024-es vizsgába.

Link másolása

Ahogy arról korábban írtunk, kedden sor került a közép- és emel szintű matamatika érettségikre az ország középiskoláiban. Előbbiben 69 047 vettek részt részt, míg 6616-an választották a magasabb szintet. A vizsga első feléről itt írtunk:

Az Oktatási Hivatal leírása szerint a matematika érettségi II. feladatlapja két részre oszlik: az "A" rész három (egy vagy több kérdésből álló) feladatot, a "B" rész három, egymással megegyező pontszámú feladatot tartalmaz, amelyekből a vizsgázóknak kettőt kell megoldaniuk, és csak ez a kettő értékelhető.

Az Eduline oktatási portál beszámolója szerint a diákok középszinten egyenletekkel, ún. sodrófa diagrammal, gráfokkal és valószínűségszámítással kapcsolatos feladatokat kaptak.

A 2024-es vizsgán a 2020-as új Nemzeti alaptanterv miatt új témakörök is szerepeltek, többek között gazdasági számítások és új statisztikai fogalmak is.

Emelt szinten a II. részben öt feladatot kapnak a vizsgázók, amik közül négyet kötelezően meg kell oldaniuk, és szintén fel kell tüntetni, hogy melyiket nem szeretnék, ha a javító tanár figyelembe venné. Ezekről a későbbiekben lesznek információk.

A matek érettségi nem hivatalos megoldásai néhány órán belül, a hivatalos megoldókulcs szerda reggel várható.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Ne kelljen a papoknak jelenteni a gyerekek elleni bűncselekményeket, ha gyónás útján tudták meg – javasolja egy fideszes képviselő
Dunai Mónika adott be egy módosítót a gyermekvédelmi törvényhez. A szöveg szerint „ezen vallási tevékenység végzése kívül esik a közfeladatellátás körén”.

Link másolása

Módosított adott be a gyermekvédelmi törvényhez a fideszes Dunai Mónika – szúrta ki Tordai Bence és a KARD Blog.

Az ellenzéki képviselő a Facebookon azt írja: „Papok és pedofília: fideszes módosító érkezett, hogy a gyóntató papoknak ne kelljen jelenteni az abúzust!”

A Kard a módosító szövegét is megosztotta. E szerint:

az egyházi személyek felmentést kapnának a gyermekeket ért bűncselekmények bejelentési kötelezettsége alól, amennyiben arról gyónás közben szereznek tudomást.

A pontos szöveg úgy szól: „A gyermek veszélyeztetettségének megelőzése és megszüntetése érdekében a jelzési vagy együttműködési kötelezettség elmulasztásának következménye valamennyi gyermekvédelmi jelzőrendszeri tagra tekintettel egységessé válik azzal, hogy a gyónási titok körében megismert információk kivételt képeznek majd ez alól, tekintettel arra, hogy ezen vallási tevékenység végzése kívül esik a közfeladatellátás körén, azzal összefüggésbe nem hozható, szemben más hivatásokhoz fűződő titoktartási kötelezettséggel. Hasonlóan felmentést ad a büntetőeljárásról szóló törvény is a tanúkénti kihallgatása alól annak az egyházi személynek, akinek és amire vonatkozóan hivatásánál fogva titoktartási kötelezettsége áll fenn.”

A módosítási javaslat többi része azt taglalja, hogy a különböző állami szerveknek, köznevelési intézményeknek és gyermekvédelemben dolgozó szakembereknek milyen jelzési vagy kezdeményezési kötelezettségeik vannak, illetve milyen következményekkel jár, ha a javaslatban meghatározott időben belül nem tesznek eleget ennek vagy nem tesznek feljelentést.

A kegyelmi botrány után két hónappal április végén nyújtottak be a Fidesz és a KDNP politikusai olyan törvényjavaslatot a Parlamentnek, amely szigorítaná a gyermekvédelmet. Ennek részeként még az életvitelüket is megvizsgálnák a gyermekvédelmi dolgozóknak, amihez azt is megnéznék, ki hányszor és milyen szórakozóhelyre jár. Szigorítanák a táboroztatás feltételeit is, például erkölcsi bizonyítványt kérnének még a táborozást segítő diákoktól is. Ezen kívül pornóoldalak blokkolását is igyekszik elérni a kormány.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Szabolcsban folytatja az országjárását Magyar Péter, itt a részletes program
Az ország legkeletibb szegletébe látogat el a politikus. Nyíregyházán, Kisvárdán és Záhonyban is beszélni fog.

Link másolása

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében folytatja az országjárását Magyar Péter. A politikus kedden délelőtt tette közzé a következő napok részletes programját a Facebook-oldalán:

Kedd

15:00 Tiszavasvári - Találkozások Háza - Szabadság tér 1.

16:30 Újfehértó – Újfehértó Piac – Béke tér 45.

19:00 Nyíregyháza – Kossuth tér

Szerda

9:00 Nyírbátor Művelődési ház előtt – Szabadság tér 8.

11:00 Mátészalka – Kazinczy utca és Hősök tere sarok - Hét Vezér Díszkút

13.00 - Kömörő

14.00 - Fehérgyarmat – Kossuth tér

15:30 - Kömörő

17.00 - Vásárosnamény - Szent István Emlékpark - Szabadság tér 33.

19:00 Kisvárda - Várday István Park

Csütörtök

9:00 Mándok – Petőfi Park

10:30 Záhony Városház előtti park – Ady Endre út 35.


Link másolása
KÖVESS MINKET: